zitka 21.02.2010 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Mam pytanie. Mam standartowe rozwiązanie (tak mi się wydaje), kocioł gazowy kondensacyjny + solary do cwu. Zasobnik wyposażony w dwie wężownice (jedna od solarów, druga od kotła). W zimie kocioł ogrzewa wodę w zasobniku a solary w zimie raczej nie ( mogą być przysaypane sniegiem, brak słońca itp.), więc płyn przepływajacy przez solary ( glikol ) wg mnie ochładza poprzez wężownice wodę nagrzaną w zasobniku. Więc co robić? Wyłączyć pompkę od solarów i zamknąć zawór na zasobnik? Bo z drugiej strony słyszeliśmy, żeby nie wyłączać obiegu bo można uszkodzić solary (próżniowe są pnoć na to bardziej podatne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 21.02.2010 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Pracą pompy steruje regulator który nie uruchomi pompy jeśli temp. w zasobniku jest wyższa niż na kolektorach. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 21.02.2010 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Zgodnie z wytycznymi w instrukcji [sic] wylaczony mam program anty-zamrozeniowy.Przy -25 nic nie zamarzlo,moze dlatego,ze glikol ma 8 miesiecy.Jak zalaczylem ten program na sterowniku,pompka wlaczala sie nawet przy blahych mrozach,wowczas glikol pociagla ciepelko z zasobnika.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 21.02.2010 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Raz na jakiś czas należy zmierzyć przy jakiej temperaturze zamarza glikol i można spać spokojnie. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts