Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chodnik

Recommended Posts

Witam , zwracam się do was z pewną prośbą a mianowicie chodzi mi o chodnik , otóż patrząc za okno i biorąc pod uwagę to co za nim się dzieje :o wszędzie panuje błoto i chlapa , stwierdzam ze nadszedł czas na stworzenie chodnika którego z racji poświęcania każdej wolnej złotówki na wykańczanie domku nie mam do tej pory . I tu mam pytanie , gdyż od domku do furtki mam spory kawałek to położenie kostki bauma nadszarpnęło by znacznie mój budżet i zastanawiam się nad jakąś tańszą alternatywą , macie może jakieś pomysły, być może zastosowane u siebie lub widziane u sąsiada na które wartowało by się pokosić ?

Powiem ci, co ja zrobię:

1. Wykorytuje podjazdy, zjazdy i chodniki.

2. Wysypie warstwę piachu i ubije.

3. Wysypie warstwę grubszego klińca i tez postaram się ubić.

4. Wysypie warstwę drobniejszego wypełniacza i postaram się ubić.

5. Poczekam na lepsze czasy - mogę na takim etapie czekać nawet 10 lat ;), a ponieważ marzy mi się masa kamyków w żywicy jako nawierzchnia więc trochę minie zanim stanie się to priorytetem.

Koszty:

koparka do korytowania - i tak ją należy wziąć przy każdej nawierzchni

piach - j.w.

maszyna do ubijania - można wypożyczyć koszt pewnie około 100-200zł/dzień

kliniec - ktoś mi proponował profesjonalnie pokruszony beton rozbiórkowy zamiast klińca.

Tylko należy pamiętać o odpowiedniej głębokości żeby zacząć, jeśli będziesz chciał kiedyś ułożyć kostkę granitową to zostaw sobie miejsce, żeby później alejki nie wyszły ponad gruntem.

http://www.betoniarnia-stawicka.com.pl/pliki/oferta/plyta%20chodnik.jpg

Tanie jak żur , ale czy ładne :roll:

No i krawężniki do tego - bo się "porozjeżdża".

Pozdr

To jest tak ciężkie, że swobodnie lezy bez krawężników. Najtańsze (po 1 PLN sztuka) z odzysku w miastach tam, gdzie kładą kostkę.

http://www.betoniarnia-stawicka.com.pl/pliki/oferta/plyta%20chodnik.jpg

Tanie jak żur , ale czy ładne :roll:

No i krawężniki do tego - bo się "porozjeżdża".

Pozdr

To jest tak ciężkie, że swobodnie lezy bez krawężników. Najtańsze (po 1 PLN sztuka) z odzysku w miastach tam, gdzie kładą kostkę.

No i za tym zacznę się chyba rozglądać , tylko kiszka trochę bo w sumie to u mnie w miasteczku już chyba wszystko wymienili na kostkę .

No i za tym zacznę się chyba rozglądać , tylko kiszka trochę bo w sumie to u mnie w miasteczku już chyba wszystko wymienili na kostkę .

Najlepiej rozejrzyj sie za kimś w spóldzielni, albo innej instytucji majacej tereny uliczek osiedlowych w zarzadzie. Bo na te płytki jest ogromny popyt. Jak nie masz układów, to wrzucą jak leci (jak się doczekasz kolejki). Jak sa układy, to idą najmniej zniszczone. Nie sadzę zeby juz wszędzie wykostkowali. Trzeba pooglądać poza centrum.