adam4x7 21.02.2010 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 witam chciałbym poprosić o radę w następującym temacie;adaptuję poddasze parterowego domu i jestem na etapie docieplenia - następny etap do byłoby przykręcanie płyt gk do stelaża ale nie wiem jak zatargać płyty gk na poddasze - z racji układu pomieszczeń nie uda mi się wnieść ich po schodach - pozostaje okno. Okno jest na wysokości ok. 5-6 m. Mam pewien pomysł ale jest tylko hipotetycznie do wykonania więc jeżeli ktoś coś takiego już przezszedł to poproszę o podzielenie się doświadczeniamidzięki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 21.02.2010 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Zdarzyło mi się już wciągać płyty przez balkon dwoma sznurami. Przez okno to jednak raczej niemożliwe. Prościej połamać na połówki i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam4x7 21.02.2010 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 dlaczego niemożliwe - okno ma 1,5 m a płyta 1,2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek2006 21.02.2010 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 ja osobiscie bym kupił płyte 2 metry długą i przecinał jedna strone i wnosił normalnie wciągajac przez okno strasznie sie zniszczy płyta chyba ze po deskach czy czym innym bedzie wciagana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 24.02.2010 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Wciągałem płyty przez okno na poddasze i było ok. Wysokość okna ok 4 metry nad ziemią. 2 delikwentów przynosiło płytę i podnosiło ją do góry, jeden stał na drabinie z podestem i asekurował płytę żeby nie rysowała o daszek pod oknem, jeden był na poddaszu, wciągał i układał płyty. Trzeba było uważać żeby nie złamać płyty przy ściąganiu końcówki z parapetu i pewnie było by łatwiej gdyby na górze było nas dwóch ale i tak poszło całkiem gładko. Żadna płyta nie pękła (33 typowe płyty 120x260).Przy wysokości jak piszesz 5-6 m konieczne byłoby rusztowanie i transport dwuetapowy ewentualnie (taki patent też widziałem) podjechać pod okno widlakiem i podnieść cała paletę płyt a potem przez okno ściągać po jednej lub dwie, tyle że to trudniejsze logistycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam4x7 25.02.2010 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 a ja myslałem żeby zrobic coś niby tor z dylaków/ krokwi i takie sqanki na które układam płytę i wciągam na górze i tam zdejmuje i układam - to jest 100 szt więc sporo roboty, nie mam widlaka chyba że dowóz będzie z hds-em ale nie wiemn czy on tak wysoko podniesie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Proconsul 25.02.2010 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Witam, adam4x7 na jesień też miałem taki problem jak ty. Rozwiązałem go w taki sam sposób jak ty planujesz. Co prawda u mnie okno było na wysokości ok. 4m, ale zrobiliśmy z dwóch paczek profili CD (są śliskie) szyny. Na ramę okna również poszedł profil. Dwie osoby były na dole i dwie u góry. Za ziemi przy profilach zrobiłem niewysoki stopień z cegieł. Płyta była te 20 cm wyżej i łatwiej było ją dźwignąć. Kładłem płytę na cegły, opierałem o profile. Wkładałem ręce pod płytę dźwigałem ją na wysokość wyprostowanych rąk. Dwie osoby u góry odbierały płytę, a kolejna osoba ( ta 2 z dołu ) za pomocą łaty podtrzymywała płytę z przeciwnej strony niż tych dwóch na górze, aby się nie złamała. W ten sposób poszło prawie 60 płyt. Wszystkie przetrwały Powodzenia. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam4x7 26.02.2010 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 inspirujące z tymi profilami - tylko czy można je np połączyć bo 4m profila cd to za mało dla mnie. jakbym miał konstrukcję to jakoś liną bym wciągał płyty. mozna na łączeniach zrobić podpórki do ziemi żeby się nie powyginała konstrukcja ale to już zakrawa na konstrukcję mostową heheh / / /\ / \wyszła by taka żyrafa - jeżełi mnie toto nie przywali to zrobię zdjęcie żeby się pochwalić. w zasadzie profile moge poskręcać ze sobą a potem porozkręcać.zobaczymy. dzięki Proconsul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 27.02.2010 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Ja na podasze musiałem wciągać płyty k/g przez balkon. Na dole ustawiłem rusztowanie z czterech ram, na ramach stał brat, ja na balkonie i mi podawał, a ja odbiearałem. Obyło się bez żadnych sznurków, z tym że jedna płytta k/g się zgieła się w połowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Proconsul 27.02.2010 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 inspirujące z tymi profilami - tylko czy można je np połączyć bo 4m profila cd to za mało dla mnie. jakbym miał konstrukcję to jakoś liną bym wciągał płyty. mozna na łączeniach zrobić podpórki do ziemi żeby się nie powyginała konstrukcja ale to już zakrawa na konstrukcję mostową heheh / / /\ / \ wyszła by taka żyrafa - jeżełi mnie toto nie przywali to zrobię zdjęcie żeby się pochwalić. w zasadzie profile moge poskręcać ze sobą a potem porozkręcać.zobaczymy. dzięki Proconsul Cieszę się że mogłem pomóc. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Proconsul 27.02.2010 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 inspirujące z tymi profilami - tylko czy można je np połączyć bo 4m profila cd to za mało dla mnie. jakbym miał konstrukcję to jakoś liną bym wciągał płyty. mozna na łączeniach zrobić podpórki do ziemi żeby się nie powyginała konstrukcja ale to już zakrawa na konstrukcję mostową heheh / / /\ / \ wyszła by taka żyrafa - jeżełi mnie toto nie przywali to zrobię zdjęcie żeby się pochwalić. w zasadzie profile moge poskręcać ze sobą a potem porozkręcać.zobaczymy. dzięki Proconsul Cieszę się że mogłem pomóc. Czekam na zdjęcia z wyciągania pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dayzee 01.03.2010 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Witam! Ja wlasnie jestem po adaptacji poddasza u siebie i bez problemu w 3 osoby wnieslismy po klatce schodowej 80 sztuk nie uszkadzając rzadnej, schody na klatce maja szerokosc 90 cm a dom to pietrówka z poddaszem. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam4x7 18.03.2010 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 z tymi profilami to niestety niewypał - za słabe toto - mam teraz dwa dylaki 8-metrowe i po nich będę wsuwał jakoś może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Proconsul 18.03.2010 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Za słabe ? Niemożliwe. Taka jedna paczka ma spory udźwig. W jednej paczce jest jakoś 20 profili. Toż to duża moc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts