Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POROTHERM

MURMAN

Recommended Posts

Ściany zewnętrzne mam z Porothermu 30 P+W i dołożę 15 cm styropianu (co pozwoli mi na U<0,2 i to nie tylko teoretycznie). Jakbym budował następny raz to zadowoliłbym się Porothermem 25 cm (+15 styropianu) bo i tak teraz mam wewnętrzne nośne właśnie z 25-ki (a one narażone są na większe obciążenia niż zewnętrzne).

Ale na pewno, mimo że teoretycznie wystarczy, nie zdecydowałbym się na 18,8. Niby ze sporo słabszego wytrzymałościowo BK buduje się ściany 24-centymetrowe ale jakoś psychologicznie ściana poniżej 20 cm grubości nie wzbudza mojego zaufania z jakiegokolwiek byłaby materiału. Trzeba przecież w niej osadzać grzejniki, robić przepusty, wieszać czasem bardzo ciężkie szafki...

rafi27 nie rób cieńszego styropianu, to jest główne źródło ocieplenia. Dodanie 5cm porothermu prawie nic ci nie da, dodanie 5 cm styropianu zmienia sytuację znacząco. Porotherm dla mnie ma największe znaczenie w akumulacji ciepła. Zwróć uwagę, że kanadyjczyki (uznawane za ciepłe domy) po wyłączeniu ogrzewania stygną momentalnie. Wszelka ceramika będzie trzymać temperaturę jeszcze długo i oddaje ciepło do pomieszczenia (bk już tak nie ma) i to jest główna zaleta ceramiki. Nie jest to jednak liniowe i nie można powiedzieć, że jak dasz grubiej pustak to więcej ci zmagazynuje :wink: Zadaniem styropianu jest nie wypuszczenie tego ciepła na zewnątrz.

ostatnio przeglądałem gdzieś takie symulacje. Jaka jest roczn a oszczędność na zużyciu nośnika energii względem docieplenia. I powiem wam że zaskakująco mało się zyskuje w po zwiększaniu ocieplenie powyzej 10 cm styropu?? ściana bazowa to Poro 25PW. Praktycznie niezauważalne oszcędności. Największa różnica jest pomiędzy 8 a 10 cm.

Ciekawe co?

Chciałbym te symulacje zobaczyć bo znalazłem tylko dla BK (na http://www.styropol.pl ).

Przykładowe wartości współczynnika przenikania ciepła dla ściany z BK 700 izolowanej płytami PS-E FS 15:

[mm] --> Wsp. przenikania ciepła Uo [W/m2K]

0 -------> 0,87

50 -----> 0,40

80 -----> 0,30

100 ----> 0,26

120 ----> 0,23

150 ----> 0,19

Widać zatem, że przy zwiększaniu z 12 cm do 15 jest jeszcze o co walczyć (choć wybrany do porównań BK jest najzimniejszą odmianą).

Ale nawet, bez względu na to ile dasz ocieplenia na mur, musisz dać ok. 5 cm cieniej na ocieplenie ściany fundamentowej (cokołu) żeby wyszedł poprawny kapinos (tzn. ściana z ociepleniem musi nadwisać nad ocieplonym i obłożonym jeszcze jakąś warstwą - np. płytkami klinkierowymi - cokołem). Dając np. 12 cm na ścianę, jesteś zmuszony ocieplić cokół co najwyżej 8 centymetrami a więc mało. A właśnie przy samym gruncie są duże straty cieplne. Warto o tym pamiętac przy wyborze grubości ocieplenia na mur.

rafi27...nie rób cieńszego styropianu, to jest główne źródło ocieplenia. Dodanie 5cm porothermu prawie nic ci nie da, dodanie 5 cm styropianu zmienia sytuację znacząco...

"Dodanie" 5 cm porothermu da i to więcej niż myślisz. A to dlatego, że jest zasadnicza różnica w budowie pustaka 25 P+W, a 30 P+W. Pustak 25 ma szczeliny ustawione prostopadle do muru, natomiast pustak 30 ma szczeliny równoległe do wznoszonej ściany. Dlatego m/inn jest taka różnica pomiędzy wsp. przenikalności cieplnej obu pustaków (prawie dwukrotna). Dla PTH25 k=1,20 [W/m2k], natomiast dla PTH30 k=0,68 [W/m2k].

PTH 25 P+W http://www.wienerberger.pl/produkty/images/konstruk_21.jpg

PTH 30 P+W http://www.wienerberger.pl/produkty/images/konstruk_20.jpg