Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witajcie, na dniach musze zdecydowac jaka oczyszczalnie zakupic, zaproponowano mi oczyszczalnie ekopol studnia chlopnna z przpompownia, jako ze na dzilace jest glina, cena 12 000, czy to dobra oferta? czy warto zakupic oczyszczalnie tej firmy?

ja mam oczyszczalnie tej firmy i nie narzekam. Czy to dobra cena...nie wiem, bo nic nie napisalas

1. Na ile osob jest oczyszczalnia?

2. Czy pompa do przepompowni jest wliczona?

3, Czy jest to oferta z montazem czy sama oczyszczalnia, jak z montazem to jeszcze wiele innych pytań.

• Odpowiedzi 166
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Konto usunięte_1*
Chodzi o przydomowa oczyszczalnie ścieków. Tak żeby mieć z tym spokój. To raczej coś więcej niż tylko bioszambo.

no nie wiem czy będziesz miał spokój , pisałem o tym kilka postów wyżej , sąsiad wydał 21 tys za wypasionę w 2011 roku i na jesieni zaczęły się klocki bo studnia chłonna powiedziała dosyć tego . tak że byłbym ostrożny w wyborze

Gość Konto usunięte_1*
Witam ,a jak to wygąda jeśli kanalizacja już jest a będę chciał wybudować POŚ ze względu na niższe koszta ?

to chyba musisz zrobić to na swoją rękę bo zgody raczej nie dostaniesz , oni dbają o swoje interesy

To zależy jak daleko masz kanalizację od domu/działki. W przepisach jest chyba coś takiego jak uzasadnienie ekonomiczne inwestycji (jeśli budowane przez Ciebie przyłącze byłoby wybitnie długie to masz szansę).

Proponuję zacząć od wystąpienia do PGK o wydanie warunków przyłączeniowych. Być może tak jak było w moim wypadku odmówią ze względu na ich brak w pasie domowym (droga wewnętrzna, 150m dalej jest instalacja w drodze gminnej).

Dzięki takiej decyzji mam podstawę do rozpoczęcia starań o budowę poś (pomimo nakazu przyłączenia do kanalizy w mpzp).

W związku ze zmianą przepisów (styczeń 2016) pojawił się jednak inny problem dotyczący kosztów, o którym pisałem w

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?179767-Oczyszalnia-biologiczna-ranking&p=7129666&viewfull=1#post7129666

• 1 month później...
A czy możecie kogoś polecić w Małopolsce ewentualnie śląskie robiących oczyszczalnie, którzy się na tym znają? Zupełnie się w tym nie orientuję. Zgodnie z WZ miał był przyłącz do kanalizacji, były tez warunki z wodociągów. Jak przyszło co do czego, okazało się, że jednak przyłączyć do kanalizacji się nie da, bo różnica poziomów(coś tam coś tam) i mus zrobienia oczyszczalni spadł na nas jak grom z jasnego nieba. Działkę mamy 13 arów. Ziemia, nie glina, ale też nie piaski, tzw. rędzina. Nie wiem co będzie najlepsze? Drenaże? Studnia chłonna?
Gość Konto usunięte_1*
drenaże są zdecydowanie tańsze a w razie czego zawsze można od nowa przekopać a koszt niewielki całość pewnie kto to będzie robił , jeśli samemu to koparka 500 zł baniak od 1800 do 3000 tys tam jest cały komplet , mnie to kosztowało nie więcej niż 3 tys
  • 7 months później...

Witam

W mojej gminie jest nakaz montażu przydomowych oczyszczalni ścieków , bądź podpisania umowy wywozu szamba . W moim gospodarstwie posiadam wybudowaną wiele lat temu (prymitywną ) oczyszczalnie . Składa się ona z szamba betonowego oraz drenażu na działkę rolną również mojej własności. Na wyjściu z szamba rury drenażowej mam zbiornik w którym odstaje się szlam , dalej idzie już woda "czysta" . Co jakiś czas dodaje do zbiornika bakterie które pomagają oczyszczać ścieki . Moje pytanie jest takie czy jest jakaś szansa zalegalizować moje szambo jako oczyszczalnie ścieków własnej roboty ? Jeśli tak jakie dokumenty są mi potrzebne i gdzie je mogę uzyskać .

Pozdrawiam Artur

Witam,

chciałbym OSTRZEC przed pewnym produktem

2 lata temu kupiłem zestaw POŚ marki FRUKKO, zbiornik M-BOS 3000L (pionowy) + pakiety rozsączające Terra Pak (albo podobnie)

Odejście z domu mam na głębokości 60cm, następnie zbiornik i dalej studzienka rozdzilcza i 2 nitki pakietów.

Pakiety przysypane ok 1,2-1,4 m ziemi. Zostały przez ten ciężar zgniecione (30cm wysokości pakietu) zrobiło się 10cm. Po półtora roku przestało mi rozsączać i musiałem odkopywać całe rozsączenie i teraz zrobiłem na grubym żwirze.

Nie polecam tych pakietów, zbiornik bardzo fajny.

Witam

W mojej gminie jest nakaz montażu przydomowych oczyszczalni ścieków , bądź podpisania umowy wywozu szamba . W moim gospodarstwie posiadam wybudowaną wiele lat temu (prymitywną ) oczyszczalnie . Składa się ona z szamba betonowego oraz drenażu na działkę rolną również mojej własności. Na wyjściu z szamba rury drenażowej mam zbiornik w którym odstaje się szlam , dalej idzie już woda "czysta" . Co jakiś czas dodaje do zbiornika bakterie które pomagają oczyszczać ścieki . Moje pytanie jest takie czy jest jakaś szansa zalegalizować moje szambo jako oczyszczalnie ścieków własnej roboty ? Jeśli tak jakie dokumenty są mi potrzebne i gdzie je mogę uzyskać .

Pozdrawiam Artur

No w takich kwestiach to chyba sam siebie bym nie nazwał specjalistą, gdyż montuje oczyszczalnie, czy modernizuje je z wykorzystaniem nowych materiałów. Dlatego ja bym wstawił nowy osadnik gnilny zgodny z 12566-1 i wykorzystał istniejący drenaż o ile się do tego nadaje. Oczywiście pozostaje kwestia legalizacji oczyszczalni - np. zgłoszenia jej.

Szambo, które udaje osadnik bez papierów, raczej się nie uda przerobić na coś zgodnego z normą. Z drugiej strony, gdyby iść za ciosem i zrobić na to projekt indywidualny, to jaki projektant by się pod tym podpisał ? :/

Zaznaczam, że jestem zwolennikiem oczyszczalni biologicznych, które są po prostu lepsze i na dłużej. Dlatego musisz się zastanowić, czy może taką chcesz :)

Witam,

chciałbym OSTRZEC przed pewnym produktem

2 lata temu kupiłem zestaw POŚ marki FRUKKO, zbiornik M-BOS 3000L (pionowy) + pakiety rozsączające Terra Pak (albo podobnie)

Odejście z domu mam na głębokości 60cm, następnie zbiornik i dalej studzienka rozdzilcza i 2 nitki pakietów.

Pakiety przysypane ok 1,2-1,4 m ziemi. Zostały przez ten ciężar zgniecione (30cm wysokości pakietu) zrobiło się 10cm. Po półtora roku przestało mi rozsączać i musiałem odkopywać całe rozsączenie i teraz zrobiłem na grubym żwirze.

Nie polecam tych pakietów, zbiornik bardzo fajny.

No właśnie konkurowanie pomiędzy sobą firm w kwestii osadników, weszło też na dalszą część oczyszczalni - czyli nowe wersje drenaży, np. pakiety, czy tunele. Jeśli ktoś chce mieć porządny drenaż to na długości rur drenażowych i ilości żwiru płukanego nie powinno się zbytnio oszczędzać. Nie wierzę w taki rozwiązania, które np. drenaż 50-metrowy zastępują drenażem pakietowym, czy tunelowym 10-metrowym ???

