Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przydomowa Oczyszczalnia Ścieków-Jakie są koszta i opinie?

ramzes wielki

Recommended Posts

Ja mam biologiczną. Wystarczy studnia chłonna. Nie wierci się jej. Jest to wykop odpowiednich rozmiarów zasypany grubym kruszywem. W środku pionowo rura obsypana kruszywem. Z tą 2 klasą czystości wody za oczyszczalnią to bym był ostrożny (raczej chwyt marketingowy). Czasem zagladam do studzienki. Ja bym tej wody do oczka nie wpuścił. Wprawdzie nie ma zapachu, ale nie wydaje sie zbyt klarowna. Wprawdzie jej nie nabierałem, ale z góry nie wygląda super.

Co do bezproblemowego odprowadzania tej wody do rowu czy rzeki, to samowolnie nie wolno. Trzeba przejść odpowiednią procedure i uzyskac zgodę.

Mimo to polecam oczyszczalnie biologiczna. Ja oobiście bym nie chciał, aby większa częśc mojej działki służyła za oczyszczalnię. W tradycyjnych oczyszczalniach wiekszość procesu oczyszczania odbywa się już w ziemi.

• Odpowiedzi 166
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie mówię że to jest, a raczej było dobrze robione ale podejrzewam że nie wiesz o jakim zjawisku piszesz. Przynajmniej miałem to szambo.

i co z tego i tak to co zebrałeś wylałeś na polu...

a i żeby nie było tylko OT: oczyszczalnia biologiczna u mnie oferty 6-16tyś (na 5-6 osób), no i z tą wodą może być jak napisał "7tonik": operat wodnoprawny, ale z tym bywa różnie, możesz spojrzeć tu (nie wiem czy coś się od tego czasu nie zmieniło, ale myślę, że to dobry początek):

http://forum.muratordom.pl/operat-wodno-prawny,t126445.htm

Zmieni się, ale tylko wtedy, gdy ludzie mieszkający w tychże miejscowościach będą chcieli to zmienić. Samo z siebie, to będzie się zmieniało baaaaaardzo wolno.

A do tego czasu życzmy im szczęśliwego mieszkania na własnych gównach. Tylko niech nie narzekają że cywilizacja ich wykańcza i co raz to nowe choroby. a i smacznego ogórka z tego pola :evil:

I własnie rok temu stwierdziłem że czas na te zmiany, ogórków ani innych ważyw na tym polu nie uprawiam (wierzba energetyczna), któryś z kolegów pisze że nie chciałby żeby jego działka służyła za oczyszczalnie. Nie widziałem jeszcze żeby woda płynęła pod górę. Pełne oczyszczenie ścieków następuje około1,5 m pod poziomem drenażu. Specjalne zezwolenie na odprowadzenie ścieków do gruntu obowiązuje powyżej 5 metrów sześciennych na dobę. W projekcie który otrzymałem od firmy która montowała było założone że zwykły śmiertelnik zużywa 150 litrów na dobę, pomnożone przez 5-ciu mieszkańców daje 750 litrów razy 30 dni daje 22,5 tyś. litrów na miesiąc. Taka jest możliwość przerobowa oszczyszczalni ( takiej jak moja)

I może już wystarczy tych uszczypliwości. Ciekawe czy wszyscy jesteście tacy święci? A co z kibelkiem na działeczce podczas budowy Też gówno na działce zasypane a może jeszcze nie?

hhhhhhhhh jeszcze nie zasypalem chociaz mam juz kanalize

a tak wogole to wole ogorki urawiane na moim gow........ niz ta chemia co jest w szklarniac

to co ja oddaje jest owiele mniej szkodliwe niz to co jem

Swięta prawda kolego. Mama pracowała wiele lat w dużym zakładzie szklarniowym. Woda, nawóz sztuczny i ciepło, ani grama gów...

Jeszcze tylko się poprawię bo w poprzednim poście napisałem warzyw przez ż zaraz jakiś literat będzie mnie ortogrfii uczył.

Odbiegliśmy trochę od sedna założonego tematu, może jakiś użytkownik oczyszczalni wypowie się o swoich doświadczeniach.

Witam.Nie dokońca się zgodzę z tymi dopłatami do POŚ na śląsku.Zaczynamy budowę naszego domku za jakieś 2tygodnie :lol: ale o dopłaty byłam pytać jeszcze w zeszłym roku.Ale okazało sie że nasz Urząd nie dofinansowuje nic,bo budżet tego nie przewiduje :evil: a jeśli już tu trafiłam proszę o namiary na firmę oczyszczalni która montuje w całej Polsce.Dzięki i pozdrawiam :wink:

Witam.Nie dokońca się zgodzę z tymi dopłatami do POŚ na śląsku.Zaczynamy budowę naszego domku za jakieś 2tygodnie :lol: ale o dopłaty byłam pytać jeszcze w zeszłym roku.Ale okazało sie że nasz Urząd nie dofinansowuje nic,bo budżet tego nie przewiduje :evil: a jeśli już tu trafiłam proszę o namiary na firmę oczyszczalni która montuje w całej Polsce.Dzięki i pozdrawiam :wink:

Wysłałem ci linka na PW. Z dofinansowaniem tak jak pisałem wyżej, jedna gmina daje, druga olewa ekologię.

• 3 weeks później...

Witam. Jestem od listopada użytkownikiem przydomowej oczyszczalni ścieków dla 4-6 osób .Typowy zbiornik z drenażem około 40 metrów. jak dotąd jestem zadowolony żadnych problemów choć miałem obawy ,mało przepuszczalny grunt i do tego jeszcze wysoki poziom wód gruntowych . Koszt to 5000zł

Pozdrawiam.

• 1 year później...
  • 3 months później...
  • 1 year później...