Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skropliny z pieca kondensacyjnego - czy można wykorzystać?

Recommended Posts

chyba, żeby w oparciu o potrzebę wykorzystania kondensatu rozbudować automatykę domową...pH metr na wyjściu z pieca a następnie biureta automatyczna i zasobnik powiedzmy z NaOH:)przy wykryciu pH różnego od 7 włącza się biureta i reguluje poziom kwasowości:)

Co do samego transportu kondensatu, to u mnie jest wraz z piecem pompka (Vaillant) i działa bez zarzutu od 2ch prawie lat:)

chyba, żeby w oparciu o potrzebę wykorzystania kondensatu rozbudować automatykę domową...pH metr na wyjściu z pieca a następnie biureta automatyczna i zasobnik powiedzmy z NaOH:)przy wykryciu pH różnego od 7 włącza się biureta i reguluje poziom kwasowości:)

Kocham to forum.... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: hahahaha

Jeszcze nie mam uruchomionej kanalizy (ciśnieniowa) i kondensat odprowadzam do wiadra. Po odwilży mam nadzieje będę miał gaz ziemny, ale teraz dogrzewam dom z dwóch butli 33kg mieszanką propan-butan. Zawsze kondensat był jak woda, ale raz był taki jak poniżej na zdjęciu, żółty.

Kocioł nie pracował. Po restarcie ruszał na chwilę, leciało to coś żółtego i zatrzymywał się. Ruszył na dobre po przełączeniu na drugą butlę. Co dziwne jak skończyła się ta druga butla to automat (który łączy te dwie butle) przełączył ponownie na pierwszą i skropliny leciały już takie jak zwykle, przerzoczysty jak woda.

http://images50.fotosik.pl/264/6128b3075e97d5ecmed.jpg

przeglądając stronę Vailanta na takie coś trafiłem:

Czy kocioł kondensacyjny wymaga odprowadzenia kondensatu do kanalizacji poprzez neutralizator?

Dla kotła kondensacyjnego mocy do 20 kW, możliwe jest bezpośrednie (naturalnie przez syfon) odprowadzenie kondensatu z kotła do kanalizacji.

Wg niemieckich wytycznych można nie stosować neutralizatora kondensatu jeżeli wskaźnik mocy/liczba rodzin jest mniejszy od 20 kW/ mieszkanie. Przykładowo dla układu kocioł 35 kW i domu dwurodzinnego nie ma potrzeby stosowania neutralizacji. Przy kwasowości kondensatu wynoszącej ok. pH 3,5 i przy dużej zasadowości ścieków ogólnobytowych

(pH 8 ) nie stanowi to żadnych problemów.

Również możliwe jest odprowadzanie kondensatu do oczyszczalni biologicznych

myślę, że wyjaśnia to wiele spraw poruszanych w wątku.

To ja mam jeszcze pytanie - dużo tej wody się wydziela ? Ja nie mam kanalizacji ani oczyszczalni (w ciągu kilku lat wybudują dopiero u mnie na wsi kanalizę) tylko będą osadniki. Ile tej wody np. na dobę się tworzy ?

około 5-10lt w zależności od temperatury na piecu.

• 2 months później...

Odświeżając troszkę temat. Mam laickie pytanie:

- jak w ogóle technicznie rozwiązać to odprowadzenie kondensatu do kanalizy ?

dorobić osobne wyjście w okolicach pieca?

U mnie wygląda to w tej chwili tak jak poniżej. Zaraz zaczynam budowę stanu zero i nie wiem czy mam zapodać jakąś zmianę mojemu majstrowi.

http://www.budowanie-domu.pl/temp/kotlownia.jpg