krisn 23.01.2004 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Ja decyduję się na tynki tradycyjne z agregatu. Cena 14,00 zł materiał + robocizna na gotowo pod malowanie (tak mówi fachowiec)-podobno jeżeli jest użyty extra piasek to nie trzeba już cekolować.Wersja tańsza 13,00 żł ale trzeba 1 raz przelecieć scianę rzadką gładzią i przeszlifować. Odradzał mi tynki gipsowe jeżeli dom nie posiada dobrej wentylacji - ściana oddycha znacznie gorzej niż przy tynku tradycyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowicjusz 29.01.2004 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 1. Spytaj tego fachowca w jaki sposób ustala, który tynk pozwala ścianie lepiej oddychać. Dla porównania obejrzyj w TVN program "Usterka".2. Tynki c-w w polskim wykonaniu bywają najczęściej dwuwarstwowe - wykonuje się tzw. obrzutkę (dość rzadka zaprawa z dużym udziałem cementu, silnie przywierająca do murów/stropów) a na to narzut, wyrównywany przez zacieranie, z użyciem prowadnic (metalowe, rzadziej listewki drewniane lub pasy tynku) , albo zgoła "na oko."Mało kto pamięta o trzeciej, wyrównująco-gładkiej warstwie.3. Proponuję - umów się z panami na rezultat, tj. tynk pod malowanie.Cena jest sensowna, choć spotykałem niższe. Sprawdzaj zarówno równość tynku (2m listwą alum. a w narożnikach dodatkowo kątownikiem o dłuższych ramionach, pionowość itd.) i gładkość pod malowanie (najprościej gołą dłonią) i płać, lub nie, ale oceniając całe pomieszczenia, a nie wybrane metry. Pamiętaj, ile dodatkowo kosztuje przecierka ścian gipsem- odlicz. I proszę, nie "cekolowanie", bo to tak, jakbyś wszystkich samochodziarzy nazywał "fiatowcami". pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.01.2004 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2004 krisnzgadzam sie opinia Twojego "fachowca" - wylewka z agregatu ma przewage ze wzgledu na stopień zageszczenia nad ta "sypana" recznie Tynk gipsowy z agregatu ma mniejsza ilosc porów powietrznych (wg. mnie) od tradycyjnego i dlatego "mikroklimat" przy tynkach tradycyjnych jest sympatyczniejszy brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bws22 04.02.2004 01:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 Mnie handlowiec z firmy sprzedającej masę do tynków tradycyjnych powiedział, ze take tynki są zdrowsze, ale ja nie wiem dlaczego cement ma byc zdrowszy od gipsu?Jest tu jakiś lekarz i zna sie na tym (zdrowiu) trochę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 04.02.2004 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 Lekarzem nie jestem ale pomyśl logicznie. Tynk tradycyjny + gładź gipsowa likwiduje zalety tynku tradycyjnego. Tzw "pory" tynku zostaną zatkane przez gips i wymiana wilgoci (wchłanianie i oddawanie ) zostaje zaburzona i ograniczona praktycznie do warstwy gipsu czyli kilku mm. Tynk gipsowy ma inne właściwości higroskopijne i zachowuje się trochę inaczej. Również potrafi chłonąć i oddawać wilgoć. Jest tylko jeden warunek nie może być wygładzony jak "du . biskupa" bo zatkaniu ulegają mikropory i tynk gipsowy staje się prawie całkowicie nieprzepuszczalny. Przy złej wentylacji lub przy pomieszczeniach o zwiększonej wilgotności pleśń murowna. Jeżeli twój "fachowiec" jest w stanie zrobić tynk tradycyjny gładki to ja bym się niezastanawiał. Moi tynkarze niestety się nie bardzo popisali i tynk wyszedł zbyt szorstki dlatego został zatarty atlasem rekordem. Niestety i od szpachlowania nie bardzo umieli sobie z tym materiałem poradzić więc są miejsca niedotarte i muszę dotrzeć to samemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bws22 04.02.2004 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 Wilgoć z domu będę usuwał wentylacją, nie sądzę aby wilgoć usuwały mi ściany. Dal mnie tak naprawdę największym problemem przy tynkach cementowo-wapiennych jest różnica w wyglądzie z płytami gipsowo-kartonowymi na części sufitów, przy tynku gipsowym będie to wyglądać identycznie. A jak wyglądaja tynki cementowo-wapienne z agregatu zobaczę dopiero w przyszłym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 05.02.2004 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 A czy ja pisałem o usuwaniu wilgoci przez ściany. Ściana pochłania część wilgoci jak jest jej dużo i oddaje jak jest sucho i to wszystko. Jak wygładzisz ścianę gipsem "jak stół" to może dojść nawet do efektu skraplania się i spływania wody po ścianie. Widziałem coś takiego już nie jeden raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalenka 05.02.2004 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 o właśnie !!! co z tynkami ? ja bym chciała solidnego wykonawcę na tynki tradycyjne z okolic Warszawy ... może jakieś namiary ?? Jeśli chodzi o gips to jedna z informacji zasłyszanych brzmi: nie można często malować bez drapania ścian bo farba będzie odpadała... ale czy to prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.02.2004 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 hej YEYO jestem ciekawy jak wyobrazasz sobie zatykanie porow o rozmiarach rzedu 0.1 mi cos ci sie chyba pokrecilo ...... (dla wyjasnienia- gladkosc tynku gipsowego nei ma najmneijszego wplywu na jego "paroprzepuszczalnosc") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 05.02.2004 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 hej YEYO jestem ciekawy jak wyobrazasz sobie zatykanie porow o rozmiarach rzedu 0.1 mi cos ci sie chyba pokrecilo ...... (dla wyjasnienia- gladkosc tynku gipsowego nei ma najmneijszego wplywu na jego "paroprzepuszczalnosc") Oczywiście że ma. Jak nie wierzysz to zrób sobie experyment. A jak ? - to sam sobie wymyśl ja ci nie powiem skoro wiesz lepiej. I pewnie glina ma taką sama przepuszczalność jak drobny piasek co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.02.2004 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 "Tynk gipsowy ma inne właściwości higroskopijne i zachowuje się trochę inaczej. Również potrafi chłonąć i oddawać wilgoć. Jest tylko jeden warunek nie może być wygładzony jak "du . biskupa" bo zatkaniu ulegają mikropory i tynk gipsowy staje się prawie całkowicie nieprzepuszczalny. Przy złej wentylacji lub przy pomieszczeniach o zwiększonej wilgotności pleśń murowna."- napisal YEYO smieszne jest to co piszesz...czym chcesz zatkac te mikropory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 05.02.2004 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 Zatkam je mikromiałem z kopalni w Katowicach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 05.02.2004 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 Yeyo nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz że gips chłonie wilgoś wolniej niż beton ale z moich remontowych doświadczeń wynika, że jest odwrotnie. Co do zatykania "mikroporów" to przecież tynk tradycyjny maluje sie tą samą farbą co gips wiec zupełnie nie wiem o co chodzi z tymi mikroselerami. Z moich remontowych zmagań wynika że gips ciągnie wode jak gabka a schnie bardzo powoli, natomist beton nasiąka w mniejszym stopniu i szybciej oddaje wilgoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 05.02.2004 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 Tak tak a potem porośnie to wszystko i bedziesz miał naturalną tapetę w kolorze zielono buro grafitowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 05.02.2004 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 Czy wy nie umiecie czytać czy ja nie umiem pisać? A gdzie ja napisałem że gips chłonie wolniej niż beton co? Napisałem tylko że dokładnie zatarty gips wygładzony na lustro źle chłonie wodę. Weź chłopie 2 ściany jedną tradycyjny tynk drugą gipsowy zatary na lustro i polej je wodą sam się przekonasz, ale co mi tam wasz wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 05.02.2004 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 Słuchajcie - widzę tu pewne zacietrzewienie o..... strukturę materiału.Co za różnica czy mikropory się zatkają i czym się zatkają? Ważny jest efekt użytkowy czyli to czy ściany będą gładkie i czy nie będą grzybiały wskutek utrudnionego oddawania wilgoci. A mity o tzw. "oddychaniu" ścian nadal będą nakręcane przez konkurujących z sobą producentów styropianu i wełny mineralnej, przy czym ich eskalacja sięgnie nawet takich jak tu rozważań o mikroporach w tynkach.A tymczasem kto pamięta czego dotyczył temat zasadniczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 05.02.2004 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 Yeyo, dwa miechy temu gruntowałem ściany więc wiem w co szybciej wsiąka. Co do skraplania wody na tynku gipsowym to musiał by on chyba pomalowany farbą olejną. Mam wrażenie, że powtarzasz zaslyszane plotki a nie własne doświadczenia z tynkiem gipsowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 05.02.2004 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 Kgadzina ma rację, istotne jest to że gips szybbciej niż tynk tradycyjny wyłapuje wilgoć z wnetrza domu natomiast wolniej ja oddaje. Przy sprawnej wentylacji i świadomości powyższego nie ma co obawiac sie grzyba. Natomiast jeżeli wentylacja będzie niesprawna to zaden tynk tu nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalenka 05.02.2004 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 powrót do tematu byłby bardzo miłą odmianą może ktoś ma namiary na dobrych tynkarzy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moira 05.02.2004 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 Magdalenka chcę dołączyć do grona pytających o ekipę dobrych tynkarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts