dario_79 21.02.2010 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 czyli auta tym się myć nie da? Skoro ma jakieś kwasy, rozumiem że wcześniej czy później dobierze się do karoserii:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 21.02.2010 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 chyba, żeby w oparciu o potrzebę wykorzystania kondensatu rozbudować automatykę domową...pH metr na wyjściu z pieca a następnie biureta automatyczna i zasobnik powiedzmy z NaOH:)przy wykryciu pH różnego od 7 włącza się biureta i reguluje poziom kwasowości:)Co do samego transportu kondensatu, to u mnie jest wraz z piecem pompka (Vaillant) i działa bez zarzutu od 2ch prawie lat:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 21.02.2010 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 chyba, żeby w oparciu o potrzebę wykorzystania kondensatu rozbudować automatykę domową...pH metr na wyjściu z pieca a następnie biureta automatyczna i zasobnik powiedzmy z NaOH:)przy wykryciu pH różnego od 7 włącza się biureta i reguluje poziom kwasowości:) Kocham to forum.... hahahaha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
__Marek 21.02.2010 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Jeszcze nie mam uruchomionej kanalizy (ciśnieniowa) i kondensat odprowadzam do wiadra. Po odwilży mam nadzieje będę miał gaz ziemny, ale teraz dogrzewam dom z dwóch butli 33kg mieszanką propan-butan. Zawsze kondensat był jak woda, ale raz był taki jak poniżej na zdjęciu, żółty.Kocioł nie pracował. Po restarcie ruszał na chwilę, leciało to coś żółtego i zatrzymywał się. Ruszył na dobre po przełączeniu na drugą butlę. Co dziwne jak skończyła się ta druga butla to automat (który łączy te dwie butle) przełączył ponownie na pierwszą i skropliny leciały już takie jak zwykle, przerzoczysty jak woda. http://images50.fotosik.pl/264/6128b3075e97d5ecmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 25.02.2010 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 przeglądając stronę Vailanta na takie coś trafiłem: Czy kocioł kondensacyjny wymaga odprowadzenia kondensatu do kanalizacji poprzez neutralizator? Dla kotła kondensacyjnego mocy do 20 kW, możliwe jest bezpośrednie (naturalnie przez syfon) odprowadzenie kondensatu z kotła do kanalizacji. Wg niemieckich wytycznych można nie stosować neutralizatora kondensatu jeżeli wskaźnik mocy/liczba rodzin jest mniejszy od 20 kW/ mieszkanie. Przykładowo dla układu kocioł 35 kW i domu dwurodzinnego nie ma potrzeby stosowania neutralizacji. Przy kwasowości kondensatu wynoszącej ok. pH 3,5 i przy dużej zasadowości ścieków ogólnobytowych (pH 8 ) nie stanowi to żadnych problemów. Również możliwe jest odprowadzanie kondensatu do oczyszczalni biologicznych myślę, że wyjaśnia to wiele spraw poruszanych w wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 26.02.2010 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 To ja mam jeszcze pytanie - dużo tej wody się wydziela ? Ja nie mam kanalizacji ani oczyszczalni (w ciągu kilku lat wybudują dopiero u mnie na wsi kanalizę) tylko będą osadniki. Ile tej wody np. na dobę się tworzy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dario_79 28.02.2010 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 To ja mam jeszcze pytanie - dużo tej wody się wydziela ? Ja nie mam kanalizacji ani oczyszczalni (w ciągu kilku lat wybudują dopiero u mnie na wsi kanalizę) tylko będą osadniki. Ile tej wody np. na dobę się tworzy ? około 5-10lt w zależności od temperatury na piecu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 15.05.2010 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 Odświeżając troszkę temat. Mam laickie pytanie: - jak w ogóle technicznie rozwiązać to odprowadzenie kondensatu do kanalizy ? dorobić osobne wyjście w okolicach pieca? U mnie wygląda to w tej chwili tak jak poniżej. Zaraz zaczynam budowę stanu zero i nie wiem czy mam zapodać jakąś zmianę mojemu majstrowi. http://www.budowanie-domu.pl/temp/kotlownia.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts