phans 20.02.2010 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Czy dla kominka w salonie, który ma doprowadzenie powietrza do spalania z zewnątrz, ze szczelną komorą spalania wymagany jest kanał wentylacyjny w salonie. Tzn. czy dla takiego kominka muszę mieć komin z dodatkowym kanałem wentylacyjnym?W domu wentylacja grawitacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 20.02.2010 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Witam. Zależy tylko od "widzimisię" kominiarza dokonującego odbiór. Wedle prawa budowlanego wentylacja taka powinna być w...kotłowniach. I tak też interpretują przepisy kominiarze, traktujący salon z kominkiem jako kotłownię. Wedle zdrowego rozsądku - jeżeli salon jest połączony z kuchnią i tworzą jedno otwarte pomieszczenie, gdzie w kuchni i tak powinna być wentylacja grawitacyjna - nie trzeba w salonie dodatkowego wywiewu. Ale...jeżeli w salonie jest miejsce na "posiadówy i imprezy", jeżeli pali się w domu papieroski, jeżeli salon ma ogromną powierzchnię a kuchnia jest mała lub wydzielona ściankami działowymi, to warto wentylację posiadać. Tyle, że dobrze jest mieć możliwość jej regulacji (przysłony). Jak to mówią - "od świeżego powietrza jeszcze nikt nie umarł" . Wentylacja na pewno poprawia warunki higieniczne w domu. Pod warunkiem że działa sprawnie, tzn. że wyciąga powietrze zużyte. A żeby tak było, to powietrze śieże musi najpierw być dostarczone do domu. Jeżeli w oknach nie ma nawiewów, rozszczelnień, mikrowentylacji, nawietrzaków, itp. rzeczy, to działanie wentylacji będzie wręcz odwrotne - nią będzie napływać powietrze do domu w razie jego braku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 20.02.2010 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Moim zdaniem nie musisz posiadać kanału wentylacyjnego w salonie, ale lepiej zapytać kominiarza. U mnie, a mam salon połączony z kuchnią i kominek w salonie, kominiarz odebrał bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 21.02.2010 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Kanał wentylacyjny w salonie warto mieć. Też mam kominek w salonie (połączenie powietrza z zewnątrz) i gdy mam zamknięty wywietrznik (żaluzja) to przy otwarciu kominka by dołożyć kolejny kawałek drewna dym wydostanie się do salonu (podciśnienie i mniejsze opory przepływu niż przez komin) a salon to nie wędzarnia. Domy obecnie są bardzo szczelne i weź to pod uwagę. poza tym kominiarz może domagać się wywietrznika - jeżeli jest w projekcie to raczej Ci nie odpuści. U mnie kominiarz czepił się nawet przepisowej odległości od sufitu kratki wywietrznika. Ale polecam wywietrznik po kilku latach używania kominka (dużego bo 18 kW). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 21.02.2010 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 ok czyli wiem tyle ile wcześniej, czyli będę musiał pogadać z kominiarzami z okolicy A co do went. grawitacyjnej to nie można przesadzać z ilością kanałów wywiewnych bo będą zakłócać tą wentylację...ale to już inny temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomyem 21.02.2010 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Mnie kominiarz zwrócił uwagę, że nie ma. Ale ponieważ salon duży i kuchnia półotwarta, to przymknął na to oko. Ten sam kominiarz stwierdził także, że część komina przechodząca przez strych musi być otynkowana, mimo tego że komin systemowy jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts