j-j 11.04.2007 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 mpopław ale samymi konwektorami ie wyrobisz grzejąc tylko w II taryfie wg mnie.Ja dlatego przewidziałem akumulacyjne elektr. u siebie. w II taryfie ale sterowanie tym mnie kosztuje bardzo dużo niestety. Trochę mnie jak z instalacją gazową ale nie tak mało jak chciałbym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/13858-isomax/page/2/#findComment-1722460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 11.04.2007 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 mpopław ale samymi konwektorami ie wyrobisz grzejąc tylko w II taryfie wg mnie. W domu 3-litrowym nie powinno być z tym problemu, jednak trudno w tym momencie mówić o komforcie cieplnym. Aby go uzyskać musi być wykorzystana akumulacja ciepła. Istota systemu ISOMAX polega na akumulacji ciepła słonecznego (ale nie tylko) długoterminowo. To odróżnia budynki w tym systemie od innych budynków energooszczędnych, czy pasywnych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/13858-isomax/page/2/#findComment-1722512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 11.04.2007 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 j-j z Zielonej Góry masz nie tak daleko do Turawy ( jeżeli masz ochotę zobaczyć ten dom w Isomaxie) a jeszcze bliżej do Żagania na budowę.Cieszę się , że dałeś się namówić na zapoznanie z tematem isomaxu , życze Ci oby się żona zgodziła na zmiany technologii.Jak widać czasem opłaca się popytać zanim się zrobi ostateczny krok.Pozdrawiam Joanna Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/13858-isomax/page/2/#findComment-1722535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 11.04.2007 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 mpopław ale samymi konwektorami ie wyrobisz grzejąc tylko w II taryfie wg mnie. W domu 3-litrowym nie powinno być z tym problemu, jednak trudno w tym momencie mówić o komforcie cieplnym. Aby go uzyskać musi być wykorzystana akumulacja ciepła. Istota systemu ISOMAX polega na akumulacji ciepła słonecznego (ale nie tylko) długoterminowo. To odróżnia budynki w tym systemie od innych budynków energooszczędnych, czy pasywnych. Ale nawet w 3- litrowym jakieś zapotrzebowanie jest, ja osobiście nie bylem przekonany do tego że konwektory mi wystarczą, grzejąc tylkio w II taryfie, z konewektorami jak napisałeś nie ma akumulacji a bez niej trudno działać tylko w taryfie II nawet w 3- litrowym. Dlatego właśnie ja wybrałem akumulację tyle że w posadzce ale dobre syerowanie jest do tego niestety kosztowne no i wybrałem kable regulacyjne do dwóch sypialni a one są już totalnie drogie jednak nie ma wtedy znaczenia czy meble są na nóżkach czy nie a w dziecinnych pokojach wszystko prawie jest bez nóżek . Joanna, musze znaleźć czas z żoną i się gdzieś się wybrać aby ją przekonać . Ale gdzieś tam głęboko czuję nadal jakiś haczyk przy tej cenie hm . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/13858-isomax/page/2/#findComment-1722736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 11.04.2007 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Haczyka nie ma widzisz, zastanów się co się składa na koszt budowy ?? Jak liczą zwykłe Firmy budowlane -budujące metodą tradycyjną murowaną Ci dom ?Z tego co wiem , troszeczke podrożała stal i styropian no i beton pewnie też , więc ceny ze strony tak sądze muszą się uaktualnić , ale to tak jak cała reszta budowlanki w tym czasie.Przy tej budowie tą metodą masz właśnie zmniejszone koszty robocizny.Tutaj zyskuje się dużo na tym , że przygotowywane są prefabrykaty całe elementy , które później montowane są na budowie.Całość ma już uzbrojenie, rurki instalacji i styropian- przywieziony z niemiec.Szablon ściany gotowej zalewany jest betonem spienionym o specjalnych parametrach.Strop możesz mieć taki jaki masz w planach i jaki chcesz.Przy budowania przez róże ekipy : murarz, tynkarz, dekarz, malarz, elektryk, instwod-kan płacisz każdemu osobno masz składowe kosztów a tutaj kompleks a kompleks zawsze taniej wychodzi.Ja już kombinowałam na różne sposoby , ale nie widzę tu haczyka.A niby jak wezmę zwykłą firme jaką mam pewność ,że postawią mi równo mury, że nie będzie feleru ??? Ta Firma daje ci gwarancje.Jak napisał w dziennku swoim Henryk To musi działać.Nie lekaj się i zaufaj sobie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/13858-isomax/page/2/#findComment-1722866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 11.04.2007 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Polecam zapoznanie się z projektami i informacjami o domach pasywnych. http://www.lipinscy.