Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POROTHERM

MURMAN

Recommended Posts

Bws, nad 20-ką styropianu (przy 30-centymetrowym murze) to ja już bym się mocno zastanowił. W szczegółności przy naszym ciepłym Porothermie. Co innego np. przy Maxie, który raz że "zimniejszy", dwa - cieńszy. A i okna żeby nie wyglądały jak otwory strzelnicze :lol:. Żarty żartami, ale tak grube ocieplenie może już znacząco ograniczać dopływ światła do pomieszczenia. Nie jest chyba też łatwo montować tak grube płyty. Niektórzy nie narzekają przecież nawet na sam (bez ocieplenia) Porotherm 38, więc uważam, że P. 30 + 15 styro to i tak bardzo, bardzo ciepło. To znaczy U<0,2.

Rafi27, zmiana materiału (rozmiar pustaka, rodzaj pustaka, rodzaj ocieplenia) jest w pewnych granicach dopuszczalna i może to zrobić twój kierownik budowy byle tylko spełniało normy i uczynić odpowiednie uwagi w książce. W projekcie powinno być opisane, że została zastosowana ściana zewn. nośna o parametrach bla..bla..bla i możesz zastosować rozwiązanie o parametrach niegorszych to zapewni poprawność pozostałych obliczeń. Jest to określone przepisami, które kiedyś przemknęły mi przed oczyma (wybacz nie pamiętam konkretnie). Było tam coś o zmianach w procentach no i o tym, że kierownik musi tylko wpisać to co trzeba w książkę budowy i on za to odpowiada, żeby było prawidłowo. Okazuje się, że można zmieniać w dosyć dużym zakresie.

Jak ktoś zna te przepisy to może przytoczy bo tutaj ciągle się ktoś zastanawia co można zmieniać a co nie?

A może ja za dużo zmieniam i to już samowola? :wink:

Witam

No właśnie, czy przy tej samej grubości ocieplenia P25, ma gorsze właściwości cieplne jak P30?Rozumiem, że chodzi o akumulacyjność. Grubszy materiał więcej utzryma ciepła, myslę, że w kosztach ogrzewania różnice będą minimalne, a na korzyść P25 przemawia to że tłumi on lepiej hałas i wymaga cieńszego fundamentu, no i cieńsze ściany to nieco więcej powierzchni uzytk. wewnątrz. Czy dobrze rozumuję?

Nie wiem jaka jest różnica w akumulacyjności 25 i 30, może ma to związek z masą i to moze nawet proporcjonalnie?.

Co do współczynnika U to dla ściany

1,5 cm tynku gipsowego

porotherm 25 lub 30 cm

15 cm styropianu

0,2 cm tynku mineralnego

różnica wynosi 0,03 W/m2*K dla 30 oczywiście lepiej, wynik z płyty z muratora.

Witam

, a na korzyść P25 przemawia to <...> , no i cieńsze ściany to nieco więcej powierzchni uzytk. wewnątrz. Czy dobrze rozumuję?

Jeżeli projekt robisz od zera to robisz co chcesz ;-) W gotowym przy podmianie materiału - chyba nie. Ja podmieniałem gazodbeton 42 cm na P25+14styro i nie do końca było tak jak piszesz - wszystko równane było do wewnątrz, tzn. budynek ma mniejsze wymiary na zewnątrz a taką samą powierzchnię wewn. To wynika zdaje się z konstrukcji stropu.

Pozdrawiam