Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka maksymalna grubość styropianu pod wylewkę?

Recommended Posts

Minimalnie to jakieś 10-15cm a maksimum zależy od zasobności portfela. Myślę, że max. 30 cm starczy w zupełności. Możesz dać i więcej ale nie będzie to uzasadnione ekonomicznie. Zależy jeszcze jaki standard budujesz. Skup się lepiej na dachu bo tam są prawdziwe straty ciepła.

Witam, robię ściany z pustaka 44 bez ocieplenia i dlatego chcę max docieplić posadzkę i dach. Jaką max grubość styropianu można położyć pod wylewkę biorąc pod uwagę kilka warstw i ugięcie styropianu?

witam

optymalna grubość styropianu na podłożu niepodpiwniczonym to 10 cm + 7 cm jastrych

pozdrawiam janzar

Standart to 10 cm styropianu i 5 wylewki. można więcej tylko po co ?? PO TO ABY RAZ NACIŚNIĘTY STYROPIAN NIE ODPRĘŻYŁ SIĘ GDY ODPARUJE Z NIEGO WILGOĆ

Deklarowane właściwości płyt styropianowych STANDARD dach-podłoga

Właściwości Deklarowana klasa lub poziom

Klasy tolerancji wymiarów:

ˇ grubość

ˇ długość

ˇ szerokość

ˇ prostokątność

ˇ płaskość

T2 (ą 1 mm)

L2 (ą 2 mm)

W2 (ą 2 mm)

S1 (ą 5 mm / 1000 mm)

P3 (10 mm)

Poziom wytrzymałości na zginanie BS75 (≥ 75 kPa)

Naprężenie ściskające przy 10 % odkształceniu względnym CS(10) (80 kPa)

Wytrzymałość na rozciąganie siłą prostopadłą do powierzchni czołowych

TR100 (≥ 100 kPa)

Klasa stabilności wymiarowej w stałych, normalnych warunkach laboratoryjnych

DS(N)2 (ą 0,2 %)

cytowany fragment pochodzi z karty znanego producena styropianu

Wyżej ktoś napisał że skupić się trzeba na dachu i jest w tym 100% racji. Przez dach "ucieka" nawet 70% ciepła.

Pozdrowienia.;)

pozdrawiam janzar

• 5 months później...

Mam zamiar polozyc na chudziakl 15 cm styropianu (3x5 cm) Chcialam wszystkie warstwy wykonac ze styropianu Austrotherm EPS 037 dach /podloga.Na skladzie budowalnym doradzili mi aby przy tak "wysokim" ociepleniu jedna warstwe (czyli 5 cm ) wylozyc styropianem Austrotherm EPS 040 FASADA zwlaszcza ze na parterze mam miec podlogowke.Czy faktycznie powinnam "mieszac" rodzaje styropianow i jezeli tak to w jakich proporcjach (wystarczy jedna warstwa tego "mocniejszego"? ) i gdzie sie ja kladzie (bezposrednio na chudziak czy bezposrednio pod wylewka?)Jestem zaskoczona bo styropian eps049 fasada w opisie ma iz przeznaczony jest na izolacje scian ale faktycznie mimo gorszej lamdzie ma lepsze parametry wytrzymalosciowe.

Poradzcie prosze jak to prawidlowo powinni wygladac .

Piczman rozumiem ze mimo takiej grubosci ocieplenia "nie kombinowales" i dawales tylko ten styropian podloga/dach?Hydraulikiem tez moiw ze pod podlogowke dac ten bardziej wytrzymaly czyli fasade -niedlugo zgupieje z tym wszystkim :-((

Flasf Black o co Ci chodzi?Pisze o izolacji termocznej ktora sie robi NA chudziaku a POD jastrychem .Pod chudziakiem mam zwykly zwir .

Wg informacji podawanych na stronie producenta styropian dach/podloga ma : Wytrzymałość na ściskanie: ≥ 80 kPa

Wytrzymałość na zginanie: ≥ 125 kPa zas styropian Fasada : Wytrzymałość na rozciąganie: ≥ 100 kPa

Wytrzymałość na zginanie: ≥ 100 kPa ( i wlasnie ta fasade polecali na skladzie twoerdzac ze wiekszosc osob ja bierze do oceplenia tam gdzie jest ogrzewanie podlogowe)

Teraz to sprawdzilam i faktycznie wytrzymalosc na zginanie ma jendak lepsze EPS 037.Hydraulik mowil zeby jedna warstwe zrobic s twardszego styro (nie ja z nim rozmawialam wiec nie wiem o jaki mu chodzilo) wiec teraz mysle ze mozliwe ze chodzilo o zastosowanie eps 035 parking.Dobrze ze zwrociles mi na to uwage-jutro dopytam meza co on tam ustalal :)

Bylam tylko ciekawa czy faktycznie "miesza" sie rozne rodzaje styrppianow czy nie moge polozcy na wszystkich warstwach tej 037dach/podloga

http://www.austrotherm.pl/front_content.php?idart=734

Edytowane przez kakusek