ckwadrat 26.01.2004 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Bws, nad 20-ką styropianu (przy 30-centymetrowym murze) to ja już bym się mocno zastanowił. W szczegółności przy naszym ciepłym Porothermie. Co innego np. przy Maxie, który raz że "zimniejszy", dwa - cieńszy. A i okna żeby nie wyglądały jak otwory strzelnicze . Żarty żartami, ale tak grube ocieplenie może już znacząco ograniczać dopływ światła do pomieszczenia. Nie jest chyba też łatwo montować tak grube płyty. Niektórzy nie narzekają przecież nawet na sam (bez ocieplenia) Porotherm 38, więc uważam, że P. 30 + 15 styro to i tak bardzo, bardzo ciepło. To znaczy U<0,2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bws22 26.01.2004 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 20 cm styropianu da mi 0,16 W/m2K, co do otworów strzelniczych to nie myśłałem o tym ale widziałem dom z 20 cm styropianu w jednej grubości z frezem i było ok., ja mam duże okna 180*150 i to daje mi dużo światła, piszę chyba bo te 5 cm to 20 m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peteros 27.01.2004 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 A może jednak lepiej byłoby pomyśleć o wełnie? Oczywiście, jeśli fundusze pozwolą.Często mam okazję porównywać dwa domy, wzniesione w tym samym czasie w bliskim sąsiedztwie, z Porothermu 25 + 12 cm izolacji: w pierwszym jest nią styropian, w drugim - wełna.Różnica jest odczuwalna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 27.01.2004 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Peteros, ściany postawiłem z PTH30 P+W i ociepliłem lamelkową wełną mineralną 12 cm, jednak nie to jest istotne. Interesuje mnie na czym polega ta "odczuwalna różnica" pomiędzy wełną a styropianem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafi27 27.01.2004 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Czy zmiana z P25 na P30 wymaga jakiś zmian w projekcie i akceptacji przez architekta. A co z ścianami fundamentowymi. W projekcie tez mam 25 cm lanego betonu.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 27.01.2004 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Porotherm jest tańszy i szybszy w budowie więc się zastanawiam czy nie zmienić uni na porotka tylko czy 25 czy 30 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szpulka 27.01.2004 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Rafi27, zmiana materiału (rozmiar pustaka, rodzaj pustaka, rodzaj ocieplenia) jest w pewnych granicach dopuszczalna i może to zrobić twój kierownik budowy byle tylko spełniało normy i uczynić odpowiednie uwagi w książce. W projekcie powinno być opisane, że została zastosowana ściana zewn. nośna o parametrach bla..bla..bla i możesz zastosować rozwiązanie o parametrach niegorszych to zapewni poprawność pozostałych obliczeń. Jest to określone przepisami, które kiedyś przemknęły mi przed oczyma (wybacz nie pamiętam konkretnie). Było tam coś o zmianach w procentach no i o tym, że kierownik musi tylko wpisać to co trzeba w książkę budowy i on za to odpowiada, żeby było prawidłowo. Okazuje się, że można zmieniać w dosyć dużym zakresie. Jak ktoś zna te przepisy to może przytoczy bo tutaj ciągle się ktoś zastanawia co można zmieniać a co nie? A może ja za dużo zmieniam i to już samowola? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 27.01.2004 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Porotherm jest tańszy i szybszy w budowie więc się zastanawiam czy nie zmienić uni na porotka tylko czy 25 czy 30 ? Magi, odpowiedź masz w zasadzie pare postów wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr_bob 27.01.2004 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 ja zrobilem PW44 + tynk cieplochronny ISPO i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 27.01.2004 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Niby tak, piszecie że 25 p+w od wenątrz a 30 P+w na zewnątrz tylko jak z tym przenikaniem ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 27.01.2004 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Niby tak, piszecie że 25 p+w od wenątrz a 30 P+w na zewnątrz tylko jak z tym przenikaniem ciepła? magi, wytężam swój umysł, ale nie mogę zaskoczyć o co Ci się rozchodzi??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 28.01.2004 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 WitamNo właśnie, czy przy tej samej grubości ocieplenia P25, ma gorsze właściwości cieplne jak P30?Rozumiem, że chodzi o akumulacyjność. Grubszy materiał więcej utzryma ciepła, myslę, że w kosztach ogrzewania różnice będą minimalne, a na korzyść P25 przemawia to że tłumi on lepiej hałas i wymaga cieńszego fundamentu, no i cieńsze ściany to nieco więcej powierzchni uzytk. wewnątrz. Czy dobrze rozumuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bws22 28.01.2004 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 Nie wiem jaka jest różnica w akumulacyjności 25 i 30, może ma to związek z masą i to moze nawet proporcjonalnie?.Co do współczynnika U to dla ściany1,5 cm tynku gipsowegoporotherm 25 lub 30 cm15 cm styropianu0,2 cm tynku mineralnegoróżnica wynosi 0,03 W/m2*K dla 30 oczywiście lepiej, wynik z płyty z muratora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peteros 29.01.2004 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 Nie będę się rozwodził: w domu ocieplonym wełną czuję się po prostu lepiej. Może być to do pewnego stopnia wrażenie subieektywne, ale oba domy powstały wg tego samego projektu, mają podobną stolarkę okienną, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.01.2004 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2004 Witam , a na korzyść P25 przemawia to <...> , no i cieńsze ściany to nieco więcej powierzchni uzytk. wewnątrz. Czy dobrze rozumuję? Jeżeli projekt robisz od zera to robisz co chcesz W gotowym przy podmianie materiału - chyba nie. Ja podmieniałem gazodbeton 42 cm na P25+14styro i nie do końca było tak jak piszesz - wszystko równane było do wewnątrz, tzn. budynek ma mniejsze wymiary na zewnątrz a taką samą powierzchnię wewn. To wynika zdaje się z konstrukcji stropu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bws22 31.01.2004 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2004 ja w projekcie (na własne życzenie) miałem PH 38 a z uwagi na promocję na PH 30 zamieniłem. Domek trochę większyw środkiu a cena za trochę (dużą trochę) mniejsza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts