greatjohn 20.02.2010 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Witam wszystkich,w czerwcu tego roku planuję rozpocząć budowę domu, mój projekt to Koralgol 2G. Dodatkowo "doprojektowałem" piwnicę pod całą częścią mieszkalną, w której to planuję umieścić kotłownię. W chwili obecnej zastanawiam się nad projektem instalacji centralnego ogrzewania. Pewna koncepcja już powstała. Mianowicie:Do podgrzewania wody użytkowej poza sezonem grzewczym chciałbym wykorzystać instalację solarną. Zakładam, że podstawowym źródłem ciepła w sezonie grzewczym będzie piec gazowy - działka ma dostęp do gazu ziemnego. Ponadto chciałbym mieć możliwość ogrzewania alternatywnego za pomocą drewna lub ewentualnie węgla - kocioł. Na parterze w większości pomieszczeń ogrzewanie podłogowe, na poddaszu w pokojach grzejniki, w pozostałych pomieszczeniach (łazienka, hol) podłogówka. W chwili obecnej nie wiem co z ogrzewaniem w piwnicy (część pomieszczeń ma przeznaczenie użytkowe - kuchnia, siłownia). To wszystko chciałbym zautomatyzować, tzn. np piec gazowy wyłącza się w momencie gdy na kotle na drewno pojawia się jakaś temperatura itd itp. Zakładając ten wątek mam nadzieję że uda mi się wywiązać dyskusję która pomoże mi podjąć właściwe decyzje odnośnie całej instalacji CO (może nie tylko) w moim domu. Jeśli chodzi o instalacje ogrzewania jestem laikiem. Posiadam doświadczenie w programowaniu sterowników mikroprocesorowych i zakładam że uda mi się zautomatyzować instalację ogrzewania w oparciu o taki sterownik. Zapraszam do dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 20.02.2010 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Jako, że nie piszesz o konkretach (finansowaniu, kosztach...) uważam, że 70% osób zgodzi się ze mną, że kocioł na gaz ziemny plus awaryjnie kocioł na paliwo stałe to błędny wybór. Przynajmniej zaś 90% zgodzi się ze mną, że przy gazie ziemnym solary to duży błąd finansowy. I na 100% znajdą się tacy, którzy będąc w tej mniejszości stwierdzą, że oni to większość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 20.02.2010 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 nie jest źle, autor wątku nie wspomina o kominku... kocioł /KOCIOŁ/ na gaz i tyle, nie stwarzaj sobie problemów które potem z płaczem trzeba rozwiązywać a jak Ciebie stać na choćby myślenie o solarach, dodatkowym kotle na węgiel to znaczy że będzie chyba i stać na gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barthelemy 20.02.2010 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Powiem tak, zbyt skomplikowana instalacja CO czesto wiaze sie ze znacznym wzrostem kosztow instalacji, ktore bedzie bardzo ciezko zamortyzowac w czasie, wiec moim zdaniem najlepiej skoncentrowac sie na jak najprostszej instalacji i na jednym konkretnym zrodle ciepla (np. w/w piec gazowy). dla informacji wrzuce ci jeszcze strone gdzie masz schematy roznych rozwiazan instalacji laczacych kilka zrodel ciepla, moze ci to pomoze dokonac wyboru http://www.dobregrzanie.com/infr_artykuly.php#Kotly_gazowe_weglowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Repugnant 21.02.2010 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 to ja chyba bede w mniejszosci mam i kociol gazowy i piec mialowy dziala to wszystko bez problemu instalacja i polaczenie tego wszystkiego tez nie okazalo sie ani problemem ani nie wiazalo sie z jakimis strasznymi kosztami i jak dla mnie jest to calkiem dobre rozwiazanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flatronka 21.02.2010 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 witam też się przymierzmy do wyboru instalacji CO. Chcieli byśmy mieś ogrzewanie podłogowe w całym domu (bez kaloryferów) i czy można je podłączyć pod piec na węgiel? Temp zasilania podłogówki to 38 C tak była obliczana. pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greatjohn 21.02.2010 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Dzięki za zainteresowanie,oczywiście minimalizacja kosztów całej instalacji jest dla mnie bardzo ważna, czyli instalacja z samym kotłem gazowym pewnie byłaby najtańsza a na pewno najwygodniejsza. Pozostaje pytanie co z późniejszymi kosztami eksploatacji. Zamontowanie dodatkowego kotła daje poczucie pewnego bezpieczeństwa na wypadek problemów z gazem. Niestety nie potrafię w chwili obecnej dokonać wyceny instalacji przedstawionej w mojej koncepcji z prostego powodu - nie wiem jakie urządzenia należałoby zastosować do realizacji koncepcji. Podjąłem próbę wyceny u jednego z lokalnych sprzedawców, ale kazał przyjść jak będzie stan surowy. Jak będzie stan surowy to może być już za późno.W związku z tym moje pierwsze pytanie brzmi:Jaki jest koszt zainstalowania solarów (oczywiście całej instalacji) dla 4 osobowej rodziny i jak to się ma do kosztów podgrzewania wody w kotle gazowym (dwufunkcyjnym z przepływowym podgrzewaczem wody?). Poniżej dla zainteresowanych linki do rzutów poszczególnych kondygnacji: piwnica:http://picasaweb.google.pl/lh/photo/Bw34QAuNdNtt2bvoWTk4cA?authkey=Gv1sRgCMOIo_Wrqoq9qAE&feat=directlink parter:http://picasaweb.google.pl/lh/photo/eA_J4GaQAYr5yu3b7uD-bg?authkey=Gv1sRgCMOIo_Wrqoq9qAE&feat=directlink poddasze:http://picasaweb.google.pl/lh/photo/PyuJjBRZiyrXjtXQKF5avg?authkey=Gv1sRgCMOIo_Wrqoq9qAE&feat=directlink Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 21.02.2010 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Mi jakoś też nie pasują do siebie solary+gaz+węgiel. Wybór ogrzewanie zależy od zapotrzebowania na ciepło. Przede wszystkim zainwestuj w izolację cieplną. Nie wystrasz się, jak lokalni "fachowcy" beda wysmiewac np. 20-30 cm styropianu na ścianie, w podłodze czy 30-40 cm welny na dachu. Zadbaj o wyeliminowanie elementów powodujących mostki cieplne. Juz teraz pomyśl o zaprojektowaniu wentylacji mechanicznej z ewentualnym odzyskiem ciepła. Jesli wybudujesz dom o małym zapotrzebowaniu na ciepło, to wybór ogrzewania ma mniejszą wagę. Wtedy jeśli jesteś tradycjonalistą zrób gazowe, jeśli nie to pomyśl o elektrycznym +bufor (mała inwestycja trochę wyższe rachunki). Wspomniałeś o mieszaniu podłogówki i grzejników, nie daj się więc namówić na pompę ciepła. Solary sobie odpuść, nie mają uzasadnienia ekonomicznego. Kocioł tez sobie odpuść. Wywal niepotrzebne kominy z projektu. Ja osobiście zrezygnowałem z gazu ziemnego (choć miałem możliwość). Wybudowałem dom z małym zapotrzebowaniem na ciepło. Zdecydowałem się na 100% podłogówki i pompę ciepła powietrze-woda. Gdybym jeszcze raz budował, to prawdopodobnie w miejsce PC zastosowałbym ogrzewanie elektryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 21.02.2010 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Dzięki za zainteresowanie, oczywiście minimalizacja kosztów całej instalacji jest dla mnie bardzo ważna, czyli instalacja z samym kotłem gazowym pewnie byłaby najtańsza a na pewno najwygodniejsza. Pozostaje pytanie co z późniejszymi kosztami eksploatacji. Zamontowanie dodatkowego kotła daje poczucie pewnego bezpieczeństwa na wypadek problemów z gazem. Niestety nie potrafię w chwili obecnej dokonać wyceny instalacji przedstawionej w mojej koncepcji z prostego powodu - nie wiem jakie urządzenia należałoby zastosować do realizacji koncepcji. Podjąłem próbę wyceny u jednego z lokalnych sprzedawców, ale kazał przyjść jak będzie stan surowy. Jak będzie stan surowy to może być już za późno. W związku z tym moje pierwsze pytanie brzmi: Jaki jest koszt zainstalowania solarów (oczywiście całej instalacji) dla 4 osobowej rodziny i jak to się ma do kosztów podgrzewania wody w kotle gazowym (dwufunkcyjnym z przepływowym podgrzewaczem wody?). Poniżej dla zainteresowanych linki do rzutów poszczególnych kondygnacji: piwnica: http://picasaweb.google.pl/lh/photo/Bw34QAuNdNtt2bvoWTk4cA?authkey=Gv1sRgCMOIo_Wrqoq9qAE&feat=directlink parter: http://picasaweb.google.pl/lh/photo/eA_J4GaQAYr5yu3b7uD-bg?authkey=Gv1sRgCMOIo_Wrqoq9qAE&feat=directlink poddasze: http://picasaweb.google.pl/lh/photo/PyuJjBRZiyrXjtXQKF5avg?authkey=Gv1sRgCMOIo_Wrqoq9qAE&feat=directlink Dokłądnych kosztów raczej nikt Ci nie poda bo różne są sytuacje, ale gdybym miał szacować to podałbym, że rozbudowa instalacji z kotłem gazowym o dodatkowy kocioł na miał to dodatkowy koszt 5-10kPLN. Kompletny układ solarny to koszt około 10kPLN. Na forum rozpisują się również osoby, które zapłaciły około 7-8kPLN, ale są też tacy, którzy przyznają się do sporo wyższych kwot. Wynika to też czasami z tego, że nie wszyscy liczą wszystko (czasami słusznie) jak np. droższy zasobnik do wody, droższy dach itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 21.02.2010 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Greatjohn myślę, że rozumiem Twój tok rozumowania. Myślę, że nie tylkochodzi Ci o to aby jak najtańszym kosztem zrobić u siebie ogrzewanie.Chciałbyś też nie zamykać sobie drogi do różnych opcji ogrzewania.A być może miałbyś nawet jakąś satysfakcję np. eksperymentując z zainstalowania solarów, z wykorzystaniem pieca na paliwo stałe już np.z zamkniętym naczyniem wzbiorczym itp. Wszedłbyś wtedy w ten światsprzęgieł hydraulicznych, zaworów trój- czterodrożnych, buforów 1000litrowych itd. Aby to jednak można było zrealizować należy w pierwszej kolejności niezamykać sobie drogi poprzez likwidowanie kominów, ograniczaniakanałów wentylacyjnych itd. Przecież nie jest to specjalnie duży koszt,żebyś zalał wylewką kilkaset metrów pex. Później nie musiszich wykorzystywać. Wręcz zalecane byłoby, żebyś równolegle poprowadziłw posadzce rury pex do grzejników. W późniejszym okresie podejmieszdecyzję co zainstalujesz. Ja osobiście nie lubię obiektów o tak dużejbezwładności jak ogrzewanie podłogowe.Jak już dom pobudujesz i go wyposażysz to możesz wtedy,przy pomocy jakiegoś Festo lub Simatica lub innego ulubionegoprzez Ciebie PLC próbować automatyzować. No ale do tego trzeba jużelektrozaworów, czujników z wyjściami np. 4-20 mA itd. a to kosztuje.Według mnie lepiej nie liczyć na tym etapie kosztów bo mógłbyś dojśćdo około 60 tyś. zł. Łącze pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 21.02.2010 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 witam też się przymierzmy do wyboru instalacji CO. Chcieli byśmy mieś ogrzewanie podłogowe w całym domu (bez kaloryferów) i czy można je podłączyć pod piec na węgiel? Temp zasilania podłogówki to 38 C tak była obliczana. pozdrawiamy Oczywiście, że można - odrobinka wyobraźni z automatyką i zabezpieczeniami i się da. Najlepiej niezły "dolniak" z minimum automatyki lub ekogroszkowiec (tu trzeba się troszkę pobawić z obsługą). PS - a co z tymi grzejnikami, planowanymi wcześniej? Co do styropianu - można mieć nawet 50 cm, ale po co , skoro na dole i u góry będzie dziura? Temp. ściany w takim wypadku i tak będzie sporo poniżej 0, więc rury mogą zamarznąć, a i izolacyjność bierze w łeb. Solary? Niech nasz kochany rząd weźmie się w końcu za "ekologię" to zaczną się opłacać. A co do dodatkowego źródła zasilania - co będzie priorytetem - "gazówka" czy "stałopalniak"? Bo bez tej informacji możemy sobie tu dywagować nawet przez rok i z tego nic nie wyniknie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 22.02.2010 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Solary? Niech nasz kochany rząd weźmie się w końcu za "ekologię" to zaczną się opłacać. A niby jak nasz rząd ma się wziąć za ekologię? Ja widzę dwa wyjścia:1. Obciążyć dodtkowo finansowo użytkowników innych źródeł ciepła - jak ktoś chce do tego dążyć to jest za przeproszeniem idiotą.2. Dopłacać z budżetu inwestycje ekologiczne - jak ktoś chce do tego dążyć to ma mój głos na nie. Są jakieś inne sposoby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 22.02.2010 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Zbig - nie wyczułeś odrobiny kpiny w moim tekście? Tyle się mówi o dotacjach ekologicznych - ale spróbuj jakąś sobie załatwić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.02.2010 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Jaki jest koszt zainstalowania solarów (oczywiście całej instalacji) dla 4 osobowej rodziny i jak to się ma do kosztów podgrzewania wody w kotle gazowym (dwufunkcyjnym z przepływowym podgrzewaczem wody?). Kosztu solaórw obecnych nie podam bo nie znam , ale w ubiegłym roku za gaz w miesiacach letnich tj od kwietnia do pażdziernika z CWU+ gotownie i wszystkimi opłatami płaciłem po 75zł/mc. To kwota usredniona za 6mc. W poprzednim sezonie było ciut taniej. Kocioł gazowy + węgiel. No co kto lubi, osobiście nie polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radams 22.02.2010 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Witam wszystkich, w czerwcu tego roku planuję rozpocząć budowę domu, mój projekt to Koralgol 2G. i Witaj Wielki Janie! Widzę, że powstaje kolejny Koralgol, zapraszamy Cię do naszego wątku na forum: http://forum.muratordom.pl/koralgol-2g-dominanta-czy-ktos-buduje-albo-ma-zamiar,t109927.htm?highlight=koralgol A na http://www.mojabudowa.pl znajdziesz kilka dzienników z naszymi misiakami. Tutaj natomiast jest jeden z ostatnich wątków poruszających interesujący Cię temat: http://forum.muratordom.pl/kociol-na-paliwo-stale-i-kondensat-czy-jest-sens,t178574.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 22.02.2010 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Zbig - nie wyczułeś odrobiny kpiny w moim tekście? Tyle się mówi o dotacjach ekologicznych - ale spróbuj jakąś sobie załatwić... Nic na kpinę nie wskazywało, ale jeśli tak to chyba się rozumiemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziarutek 22.02.2010 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 ... Do podgrzewania wody użytkowej poza sezonem grzewczym chciałbym wykorzystać instalację solarną. Zakładam, że podstawowym źródłem ciepła w sezonie grzewczym będzie piec gazowy - działka ma dostęp do gazu ziemnego. Ponadto chciałbym mieć możliwość ogrzewania alternatywnego za pomocą drewna lub ewentualnie węgla - kocioł. Na parterze w większości pomieszczeń ogrzewanie podłogowe, na poddaszu w pokojach grzejniki, w pozostałych pomieszczeniach (łazienka, hol) podłogówka. W chwili obecnej nie wiem co z ogrzewaniem w piwnicy (część pomieszczeń ma przeznaczenie użytkowe - kuchnia, siłownia). To wszystko chciałbym zautomatyzować, tzn. np piec gazowy wyłącza się w momencie gdy na kotle na drewno pojawia się jakaś temperatura itd itp. Zakładając ten wątek mam nadzieję że uda mi się wywiązać dyskusję która pomoże mi podjąć właściwe decyzje odnośnie całej instalacji CO (może nie tylko) w moim domu. Jeśli chodzi o instalacje ogrzewania jestem laikiem. Posiadam doświadczenie w programowaniu sterowników mikroprocesorowych i zakładam że uda mi się zautomatyzować instalację ogrzewania w oparciu o taki sterownik. Zapraszam do dyskusji Witam, Posiadam tak zbudowaną instalację grzewczą i jak na razie sprawuje się wyśmienicie. Jestem zadowolony i jeżeli chcesz poznać szczegóły możemy temat drążyć tutaj lub na privie. Lepiej było by tutaj, ale jak czytam niektórych kolegów zaglądających do czyjegoś portfela (… bo się nie opłaca) lub sceptycznie nastawionych do instalacji „mieszanej” (…bez sensu, … bo ja nie mam - to po co?) , to zastanawiam się czy wątek, jak wiele innych nie zejdzie na tor, kłótni nad opłacalnością i celowością takiego rozwiązania. Chcesz mieć tak jak zaplanowałeś? - To tak zrób, nie jest to jakieś bardzo skomplikowane. Zastanawiasz się nad opłacalnością ? – ja też, (ktoś kiedyś na forum ładnie napisał „… budowa domu sama w sobie jest nieopłacalna…”) Możesz za te pieniądze sprawić sobie pompę ciepła, rekuperator, itp. Możesz wydać te pieniądze na (d)ocieplenie budynku. Możesz ich nie wydawać – i … zrobić co zechcesz. Najważniejsze: masz cel – to do dzieła. Zacznę na razie tutaj. Skład instalacji: 1. Kocioł gazowy – Immergas Victrix 24 kW X 2. Kocioł na paliwo stałe – Viadrus - Herkules U26 3. Instalacja solarna Hewalex – 3 panele 4. Bufor SISS 750/150 5. Sterownik kaskadowy Immergas System ogrzewa domek 200 m2 po podłogach – 100m2 podłogówki + 9 grzejników (Buderus) + 2 drabinki łazienkowe. Główne źródło ciepła: kocioł gazowy. Instalacja solarna ustawiona priorytetowo na zasadzie: gdy temperatura solarów jest wyższa niż w buforze – uruchamia się pompa solarna, a wyłącza się kocioł gazowy. Kocioł na paliwa stałe: po rozpaleniu i osiągnięciu temperatury 50 st. C w kotle, wyłącza się kocioł gazowy z jednoczesny załączeniem pomp kotła na paliwa stałe. Piszę tutaj o pompach bo oczywiście kocioł ten jest połączony z instalacją zamkniętą za pomocą wymiennika płytowego. Wszystko sterowane za pomocą sterownika kaskadowego. Koszt? Trudno powiedzieć. Mnie kosztowało to wszystko około 40 tys. zł z robocizną i materiałem, ale robił to mój znajomy hydraulik. Nie wiem ile Ciebie będzie kosztowało. Nie wiem czy temat bardziej kogoś zainteresuje, dlatego na tym etapie zakończę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Repugnant 22.02.2010 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 jasne ze zainteresuje co prawda mam tylko kociol gazowy polaczony z piecem na paliwo stale(mial)czy twoja instalacja solarna wspomaga co w zimie jasli tak to jak to oceniasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greatjohn 22.02.2010 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Wydaje mi się, że ostatecznie minimalizacja kosztów weźmie górę. W pierwszym kroku pozostanę raczej tylko przy ogrzewaniu gazowym. Pozostawię jeden komin na ewentualny kocioł na paliwo stałe, ale decyzję co do rozbudowy instalacji podejmę jak będę miał informację o kosztach ogrzewania gazowego - myślę że po roku, dwóch eksploatacji. Ponadto rozważę przygotowanie części instalacji pod solary, żeby później za dużo nie pruć ścian i dachu. Decyzję podjąłem po przeanalizowaniu kosztów ogrzewania gazowego dla domków o podobnym metrażu i wybudowanych w podobnej technologii (ocieplenia itp). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts