Tomek i Kasia K. 21.02.2010 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Mam pytanie do instalatorów i użytkowników pieca De Dietrich MRC II T 24kW.Mam dosyć długi komin (długość mierzona od sufitu w piwnicy do czapy komina wynosi ok 7m). Producent pieca przewiduje do niego rury o sednicy 60/100. I tylko taka średnica zmieści się w moim kominie (komin jest murowany z cegieł i ma wymiar 12x12cm)Sprzedawca rur do komina stwierdził, że przy długość 7m średnica 60/100 może okazać się za mała (piec może nie być w stanie zaciągnąć odpowiedniej ilości powietrza) - czy miał rację?Czy ktoś ma tak długi komin i użytkuje MCR II, czy przy pierwszym uruchomieniu serwisant nie sprawiał problemów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 21.02.2010 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Opowiada głupoty. Piece kondensacyjne bez względu na producenta mogą pracować z przewodem spalinowo - powietrznym o długości np. 2 m przez boczną ścianę i nie potrzebują komina. Ograniczenia długości dla przewodu spalinowo powietrznego wynikają z oporów przepływu (ilość zakrętów i kąt tych zakrętów) i każdy producent w dokumentacji technicznej podaje te parametry. Ponieważ masz już wykonany komin z pustaka wentylacyjnego (tzw. szacht) to włóż do środka tylko rurę spalinową fi=60 mm, zabuduj przejściówkę: szcht + rura spalinowa z rurą spalinowo - powietrzną pieca i po problemie. Albo ten Twój magik nie wie o czym mówi albo chce Cię naciągnąć na wyższe koszty bo z tego ma działkę. Temat był opisywany na forum, poszukaj. Różne układy podłączenia masz np. http://www.kominflex.com.pl. Takie układy są dopuszczone przez producentów (u mnie funkcjonuje 7 lat z kotłem Viessmanna). Czemu rozmawiasz ze sprzedawcą rur a nie z serwisantem który będzie Ci uruchamiał piec i on powinien Ci to zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 21.02.2010 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Moc wentylatora który jest w kotle decyduje o maksymalnej długości przewodu spalinowego. Jaka to jest długość jest zapisane w dokumentacji danego producenta. Istotna jest ilość kolan i ich kąty. Czasami nie wlicza się pierwszego kolana. Można też zrobić system rozdzielny czyli w innej rurze powietrze i w innej rurze spaliny. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 21.02.2010 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 sprzedawca mówił prawdę, w Twoim wypadku do komina wkładasz rury fi 80 mm odprowadzające spaliny, powietrze do spalania kocioł będzie zasysał szachtem kominowym, MCR ma maksymalną długość przewodu spalinowego fi 60 mm 6 m. przy większych długościach musi być fi 80 mm, ale najlepiej by było gdyby, jak ma wyglądać Twój system kominowy powiedział Ci instalator kotła,bo nie jest to jedyne rozwiązanie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek i Kasia K. 21.02.2010 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Komin jest wymurowany ze zwykłej czerwonej cegły (komin pochodzi z lat 80 - tych). W przypadku, gdy dam pojedynczą rurę tylko do spalin może się tak zdarzyć, że piec zassię jakiś brud z komina (np kawałek zaprawy, jakiś pył z zaprawy itp) - chociaż skoro komin ciągnie się do samej posadzki to większe elementy powinny spaść na dół a nie do rury zasysającej powietrze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 21.02.2010 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 dokładne czyszczenie komina przed montażem, choć jeśli to był dymny komin to nie polecam czerpać z niego powietrza. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek i Kasia K. 21.02.2010 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Kominy nigdy nie były używane - w żadnym nie palono - dom nie był zamieszały.Przejrzałem instrukcję do MCR i znalazłem 3 możliwe rozwiązania mojego problemu:1) Przewód 60/100 do komina, w kominie 80, powietrze zaciągane przez komin: dla tego rozwiązania producent zaleca max długość komina 18 m i min wymiar komina 13x13cm - (mam jeden wolny komin 12x24cm ale chciałem go kiedyś ewentualnie wykorzystać do podłączenia pieca na paliwa stałe),2) z pieca przewód 80 do komina i w kominie 80 do góry, powietrze pobierane z pomieszczenia, jedyną wadą jest wychłodzenie pomieszczenia i robi się z tego piec z otwartą komorą spalania,3) z pieca 60/100 do adaptera, z adaptera wychodzą dwa przewody 80 - i mogą wchodzić oba w komin (mam jeden wolny komin 12x24 cm) lub jeden w komin (spaliny) a drugi na zewnątrz (napływ świeżego powietrza). Generalnie najbardziej przychylam się do rozwiązania nr 2 (najtańsze i pozwala w przyszłości na wykorzystanie komina 12x24cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 21.02.2010 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 A nie ma możliwości wyprowadzić drugiej rury fi80 przez ścianęi nią wprowadzać powietrze do pieca? Nie będzie wtedy wychładzaniapomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 21.02.2010 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 a nie możesz dać podwójnej rury przez ścianę ? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
To_masz 22.02.2010 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 przy moim MCR mam roziwązanie trzecie - oddzielna rura doprowadza powietrze z zewnątrz (przechodzi przez 2 ściany), a w komin jest puszczona druga rura - odprowadzająca spalinydziała - pobieranie powietrza z pomieszczenia wydaje mi się średnim pomysłem pozdrawiam Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts