Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o pomoc serwisanta lub montera - De Dietrich

Recommended Posts

Witam serdecznie

Mam piec De Dietrich Ecodens DTG 1300-24 Eco. Montował i ustawiał mi go miejscowy hydrauliku u

którego go kupiłem.

Dom o powierzchni 200 m2 z tym, że garaż nie jest ogrzewany, więc pow. ogrzewanej jest około

160 m2.

Dól podłogówka, a góra grzejniki.

Piec został zamontowany i włączony w połowie listopada 2009r.

Dom jest nie zamieszkany, więc ustawiłem temp. na 15 stopni.

Jestem trochę zdziwiony bo piec pracuje non stop, co wydaje mi się trochę dziwne.

Myślałem, że powinien dogrzewać do nastawionej temp., a potem się wyłączać.

Co prawda nie przegrzewa nastawionej temp., ale pracuje cały czas.

Pytałem się swojego hydraulika czy tak powinno być, a on stwierdził że tak.

Powiedział, że piec pracuje małą mocą przez cały czas i po prostu dogrzewa.

Stwierdził też, że może ustawić grzanie pulsacyjne, czyli jak on twierdzi będzie

się włączał np. co godzinę i grzał, ale z większą mocą, czyli będzie zużywał więcej gazu.

Ostatnio dostałem rachunek.Przez 3 miesiące zużył 1112 m3 gazu (trochę dużo), co prawda nie mam

jeszcze drzwi w wiatrołapie i garażu (wejście garażowe zasłoniłem styropianem).

Czy wszystko jest w porządku ? czy tłumaczenie mojego hydraulika jest prawidłowe?

Proszę o odpowiedz.

Pozdrawiam

Nie jestem serwisantem ale użytkownikiem tego kotła

Generalnie Pompa obiegowa działa praktycznie non stop co wynika z funkcji zabezpieczenia przed niezamarznięciem oraz z ustawienia sposobu poziomu traktowania odczytu z czujnika pokojowego na poziomie 3(czytaj olej go)

Możesz podnieść poziom priorytetu np na 6 lub nawet 10 (przy tym ustawieniu powinien czujnik pokojowy działać jak termostat)

Generalnie zużycie duże

U mnie nie przekracza 5m3/dobę (dom 145m2) chodź brak drzwi wewnętrznych, wyłazu dachowego (zasłonięte styropianem) i mam praktycznie nieocieplone 12m2 stropu

Ale niech się może wypowie fachowiec

• 6 months później...

Jako posiadacz tego samego kotła podczepiając się pod ten wątek.

Zastanawia mnie czy mam dobrze ustawiony dolny próg temperatury, od której startuje podgrzewanie cwu.

Kiedy temp spada do 48 stC kocioł zaczyna dogrzewać wodę w zasobniku do ustawionych 55 stC (punkt oporu)

Niestety dzieje się to kilka razy dziennie, a letnie zużycie gazu wynoisło na mc ok 35m3 co co daje kwote ok 120 na mc

Jeden ze znajomych mówił że jego (jakiś zwykły piec z osobnym zasobnikiem) dogrzewa wodę ze dwa razy, i płaci jakie 40pln za mc.

Ale nie mam pewności czy gość mówi z sensem, bo czasem bajdurzy.

Więć teraz zastanawiam się czy przy trzy osobowej rodzinie 2+1, jednej łazience (bo górna jeszcze nie zrobiona) takie zużycie jest normalne.

A może powinienem zmienić dolny próg podgrzewania wody, np na 45stC - wtedy będzie grzał rzadziej ale o 10stC zamiast 7.

Lub obniżyć temperaturę docelową na np 52stC - za kotłem mam i tak pompę Grundfosa z termostatem na której nie mam ustawionego maxa temp - ustawiam na ok 75% by woda nie była za gorąca na wyjściu z kranu.

Co do zmiany histerezy to nie mogę dopytać w serwisie ani mojego instalatora - jakby żaden nie wiedział jak to zrobić a w instrukcji jest jedynie wzmianka o zmianie "wartości stłumionej grzania i cwu > zakres nastawy 40stC - 9.9%, nastawa fabryczna 9.9% - niestety nic mi to nie mówi i nie chcę bezwiednie zmieniać parametrów.

Dziękuję za wszelką pomoc i doświadczenie.