Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kotły olejowe

artjoltom

Recommended Posts

a ile średnio kociołek spali w domu 100m dobrze ocieplonym przy minusie na zewnątrz ? jak do 7 litrów to spoko i nie przeszkadzam w dyskusji.

O, tu Pan szanowny ma wyliczenia muratora: może sobie policzyć:

http://muratordom.pl/instalacje/ogrzewanie-olejowe/jak-oszacowac-roczne-zuzycie-oleju-opalowego,27_4783.html

Zgadzam się, może nie jest to stosunkowo najtańsze rozwiązanie, ale przez bardzo dużo osób i firm stosowane. Można podpisać z dostawcą długoterminową umowę i wtedy są konkurencyjne ceny. Dwa - nie każdy spogląda na koszty, lecz na wygodę.

Trzy: jeśli moderator pozwoli:

http://www.instalacjebudowlane.pl/5044-23-40-wartosc-energetyczna-wegla-gazu-oleju-i-innych-paliw.html

Zgadzam się, może nie jest to stosunkowo najtańsze rozwiązanie, ale przez bardzo dużo osób i firm stosowane. Można podpisać z dostawcą długoterminową umowę i wtedy są konkurencyjne ceny. Dwa - nie każdy spogląda na koszty, lecz na wygodę.

Trzy: jeśli moderator pozwoli:

http://www.instalacjebudowlane.pl/5044-23-40-wartosc-energetyczna-wegla-gazu-oleju-i-innych-paliw.html

każdy patrzy na koszty , no chyba że jest idiotą. faktycznie jest to wygodny sposób z tym że są równie wygodne i zarazem o wiele tańsze a przy tym bez stacji benzynowej w domu. a co kontraktów lojalnościowych to proszę o rozwinięcie tematu. może zamontuje swojego urlicha bo narazie stoi i się kurzy.

każdy patrzy na koszty , no chyba że jest idiotą. faktycznie jest to wygodny sposób z tym że są równie wygodne i zarazem o wiele tańsze a przy tym bez stacji benzynowej w domu. a co kontraktów lojalnościowych to proszę o rozwinięcie tematu. może zamontuje swojego urlicha bo narazie stoi i się kurzy.

Nie każdy spogląda na koszty - proszę mi wierzyć. Jeśli się zarabia 2 tysiące - pewnie tak, jeśli 10 lub więcej - liczy się wygoda.

Znam przypadki, że osoby, które już mają takie instalacje (bez dostępu do sieci gazowej), mają zawarte długoterminowe kontrakty (np. na dostawę oleju opałowego do domu i paliwa do aut dla firmy). Dzięki temu mają litr paliwa i litr oleju napędowego taniej. Jak wiadomo, na koszt ogrzewania składa się koszt utrzymania instalacji i koszt paliwa. Jeśli koszt paliwa jest tańszy - ogrzewanie jest tańsze.

Nie każdy lubi gaz i ogrzewanie elektryczne - głównie przez niepewność cen.

Cena pewnie ustalana indywidualnie
Ależ skąd! Jest portal o oleju opałowym. Ceny aktualizowane raczej na bieżąco. Jeszcze w styczniu gdy olej był po niecałe 3 zł, a już zapowiadano podwyżki, zastanawiałem się czy nie zatankować się na następne dwa lata. Odpuściłem, tak jak w tym sezonie w ogóle odpuściłem odpalanie kotła. Całą zimę na kominku z DGP przejechaliśmy. Pomimo że Podlasie to zimy praktycznie nie było.

Nie każdy spogląda na koszty - proszę mi wierzyć. Jeśli się zarabia 2 tysiące - pewnie tak, jeśli 10 lub więcej - liczy się wygoda.

Znam przypadki, że osoby, które już mają takie instalacje (bez dostępu do sieci gazowej), mają zawarte długoterminowe kontrakty (np. na dostawę oleju opałowego do domu i paliwa do aut dla firmy). Dzięki temu mają litr paliwa i litr oleju napędowego taniej. Jak wiadomo, na koszt ogrzewania składa się koszt utrzymania instalacji i koszt paliwa. Jeśli koszt paliwa jest tańszy - ogrzewanie jest tańsze.

Nie każdy lubi gaz i ogrzewanie elektryczne - głównie przez niepewność cen.

Niektórzy nadal nie wierzą , że na tanim Ulrichu i porządnym, ale w sumie niedrogim wkładzie kominkowym z DGP, można sezon zimowy zamknąć w 3000-3500zł. Nie piszę o obecnym sezonie i nie wliczam w to CWU. Płaciliśmy tyle w bloku, to dajemy radę i teraz :)

Niektórzy nadal nie wierzą , że na tanim Ulrichu i porządnym, ale w sumie niedrogim wkładzie kominkowym z DGP, można sezon zimowy zamknąć w 3000-3500zł. Nie piszę o obecnym sezonie i nie wliczam w to CWU. Płaciliśmy tyle w bloku, to dajemy radę i teraz :)

Ulricha już niema , palenie w kominku drewnem za darmo z własnej wycinki jest nie do przebicia ..

Kiedyś poleciłbym Ulricha

Teraz Buderusa

• 1 year później...
Witam.Mam dom 200m2 ocieplony ile kosztowało by mnie opalanie olejem przez sezon grzewczy? Proszę o szczere rady.

Zasada jest taka. Na cały rok 365 dni potrzeba 1000L oleju na 100m2 po obrysie budynku razem z cwu. Czyli potrzebujesz 2000L rocznie.

Niekoniecznie musisz kupować lekki olej opałowy czerwony. Są też sprzedawcy mieszanek cięższych paliw za połowę ceny oleju opałowego lekkiego. Olej ma około 40MJ czyli około 10kWh z litra. Czym cięższy tym ma więcej.