Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

łuki z regipsow

Recommended Posts

chcialem zrobic zabudowe z lukow z malymi promieniami 30cm. knauf podaje ze jego plyty do wyginania mozna wyginac z takimi promieniami.

niestety plyty do wyginania knaufa pomima zamoczenia pekaja na tak malych promieniach...

czy macie jakis inny sposob?

mozesa jakies inne plyty orpocz knaufa i rigipsa?

a moze zamist gk zastosowac cosinnego? co?

Można plytę G-K ponacinać np. co 3 cm i polamać (na sucho) i dopiero taką przykręcać... miejsca nacięć (łuk zewnętrzny) wypełniamy masą spoinową i dajemy siatkę... przy łuku wewnętrznym dajemy siatkę i szpachlujemy spoinówką.

Nie zawsze krawędzie robi się z płyty...

jeśli już nie można ugiąć... to można w krawędź wkleić styropian na piankę i wyrównać tynkiem gipsowym a ostateczny kształt nadać gładzią gipsową...

Można plytę G-K ponacinać np. co 3 cm i polamać (na sucho) i dopiero taką przykręcać... miejsca nacięć (łuk zewnętrzny) wypełniamy masą spoinową i dajemy siatkę... przy łuku wewnętrznym dajemy siatkę i szpachlujemy spoinówką.

jeśli już nie można ugiąć... to można w krawędź wkleić styropian na piankę i wyrównać tynkiem gipsowym a ostateczny kształt nadać gładzią gipsową...

nie bardzo rozumiem z tymi krawedziami.. ale to moze kwestia tego ze zle sobie wyobraziles wiec podae linka do projektu:http://img16.imageshack.us/i/zabudowa3.jpg/

nie bardzo rozumiem z tymi krawedziami.. ale to moze kwestia tego ze zle sobie wyobraziles wiec podae linka do projektu:http://img16.imageshack.us/i/zabudowa3.jpg/

A o takie coś Wielkiemu Wodzowi chodziło tylko własnej roboty.

http://www.vobos.pl/plus/4.jpg

no niestety ale takich plyt nieuzyje bo mam konstrukcje juz tak zrobiona ze musi byc ta plyta max 6.5mm gruba...

ale moze ponacinac wlasnie ta 6.5? jak to ponacinac ? jak to polamac takie paski???

Tniesz sobie taki element jaki będzie Ci potrzebny i nacinasz go jednostronnie w tym wypadku po stronie białego papieru. Nacięcia pionowe w regularnych odstępach np co 2,5cm (lub co 3cm / 4cm lub ile tam chcesz). Łamiesz na sucho. Żeby płyta pękała tak jak ma pękać - dociskaj nóż tak mocno żeby wcinał się w nią jak najgłębiej ale nie na wylot. Im mniejsze odstępy między cięciami - tym lepszy efekt zaokrąglenia uzyskasz.

ale jak to polamac.. jak ja mam plyte szeroka na 100cm to jak natne co 3cm to musze zlamac taki pasek 3x100 .. musialbym miec jakies imadlo metrowe albo co..

Staraj się nacinać jak najgłębiej, później połóż np na krawędzi stołu tak aby ten 3cm-kawałek wystawał poza blat i naciśnij go przy pomocy np poziomicy albo czegoś innego tego typu. Powinno lekko pękać.

no niestety ale takich plyt nieuzyje bo mam konstrukcje juz tak zrobiona ze musi byc ta plyta max 6.5mm gruba...

ale moze ponacinac wlasnie ta 6.5? jak to ponacinac ? jak to polamac takie paski???

Tniesz sobie taki element jaki będzie Ci potrzebny i nacinasz go jednostronnie w tym wypadku po stronie białego papieru. Nacięcia pionowe w regularnych odstępach np co 2,5cm (lub co 3cm / 4cm lub ile tam chcesz). Łamiesz na sucho. Żeby płyta pękała tak jak ma pękać - dociskaj nóż tak mocno żeby wcinał się w nią jak najgłębiej ale nie na wylot. Im mniejsze odstępy między cięciami - tym lepszy efekt zaokrąglenia uzyskasz.

swietnie ale tu mowa o plycie g/w :D.

boru mocz te plyte jak nie mozesz jej wygiac na sucho.

i jak chcesz od strony speczanej lub rozciaganej.

klopot tylko w tym, ze trzeba nadac jej ksztalt, poczekac az wyschnie i dopiero mocowac.

Ja tam pisałem i miałem na myśli płytę g/k :D

Jest g/w 6mm ? :roll:

moczylem juz trzy razy i bardzo kiepsko to sie gnie na takich promieniach...

chyba zrobie jednak z tym nacinaniem... a co to nie mozna tej g/w ponacinac?

napewno straci swoje wlasciwosci gnace ale trudno.. jak juz ponacinam to nie musi sie giac wiec nie powinno byc problemu...

ja mam plyty knaufix 6.5mm czy moze byc jakis problem z tym ze bede je nacinall i zrobie cos jak jest na zdjeciu powyzej?\

sa to wiec plyty g-k.... te plyty co ja mam to mozna naciac i delikatnie wyginajac pekna one lekko a jak mocniej sie nagnie to pekna cale zostajac tylko na papierze.

mam konstrukce lukowa zroiona i gne te plyty na konstrukcji... czyli mozna powiedziec ze na szablonie

swoja droga to jakie sa roznice we wlasciwosciach plyt gk i gw?? wogole nie wiedzialem ze sa gw ;/

moczylem juz trzy razy i bardzo kiepsko to sie gnie na takich promieniach...

chyba zrobie jednak z tym nacinaniem... a co to nie mozna tej g/w ponacinac?

napewno straci swoje wlasciwosci gnace ale trudno.. jak juz ponacinam to nie musi sie giac wiec nie powinno byc problemu...

g/k jest oklejona papierem z obu stron a g/w to raczej jakby jednolita masa czyli łamanie powoduje całkowite rozdzielenie się obu części. g/k po nacięciu i połamaniu powinna się trzymać na papierze z jednej strony, uformuj, przykręć do stelaża a powstałe między "paskami" płyty szczeliny wypełnij i uformuj łuk z grubsza gipsem czy czymś w tym stylu i na koniec gładzią możesz.

Cały czas się zastanawiam czy nie zrobiłbyś tego dużo szybciej i nawet taniej ze styropianu....