mtsw466 21.02.2010 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Witam, robię ściany z pustaka 44 bez ocieplenia i dlatego chcę max docieplić posadzkę i dach. Jaką max grubość styropianu można położyć pod wylewkę biorąc pod uwagę kilka warstw i ugięcie styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba86 21.02.2010 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Minimalnie to jakieś 10-15cm a maksimum zależy od zasobności portfela. Myślę, że max. 30 cm starczy w zupełności. Możesz dać i więcej ale nie będzie to uzasadnione ekonomicznie. Zależy jeszcze jaki standard budujesz. Skup się lepiej na dachu bo tam są prawdziwe straty ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 21.02.2010 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Pamiętaj że im więcej styropianu tym więcej osiądzie posadzka (mam na myśli mm). Ma to znaczenie gdy budujesz szybko (tzn mieszkasz w 2 lata od wydania pozwolenia na budowę) i np. przykleisz listwy przypodłogowe. Po kilku latach będziesz miał parę luki i niekiedy to widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 21.02.2010 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 im więcej styropianu tym grubsza wylewka powinna być na styropianieale niewiem w jakiej proporcjijakiś KB mówił że jak 10 styro to i 10 wylewka(chyba przesadził) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 21.02.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 jakiś KB mówił że jak 10 styro to i 10 wylewka(chyba przesadził) Trzeba by poszukać na forum ale nie jest to prawdą. Daje się normalną wylewkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 21.02.2010 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Witam, robię ściany z pustaka 44 bez ocieplenia i dlatego chcę max docieplić posadzkę i dach. Jaką max grubość styropianu można położyć pod wylewkę biorąc pod uwagę kilka warstw i ugięcie styropianu? witam optymalna grubość styropianu na podłożu niepodpiwniczonym to 10 cm + 7 cm jastrych pozdrawiam janzar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carlos1 21.02.2010 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Standart to 10 cm styropianu i 5 wylewki. można więcej tylko po co ?? Wyżej ktoś napisał że skupić się trzeba na dachu i jest w tym 100% racji. Przez dach "ucieka" nawet 70% ciepła. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 21.02.2010 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Standart to 10 cm styropianu i 5 wylewki. można więcej tylko po co ?? PO TO ABY RAZ NACIŚNIĘTY STYROPIAN NIE ODPRĘŻYŁ SIĘ GDY ODPARUJE Z NIEGO WILGOĆ Deklarowane właściwości płyt styropianowych STANDARD dach-podłoga Właściwości Deklarowana klasa lub poziom Klasy tolerancji wymiarów: ˇ grubość ˇ długość ˇ szerokość ˇ prostokątność ˇ płaskość T2 (ą 1 mm) L2 (ą 2 mm) W2 (ą 2 mm) S1 (ą 5 mm / 1000 mm) P3 (10 mm) Poziom wytrzymałości na zginanie BS75 (≥ 75 kPa) Naprężenie ściskające przy 10 % odkształceniu względnym CS(10) (80 kPa) Wytrzymałość na rozciąganie siłą prostopadłą do powierzchni czołowych TR100 (≥ 100 kPa) Klasa stabilności wymiarowej w stałych, normalnych warunkach laboratoryjnych DS(N)2 (ą 0,2 %) cytowany fragment pochodzi z karty znanego producena styropianu Wyżej ktoś napisał że skupić się trzeba na dachu i jest w tym 100% racji. Przez dach "ucieka" nawet 70% ciepła. Pozdrowienia. pozdrawiam janzar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monter2 22.02.2010 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 jedna zasada im wiecej styropianu to musi byc on coraz twardszy 10cm wystarczy FS20 a 20 cm to juzFS30 i dobrze zazbrojona wylewkai nie ma siły zeby posadzka sie ugieła lub zapadła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimka27 22.02.2010 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 a ja mam pytanie czy lepszy bedzie styropian