Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kabel antenowy?

Recommended Posts

wypuść rure/rurki przynajmniej w miejscach póżniej niedostępnych

należy pamiętać że przewody wewnętrzne mają krótszą zywotność gdy są wykorzystywane na zewnątrz budynku(wilgoć,slońce...)

dzięki rurkom będziesz mial możliwość wymiany,konfiguracji(gdyby okazało się że potrzebujesz więcej przewodów)

Ja wykułem rowki no około 10-ć rurek. Wszystkie kończą się na murłacie.

Dałem też puszki instalacyjne. Na stronie Dipol są fajne, tanie gniazda,

w jednym są złącza i na TV i na sieć komputerową i na telefon.

Przed ociepleniem poddasza chcę wszędzie powprowadzać kable.

Będą tam jeszcze kable od alarmówki. Wszystkie kable spotkają się w

wydzielonej centrali. Ceny kabli nie są duże. Na przykład kupiłem 315

metrów skrętki 4x2 za około 130 zł. Nad przewodem antenowym się

zastanawiam czy taki najtańszy za grosze czy o lepszym paśmie.

Instalację teletechniczną trzeba zrobić jak każdą inną aby uchronić się przed późniejszym rujnowaniem domu. Założenia użytkowe takie same jak na gniazdka elektryczne. Trzeba mniej więcej przewidzieć miejsca użytkowania urządzeń, z reguły są to te same miejsca co i gniazda elektryczne - wg praw Murphy'ego wszystko co włączone do prądu lepiej działa :D . Prowadzimy wszystko "w gwiazdę" czyli od każdego gniazda do jednego miejsca gdzie instalujemy specjalną szafkę. W tej szafce umieszczamy cały "mózg" - modemy, routery, przełącznicę i na co tylko przyjdzie nam kiedyś pomysł. Stamtąd konfigurujemy gniazdka tak, jak w danej chwili potrzebujemy. Jest to najlepsze ze stosowanych rozwiązań - zapewniające maksymalną elastyczność. Proponuję układanie kabli od razu - nie jest to powalający koszt. Późniejsze zaciąganie kabla w rurkę - nawet wyposażoną w pilota - bywa niekiedy nie lada wyzwaniem :evil:

Kabel antenowy - z rdzeniem miedzianym - podobno jeszcze trafiają się z rdzeniem miedziowanym

co do okablowania teleinformatycznego - rozwiązanie hardcorowe- zainwestować w skrętkę 7 kategorii i system Aco plus.

W skrócie - do pomieszczenia doprowadza się kabel i zakańcza uniwersalnym gniazdkiem. Potem - hulaj dusza piekła nie ma. Ma być internet w pokoju - nie ma problemu - do uniwersalnego złącza dokłada się zakończenie ethernetowe i działa. Może potrzebny telefon? Nie ma problemu - wystarczy wymienić końcówkę i jest telefon. Z pospolitych końcówek jest też internet + telefon (RJ45+RJ11)

Jest też gniazdo Internet+telefon+TV - ale nie pamiętam czy przypadkiem nie jest dodatkowo potrzebne jakieś urządzenie do zmiany sygnału z anteny