Właśnie tak czasem tracę klientów. Osadniki tańsze, czy droższe, to mniejsza różnica niż różnica w robociźnie i materiale, za drenaż o długości 1/3, czy 1/2 oferowanego przeze mnie - trudno się mówi, ja przynajmniej daję realną gwarancję, że będzie działać !!!

• 2 months później...

trochę odkopuje temat

jak widać za oknem wiosna praktycznie już z nami (co prawda nie ta kalendarzowa) i nadszedł czas nad myśleniem o kolejnych krokach w swoim domu :)

Wraz z żoną zastanawiamy się właśnie nad montażem oczyszczalni ścieków i przychodzą pytania, która lepsza.. w sumie wstępnie dogadałem się z instalatorem na oczyszczalnie tego producenta SPAM

W domu jest nas jak narazie 3 :) Ja żona i synek, pytanie czy ta oczyszczalnia nam wystarczy gdy nasza rodzina powiększy się do 5 osób :)

Żonie marzy się trójka dzieci :)

a może montował ktoś taką oczyszczalnie i potrafi powiedzieć, po kilku latach użytkowania czy jest ona czegoś warta ?

Nie chciałbym wydawać majątku na ewentualne naprawy w późniejszym czasie, nie będę ukrywał że liczę, na oszczędności o jakich instalator tak naprawdę mnie zapewnia podczas każdej rozmowy telefonicznej

Edytowane przez panfotograf
SPAM
trochę odkopuje temat

jak widać za oknem wiosna praktycznie już z nami (co prawda nie ta kalendarzowa) i nadszedł czas nad myśleniem o kolejnych krokach w swoim domu :)

Wraz z żoną zastanawiamy się właśnie nad montażem oczyszczalni ścieków i przychodzą pytania, która lepsza.. w sumie wstępnie dogadałem się z instalatorem na oczyszczalnie tego producenta http://www.ekohouse-oczyszczalnie.pl/przydomowe-oczyszczalnie-sciekow-1/typoszereg-vh4l-v12l.html

W domu jest nas jak narazie 3 :) Ja żona i synek, pytanie czy ta oczyszczalnia nam wystarczy gdy nasza rodzina powiększy się do 5 osób :)

Żonie marzy się trójka dzieci :)

a może montował ktoś taką oczyszczalnie i potrafi powiedzieć, po kilku latach użytkowania czy jest ona czegoś warta ?

Nie chciałbym wydawać majątku na ewentualne naprawy w późniejszym czasie, nie będę ukrywał że liczę, na oszczędności o jakich instalator tak naprawdę mnie zapewnia podczas każdej rozmowy telefonicznej

Cóż tu w skrócie mogę Ci powiedzieć - jest to jedna z kolejnych pionowych oczyszczalni z płyty, która ładnie wygląda na reklamie. W praktyce jest kilka rzeczy, które mi się tam nie podobają. Na pewno nie wierzę, że okres wybierania osadu, jest taki jak wskazany na opisie z linka. Raczej przyjąłbym połowę tej wartości za realną, co czyni dużą różnicę w eksploatacji. Pompy mamutowe działają na zaworach ustawianych ręcznie - życzę powodzenia :(. Ogólnie to jestem takim rozwiązaniom przeciwny, bo wówczas zaczyna się zabawa jak je klient może samemu wyregulować, aby miał jeszcze gwarancję ? :).

No może i z początku uważał, że to proste, ale z pewnością nadal pamięta to po roku i chce mu się to robić. Dla mnie to jest to łatwy sposób do utraty gwarancji i naciągania na odpłatne wizyty - proste :). Kolejna rzecz to sito / krata na wlocie, którą na pewno będziesz regularnie czyścił i wyrzucał ( chyba do śmieci ) zgromadzone na niej odpadki - jasne :). Z w/w linka, możesz przejść do artykułu o tych oczyszczalniach w EKSPERCIE BUDOWLANYM, który został napisany przez nich i jest dalszą kontynuacją reklamy - co nic Ci więcej nie da i też się nie dowiesz czegoś więcej.

To było w skrócie, bo jakby dalej czytał to pewnie bym też coś innego znalazł. Jak chcesz jakąś normalną oczyszczalnię, to szukaj SBR-a z pełnym sterowaniem oraz o większej pojemności, aby realna była wartość amortyzacji oczyszczalni w stosunku do szamba :)

Oj WojtekINST uważaj bo za chwilę dostaniesz prwatnego straszaka na skrzynkę, za nieuczciwą promocje...hahaha, pisząc takie rzeczy balansujesz na cienkiej linie :)

Tak na poważnie, to w 100% popieram Twoje uwagi, fajnie to wyglada na folderze i chyba nic więcej, no może i cena kusi co niektórych.

Ważne aby przy zakupie patrzyć długofalowo, nie to co dzis i teraz.

pozdrawiam

Cóż tu w skrócie mogę Ci powiedzieć - jest to jedna z kolejnych pionowych oczyszczalni z płyty, która ładnie wygląda na reklamie. W praktyce jest kilka rzeczy, które mi się tam nie podobają. Na pewno nie wierzę, że okres wybierania osadu, jest taki jak wskazany na opisie z linka. Raczej przyjąłbym połowę tej wartości za realną, co czyni dużą różnicę w eksploatacji. Pompy mamutowe działają na zaworach ustawianych ręcznie - życzę powodzenia :(. Ogólnie to jestem takim rozwiązaniom przeciwny, bo wówczas zaczyna się zabawa jak je klient może samemu wyregulować, aby miał jeszcze gwarancję ? :).

No może i z początku uważał, że to proste, ale z pewnością nadal pamięta to po roku i chce mu się to robić. Dla mnie to jest to łatwy sposób do utraty gwarancji i naciągania na odpłatne wizyty - proste :). Kolejna rzecz to sito / krata na wlocie, którą na pewno będziesz regularnie czyścił i wyrzucał ( chyba do śmieci ) zgromadzone na niej odpadki - jasne :). Z w/w linka, możesz przejść do artykułu o tych oczyszczalniach w EKSPERCIE BUDOWLANYM, który został napisany przez nich i jest dalszą kontynuacją reklamy - co nic Ci więcej nie da i też się nie dowiesz czegoś więcej.

To było w skrócie, bo jakby dalej czytał to pewnie bym też coś innego znalazł. Jak chcesz jakąś normalną oczyszczalnię, to szukaj SBR-a z pełnym sterowaniem oraz o większej pojemności, aby realna była wartość amortyzacji oczyszczalni w stosunku do szamba :)

@WojtekINST: w ogóle szkoda, że się pośpieszyłeś z odpowiedzią, bo powieliłeś reklamę, która została wymoderowana w oryginalnym poście. A to, że teraz pewnie dostaniesz groźby od firmy na "E" to już inna sprawa :p

Moje zdanie w sprawie krat koszowych w oczyszczalni przydomowej jest takie - gdybym chciał ręcznie gmerać w tym, co spuszczam z wodą, to używałbym nocnika.

Bardzo trafne określenie z tym nocniczkiem :) hahaha

Ja jakoś sobie tego nie mogę wyobrazić takie sytuacji, że co kilka/kilkanaście dni musze ten kosz opróżniać wsypując te skratki do innego kosza i dodatkowo przesypując je wapnem.

Kiedyś miałem w ręce instrukcję właśnie od bardzo podobnych oczyszczalni, nawet wrzucałem na forum grafiki kosza. W instrukcji było jasno napisane że max raz na 2-3 dni należy ten kosz opróżnić - toż to masakra jakaś była :) :) :)

@WojtekINST: w ogóle szkoda, że się pośpieszyłeś z odpowiedzią, bo powieliłeś reklamę, która została wymoderowana w oryginalnym poście. A to, że teraz pewnie dostaniesz groźby od firmy na "E" to już inna sprawa :p

Moje zdanie w sprawie krat koszowych w oczyszczalni przydomowej jest takie - gdybym chciał ręcznie gmerać w tym, co spuszczam z wodą, to używałbym nocnika.