czy wełna na ocieplenie posadzki? i jakie firmy polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 08.08.2010 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 Mam zamiar polozyc na chudziakl 15 cm styropianu (3x5 cm) Chcialam wszystkie warstwy wykonac ze styropianu Austrotherm EPS 037 dach /podloga.Na skladzie budowalnym doradzili mi aby przy tak "wysokim" ociepleniu jedna warstwe (czyli 5 cm ) wylozyc styropianem Austrotherm EPS 040 FASADA zwlaszcza ze na parterze mam miec podlogowke.Czy faktycznie powinnam "mieszac" rodzaje styropianow i jezeli tak to w jakich proporcjach (wystarczy jedna warstwa tego "mocniejszego"? ) i gdzie sie ja kladzie (bezposrednio na chudziak czy bezposrednio pod wylewka?)Jestem zaskoczona bo styropian eps049 fasada w opisie ma iz przeznaczony jest na izolacje scian ale faktycznie mimo gorszej lamdzie ma lepsze parametry wytrzymalosciowe.Poradzcie prosze jak to prawidlowo powinni wygladac . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezka 09.08.2010 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 fasada to jest fasada,ma inną wytrzymałość,ma byc podłoga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 09.08.2010 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 U mnie 28 cm EPS 100.Jastrych 8 cm.Listwy przykręcone 10 miesięcy temu a sam jastrych wylewany 6 miesięcy wcześniej.Wszystko OK ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 09.08.2010 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Piczman rozumiem ze mimo takiej grubosci ocieplenia "nie kombinowales" i dawales tylko ten styropian podloga/dach?Hydraulikiem tez moiw ze pod podlogowke dac ten bardziej wytrzymaly czyli fasade -niedlugo zgupieje z tym wszystkim ( Flasf Black o co Ci chodzi?Pisze o izolacji termocznej ktora sie robi NA chudziaku a POD jastrychem .Pod chudziakiem mam zwykly zwir . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezka 09.08.2010 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 zdaniem twojego hydraulika styropian fasada jest bardziej wytrzymały?czy może Ci się cos pokręciło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 09.08.2010 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 (edytowane) Wg informacji podawanych na stronie producenta styropian dach/podloga ma : Wytrzymałość na ściskanie: ≥ 80 kPa Wytrzymałość na zginanie: ≥ 125 kPa zas styropian Fasada : Wytrzymałość na rozciąganie: ≥ 100 kPa Wytrzymałość na zginanie: ≥ 100 kPa ( i wlasnie ta fasade polecali na skladzie twoerdzac ze wiekszosc osob ja bierze do oceplenia tam gdzie jest ogrzewanie podlogowe) Teraz to sprawdzilam i faktycznie wytrzymalosc na zginanie ma jendak lepsze EPS 037.Hydraulik mowil zeby jedna warstwe zrobic s twardszego styro (nie ja z nim rozmawialam wiec nie wiem o jaki mu chodzilo) wiec teraz mysle ze mozliwe ze chodzilo o zastosowanie eps 035 parking.Dobrze ze zwrociles mi na to uwage-jutro dopytam meza co on tam ustalal Bylam tylko ciekawa czy faktycznie "miesza" sie rozne rodzaje styrppianow czy nie moge polozcy na wszystkich warstwach tej 037dach/podloga http://www.austrotherm.pl/front_content.php?idart=734 Edytowane 9 Sierpnia 2010 przez kakusek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 10.08.2010 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Piczman rozumiem ze mimo takiej grubosci ocieplenia "nie kombinowales" i dawales tylko ten styropian podloga/dach? Tylko ten styropian, rozkładałem 3 warstwy jak najdokładniej potrafiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 10.08.2010 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Dziekuje.Bedzie wiec tez tylko podloga/dach w 3 warstwach (3x5 cm) a rozkladanie "zlece" komus zaufanemu.W miejscach "ciezko dostepnych" (miedzy rurami )pozasypuje wszystko pelritem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts