Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indywidualny- z wjazdem od zachodu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
Witam,

Jeśli wolno zapytać, jaką mają powierzchnię sypialnie i mała łazienka na piętrze?

Witaj!

Oczywiście, że można:

sypialnia 1 ( z łazienką): 24,31m, użytkowa: 22,09m;

łazienka: 4,67m; użytkowa: 4,03m;

sypialnia 2: 21,92m, użytkowa: 19,07m;

sypialnia 3 ( z lukarną): 20,08m, użytkowa: 18,48m;

Więc pokoje są duże, bo.. salon od frontu powoduje, że dom "puchnie" :roll: Z drugiej strony skoro nie mamy piwnicy, to część nad garażem zostanie strychem/pokojem hobby.

wpadam sie przywitać , my budujemy w śląskim ale z okien na każdą stronę widze oploskie :lol: więc pozdrawiam po sąsiedzku

zapowiada się u was ciekawie ,a z tym dojazdem to faktycznie uciążliwe

a siąsiad mogłbybyć bardziej wyrozumiały, ja miałam straszne przeboje z sasiadem jak mieszkałam w bloku i na szczęście teraz mam tylko z 2 stron sąsiadów w tym jedni to teściowie :( a drugich już sobie wychowałam :lol:

Witaj sąsiadko!

Ano, jeszcze zrozumiałabym irytację sąsiadów gdybyśmy nie poczuwali się do naprawienia szkód..a to był dopiero drugi transport. Właściwie - odcisk koła na pasie przydrożnej trawy to żadna szkoda. Aż strach pomyśleć co będzie, kiedy wodociągi rozkopią tą wąską uliczkę :o

W każdym razie, niecierpliwie czekamy na rozpoczęcie robót i sąsiedzi nam radochy nie zepsują. :D

Witaj imienniczko ma :wink:

Patrzę sobie z rozrzewnieniem na Twój projekt bo nasz dom miał poczatkowo wygladac bardzo podobnie :D Jednak Pan architekt cos nam pokombinował z dachem i mamy inny.

z tego co czytałam to macie bardzo dużo juz kupione - jak ruszycie to pójdzie szybko, będę kibicować i trzymac kciuki&&&&&&&&&&&&&&

Mam pytanie: w jakim programie robiliście symulację?

ps. sasiadem się nie przejmuj zawsze się jakis trafi co mu nie pasuje nic :-?

• 1 month później...

ten dziennik będę chyba najczęściej odwiedzał ponieważ planuje wybudować do o identycznej bryle ja ten Twój.Dla mnie nie potrzeba już jakiś fajerwerk. Potrzebuje domu z wyglądu skromnego i prostego. Domek jest naprawdę przemyślany i dopracowany. mam tylko jedne pytanie , ponieważ wszystkie domy maja obniżenie w pomieszczeniach nad garażem. Mnie to ludzie odradzają , proponują podciągnąć jeden spójny dach, po obydwóch stronach i podwyższyć pomieszczenia nad garażem. Nie Myślałaś nad tym??

Jestem bardzo ciekaw efektów końcowych , choć na nie przyjdzie nam pewnie trochę poczekać.

• 2 weeks później...
ten dziennik będę chyba najczęściej odwiedzał ponieważ planuje wybudować do o identycznej bryle ja ten Twój.Dla mnie nie potrzeba już jakiś fajerwerk. Potrzebuje domu z wyglądu skromnego i prostego. Domek jest naprawdę przemyślany i dopracowany. mam tylko jedne pytanie , ponieważ wszystkie domy maja obniżenie w pomieszczeniach nad garażem. Mnie to ludzie odradzają , proponują podciągnąć jeden spójny dach, po obydwóch stronach i podwyższyć pomieszczenia nad garażem. Nie Myślałaś nad tym??

Jestem bardzo ciekaw efektów końcowych , choć na nie przyjdzie nam pewnie trochę poczekać.

Aj- to nowe forum.. nie przysłało mi powiadomienia i dopiero teraz Ci odpisuję. Czytaj i zaglądaj do woli - bardzo mnie to cieszy :-)). Ludzie dobrze Ci doradzają. U nas, oczywiście piętro domu będzie na jednym poziomie. Tak chcielismy, a dla architekta nie był to jakiś wielki problem. Dla firmy tez chyba prościej wylać jedną płytę, niż dwie i dorabiać schodki.

Edytowane przez Asia**

No wreszcie się rusza..

Dziś mieliśmy spotkanie z firmą od GWC.

Zrobili nam wycenę. Musimy zrobić wykopy na głębokości ław. Na podsypce żwirowo - piaskowej będzie płytowy GWC. Wg wyliczeń będzie się składał z 9 paneli, dostosowanych do współpracy z centralą Pro - vent 400 geo. Konieczne połączenie 2 zespołów paneli, bo nie ma miejsca żeby wszystkie były obok siebie. Całość wykończona min. 14 cm. styro w 2 warstwach.

Co do kominka - mimo rekuperacji, nasz archi. uważa, że musimy mieć kratkę wentylacyjną, grawitacyjną. Natomiast znajomy nie ma takowej i kominiarz tego nie zakwestionował. Zdaniem kominiarza: jeśli jest wentylacja mechaniczna, z pewnym nadciśnieniem, a do kominka doprowadzamy powietrze rurą, to nie potrzeba dodatkowych kratek grawitacyjnych, bo nie ma ryzyka zaczadzenia. Jeśli chodzi o ciepło, zrobimy prosty system rozprowadzania ciepła do sąsiednich pomieszczeń, bez wentylatorów.

jak Wasz architekt twierdzi, ze przt rekuperacji musicie miec kratke wentylacyjna do wentylacji grawitacyjnej, to bez urazy, ale gosc jest lekko niepowazny i nie ma elementarnej wiedzy na temat wentylacji mechanicznej.

zgodnie ze standardami, jesli budynek mieszkalny posiada wentyalcje mechaniczna, wspolczynnik n50 musi byc mniejszy, badz rowny 1.5. ciezko to osiagnac, jesli sie ma "dziure" w budynku! Poza tym lapanie "lewego" powietrza przez rekuperacje nie tylko spowoduje, ze bedzie dzialala niepoprawnie, ale moze sie okazac, ze nie bedzie to mialo sensu i rekuperator zamiast oszczedzac Wasze pieniadze, bedzie je po prostu "puszczal przez komin" ;)

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
Witam ponownie .Przepraszam ,że odpisuje dopiero po tka długim czasie ale na tym forum nie 9 lub nie mogę znaleźć funkcji informującej ,że w temacie w który się napisało post ktoś odpisał.) Ciesze się ,że roboty idą pełna parą.a co do mojego poprzedniego postu to chyba się nie zrozumieliśmy. Na twoim projekcie widzę wyraźne obniżenie dachu i tego kazali mi się wszyscy wyszczegać.No chyba ,ze na twój projekt jest tylko pokazowy.

A wiesz, że też się nad tym na początku zastanawialiśmy? Ale archi. wybił nam to z głowy. Projekt nie jest pokazowy - to tak ma być. Hmm.. architekt oczywiście zrobi Ci dom, taki jaki sobie zaplanujesz, ale ..bryła też musi wygląć "kształtnie", jedna linia dachu taka stodoła się zrobi. Wszystko oczywiście zależy do czego Ci te pomieszczenia nad garażem będą potrzebne? U nas niemieszkalne, więc nie musimy mieć podwyższonych pomieszczeń, a proporcje domu zostaną zachowane.

• 2 weeks później...

No ładny projekt się zapowiada, za namową w końcu założyłem komentarze - dzięki za nobilizację

Co do domku i GWC. Ja też poważnie zastanawiałem się nad GWC, ale raczej wykluczyłem żwirowy, płytowy. Nie wiem czy słyszeliście, że wavin też ma rury, które podobnie jak rehau nadają się na GWC rurowy - konkretnie muszą to być rury fi200 tzw. lite, a nie z rdzeniem spienionym jak jest to w standardzie.