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/13858-isomax/page/2/#findComment-1722964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 11.04.2007 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 czytałam na temat też tej Firmy w Muraotrze kiedyś , ale oni budują dom pasywny w którym instalujesz różne urządzenia, nazwałabym to wersją przed Isomaxem.Dla mnie wychodzi to o wiele kosztowniej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/13858-isomax/page/2/#findComment-1722983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 11.04.2007 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Nie w domach 3 litrowych, wieszasz grzejnik na ścianie i część ciepła ogrzewa ścianę, która stygnąc oddaje ciepło i utrzymuje temperaturę w dziennej taryfie. Nie w każdym domu 3 litrowym to bedzie możliwe (nie każdy ma ściany o wystarczajacych właściwościach akumulacyjnych). Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/13858-isomax/page/2/#findComment-1723594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardziu 11.04.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Co do konwektorów, drugiej taryfy i domu energooszczędnego. jakoś tak się złożyło że stary dom udało mi się (jakimś cudem) przerobić na energooszczędny. i ja grzeję konwektorami w drugiej taryfie. W styczniu, gdy na zewnątrz były temperatury -5 -10 stopni nie było mnie przez trzy dni w domu pomieszczenia wychłodziły się do 17 stopni, czyli stosunkowo niewiele. w ciągu dnia - między 7 a 14 wychładza się o jakiś 1 stopnień, czyli w sumie nic, co prawda - non stop chodzą 3 kompy + 1 telewizor i to ten sprzęt trochę dokłada się do grzania Tak więc - da się Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/13858-isomax/page/2/#findComment-1723766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 12.04.2007 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 Co do konwektorów, drugiej taryfy i domu energooszczędnego. jakoś tak się złożyło że stary dom udało mi się (jakimś cudem) przerobić na energooszczędny. i ja grzeję konwektorami w drugiej taryfie. W styczniu, gdy na zewnątrz były temperatury -5 -10 stopni nie było mnie przez trzy dni w domu pomieszczenia wychłodziły się do 17 stopni, czyli stosunkowo niewiele. w ciągu dnia - między 7 a 14 wychładza się o jakiś 1 stopnień, czyli w sumie nic, co prawda - non stop chodzą 3 kompy + 1 telewizor i to ten sprzęt trochę dokłada się do grzania Tak więc - da się dom z 1938 roku, 40 cm cegły + 10 cm styropianu, ~100 m2 parter+poddasze użytkowe. 15cm wełny + 10 styropianu. Zimne wiatry mnie nie dosięgają (ciepłe zresztą też, dwa kilometry do centrum miasta ) w domu średnio 21 stopni. Wszędzie konwektory za 60 zł sztuka z Castoramy plus po elektronicznym termostacie do każdego. Twój dom to bardzo specyficzny przypadek. Ma potężną akumulacyjność. W tym wypadku grzejniki konwektorowe w zupełności wystarczą. Gdyby takie rozwiązanie chcieć zastosować w nowym domu to koszty będą nieadekwatne do uzyskanego rezultatu. Zaletą systemu ŽISOMAX jest znakomity rezultat w zakresie komfortu cieplnego (ogrzewanie i chłodzenie pomieszczeń) przy minimalizacji zużycia materiałów (beton, styropian) oraz zużycia energii pierwotnej (prądu elektrycznego). Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/13858-isomax/page/2/#findComment-1724290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XDKXX 17.04.2007 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 mam pytanie czy ktos juz mieszka w domu wybudowanym w isomax? jak to sie sprawuje w zimie ? jaki standard był wykonania proszę o namiary na rzetelną firmę jesli jestes z niej zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/13858-isomax/page/2/#findComment-1733162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 17.04.2007 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Hey ja jestem na bieżąco ) w Turawie stoi już ,ze 4 lata dom w isomaxie . Co do innych domów są ale nie w Polsce . Teraz budują się już dwa w Opolskim . No i mój będzie się budowała latem pewnie jak się wyrobimy . Cieplutko pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/13858-isomax/page/2/#findComment-1733565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 19.04.2007 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 http://www.sciaga.pl/tekst/19996-20-alternatywne_odnawialne_zrodla_energii tu można poczytac ciekawe rzeczy o odnawialnych źródłach energii Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/13858-isomax/page/2/#findComment-1738948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 04.05.2007 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Zespół Mieszkaniowy „SŁONECZNY BULWAR” powstanie w Żaganiu przy ul. X-lecia 9 - budynek w technologi ŽISOMAX. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/13858-isomax/page/2/#findComment-1762249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 11.05.2007 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Na PW otrzymałem następujące pytania : Zainteresował mnie system budowania domu isomax. Z tego co zauwazyłem, to również polubiłeś ten system. Mam nadzieję dołączyć do klubu budujących w nim. Poczytałem trochu na temat isomaxu i wydaje sie byc ok. Ma on (jak każdy system) swoje zalety i wady. No i właśnie mam kilka zapytań odnośnie ralizacji w w tym systemie. może część z nich uda ci sie mi wyjaśnić, jeśli to dla ciebie nie kłopot. 1.Isomax przypomina mi (konstrukcyjnie) typowy dom z kształtek styropianowych. Pomijając palność styropianu interesuje mnie jak do tego styropianu wewnątrz mocować np szafki kuchenne, toż do betonu jest 15 cm! Masz jakiś pomysł?ŽIsomax jest systemem, który pozwala na bardzo szybkie budowanie. W porównaniu z systemem z kształtek styropianowych, gdzie całość konstrukcji i instalacji powstaje na budowie, w systemie ŽIsomax znaczna część konstrukcji i instalacji zostaje sprefabrykowana w wytwórni. Z tego też powodu przed rozpoczęciem budowy konieczne jest sporządzenie szczegółowego projektu zarówno architektonicznego, konstrukcyjnego jak i instalacyjnego. Dopiero wtedy system ten pozwoli na znaczne oszczędnosci w budowaniu. Jeżeli wcześniej zastanowimy, gdzie chcemy powiesić np. ciężkie szafki, to nie ma problemu z zaplanowaniem w tych miejscach odpowiednich wzmocnień, np. odpowiedniej grubości i szerokości deski na wysokości na jakiej ma być podweszona szafka (zakotwioną w procesie produkcyjnym w warstwe konstrukcyjnej. Zresztą w systemie ŽIsomax jesynie ściany zewnętrzne posiadają obustroną okładzinę styropianową, więc pozostałych ścian takie ograniczenia nie dotyczą. 2. W scianach zewnętrznych biegną temp. rurki kompensacyjne. nie wiesz jak gęsto? Bo nie wiem czy jak coś będę wbijał w tę ścianę (pkt 1) to czy ich przypadkiem nie uszkodzę? Zaznaczać je jakoś? Rurki biegną w sposób regularny, troche podobny do rozkładu rurek w ogrzewaniu podłogowym. Żeby zaznaczyć ich przebieg musiałbyś to zrobić w wytwórni. Nie bardzo wiem po co chciałbyś coś w tę ścianę wbijać? Rozkład rurek nie jest mocno krytyczny, dlatego jeżeli widzisz taką potrzebę, możesz zaprojektować w ścianie np. na określonej wysokości pas wolny od instalacji (np. wysoki na kilkanaście centymetrów). Wtedy mozesz tam wiercić i przebijać otwory bez żadnego ryzyka. Jeśli chodzi o zupełną dowolność to nie widzę takiej potrzeby. W tradycyjnym domu też nie bedziesz wiercił otworów w miejscu w którym np. wisi grzejnik. 3. Czym wewnątrz obrobić ściany zewnętrze? czy tylko płyty gk wchodzą w grę?Oczywiście, że nie tylko płyty gk. Możesz np. zastosować płyty włóknowo-gipsowe, włóknowo-cementowe, płyty meblowe, okładzinę z płytek klinkierowych, a jak się uprzesz, to nawet na odpowiednim podkładzie możesz połozyć tradycyjny tynk cementowo-wapienny. Trzeba tylko o tym odpowiednio wcześniej pomysleć, no i oczywiście liczyć się z odpowiednimi do danego rozwiązania kosztami. 4. czy wewnętrze ściany nośne też są isomax czy mogą być inne (w celu akumulacji ciepła, braku styropianu). Podejrzewam ze nie muszą ale lepiej sie skonsultować.Ściany wewnętrzne mogą być o dowolnej konstrukcji. Oczywiście jeżeli są to ściany konstrukcyjne powinny być zrobione zgodnie z projektem, lub zmiany konstrukcji powinny być zatwierdzone przez projektanta konstrukcji. 5. Mam chęć dogrzewać sie kominkiem (dla przyjemności). Jest jakaś możliwość połączenia kominka i wentylacji mechanicznej? Jak to sie robi?W systemie ŽIsomax wentylacja pomieszczeń jest wykonana jako mechaniczna, nawiewno-wywiewna zrównoważona. Dlatego ta technologia nie wyklucza zastosowania kominka. Oczywiście jeżeli chcemy w wyniku zastosowania systemu ŽIsomax uzyskać dom co najmniej pasywny, to zastosowanie kominka powinno być przewidziane na etapie opracowania projektu (np. komin może być potężnym mostkiem cieplnym). 6. Jak w ogóle regulować temperaturę powietrza w takim domu (w zimie)? Co zrobić jak chce mieć cieplej, co jak zimniej? Przy klasycznym ogrzewaniu reguluję sobie spalaniem w piecu, a tu? 7. Czy system będzie dążył do równomiernej temp w całym domu, czy jest mozliwe otrzymanie różnych temp w pomieszczeniach (np chłodniej w sypialni, cieplej w łazience) Każde pomieszczenie może posiadać posiadać oddzielną regulację temperatury. W tym celu w bariera termiczna w ścianie tego pomieszczenia jest podłączona do osobnego obwodu grzewczego. Poprzez regulację tempertury w barierze termicznej uzyskuje się możliwość regulacji temperatury w pomieszczeniu. Oczywiście w granicach rozsądku. Trudno sobie wyobrazić w tak ciepłym domu w jednym pomieszczeniu temperurę np. 16 st. C, a w sąsiednim 25 st. C, jeżeli wcześniej taka sytuacja nie została przewidziana w projekcie. Ale jeżeli przewidzisz konieczność takiego zróżnicowania tempertur na etapie projektowania, to oczywiscie także to da się zrealizować (odpowiednio zaizolowane ściany wewnetrzne i odpowiednio dobrane rury grzewcze w barierze termicznej). 8. Czy rekuperator w isomax pracuje w GWC okrągły rok? chodzi mi o to czy jest np na ścianie zamocowana dodatkowa czerpnia, aby w okresach przejściowych (wiosna /jesień itp) następowała regeneracja złoża GWC. Rekuperator pracuje przez cały rok, jednak w zależności od potrzeb włączane są różne jego części. Wszystko po to, aby utrzymać stałą temperaturę w pomieszczeniach przy minimalizacji kosztów ogrzewania. 9. Jaki może być szacunkowy koszt zużycia energi dla podtrzymania krążenia czynnika w ścianach, wentylatorów, reku itp Rekuperator może być wyposażony w wentylatory o zmiennym wydatku, stąd w zależnosci od potrzeb mozna zwiększyć lub zmniejszyć intensywność wentylacji. Pompy obiegowe także są sterowane elektronicznie i pracują z mocą i czestotliwością zależną od potrzeb. W dobrze zaprojektowanym domu z systemem ŽIsomax dzięki w/w rozwiązaniom koszt ogrzewania (jest to praktycznie koszt energi elektrycznej potrzebnej do napedu pomp obiegowych i wentylatorów) może osiagnąć wartość 5 kWh/m2 rocznie. Oczywiscie taką wartość uzyskamy, jeżeli będziemy przestrzegali typowych zaleceń dla domów pasywnych (zwarta bryła budynku, brak mostków termicznych, odpowiednie usytuowanie w stosunku do stron świata, itp.) 10. Domyślam sie że klasycznej instalacji co z grzejnikami i piecem nie ma sensu budować. Ale czy sam isomax wystarczy do ogrzewania w zimie? czy raczej konieczne bedzie zainstalowanie ogrzewania elektrycznego, choć o niewielkim zużyciu prądu (bo to w tym momencie jedynie uzasadnione ekonomicznie rozwiązanie)?Efekt bardzo niskiego zużycia energii do ogrzewania w tym systemie uzyskuje się dzieki akumulacji energi słoneczej w gruncie w odługim okresie czasu. Można sobie oczysiście wyobrazić sytuację, gdy taki budynek zostanie wybudowany pod koniec jesieni. Wtedy akumulator gruntowy nie będzie "naładowany". W takiej sytuacji może pojawić się konieczność stosowania dodatkowego źródła ciepła w najchłodniejsze dni zimowe. Jednak nawet w takiej sytuacji do ogrzania domu nie potrzeba większej mocy jak kilka kW. Oznacz to np. jeden grzejnik olejowy właczony w dowolnym miejscu domu - ciepło z niego dzięki wydajnej wentylacji z odzyskiem ciepła zostanie rozprowadzone po całym domu. W takiej też sytuacji może się też przydać kominek, w którym normalnie bedziesz palił "dla przyjemności". 