Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mamy srodek zimy wiec liczymy koszty ogrzewania . Po 4sezonach grzewczych dochodze do wniosku ze najlepsze efekty cieplne i finansowe daje taka opcja aby kocioł gazowy był wylaczony albo chodził na minimum a DOBRY kominek grzał non stop od wrzesnia 24h/dobe.

Niestety musze stwierdzic ze niestety kocioł gazowy nie sprawdził sie z powodu wysokich kosztów eksploatacji.

Jesli kominek pali sie non stop to mysle ze spale od 10do15mp za zimę drewnaPowierzchnia do ogrzania 320m2.Moj kocioł viessman jesli podgrzewa tylko wode uzytkowa i wlącza sie w opcji-,,na zew ponizej zera,,spala ok 6m3gazu na dobe.Temperatura w chałupie 20-23st.

A jak u Was?

https://forum.murator.pl/topic/13866-liczymy-koszty-ogrzewania/

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Duzy dom wybudowales, masz cieplo, to i koszt gazu musi byc duzy ...

a ten Viessmann to kondensat czy normalny ?

niestety, nie kazdego stac na to zeby byc w domu i dokladac do kominka :-(

Do krzyśka

Myślę ze mówisz o kominku nie znając realiów zupełnie. Polecam lekturę paru wypowiedzi ( w tym moją) w wątku " Dobry kominek to jest TO" Przy obecnych możliwościach wkładów kominkowych, palenie jest problemem w przypadku dłuższych wyjazdów (kilkudniowych i więcej). Wtedy musi zadziałac sterowalne źródło grzewcze.

https://forum.murator.pl/topic/13866-liczymy-koszty-ogrzewania/#findComment-220001

Duzy dom wybudowales, masz cieplo, to i koszt gazu musi byc duzy ...

a ten Viessmann to kondensat czy normalny ?

niestety, nie kazdego stac na to zeby byc w domu i dokladac do kominka :-(

Do krzyśka

Myślę ze mówisz o kominku nie znając realiów zupełnie. Polecam lekturę paru wypowiedzi ( w tym moją) w wątku " Dobry kominek to jest TO" Przy obecnych możliwościach wkładów kominkowych, palenie jest problemem w przypadku dłuższych wyjazdów (kilkudniowych i więcej). Wtedy musi zadziałac sterowalne źródło grzewcze.

moj kocioł to vissman 30kW atmosferyczny z matrix

https://forum.murator.pl/topic/13866-liczymy-koszty-ogrzewania/#findComment-220017

gosciu ,chetnie podejmę dyskusję .Zuzycie 6m2gazu na dobe jest wówczas gdy kocioł pracuje w trybie TYLKO CWU.Jest to opcja grzania cieplej wody plus wlącza sie ,,kominiarz czyli wszystkie pompy'' jak temp NA ZEW jest ujemna.Gdyby kocioł pracował ok 20godzin na dobe to koszt zuzycia gazu byłby ok 50m3.Czyli pi razy drzwi 50zł razy 30dni czyli 1500zł m-cznie razy 6m-cy zimy to 9000zł za zime.

Prosze -mikrofon do Ciebie...

https://forum.murator.pl/topic/13866-liczymy-koszty-ogrzewania/#findComment-220039

Czarku C. - oczywiscie ze fajnie jest miec kominek (ja tez bede mial),

natomiast nie zakladam ze bedzie to glowne zrodlo ogrzewania.

Uwazam ze trudno jest ogrzac tylko gazem tak duzy dom,

szczegolnie uzywajac gazowego kotla atmosferycznego.

W mojej ocenie w wielu przypadkach budujemy zbyt duze domy,

nie pamietajac, ze trzeba je urzadzic, posprzatac i ogrzac ....

A moze warto wymienic atmosferycznego Viessmanna na kondensata

(niekoniecznie tej firmy) ?

Krzysiek

https://forum.murator.pl/topic/13866-liczymy-koszty-ogrzewania/#findComment-220048

Krzysiek

Ja przytaczam tylko swoje doświadczenia, z domku który ma 130 m2 powierzchni i głównym źródłem grzewczym jest kominek z rozprowadzeniem konwekcyjnym (bez turbiny). Czwarty sezon grzewczy. Dokonałem wyboru którego nie żałuję i ...powtórze, nie jest dla mnie problemem palenie w kominku, mimo że jesteśmy poza domem w godz. od przed 7-do ok. 19, czasem dużo później. Miałem wybór miedzy tradycyjnym kotłem węglowym, a parę lat temu nie były popularne miałowe , nie było też kotłów węglowych ze sterowaniem i turbiną jak dziś. Nie mam gazu sieciowego, mam małą działkę więc odpadł gaz zbiornikowy, kotły na olej opałowy mają większe moce niż ja potrzebowałem. Wybrałem kominek zamiast węglowego systemu wodnego z kaloryferami. W łazienkach mam elektryczne podłogówki czynne od września do kwietnia, w sypialniach jako zabezpieczenie na wszelką ewentualność konwektory elektryczne nieużytkowane wogóle obecnie. Z ogrzewania w domu jestem bardzo zadowolony. I polecam wszystkim mającym podobny wybór jak ja (tzn jego brak), i TWIERDZĘ ŻE KOMINEK NADAJE SIĘ JAKO GŁÓWNE żRÓDŁO GRZEWCZE W DOMACH, ZWŁASZCZA MNIEJSZYCH. Choc oczywiście zgadzam się , że nie każdemu musi odpowiadać. Tak samo polecam kominek jako wspomaganie kotła gazowego ....tak jak w poście początkującym ten wątek.

Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/13866-liczymy-koszty-ogrzewania/#findComment-220188

Gość Luiza
witam, u mnie w domu ogrzewane jest ponad 100 m na jednym poziomie, piec jest i gazowy i węglowy, nie pamiętam nazwy chyba Schuster , mamy programatorek ( 3 temperatury na dobę: 8-16 -18st, 16-23 -21 st, 23-8 19st. - podobno najbardziej korzystne ?? ), muszę stwierdzić, chociaż nie potrafię tego wytłumaczyć, ale ci którzy mogą to sami sprawdzić przyznają mi racje, a inni twierdzą,że to niemożliwe: jeżeli "chodzi" piec gazowy i w domu jest temp.21 to jest chłodniej, niz gdy jest też 21 st, ale na piecu węglowym, nie mam nawet seledynowego pojęcia dlaczego tak jest ale tak jest, wg moich obserwacji to , piec gaz. załącza się gdy temp w domu spadnie poniżej 21 st, jeżeli ta temp. utrzmuje sie to on nie zaskoczy, kaloryfery są chłodne, nie oddają ciepła, a piec węglowy ma cały czas jakąś tam temperaturę i te kaloryferki nie stygną, bo w piecu cały czas jest ogień, a one emitują z siebie ciepło i powodują to,że czuje się ciepło juz przy np 19,5 st, a nie jak na gazie 21 st. pzdr nie dosyć, ze cieplej to i taniej na piecu węglowym, na miałowym podobno jeszcze taniej :)
https://forum.murator.pl/topic/13866-liczymy-koszty-ogrzewania/#findComment-220199

Gosciu - to Twoje zapotrzebowanie na energie grzejna powinno byc

na poziomie 7 kW max (zakladam ze masz w miare nowe okna z szybami

k=1.1). Zakladam ze BK jest typu 400.

Ten kociol (atmosferyczny, 2-funkcyjny) ma duzy zapas mocy w

stosunku do Twojego zapotrzebowania na c.o., a w zwiazku z tym

prawdopodobnie bedzie pracowac z gorsza sprawnoscia (przez

wiekszosc sezonu, gdy temp. jest ok. 0 st C zapotrzebowanie na

energie cieplna do c.o. bedzie ok 4 kW) - byc moze stad stosunkowo

duze zuzycie gazu, gdy nie uzywac kominka.

hej - Krzysiek

https://forum.murator.pl/topic/13866-liczymy-koszty-ogrzewania/#findComment-220327

Do AndrzejaJ.

Twoje obliczenie 8000 zł za ogrzewanie to jakieś nieporozumienie.

Powinieneś zużyć na ogrzanie domu gazu za ok. 3500 zł

Typowy współcześnie budowany dom ma wskaźnik sezonowego zapotrzebowania na energię ok. 20-30 KWh/m sześc. kubatury na sezon.

Jeśli twój dom ma ten wskaźnik E=20 to potrzebujesz na sezon

ok. 20 x 320x 2,5 = 16000 KWh "czystej" energi. Jeśli natomiast ma

E=30 to potrzebujesz 24 000 KWh energi.

Z 1 m szesć. gazu uzyskujemy ok 8,5 KWh energi więc potrzebujesz 24000/8,5 = ok 2900 m sześc gazu. 2900 x 1,2 = ok 3500 zł. Tak jest w przypadku klasycznego pieca (nie kondensacyjnego).

W/w podane zużycie dotyczy typowego sezonu grzewczego. Jeśli zima jest ponad normę ostra to należy się liczyć z większym zużyciem. To logiczne.

Dla porównania podam że spółdzielnia mieszkaniowa w moim mieście liczy sobie za ogrzanie 60 m mieszkania prawie 140 zł miesiećznie przez cały rok. To razem 140 x 12 = 1680 zł. A jak się to ma do twojego domu 320 m kw. ???

https://forum.murator.pl/topic/13866-liczymy-koszty-ogrzewania/#findComment-220478

Krzysiek

Ja przytaczam tylko swoje doświadczenia, z domku który ma 130 m2 powierzchni i głównym źródłem grzewczym jest kominek z rozprowadzeniem konwekcyjnym (bez turbiny). Czwarty sezon grzewczy. Dokonałem wyboru którego nie żałuję i ...powtórze, nie jest dla mnie problemem palenie w kominku, mimo że jesteśmy poza domem w godz. od przed 7-do ok. 19, czasem dużo później. Miałem wybór miedzy tradycyjnym kotłem węglowym, a parę lat temu nie były popularne miałowe , nie było też kotłów węglowych ze sterowaniem i turbiną jak dziś. Nie mam gazu sieciowego, mam małą działkę więc odpadł gaz zbiornikowy, kotły na olej opałowy mają większe moce niż ja potrzebowałem. Wybrałem kominek zamiast węglowego systemu wodnego z kaloryferami. W łazienkach mam elektryczne podłogówki czynne od września do kwietnia, w sypialniach jako zabezpieczenie na wszelką ewentualność konwektory elektryczne nieużytkowane wogóle obecnie. Z ogrzewania w domu jestem bardzo zadowolony. I polecam wszystkim mającym podobny wybór jak ja (tzn jego brak), i TWIERDZĘ ŻE KOMINEK NADAJE SIĘ JAKO GŁÓWNE żRÓDŁO GRZEWCZE W DOMACH, ZWŁASZCZA MNIEJSZYCH. Choc oczywiście zgadzam się , że nie każdemu musi odpowiadać. Tak samo polecam kominek jako wspomaganie kotła gazowego ....tak jak w poście początkującym ten wątek.

Pozdrawiam.

czarek--100%racja

https://forum.murator.pl/topic/13866-liczymy-koszty-ogrzewania/#findComment-220644

Do AndrzejaJ.

Twoje obliczenie 8000 zł za ogrzewanie to jakieś nieporozumienie.

Powinieneś zużyć na ogrzanie domu gazu za ok. 3500 zł

Typowy współcześnie budowany dom ma wskaźnik sezonowego zapotrzebowania na energię ok. 20-30 KWh/m sześc. kubatury na sezon.

Jeśli twój dom ma ten wskaźnik E=20 to potrzebujesz na sezon

ok. 20 x 320x 2,5 = 16000 KWh "czystej" energi. Jeśli natomiast ma

E=30 to potrzebujesz 24 000 KWh energi.

Z 1 m szesć. gazu uzyskujemy ok 8,5 KWh energi więc potrzebujesz 24000/8,5 = ok 2900 m sześc gazu. 2900 x 1,2 = ok 3500 zł. Tak jest w przypadku klasycznego pieca (nie kondensacyjnego).

W/w podane zużycie dotyczy typowego sezonu grzewczego. Jeśli zima jest ponad normę ostra to należy się liczyć z większym zużyciem. To logiczne.

Dla porównania podam że spółdzielnia mieszkaniowa w moim mieście liczy sobie za ogrzanie 60 m mieszkania prawie 140 zł miesiećznie przez cały rok. To razem 140 x 12 = 1680 zł. A jak się to ma do twojego domu 320 m kw. ???

w fazie projektowania tez mi tak wychodziło z obliczen wiesz?potem jakos praktyka mnie wyprostowała i nawet skutecznie

https://forum.murator.pl/topic/13866-liczymy-koszty-ogrzewania/#findComment-220645