Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to jak będzie ten dylemat...?

PS. co do pierwszego to miałem go również. Decyzja padła na wstawienie okien drewnianych ze znanej również na tym forum firmy - po tynkach. Teraz mam pełną głowę jak najlepiej zabezpieczyć budowę, przed ewentualną kradzieżą nowopołożonych instalacji.

Pozdrawiam.

PCV przed.

Drewno - po.

Oba rodzaje - po założeniu alarmu.

Nefer z internetu to skopiowałaś ?

Mam drewniane okna renomowanej firmy i jakoś gwarancji nie straciłem a montaż okien i drzwi odbył się po skończeniu dachu. Stan surowy zamknięty. Założenie alarmu i kolejne etapy prac: ścianki działowe, elektryka, wod-kan, tynki gipsowe itd.

Twoje pieniądze , Twoje ryzyko - każdy ma tak jak lubi.

Nefer pisze:

Twoje pieniądze , Twoje ryzyko - każdy ma tak jak lubi

Pytanie tylko czy lepiej zaryzykować stratę gwarancji na okna (to że się się coś wydarzy z oknami nie jest przecież pewne), czy ryzykować ewentualnymi stratami z tytułu ewentualnych kradzieży instalacji (kradzieży łatwiej dokonać jak okien nie ma)...?

drewno okienne jest impregnowane i malowane - i oczywiście nie ma znaczenia kiedy ktoś okna zamontuje

owszem czesc producentów asekuracyjnie "zabrania" montazu przed

Proszę obejrzeć okno drewniane. Te "zwykłe" czyli 1-uszczelkowe (jak pamietam to samo dotyczy galuxów 2-uszcz) - nie ma izolowanej uszczelką od strony pomieszczenia - strefy okucia. Dlatego takie okno NIE JEST obojetne na to, czy jest "spłakane" po wylewkach/tynkach wodą czy nie jest. Szczególnie jeśli to potrwa dłużej, pomieszczenia nieogrzewane itd

Fakt, kiedyś dom budowano w cyklach kilkuletnich więc miało to wiekszy wpływ na stan okuć. Dziś staje się to mniej ważne. Natomiast nie można uogólniać "nie ma znaczenia", ani tez pisać że producent świadomy systemu nie wie co robi i dlaczego. Z reguły wie, nieco lepiej od inwestora, i tak powinno pozostać, tak jest dobrze...

.... Natomiast nie można uogólniać "nie ma znaczenia", ani tez pisać że producent świadomy systemu nie wie co robi i dlaczego. Z reguły wie, nieco lepiej od inwestora, i tak powinno pozostać, tak jest dobrze...
Nawet nie wiesz w jakim jesteś błędzie

Tu jest miejsce gdzie laicy wiedzą najlepiej, tu w każdym wątku tylko Inwestor ma racje a Producent winny jest wszystkiemu.

Najbardziej smiesza mnie glosy tych, co daleko sa od tematu a wypowiadaja sie autorytatywnie jakby na temacie wszystkie zęby zjedli.

Czasem pomijam już takie wypowiedzi wychodząc z założenia, że skoro klient jest mądrzejszy to po jaką cholere mam sie irytować i przekonywać go, że nie ma racji.

Najwyżej sam się przekona - niestety nie z dnia na dzień - w jakim błedzie był słuchając podpowiedzi po jego myśli.

A montujcie sobie te okna drewniane przed wylewkami, prze tynkami, zostawiajcie domy z oknami i tynkami z pozamykanymi oknami na zimę - mi w to graj. Dzięki Wam ja za kilka lat o robotę martwić się nie będę wywalając spruchniałe okna co miały Wam służyć przez minimum 40 lat.

surfi - pomińmy ten szczegól, zwróć uwagę na inny, tzw. suche szklenie i co tam się dzieje gdy woda leje się po oknach - ale jak wspomniałęm, my sie na tym nie znamy

Ja zwyczajnie się odważyłam i strzeliłam na forum z moim dylematem...

http://forum.muratordom.pl/tynki-gipsowe-wapienno-cementowe-maszynowo-czy-recznie,t181482.htm

:D :D :D :D :D :D :D :D :D

Co zaś się okien tyczy - TO DZIĘKI WAM - podjęłam jedyną słuszną decyzję i zamieniam kolejność: najpierw tynki potem okna (drewniane). Stąd mój nowy dylemat :wink:

Proszę obejrzeć okno drewniane. Te "zwykłe" czyli 1-uszczelkowe (jak pamietam to samo dotyczy galuxów 2-uszcz) - nie ma izolowanej uszczelką od strony pomieszczenia - strefy okucia. Dlatego takie okno NIE JEST obojetne na to, czy jest "spłakane" ...

