Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rezygnacja z pom gospodarczego gdy jest gaz

Recommended Posts

Pytanie jak w tytule- czy mając przyłącze gazowe, można zrezygnować z pomieszczenia gospodarczego i zrobić w nim łazienkę a piec gazowy powiesić.

Jak nie masz piwnicy to PG jest bardzo ważnym pomieszczeniem, u nas po kotłem , jest tam pralka, szuszarnia i półki na graty :-) Psa tam kąpiemy itp itd :-)

Pawlok

Pytanie jak w tytule- czy mając przyłącze gazowe, można zrezygnować z pomieszczenia gospodarczego i zrobić w nim łazienkę a piec gazowy powiesić.

Czy to rozsądne posiadać piec gazowy w łazience?

Pomieszczeń gospodarczych nigdy za wiele.

Kocioł gazowy w łazience to nie jest rosządne rozwiązenie. Wiele razy zdarzało się zaczadzenie osoby biorącej kąpiel na skutek pozatykanych nawiewów świeżego powietrza i drobnej niesprawności kotła.

Jeśli cenisz życie swoje i swoich bliskich to zrezygnuj z takiego pomysłu.

)Bzdury

Kocioł z zamkniętą komorą możesz mieć i w kuchni, nie tylko w łazience. U mnie zresztą wisi własnie w lazience.

Pomieszczenie gospodarcze oczywiście można zlikwidować. Jeżeli masz bardzo mały domek i nie masz miejsca na drugą łazienke, to jasne że wolałabym łazienkę zamiast pomieszczenia gospodarczego. Szczególnie jeżeli męska część nie zgłasza obiekcji (mój zgłaszał :-? ).

Pomieszczenie gospodarcze to rzecz wygodna ale przy ogrzewaniu gazowym nie ma formalnych wymogów, żeby je mieć.

Jeżeli masz bardzo mały domek i nie masz miejsca na drugą łazienke (...)

A ja w takim układzie wolalabym mieć p.gosp. zamiast drugiej łazienki. Pomieszczenie na środki czystości, wiadro, miotłę, odkurzacz, ozdoby choinkowe, różne domowe narzędzia, pralkę, szuszarkę.. Pomieszczenie ze zlewem gospodarczym - by robiąc tzw. przepierkę nie chlapać w łazience. Można ew. dodać toaletę "awaryjną" ;-)

W bardzo małym domku raczej nie przewiduje się osobnej garderoby albo garażu więc... gdzie te rzeczy trzymać? W szafie w sypialni?

co wy dziewczny ? w tym pom chcecie schowac wszystkie smieci???...jakie by nie było duże to pom. to i tak bedzie wam za małe:) :lol: pewnie jeszcze byscie tam męzów chowały :lol: :lol: :p ;)

Oczywiście- razem z tą baterią narzędzi, śrubokrętów, ampuli i co tam jeszcze jest :)

Właśnie taki mam pożytek z pomieszczenia gospodarczego... Żadnego zlewu, mopów tylko śrubokręty, wiertarki , no drabina wisi. Rozumiem, ze to gdzieś musi być, ale MNIE osobiście to pomieszczenie nie jest przydatne.

Mopy mam w pod piecem gazowym w łazience, jest tam podwójna ściana zakrywająca wszystkie rury i otwierana oczywiście, weszły też wiadra i scierki... zlewu gospodarczego nie mam, ubolewam ale jakoś zyję.

Mały domek niestety ma swoje ograniczenia.

A dwie łazienki to podstawa :lol:

domek jest mały, ale posiada: łazienkę, wc i pomieszczenie gospodarcze.

Problem w tym, że ja bym wolała mieć dwie łazienki a z wc zrobić miejsce na pralke, szczotki , proszki bo to mi wystarczy i mieć dwie łazienki, tylko jedna z piecem gazowym.

Do końca nie wiem, czy to dobry pomysł i nie wybrzydzać, skoro jest dodatkowe wc, to miec to pom gospod. Ech....życie i wybory

Jeśli zmieścisz w nim wszystko co do tej pory nie było Ci potrzebne (łopaty, kosiarkę, narzędzia) to dlaczego nie. Tylko potem gdzieś te rzeczy będziesz musiała trzymać.

Są kotły, ktore bez problemu możesz podstawić /powiesić w łazience - wyglądają normalnie jak agd. Więc od strony technicznej nie ma przeszkód. Niemniej sama policz czy sie zmieścisz, i czy to nie będzie strzał w kolano.

)Bzdury

Kocioł z zamkniętą komorą możesz mieć i w kuchni, nie tylko w łazience. U mnie zresztą wisi własnie w lazience.

No to odważna kobieta jesteś. Ja tam wolę mieć kocioł gazowy w osobnym pomieszczeniu.

:) Bzdury

Z jedną łazienką i dodatkowym wc też można żyć 8)

Acha, z dorastającą pannicą na stanie :-?

Jedna łazienka w takiej konfiguracji to w zasadzie brak łazienki dla reszty domowników :lol:

Co ci ten piec tak przeszkadza?

Piec z zamkniętą komorą nie komunikuje się z wnętrzem domu. Ma swoją rurę zasysającą powietrze i drugą wylotową. Dla spokoju sumienia można pod nim czujnik CO powiesić.

Bardziej bym się martwiła (i martwię) kominkiem, a jakoś większość osób radośnie go umieszcza w salonie...

gaz to gaz i nikt mnie nie przekona ze piec z zamknieta komora nie rozszczelni sie

a zamiast pomieszczenia gospodarczego kup sobie garaz blaszany i tam mozna rupiecie trzymac

piec trzeba serwisować , każdy

ostatnio była sprawa, jak 2 osoby uległy zaczadzeniu w kotłowni właśnie. Wszedł dziadek i nie wyszedł, po nim wnuczek, chciał ratować dziadka i został.

wolę już liczyć na czujniki

Acha, z dorastającą pannicą na stanie :-?

Jedna łazienka w takiej konfiguracji to w zasadzie brak łazienki dla reszty domowników :lol:

Co ci ten piec tak przeszkadza?

Piec z zamkniętą komorą nie komunikuje się z wnętrzem domu. Ma swoją rurę zasysającą powietrze i drugą wylotową. Dla spokoju sumienia można pod nim czujnik CO powiesić.

Bardziej bym się martwiła (i martwię) kominkiem, a jakoś większość osób radośnie go umieszcza w salonie...

NO ja nie wiem jak sobie ludzie w blokach radzą z tą jedną łazienką i np. dwójką nastolatków (ja) czy też piątka (moja sąsiadka piętro wyżej) na 51 metrach :):):)

NO ja nie wiem jak sobie ludzie w blokach radzą z tą jedną łazienką i np. dwójką nastolatków (ja) czy też piątka (moja sąsiadka piętro wyżej) na 51 metrach :):):)

ty masz płec meską na stanie, to nie rozumiesz grozy sytuacji

ci co mają płeć żeńską po prostu się kłócą

albo chodzą brudni :wink:

ty masz płec meską na stanie, to nie rozumiesz grozy sytuacji

ci co mają płeć żeńską po prostu się kłócą

albo chodzą brudni :wink:

Moja Droga, to nie jest prawda. Stwierdzam z przykrością, że jesteś ofiarą stereotypów.

Sąsiadka na górze : 3 dziewczyny i 2 chłopaków. Gorsi - chłopcy. Moi też nie są łatwi. Nie wiesz ile trwa zrobienie się na bóstwo przed imprezą ?. To nie dotyczy tylko dziewczyn.