pawel.kozlowski 24.03.2015 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 nic nie zmieni faktu że olej jest bardzo drogi Moim zdaniem niekoniecznie. Kwestia znalezienia dostawcy, z którym uzgodni się warunki dostawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 24.03.2015 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Moim zdaniem niekoniecznie. Kwestia znalezienia dostawcy, z którym uzgodni się warunki dostawy. a ile średnio kociołek spali w domu 100m dobrze ocieplonym przy minusie na zewnątrz ? jak do 7 litrów to spoko i nie przeszkadzam w dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel.kozlowski 24.03.2015 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 a ile średnio kociołek spali w domu 100m dobrze ocieplonym przy minusie na zewnątrz ? jak do 7 litrów to spoko i nie przeszkadzam w dyskusji. O, tu Pan szanowny ma wyliczenia muratora: może sobie policzyć: http://muratordom.pl/instalacje/ogrzewanie-olejowe/jak-oszacowac-roczne-zuzycie-oleju-opalowego,27_4783.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 24.03.2015 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 proszę , poczytajmy http://www.viessmann.zgora.pl/ABC_ogrzewania_Porownanie_kosztow_ogrzewania.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
youlson85 26.03.2015 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Co do samej instalacji to dobre kotły ma właśnie Buderus. Słyszałem dużo pochlebnych opinii o tych urządzeniach. Trzeba tylko przygotować kotłownię i załatwić hydraulika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motoFan 26.03.2015 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 No i pozostaje jeszcze kwestia oleju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel.kozlowski 26.03.2015 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 proszę , poczytajmy http://www.viessmann.zgora.pl/ABC_ogrzewania_Porownanie_kosztow_ogrzewania.html Zgadzam się, może nie jest to stosunkowo najtańsze rozwiązanie, ale przez bardzo dużo osób i firm stosowane. Można podpisać z dostawcą długoterminową umowę i wtedy są konkurencyjne ceny. Dwa - nie każdy spogląda na koszty, lecz na wygodę. Trzy: jeśli moderator pozwoli: http://www.instalacjebudowlane.pl/5044-23-40-wartosc-energetyczna-wegla-gazu-oleju-i-innych-paliw.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 26.03.2015 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Zgadzam się, może nie jest to stosunkowo najtańsze rozwiązanie, ale przez bardzo dużo osób i firm stosowane. Można podpisać z dostawcą długoterminową umowę i wtedy są konkurencyjne ceny. Dwa - nie każdy spogląda na koszty, lecz na wygodę. Trzy: jeśli moderator pozwoli: http://www.instalacjebudowlane.pl/5044-23-40-wartosc-energetyczna-wegla-gazu-oleju-i-innych-paliw.html każdy patrzy na koszty , no chyba że jest idiotą. faktycznie jest to wygodny sposób z tym że są równie wygodne i zarazem o wiele tańsze a przy tym bez stacji benzynowej w domu. a co kontraktów lojalnościowych to proszę o rozwinięcie tematu. może zamontuje swojego urlicha bo narazie stoi i się kurzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 26.03.2015 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Ja jestem spod Łodzi i do mojego zakładu olej jest dostarczany kwiatkowskim. To jest olej opałowy ekoterm plus. ok, jakieś konkrety ....w końcu . napisz jeszcze po ile litr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 26.03.2015 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 W tym sezonie był nawet po 2,80. Teraz 3,15. Ale to i tak o złotówkę taniej niż 3 lata temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel.kozlowski 26.03.2015 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 każdy patrzy na koszty , no chyba że jest idiotą. faktycznie jest to wygodny sposób z tym że są równie wygodne i zarazem o wiele tańsze a przy tym bez stacji benzynowej w domu. a co kontraktów lojalnościowych to proszę o rozwinięcie tematu. może zamontuje swojego urlicha bo narazie stoi i się kurzy. Nie każdy spogląda na koszty - proszę mi wierzyć. Jeśli się zarabia 2 tysiące - pewnie tak, jeśli 10 lub więcej - liczy się wygoda. Znam przypadki, że osoby, które już mają takie instalacje (bez dostępu do sieci gazowej), mają zawarte długoterminowe kontrakty (np. na dostawę oleju opałowego do domu i paliwa do aut dla firmy). Dzięki temu mają litr paliwa i litr oleju napędowego taniej. Jak wiadomo, na koszt ogrzewania składa się koszt utrzymania instalacji i koszt paliwa. Jeśli koszt paliwa jest tańszy - ogrzewanie jest tańsze. Nie każdy lubi gaz i ogrzewanie elektryczne - głównie przez niepewność cen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel.kozlowski 26.03.2015 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 W tym sezonie był nawet po 2,80. Teraz 3,15. Ale to i tak o złotówkę taniej niż 3 lata temu. Cena pewnie ustalana indywidualnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 26.03.2015 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 głównie przez niepewność cen---dobre napisz coś konkretnego o tych umowach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 27.03.2015 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Cena pewnie ustalana indywidualnieAleż skąd! Jest portal o oleju opałowym. Ceny aktualizowane raczej na bieżąco. Jeszcze w styczniu gdy olej był po niecałe 3 zł, a już zapowiadano podwyżki, zastanawiałem się czy nie zatankować się na następne dwa lata. Odpuściłem, tak jak w tym sezonie w ogóle odpuściłem odpalanie kotła. Całą zimę na kominku z DGP przejechaliśmy. Pomimo że Podlasie to zimy praktycznie nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 27.03.2015 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Nie każdy spogląda na koszty - proszę mi wierzyć. Jeśli się zarabia 2 tysiące - pewnie tak, jeśli 10 lub więcej - liczy się wygoda. Znam przypadki, że osoby, które już mają takie instalacje (bez dostępu do sieci gazowej), mają zawarte długoterminowe kontrakty (np. na dostawę oleju opałowego do domu i paliwa do aut dla firmy). Dzięki temu mają litr paliwa i litr oleju napędowego taniej. Jak wiadomo, na koszt ogrzewania składa się koszt utrzymania instalacji i koszt paliwa. Jeśli koszt paliwa jest tańszy - ogrzewanie jest tańsze. Nie każdy lubi gaz i ogrzewanie elektryczne - głównie przez niepewność cen. Niektórzy nadal nie wierzą , że na tanim Ulrichu i porządnym, ale w sumie niedrogim wkładzie kominkowym z DGP, można sezon zimowy zamknąć w 3000-3500zł. Nie piszę o obecnym sezonie i nie wliczam w to CWU. Płaciliśmy tyle w bloku, to dajemy radę i teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motoFan 27.03.2015 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Cena pewnie ustalana indywidualnie Olej jest kaloryczny i się nadaje. Przy zmieniających się cenach gazu nawet takie wyjście będzie po prostu w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 27.03.2015 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Niektórzy nadal nie wierzą , że na tanim Ulrichu i porządnym, ale w sumie niedrogim wkładzie kominkowym z DGP, można sezon zimowy zamknąć w 3000-3500zł. Nie piszę o obecnym sezonie i nie wliczam w to CWU. Płaciliśmy tyle w bloku, to dajemy radę i teraz Ulricha już niema , palenie w kominku drewnem za darmo z własnej wycinki jest nie do przebicia .. Kiedyś poleciłbym Ulricha Teraz Buderusa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 27.03.2015 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Własnej wycinki nie mam. Grab kosztuje mnie 200zł/mp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 29.03.2015 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 I z takim zamiarem był u nas planowany. Jednak takiej zimy nikt już nie planował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowypalacz 04.12.2016 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Witam.Mam dom 200m2 ocieplony ile kosztowało by mnie opalanie olejem przez sezon grzewczy? Proszę o szczere rady. Zasada jest taka. Na cały rok 365 dni potrzeba 1000L oleju na 100m2 po obrysie budynku razem z cwu. Czyli potrzebujesz 2000L rocznie. Niekoniecznie musisz kupować lekki olej opałowy czerwony. Są też sprzedawcy mieszanek cięższych paliw za połowę ceny oleju opałowego lekkiego. Olej ma około 40MJ czyli około 10kWh z litra. Czym cięższy tym ma więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts