Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indywidualny- z wjazdem od zachodu

Recommended Posts

Znowu przestój.

Dachowcy kończą inne roboty.

Murarze od tygodnia się nie pokazują (bo mają inną budowę). Dostali maila, że skorzystamy z kar zawartych w umowie za nieskończenie budowy.

Od tynkarza nie możemy się doprosić kosztorysu, bo działowe nie zrobione, a on z projektu liczyć nie będzie.

Od wod-kan. też nie możemy się doprosić kosztorysu, bo nie ma czasu.

Facet od płytek czeka kiedy podamy mu termin. W takim tempie nie ma szans na wejście w marcu.

Od gościa, który montował GWC nie możemy się doprosić zdjęć z wykonania tegoż.

Zaczynamy się poważnie zastanawiać nad jedną, miejscową firmą do wykończenia domu. Mamy serdecznie dość opóźnień i niesłowności.

Takie tempo prac sprawia, że dom skończymy na przyszłe Boże Narodzenie.

Nie ma dobrze.

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dach się robi. Wybraliśmy okna dachowe. Wklejam ku pamięci.

Roto Designo R8 (nie NE, bo za drogie) uchylno-obrotowe PCV- jest duża promocja i są raptem o kilkadziesiąt złotych droższe od modelu 735.

http://www.roto-frank.com/dst/typo3temp/pics/7e01fbeadd.jpg

I membranę wstępnego krycia:

http://img823.imageshack.us/img823/1259/dscf4302.jpg

Edytowane przez Asia**

• 2 weeks później...

Kończą się również ścianki działowe na piętrze. Idziemy do przodu. Dom jest generalnie trochę za duży. Nie chodzi mi bynajmniej o sprzątanie..

Już dziś się w nim szukamy. Trzeba będzie zrobić jakiś system łączności, bo mi się dzieciaki pogubią..

Tak to jest, jak się z bloku wychodzi.. :-))

Oba pokoje po prawej są wieeelkie. Na przeciw - nasza sypialnia. Po lewej niewielka łazienka dzieci.

Edytowane przez Asia**

• 3 weeks później...

Jesteśmy w trakcie wyboru okien. Okres zimowy sprzyja promocjom i w większości okna będą 3-szybowe 4x14x4x14x4 mm, o przenikalności cieplnej zestawu szybowego Ug=0,6. Okna 5-komorowe, 3-szybowe wydały nam się optymalnym rozwiązaniem (cenowym także), niż 6-komorowe. W kwestii montażu - tzw. ciepły montaż okazał się stanowczo za drogi, więc pozostaje tradycyjny. Skorzystamy z porad bardziej doświadczonych forumowiczów, których zawzięcie podczytujemy.

Rolety w większości elektryczne, sterowane bezprzewodowo.

Czytałam na forum, żeby w umowie zaznaczyć, że mamy wentylację nawiewno-wywiewną. Wtedy w fabryce nie wycinają uszczelki, której wycięcie jest obowiązkowe, bo w przypadku wentylacji grawitacyjnej zapewnia dopływ powietrza.

Oferta wygląda tak:

"Oferta przygotowana jest dla profilu okiennego produkowanego przez firmę VEKA. Jest to profil z serii VEKA PERFECT LINE; w firmie DAKO nazwany jest ELEGANT. Profil charakteryzuje się listwami zaokrąglonymi listwami przyszybowymi.

Jest to profil 5-cio komorowy, spełniający normy dla profili klasy A (odpowiednia grubość zewnętrznych ścianek profilu – 3 mm oraz niska przenikalność cieplna). Profil charakteryzuje się zamkniętym wzmocnieniem ramy okiennej (w kształcie litery O).

W standardowym wyposażeniu okna występuje: listwa podparapetowa, 1 zaczep antywłamaniowy w skrzydle UR, mikrowentylacja oraz wypełnienie wrębu.

W oknach zastosowane zostaną ergonomiczne klamki SECUSTIC ze słyszalnym sygnałem, pozwalającym na łatwiejszą identyfikację ustawienia skrzydła w wymaganej pozycji. Klamki SECUSTIC posiadają dodatkowe zabezpieczenie przed próbą otwarcia okna z zewnątrz.

Nie doczekaliśmy się zdjęć GWC od instalatora, więc nie będziemy dłużej kontynuować współpracy z tą firmą. Strach powierzać inwestycję za ciężką kasę gościowi, który od kilku miesięcy nie potrafi przesłać zdjęć.

Ale.. teściowi się przypomniało, że ma kilka zdjęć w komórce. Huuura. Przynajmniej będzie co pokazać innemu instalatorowi ( i Wam). Jak widać, jest to GWC płytowe, które nie musi się regenerować. Umieszczono je pod garażem i salonem. Rury fi 200.

Edytowane przez Asia**

• 2 months później...
Bardzo długo mnie nie było, ale właściwie nic się nie działo.. Domek się suszył, a my planowaliśmy. Z tego planowania zdecydowaliśmy się wreszcie na okna, które od dwóch tygodni nas cieszą. Po długich naradach stanęło na oknach w kolorze złoty dąb, bo do antycznego ciężko dobrać drzwi i bramy garażowe, nie wspominając o dopłatach do nietypowego koloru. Od wewnątrz okna są białe. Wnęki okienne zostały obłożone 1 cm styropianem. Edytowane przez Asia**

A ostatnio robiła się kanalizacja i woda.

Jestem tak zdolna, że wymyśliłam sobie baterie naścienne, ale zapomniałam powiedzieć, że podtynkowe. Zrobią jakieś murki czy cuś, żeby to schować w ścianie, albo skują to co już zrobili.. W każdym razie Panowi stwierdzili, że to pierwszy dom, w którym nie będzie baterii naumywalkowych..

O taki efekt mi chodzi..

Edytowane przez Asia**

• 1 month później...

Kuchnia już zaprojektowana. Oto wizualki. Jestem z niej bardzo zadowolona. Może poza sufitem, który nazywam star-trekiem ( kto oglądał za dzieciaka serial, ten wie), ale nie ma jak ukryć wentylacji. Nie mamy zaprojektowanego wyciągu. Firma od wentylacji twierdzi, że wydajność nad płytą jest obliczona na zbieranie powietrza z salonu i jadalni, że nie ma potrzeby montowania odrębnego wyciągu.

Zamontujemy także drzwi przesuwne aby wszystko tworzyło zwartą kolorystycznie całość.

Edytowane przez Asia**

Powoli wybieramy też kaloryfery. Mam serdecznie dość kaloryferów brudzących ściany i zdecydowaliśmy się na takie. Niby bardziej delikatne, ale mam nadzieję, że wraz z rozpoczęciem sezonu grzewczego nie usyfią mi ścian ( a planuję białe) brudami, które się w środku nazbierały. Edytowane przez Asia**

A po kilku dniach zastałam taki widok. Niezła plątanina..

GWC robiła nam lokalna firma, niestety nie byliśmy zadowoleni ani z ich terminowości, ani fachowości, ani ceny. Nawiązaliśmy współpracę z inną firmą, która przy

okazji przetestowała GWC. Na szczęście jest sprawne. Kamień spadł nam z serca, bo poprzednia firma nie chciała przeprowadzić testu GWC!! Argumentowali, że nie trzeba!!

[

Edytowane przez Asia**

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...