1. mam okna "te zwykłe" i jest odizolowane wnetrze pomieszczenia od strefy okucia /dopuki nie wyciąłem fragmentu uszczelki/

2. producent wręcz zaleca ! wyciecie częsci uszczelki aby stworzyc tzw mikrowentylacje czyli "odizolowanie"

3. drewno okienne jest impregnowane w kąpielach róznych szukwasów wnikających wgłąb drewna i nawet tam gdzie nie dotarła farba /jakies zakamarki/ jest nasączone, a okucia są epoksydowane /nie rdzewieją od wpływu wilgoci/

4. po tynkach /wylewkach/ wietrzy się

5. bywają takie dni, ze wilgotnośc na zewnatrz jest równie wysoka jak po wylewkach, a deszcz pada /wrecz "zacina" w okno/ szereg dni

6. tylko część producentów wypisuje głupoty /moze w obawie, ze wyprodukowali tandete - tym sie asekurują ?/

7. reszta producentów okien zachowuje sie racjonalnie /bez straszenia odebraniem gwarancji/

dlatego uwazam, ze lepiej kupic okna u tych, którzy nie straszą ...

Proszę obejrzeć okno drewniane. Te "zwykłe" czyli 1-uszczelkowe (jak pamietam to samo dotyczy galuxów 2-uszcz) - nie ma izolowanej uszczelką od strony pomieszczenia - strefy okucia. Dlatego takie okno NIE JEST obojetne na to, czy jest "spłakane" ...

3. drewno okienne jest impregnowane w kąpielach róznych szukwasów wnikających wgłąb drewna i nawet tam gdzie nie dotarła farba /jakies zakamarki/ jest nasączone, a okucia są epoksydowane /nie rdzewieją od wpływu wilgoci/

dlatego uwazam, ze lepiej kupic okna u tych, którzy nie straszą ...

Szkoda że wyrzucam pordzewiałe elementy okuć które czasem wymieniam bo ciekawą galerię mógłbym stworzyć 8)

Chętnemu na balkon 2600 wysokości też należy doradzić żeby kupił u sprzedawcy który nie straszy że mogą być problemy.

Sprzedawcy nie straszą, oni znają życie.

Pozdrawiam

...

Chętnemu na balkon 2600 wysokości też należy doradzić żeby kupił u sprzedawcy który nie straszy że mogą być problemy.

Sprzedawcy nie straszą, oni znają życie....

IVO - czy ty nie widzisz ze wypowiedzi praktyków nie maja żadnego znaczenia? Brzoza czy inni pięknie za chwile udowodnia ze gadamy głupoty, ze impregnaty, okucia i tym podobne głupoty zabezpiecza ci każde okno - nie ma sensu z tym polemizować - oni wiedza lepiej a my kolekcjonujmy okna, pordzewiałe okucia, wygłupy z wysokością, róbmy na swój własny użytek dokumentacje fotograficzna a ci ci posłuchają "dobrych rad" tych co z dala sa od naszych doświadczeń, za kilka lat staną sie naszymi klientami, już miałem przyjemność wyrywać okno u jednego co czytał forum, znal wszystkie przestrogi ale szukał firmy która mu zrobi tak jak jego zona sobie wymyśliła - i znalazł a teraz żałuje, bo wyszło mi okno w cenie jakby było wykonane ze złota

Naprawdę IVO - możemy raz coś powiedzieć i nie ma sensu udowadniać ze racja jest po naszej stronie - podcinamy gałąź na której siedzimy. Spójrz na dzisiejszy wątek o montażu w "szukam dobrych okien" Najpierw wypowiadamy się jak zamontować okna zgodnie ze sztuka, jak spozycjonowac je względem otworu a tu... .bo ktoś chciał sobie ułatwić robotę i kit wcisnął klientowi

Po jaka cholerę my tu doradzamy ? Jak dalej robi się głupoty?

1. mam okna "te zwykłe" i jest odizolowane wnetrze pomieszczenia od strefy okucia /dopuki nie wyciąłem fragmentu uszczelki/

Słuchaj, gdybyś miał "izolowaną", to podcięcie TEJ JEDNEJ USZCZELKI nie rozszczelniłoby okna - a gdyby ktoś tak ci doradził, to tylko w formie głupiego żartu, masz prawo być na niego :evil: :lol:

"Mam okna te zwykłe" - wg jakich kryteriów zwykłe ?

Biorę pod lupę producentów: Urzędowski, Adpol, MS - znam ich wyrób, jest solidny, firmy znane. Ich "zwykłe" okno nie ma odizolowanej strefy okuć. Podobnie jak IVO wymieniałem takie okucia zaledwie po kilku sezonach, rzecz dotyczyła porzadnych, zakonserwowanych okuć, chyba zapominasz ile chemii jest wówczas w powietrzu ? Dochodzi do tego problem wspomniany przez Jareko: tzw "suche szklenia", coraz częściej stosowane, dlaczego wiedzą Ci co, hmm...chcą wiedzieć ?

Ale brzoza, nie Ty pierwszy i nie ostatni - ponieważ usłyszałeś że gdzieś dzwony biją, zaczynasz ogłaszać swoje pobożne życzenia jako prawdy uniwersalne (bez urazy, to takie pocieszenie).

Na koniec a'propos "straszenia" - krótki quiz naprowadzający:

inwestorze co jest istotne dla Ciebie:

a - gwarancja producenta (papier) czy

b - zadowolenie z tego, że okna posłużą Ci lepiej zarówno w okresie gwarancyjnym, jak i - co byłoby całkiem praktyczne - także potem ?

...Na koniec a'propos "straszenia" - krótki quiz naprowadzający:

inwestorze co jest istotne dla Ciebie:

a - gwarancja producenta (papier) czy

b - zadowolenie z tego, że okna posłużą Ci lepiej zarówno w okresie gwarancyjnym, jak i - co byłoby całkiem praktyczne - także potem ?

odpowiedź jest tylko jedna - najistotniejsza jest cena, jak najniższa, okazjonalna :lol:

Nefer - masz rację, szkoda słów a roboty dzięki temu będzie więcej :)

... Szkoda że wyrzucam pordzewiałe elementy okuć które czasem wymieniam bo ciekawą galerię mógłbym stworzyć 8) ...

mógłbyś udowodnic, ze opisywana przez Ciebie rdza powstała z wilgoci oddanej przez tynki ? /bo ja o tym okresie pisałem w odpowiedzi na pytanie autorki tematu /

... na jakim etapie budowy powinno się wstawiać okna i drzwi zewnetrzne? Czy przed tynkami, czy po? Obawiam się ,że stolarka może ulec zniszczeniu, z drugiej strony martwię się o kradzieże ...

i ze rdza powstała w czasie schnięcia tynków ?

bo jesli nie potrafisz tego wykazac - to produkujesz sie nie na temat ... :wink:

... usłyszałeś że gdzieś dzwony biją, zaczynasz ogłaszać swoje pobożne życzenia jako prawdy uniwersalne (bez urazy, to takie pocieszenie) ...

a mógłbyś chłopie zacytowac jakie to "pobozne zyczenia" wygłaszam ?

... Szkoda że wyrzucam pordzewiałe elementy okuć które czasem wymieniam bo ciekawą galerię mógłbym stworzyć 8) ...

mógłbyś udowodnic, ze opisywana przez Ciebie rdza powstała z wilgoci oddanej przez wylewki lub tynki ? /bo ja o tym okresie pisałem/

i ze powstała w tak krótkim czasie ?

bo jesli nie - to produkujesz sie nie na temat ... :wink:

... usłyszałeś że gdzieś dzwony biją, zaczynasz ogłaszać swoje pobożne życzenia jako prawdy uniwersalne (bez urazy, to takie pocieszenie) ...

mógłbyś chłopie zacytowac jakie to "pobozne zyczenia" wygłaszam ?

Wilgoć to wilgoć, jej pochodzenia nie udowodni nikt natomiast nie zaprzeczysz (mam nadzieję) że przy tych pracach poziom względnej jest bliski 100%, często okna są całe zlane skraplającą się parą i każde żelastwo może zacząć korodować.

Co do tynków, zwłaszcza wapiennych to wielokrotnie spotkałem okucia upaciane nimi z powłoką nie tyle zardzewiałą ale "przeżartą" nimi.

Tynkowanie po oknach nie musi się dla nich źle skończyć. Skaczący na główkę do wody też nie każdy łamie kręgosłup.

Pozdrawiam

...Tynkowanie po oknach nie musi się dla nich źle skończyć ...

o tym własnie pisałem !

a Ty starałeś sie mi udowodnic, ze rdza okuć powstaje w okresie tynków i dlatego nie nalezy okien wstawiac przed tynkami :lol: