Asia1719502664 31.10.2010 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 Dziękuje!!! Czyli prawie tyle ile chce bo chciałem stawiać dom 18x11m.Co do garażu to ile macie miejsca na samochód chodzi mi o długość a ile przeznaczyliście na kotłownie i na składzik opału? Hej! Długość garażu to 6,70 m, kotłownia: 2,30 x 4,60; składzik: 2,30 x 2,30. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 03.12.2010 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 hej,zaintrygowalas mnie swoim dziennikiem, bede zagladac na biezaco, projekt domu mi sie bardzo podoba, jest funkcjonalny, bryla prosta i ksztalt pomieszczen takze co prawda wiedzowo jeszcze nie ogarniam wszystkiego, co napisalas, ale systematycznie sie douczamzastanawiam sie, czy praktyczne jest umieszczanie GWC w fundamentach ? nie trzeba bedzie konserwowac, rur wymieniac ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia1719502664 03.12.2010 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 No hej! Miło, że tu zajrzałaś.Eee z tą wiedzą to przesada. Czytając wiele wątków, często nie mam pojęcia o czym ludzie piszą.. Każdy ma swoje racje, opinie, przekonania i coś z tego trzeba wybrać. Ja się douczam przed kolejnym etapem budowy. Teraz czytam o oknach i mnie trafia!Będziesz się musiała douczać, bo budowlańcy w naszym kochanym kraju do solidnych nie należą. Często robią po swojemu, lub partolą z czystego lenistwa i niechlujstwa.I chyba tylko choć minimalna wiedza chroni przed kosztownymi błędami. Np. nasi budowlańcy- z polecenia, nie za drodzy, ale nigdy więcej byśmy ich nie wzięli. Ciągle trzeba było ich pilnować..ciągle. W ekipie sami uczniowie. Takich rzeczy nie wiesz w momencie podpisywania umowy. O właśnie, chyba tylko dobrze spisana umowa chroni inwestora, także przed nieterminowym wykonaniem robót. Przestoje w robotach to kosztowna dla Ciebie strata czasu. Jak masz zapis o karach umownych, to śpij w miarę spokojnie. Co do GWC. W GWC nic się nie wymienia i nie remontuje, jeśli jest umieszcone pod budynkiem. W razie uszkodzenia jest po instalacji. Dlatego musi być wykonany starannie i koniecznie przez wylaniem posadzek (chudziaków) należy dokonać pomiaru oporów hydraulicznych za pomocą odpowiedniego wentylatora. Wymiennik zalany posadzką pracuje w warunkach bardzo stabilnych i praktycznie nie ma możliwości jego uszkodzenia. Nas przekonał argument instalatora, że umieszcenie go w fundamentach chroni je przed zalaniem (pewnie już doczytałaś, że nie może być zalane, bo będzie kaput), niż umieszcenie go poza domem. Zalany GWC jest rzeczywiście do remontu. Oraz argumenty, ze:Umieszczenie wymiennika pod budynkiem jest tańszym rozwiązaniem od wersji za zewnątrz. Ponieważ termoizolację poziomą stosuje się praktycznie pod całym budynkiem, więc i pod całym budynkiem można gromadzić i pozyskiwać energię cieplną. Podzielenie płytowego wymiennika na mniejsze sekcje i umieszczenie ich w pewnym od siebie oddaleniu, znakomicie wpływa na parametry pracy, bowiem znacznie zwiększa się fizyczną wielkość bufora energetycznego. Wymiennik płytowy nie jest konstrukcyjnie połączony z budynkiem, a więc osiadanie fundamentów względem posadzek nie ma znaczenia na pracę samego GWC. Nie ma mowy o żadnym wypełnianiu fundamentów luźnym żwirem! Podbudowę pod wymiennik wykonuje się w pewnej odległości od fundamentów i zawsze odpowiednio utwardza (zagęszcza). A Ty musisz z tych wszystkich informacji wybrać coś dla siebie! W każdym razie niektórzy wyprowadzają rury w budynku, a samo GWC kiedyś w miarę środków dobudują i pewnie też zrobią dobrze, bo w razie uszkodzenia, będą mogli go wyremontować. My zdecydowalismy się na umieszczenie pod fudamentem i juz za jakiś czas się przekonamy..Pozdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia1719502664 03.12.2010 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 O matko! Ale się rozpisałam. Chciałam jeszcze dodać, że wszystko jest dobre, jak jest dobrze wykonane. Cała filozofia w jakości wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 08.12.2010 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 dzieki Asiu za szegolowe wyjasnienia nie dostaje powiadomien o odpowiedziach, stad moja zwloka w odpowiedzi wiesz czasem mam wrazenie, ze jestem nieco ograniczona, nie umiem przetrawic takiego natloku informacji moze to tez wynika z faktu, ze dopiero jestem w trakcie realizacji projektu indywidualnego i jeszcze dluga droga przede mna w sumie nawet nie wiem w jakiej kolejnosci sie wglebiac w poszczegolne tematy, eh no potrzebuje wiekszego kawalka czasu na ra, bo na razie do wszystkiego z doskoku pozdrawiam cieplo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia1719502664 09.12.2010 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 No hej! To jesteś na tym samym etapie co ja rok temu. Zdążysz jeszcze się poduczyć. Życzę powodzenia, pięknej pogody, solidnych ekip i tanich materiałów. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 20.12.2010 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 Witam ,co zadecydowało u Was o robieniu stropu wylewanego ? Przyznam ,że też mnie kusi ,boję się natomiast jak ekipa sobie z tym poradzi .Liczyliście może jak cenowo wychodzi strop lany w stosunku do zwykłego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia1719502664 30.12.2010 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Koszty wychodzą mniej więcej podobne do Terivy, może minimalnie taniej. Nam chodziło o wytrzymałość, możliwość zastosowania na dużych rozpiętościach (4,5-6,5 metra), możliwość robienia otworów pod wentylację mechaniczną, stabilność, a może po prostu i o komfort psychiczny czy subiektywne o wyższości monolitu. Jednak strop lany to też kłopoty z szalowaniem i strach o to "co z tego wyjdzie" Dlatego tak na prawdę chyba najlepiej kierować się ceną i solidnością ekipy. Nie ustrzegliśmy się kilku rys, ekipa w naszym przekonaniu średnio sobie poradziła, szczególnie z szalowaniem, bo oszczędzając na deskach, zastosowali płyty okleinowane. Jak sobie łatwo wyobrazić, część okleiny przykleiła się do betonu i panowie mają problem - muszą czyścić w tych miejscach sufity, bo nie zamierzam z tego powodu robić regipsy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 12.01.2011 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku! tez zastanawiam sie nad monolitem a teriva, moglabys, prosze, wstawic zdjecie tego skurczu ? szczerze, to boje sie ekipy, ze sobie nie poradzi.. eh odwieczne troski inwestorow jak duze masz pokoje na pietrze ? my mamy poprojektowane po 12 m2 na dzieciaka, ale zaczynam sie zastanawiac, czy to jednak nie za malo z czego masz sciane zewnetrzna ? pozdrawiam cieplo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia1719502664 13.01.2011 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Cześć kjuta! Dziękuję za życzenia! Dla Ciebie rysy skurczowe: http://img687.imageshack.us/img687/9672/rysyskurczowe.jpg http://img42.imageshack.us/img42/4296/zblizenieh.jpg Generalnie nie ma się czego bać, jeśli nie ma pęknięcia. Masz projekt, wytrzymałość jest liczona przez konstruktora. W końcu beton jest zbrojony! Są podciągi i nic się nie zawali. Mimo wszystko pogadaj z budowlańcami, konstruktorem i będziesz spokojna. Nie jestem pewna jak się nazywa, ale jest norma która mówi o wymiarach takich rys. My mamy pokoje po 20 m i wydają mi się naprawdę duże.. Też się zastanawialiśmy czy by nie zrobić z dwóch dużych, trzech mniejszych pokoi, ale ja wolę przestronne pomieszczenia. Zresztą skosy swoje zabierają.. Budowaliśmy z pustaka Edera o grubości 30 cm. Nie żałujemy tego wyboru - muruje się szybko (równo wypalony), łatwo - w porównaniu do Porothermu precyzyjnie wykonany. Na jakim etapie jesteś - nie widzę żebyś miała dziennik? Robicie projekt? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzustaa 16.01.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Witaj Asia, mamy podobne usytuowanie działki, tzn. wjazd od zachodu. Mamy kilka gotowych projektów faworytów o podobnej bryle jak Wasza, m.in. Gavardo II http://www.extradom.pl/projekt-domu-gavardo-ii-krh1294.aspx (dodalibyśmy jednak jakieś okna również od wschodu); Helike III http://www.extradom.pl/projekt-domu-helike-iii-wrp1106.aspx (z przeniesieniem kuchni do pomieszczenia 1/5 a w miejscu 1/4 wyłącznie jadalnia oraz przedłużeniem garażu w celu stworzenia tam kotłowni). Początkowo jedynym wymarzonym projektem była Julka z MG Projekt, nie jest to jednak projekt idealny w naszym przypadku (salon od wschodu). Dom chcielibyśmy poszerzyć do około 10 m (w Gavardo II salon wyniósłby wówczas około 40 m), sądzę więc że skończy się również na projekcie indywidualnym. Powodzenia w realizacji marzeń i prawdziwych fachowców na budowie, zapowiada się całkiem ciekawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia1719502664 18.01.2011 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Witaj! Gavardo II ma potencjał. Też długo myśleliśmy nad takim rozplanowaniem domu. Ostatecznie szkoda nam było zachodniej strony na kuchnię, która przynajmniej dla mnie ma być zimnym pomieszczeniem, a że ciekawska nie jestem to nie musi być też od frontu. Teraz nie żałujemy salonu na zachodniej stronie, bo słoneczko pięknie w nim świeci. No i chciałam koniecznie kuchnię 16 m, bo planuję wstawić wyspę. Teraz mam w mieszkaniu ok. 10 m i dla mnie jest maleńka. W tym projekcie kuchnia ma - 8m. Dla mnie bez sensu- kurnik. Ale jakby dom poszerzyć, to może miałoby to sens. Aha i balkon. My niby mamy go zaplanowanego - ostatecznie zrobimy tylko barierki żeby pościel wywietrzyć. Poza tym będzie pralnia i po kiego mi balkon i mostek termiczny? Helike też niezły - ale znowu bez zmian (jak piszesz) się nie obejdzie. No i ta połamana bryła, murki podporowe, balkoniki, kolumienka i gzymsiki. Ech - wolę domy jak "spod siekiery" ) Na razie stoimy totalnie z pracami. Bank od 4 !!! miesięcy nie potrafi się zdecydować czy dać nam kredyt. Ciągle coś wymyślają. Papiery, wyceny, wymagania, zdjęcia, zaświadczenia, zabezpieczenia. Nie możemy umawiać fachowców, bo nie wiem kiedy go otrzymamy. Już łatwiej dostać kredyt, kiedy się ma żywą kasę na koncie, a nie SSO. Na razie za ostatnią kasę zamówiliśmy okna i czekamy.. Więc podziękuję za życzenia, kiedy otrzymamy pozytywną decyzję. Więc co najwyżej my możemy życzyć Wam udanych poszukiwań projektu, lub szybkiego zaprojektowania indywidualnego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzustaa 18.01.2011 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Asia, jakie inne projekty braliście wcześniej pod uwagę, obawiam się czy mimo przejrzenia kilku tysięcy projektów nie pominęłam jakiegoś. Jakie wymiary (szerokość i długość) ma Wasz dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia1719502664 18.01.2011 22:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 No hej! Braliśmy pod uwagę Batutę http://www.tooba.pl/projekt-domu-Batuta-CE/a,s_pd,idp,7135,mirrorView,1.html Nie ma garażu w bryle i te kręte schody "do zabijania".Pokochaliśmy za to ten projekt i na nim się opieraliśmy http://pprojekt.pl/odbicie925-amber_2_,rzuty.html No ale kuchnia z przodu.. trzeba było projektować od początku. W Muratorze nr 12/2010 jest projekt " Nasze marzenia", który też pasuje na nasze działki. Tylko 9 okien dachowych jest lekką przesadą. Generalnie znaleźliśmy niewiele projektów do takiego ustawienia działki. O wymiarach domu piszę na końcu 1 strony: "całkowite- 1910*1050, w tym garaż 741*1011."Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia1719502664 18.01.2011 22:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Aha i jeśli można - dom o takich wymiarach jest na prawdę duży. Można śmiało zrobić 18*10 (uciąć salon) i to też będzie kawał dużej chałupy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia1719502664 18.01.2011 23:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Znalazłam jeszcze takie projekty: http://gotowe-projekty-domow.dom.pl/at_krokus.htmhttp://www.tooba.pl/projekt-domu-Allegro/a,s_pd,idp,9236.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzustaa 21.01.2011 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Asiu, dziękuję za pomoc, ja przez rok oglądałam tysiące projektów, w których najczęściej kuchnia była z przodu domu (zachód), a salon od wschodu. Teraz skupiłam się już na tych właściwych. Ciekawą propozycją (oczywiście do przeróbki) jest też http://www.extradom.pl/projekt-domu-mirow-44-krp1071.aspx Nie wiem jednak jestem jak rozwiązać sytuację z drzwiami tarasowymi w kuchni i sądzę, że najlepiej wyglądałaby chyba wyspa pomiędzy drzwiami by oddzielić część kuchenną od jadalnianej, bowiem nie chcę w pełni otwartej kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia1719502664 22.01.2011 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 No hej! Bardzo fajny projekt! Podoba mi się duży wiatrołap, przejście do garażu, mało korytarzy. Sensownie zaplanowany.. Jeśli miałabym obok kuchni kawałek ogródka czy jakieś ładne widoczki, to na pewno strzeliłabym sobie drzwi tarasowe. Zapewne efektownie to wygląda, a do tego pomysł z wyspą - też świetny. Wyspa do siedzenia, bo raczej nie do gotowania? Generalnie masz już nad czym myśleć.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzustaa 18.03.2011 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Asiu, widzę że u Was już okna wstawione. Super efekt, zwłaszcza te drzwi balkonowe Teraz wygląda to już jak dom, a nie budowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia1719502664 19.03.2011 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Witaj! Dużo więcej wydarzyło się na budowie, ale nie mogę się ostatnio ruszyć z domu z takiej oto przyczyny ))) Niedługo nadrobię dziennik.. http://img202.imageshack.us/img202/8394/dscf5662j.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts