Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam ogromny dylemat - na jakim etapie budowy powinno się wstawiać okna i drzwi zewnetrzne? Czy przed tynkami, czy po? Obawiam się ,że stolarka może ulec zniszczeniu, z drugiej strony martwię się o kradzieże (jak nie wstawię okien i drzwi to wyniosą mi przewody elektr. i całą hydraulikę). Proszę o rady w tym temacie (ewentualnie podpowiedzcie jak zabezpieczyć otwory przed zniszczeniami). Z góry dziękuję i ...czekam na Wasze opinie.

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ooo raaaaaaaaaaaaaaaaaany

Czy co wiosnę i jesień lenistwo będzie brało górę? Kilka razy w roku pojawia się podobny temat, nawet tytuł tematu jest identyczny - sorki ale czy nie wiesz że forum ma wyszukiwarkę?

Wybacz ale moja irytacja bierze się stąd że w odpowiedzi na Twoje pytanie jest z 1000 albo i więcej postów

Poza tym jednego nie rozumiem

Masz dylematy - słuszne ale czyżbyś wśród znajomych nie miał kogoś kto myśli? Tzw osobę "techniczną"

Lenistwo ogarnia czasem skalę dla mnie niepojętą

A możesz sobie dziury zabić deskami czy tez filią na ramie drewnianej, możesz odpalić najprostszy system alarmowy w oparciu o czujki ruchu, możesz... możesz... przede wszystkim możesz pomyśleć

ooo raaaaaaaaaaaaaaaaaany

Czy co wiosnę i jesień lenistwo będzie brało górę? Kilka razy w roku pojawia się podobny temat, nawet tytuł tematu jest identyczny - sorki ale czy nie wiesz że forum ma wyszukiwarkę?

Wybacz ale moja irytacja bierze się stąd że w odpowiedzi na Twoje pytanie jest z 1000 albo i więcej postów

Poza tym jednego nie rozumiem

Masz dylematy - słuszne ale czyżbyś wśród znajomych nie miał kogoś kto myśli? Tzw osobę "techniczną"

Lenistwo ogarnia czasem skalę dla mnie niepojętą

A możesz sobie dziury zabić deskami czy tez filią na ramie drewnianej, możesz odpalić najprostszy system alarmowy w oparciu o czujki ruchu, możesz... możesz... przede wszystkim możesz pomyśleć

hmmm....nie rozumiem Twojej irytacji - jeżeli nie masz ochoty/czasu/natchnienia na udzielenie odpowiedzi na moje pytanie - to po jakiego grzyba (PO PRZECZYTANIU ZROZUMIAŁEGO CHYBA NAWET DLA CIEBIE TEMATU) otwierałeś tego posta :evil: Jeżeli chciałeś pomóc - mogłeś albo udzielić odpowiedzi, albo podesłać linka z odpowiedzią - a jedyny efekt jaki udało Ci się osiągnąć - to wnerwienie mnie w ten cholerny, niedzielny wieczór. Wiele razy korzystałam z pomocy innych Forumowiczów i jestem im wdzięczna za wszelkie rady i opinie. Piszesz coś o folii i deskach - bardziej wartościowe byłyby dla mnie Twoje wrażenia po zastosowaniu, kóregoś z tych zabezpieczeń otworów - bo ja buduję pierwszy dom (pewnie ostatni) i zwyczajnie brak mi doświadczenia. Jeżeli nie masz ochoty - to nie odpowiadaj - nie wymagam tego od Ciebie...a o lenistwo raczej trudno mnie posądzić, uwierz mi :wink:

Witam

Anikavonboger nie masz co sie irytować.. :wink: chodzi o to że temat był już setki razy wałkowany i jest podobny do tematów typu( jakie okna drewniane czy plastikowe,jakie drzwi stalowe czy pcv itp)...że stałych bywalców tego forum zaczynają irytować tego typu pytania :wink: na Jareko nie masz co sie obrażać bo pewnie nie raz bedziesz kożystała z jego porad...właśnie odnośnie okien i drzwi..

A co do tematu.....80% użytkowników tego forum wstawia okna i drzwi przed tynkowaniem.. sa folie , taśmy zabezpieczające które chronia okna..a korzyść z tego taka żę bedziesz miała pięknie obrobione okna i drzwi...nio i oczywiście stąd sie wzieła nazwa (którą pewnie znasz) ..stan surowy zamknięty...

Ps..Większość firm tynkarskich ma wliczone w cenę zabezpieczenie wszystkich elementów ..i robią to naprawde dobrze...

Pozdrawiam

Paradox

Mam ogromny dylemat - na jakim etapie budowy powinno się wstawiać okna i drzwi zewnetrzne? Czy przed tynkami, czy po?

Urzędowski jasno powiedział że muszą być po tynkach.

Sokólka powiedziała że nie ma znaczenia.

Plastiki to wiadomo że wszystko obojętne.

Mój kier. bud. powiedział, że tynkowanie na dwa razy - najpierw ściany a potem osobno wokół okien to jest bucówka.

A ostatecznie wstawiam plastiki przed tynkami.

Forumowicz brzmi dumnie - ten tytuł juz do czegoś zobowiązuje. To juz nie sympatyk forum który stawia pierwsze kroki i od ciebie trzeba juz wymagac wiecej jak od poczatkujacych.

Adrenalina w niedzielę dobra :) w każdej chwili, jak w każdym innym dniu tygodnia

A że szlag mnie trafia jak ktoś niestety nie myśli nawet stawiając pytania to juz moja wada

Nawet nie raczyłas/es napisać o jakich oknach mowisz.

Ale skoro tak trudno ci skorzystac z wyszukiwarki - odpowiem

PVC - wstawiac mozesz w dowolnym etapie inwestycji, tworzywu ganc pomada czy pozniej bedzie we wnetrzu sucho czy tez woda po nim bedzie sie lala przy nadpiarze wilgoci technologicznej we wnetrzu czy nie

Drewno - zapewne zaraz uslyszysz ogrom wypowiedzi tych ktorzy potraktowali je jak PVC - powinno byc wstawiane po tynkach, ba ! po wszystkich pracach mokrych ! Czyli nie tylklo tynki lecz takze wylewki.

Zabezpieczenie? Po pierwsze- nie traktuj okien jak obrazu Van Goga na scianie - to tak naprawde kolejny material budowlany wstawiany do twojej chalupy. Pewne zarysowania, uszkodzenia itp. musisz niestety wpisac w koszty nerwów związanych z budową. Najważniejsze jest by te nerwy zminimalizowac czyli... nie oszczedzac i do tynkow i elewacji zastosowac specjalne listwy dylatacyjne ktore nie tylko abezpieczaja cie przed pozniejszymi peknieciami tynku na styku okno/mur lecz takze umozliwiaja szczelne i dokladne zaklejenie okna folia na czas wszystkich brudnych prac na budowie. Blad czynia ci ktorzy juz po tynkach pozbawiaja sie tego zabezpieczenia.

Kradzieże? I teraz zależy na czym ci bardziej zależy i z czego masz meić okna. Jak wspomniałem, drewniane to musisz zastapic je na czas budowy jakas zaslona, pelne odeskowanie otworow zmusi cie do calodziennego oswietlania wnetrza by mozna bylo cokolwiek w nim robic ale... ale jest to zabezpieczenie chyba najbardziej pancerne ale... ale bez czujek ruchu i jakiegokolwiek nadzoru nad budowa tez nie zabezpieczy przed wizytami nieproszonych gosci. Poza tym wiekszosc ekip nocuje albo na budowie albo w barakach obok.

Logistyka, myslenie do ktorego nie musisz byc budowlancem i nie musi to byc twoja kolejna budowa jest podstawa.

Znow zirytowalem? Trudo, taki juz jestem piszac podobne teksty po raz n-ty

A objawem lenistwa jest chocby taki twoj tekst - "podeslac linki" Mas z"szukaj" i tyle

u mnie

-okna plastiki przed tynkami (dobrze zabezpieczone przez tynkarzy)

-brama garażowa przed (dobrze zabezpieczona przez tynkarzy)

-drzwi mam póki co prowizoryczne (tu uważam superdecyzja, chciałem dawać odrazu drzwi właściwe ale jak widzę na co teraz są narażone to ciesze się, że tak zrobiłem - węże agregatów do tynkowania, wnoszenie materiałow, wszechobecny brud i wilgoć- już widżę jak by teraz wyglądały)

Jeżeli producent drewnianych okien i drzwi zewnętrznych twierdzi że trzeba je wstawiać po tynkach - poszukaj innego.

Jeżeli okno (drzwi zew) są dobrze zaimpregnowane, to wilgoć im nic nie zrobi.

Jeśli mają służyć długo i bezusterkowo - to muszą byś świetnie zaimpregnowane.

Ja wstawiałem okna i drzwi zew (docelowe) jednego dnia. Kilka dni później działał już alarm - proste i wygodne.

Jedynie bramę garażową (segmentową) wstawiałem po tynkach

Kiedy producent drewna mówi że można wstawić przed tynkami to nie wierz w cuda i lepiej wstaw po Ilość wilgoci w trakcie prac tynkarskich jest taka-zwłaszcza przy tynkach gipsowych-że lepiej poczekać.

Okna dachowe też po tynkach ??

Wstawiłem drzwi drewniane przed tynkami - przetrwały zimę w domu bez ogrzewania. Okna dachowe (Roto) były oblodzone od wewnątrz na maksa i nic im nie jest - bo są świetnie zaimpregnowane

Mam ogromny dylemat - na jakim etapie budowy powinno się wstawiać okna i drzwi zewnetrzne? Czy przed tynkami, czy po?

Urzędowski jasno powiedział że muszą być po tynkach.

Sokólka powiedziała że nie ma znaczenia ...

drewno okienne jest impregnowane i malowane - i oczywiście nie ma znaczenia kiedy ktoś okna zamontuje

owszem czesc producentów asekuracyjnie "zabrania" montazu przed

/na wszelki wypadek u takich co wypisuja głupoty - lepiej nie kupowac okien .../

PCV przed.

Drewno - po.

Oba rodzaje - po założeniu alarmu.

Nefer z internetu to skopiowałaś ?

Mam drewniane okna renomowanej firmy i jakoś gwarancji nie straciłem a montaż okien i drzwi odbył się po skończeniu dachu. Stan surowy zamknięty. Założenie alarmu i kolejne etapy prac: ścianki działowe, elektryka, wod-kan, tynki gipsowe itd.

anikavonboger Poruszając jakikolwiek temat należy się spodziewać 90% informacji nie na temat i ogólnej offtopicowej dyskusji :wink:

Pamiętaj Forum uczy, Forum radzi, Forum nigdy Cię nie zdradzi :D