11. aha jaka jest grubość izolacji na gruncie w isomax i powiedzmy przy standardowym nowym budownictwie?Izolacja na gruncie, a właściwie na płycie fundamentowej wynika z obliczeń instalacji. Typowo wynosi ona 10cm. W tym systemie temperatura gruntu może być większa lub mniejsza od temperatury pomieszczeń - zazwyczaj mieści się w przedziale od 10 st. C. do 35 st. C. 12. Iloma cm styropianu (w przybliżeniu) trzeba by było obłożyć ścianę np z Porotermu 25 albo silkatu żeby uzyskać U ściany zbliżone do isomax (nie udało mi sie tego odnaleźć, a chciałbym sobie porównać)Nie znalazłeś tego, bp takie porównaie nie ma sensu. Bardzo niskie zapotrzebowanie na energię do ogrzewania i chłodzenia domu w systemie ŽIsomax osiąga się nie tylko przez zwiększenie grubości izolacji ścian, ale przez złozony system instalacyjny akumulacji ciepła słonecznego i odpadowego. Jeśli poczytasz sobie o idei domu pasywnego, to przekonasz się, że zwiększanie grubości izolacji dla uzyskania coraz niższego zużycia energi od pewnego momentu przestaje być opłacalne. W zasadzie bez zastosowania systemów podobnych jak ŽIsomax (długookresowa akumulacja energii słonecznej) osiągnięcie zuźycia energi do ogrzewania na poziomie 5 kWh/m2 rocznie nie jest wogóle możliwe. Jeżeli jest inaczej, to daj mi o tym znać. 13. Czy mam rozumieć że skoro isomax to 15-15-15, to od osi w ścianie nośnej jest 22,5cm do wewnątrz budynku? Czy zatem jak spoglądam na przykladowy projekt zaprojektowany na poroterm 25 to od osi jest 12,5cm, czyli że isomax zabiera mi 10cm z każdej strony???? Czy to nie jest takie proste przełożenie. Czy może trzeba by liczyć od obrysu zewnętrzengo? Typowa ściana ŽIsomax to 12,5-15-12,5, czyli łączna grubość 40cm. Grubość ściany jest o 5 cm większa niż przy porotermie 25cm + styropianie 10cm, ale własciwości cieplne obu scian są nieporównalnie lepsze. W typowym rozwiązaniu ŽIsomax jest fundament płytowy, który zazwyczaj trzeba zaprojektować (nie widziałem w polskich typowych projektach fundamentu płytowego), tak więc położenie ściany nie jest w tym wypadku problemem. Rozstaw ścian konstrukcyjnych wpływa oczywiscie też na strop, ale z tym też bez roblemu można sobie poradzić. Jeżeli jednak się uprzesz, to kosztem nieco gorszych parametrów cieplnych możesz mieć ścianę o grubości nawet mniejszej niż przy porotermie 25cm + styropianie 10cm. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/13858-isomax/page/2/#findComment-1775073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isomax 12.05.2007 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 Witam wszystkich forumowiczów, jesli napotkacie na jakis niescisłosci albo trudno bedzie wam pojac działanie systemu, to chetnie pomoge.. Co do mocowania szafek.. mamy przewidziane byble z tworzywa sztucznego które wkreca sie w styropian a potem w ten dybel mozecie montowas sruby , gwozcie czy co tam chcecie, taki kołek ma udzwig 30kg..co do wiercenia czy ktos z was wierci w domu wiertłem dłuzszym niz 12.5 cm..? Pozdrawiam Rafał Lisowicz Isomax Poska GG 10441663 tel 516981034 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/13858-isomax/page/2/#findComment-1775674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 12.05.2007 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 Witam wszystkich forumowiczów, jesli napotkacie na jakis niescisłosci albo trudno bedzie wam pojac działanie systemu, to chetnie pomoge.. Panie Rafale, jeżeli coś co napisałem na temat systemu ŽIsomax odbiega od prawdy, to proszę o wyrozumiałość i korektę - ja się jeszcze tego systemu uczę . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/13858-isomax/page/2/#findComment-1775797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mercik 14.05.2007 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Serdeczne dzięki Heniu za odpowiedź. Rozświetliłeś mi trochę sprawę. Ad 1 Isomax jest systemem, który pozwala na bardzo szybkie budowanie. W porównaniu z systemem z kształtek styropianowych, gdzie całość konstrukcji i instalacji powstaje na budowie, w systemie ŽIsomax znaczna część konstrukcji i instalacji zostaje sprefabrykowana w wytwórni. Tak wiem, że są prefabrykowane. Co do wieszania szafek - cieszę sie z informacji że są na to sposoby : np jak isomax podaje wyzej stosować specjalne dyble. Pytałem o wiercenie i rozkład rurek bo logicznym mi się wydawało kołków w styropian sie nie wbija, a w coś bardziej nośnego. Przy okazji odpowiedź dla Isomaxa "czy ktos z was wierci w domu wiertłem dłuzszym niz 12.5 cm..?" - nie wierci, bo nie musi w domu sie przewiercać przez 12,5 cm styropianu. Ad 6,7 Każde pomieszczenie może posiadać posiadać oddzielną regulację temperatury. W tym celu w bariera termiczna w ścianie tego pomieszczenia jest podłączona do osobnego obwodu grzewczego. Poprzez regulację tempertury w barierze termicznej uzyskuje się możliwość regulacji temperatury w pomieszczeniu. Oczywiście w granicach rozsądku. Trudno sobie wyobrazić w tak ciepłym domu w jednym pomieszczeniu temperurę np. 16 st. C, a w sąsiednim 25 st. C, jeżeli wcześniej taka sytuacja nie została przewidziana w projekcie Chyba mnie nie zrozumiałeś. Nie chodziło o stałe zróżnicowanie temperatur w pomieszczeniach, ale o doraźną regulację (przyjmijmy że chodzi o zimę). Jest mi zimno: chcę zwiększyć temp w pomieszczeniu (logiczne że część ciepła przejdzie do innych pomieszczeń), za bardzo nagrzane - chcę przykręcik kurek grzania. Jak to robić? - mimo że fizyka nie jest mi obca to tego jakoś sobie nie potrafię wytłumaczyć. O ile akumulacyjność i oddawanie ciepła rozumiem to chodzi o sterowanie tym procesem oodawania ciepła i moim wpływem na to. Jaką wewnątrz temp w zimie osiąga isomax? Ad 12 12. Iloma cm styropianu (w przybliżeniu) trzeba by było obłożyć ścianę np z Porotermu 25 albo silkatu żeby uzyskać U ściany zbliżone do isomax (nie udało mi sie tego odnaleźć, a chciałbym sobie porównać) Nie znalazłeś tego, bp takie porównaie nie ma sensu. Bardzo niskie zapotrzebowanie na energię do ogrzewania i chłodzenia domu w systemie ŽIsomax osiąga się nie tylko przez zwiększenie grubości izolacji ścian, ale przez złozony system instalacyjny akumulacji ciepła słonecznego i odpadowego. Jeśli poczytasz sobie o idei domu pasywnego, to przekonasz się, że zwiększanie grubości izolacji dla uzyskania coraz niższego zużycia energi od pewnego momentu przestaje być opłacalne. Ideę domu pasywnego znam. Nie o to w tym chodziło. I nie o koszty ogrzewania. O tym że zwiększanie izolacji po przekroszczeniu pewnego punktu przestaje być opłacalne to wiadomo, można sobie to policzyć (choćby i w przybliżeniu). Możnaby powiedzieć że w tym pytaniu pytałem o to co nieekonomiczne. Czyli: ściana isomax ma U=0,15 W/m2*K i pytałem ile by musiałoby byc stypropianu w ocieplaniu ściany z porotermu czy silki (pomijając dla uproszczenia ucieczki ciepła przez inne przegrody) aby też osiągnąć U dla takiej ściany =0,15. 30cm? 40?, 50? Ten isomax to nie taki straszny diabeł. Ma swoje mocne strony. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/13858-isomax/page/2/#findComment-1779182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 14.05.2007 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Mercik, odpowiedź na część Twoich pytań podałem w wątku http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1809465#1809465 - zapraszam do lektury. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/13858-isomax/page/2/#findComment-1779229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 14.05.2007 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 myślę, że każdy powinien przejść drogę wyboru sam , jeżeli ktoś czuje się na tyle na siłach ,by odpowiedzieć sobie samemu na wszystkie pytania to podziwiam. Ja uważam ,że należy pytać wielu ludzi i każdą opinię brac pod uwagę proporcjonalnie do doświadczenia jakie ma ta osoba. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/13858-isomax/page/2/#findComment-1779258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts