pasikx 21.02.2010 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Witam Zamierzam zalozyc baterie podtynkowa do wanny wraz z napelnianiem jej przez przelew. Przegladajac katalogi trafiam ciagle na przerywacze rurowe badz strumienia ktore sa przewidziane do baterii podtynkowych lub systemu napelniania przelewem. Moze ktos wie do czego te przerywacze sa wogole potrzebne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carl 26.02.2010 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Dowiedziałeś się co to takiego ten przerywacz rurowy? Ja stoję przed wyborem takiego zestawu do napełniania wanny. Czy ty masz już wybrany (kupiony)? Znalazłem takie:- KLUDI Rotexa Multi - HANSGROHE Exafil S - HANSA Hansafill - VIEGA Multiplex Trio- Geberit Delta - SILFRACeny podobne... a jakość, funkcjonalność? Masz już jakieś rozeznanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasikx 28.02.2010 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Jesli dobrze doczytalem to przerywacz rurowy nie jest niczym innym jak zaworem zwrotnym ktory jak sadze trzeba zamontowac jesli bateria ktora bedzie napelniac wanne nie ma juz takiego zaworu wbudowanego. Co do zestawu napelniania przelewem to jeszcze nie wybralem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carl 28.02.2010 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 przerywacz rurowy nie jest niczym innym jak zaworem zwrotnym Masz rację cyt:"przerywacz rurowy, w którym zawór zwrotny odcina przewód wodociągowy od miejsca zużycia, skoro tylko w pionie powstanie podciśnienie" (tekst pochodzi z opisu patentu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasikx 28.02.2010 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 A już myślałem że to jakaś nowość, ale data tego patentu mówi sama za siebie Swoją drogą, doczytałem również że montaż tego przerywacza jest wymagany przez normę EN1717. A jego konstrukcja nie jest zwykłym zaworem zwrotnym, tylko czymś więcej ze względu na "szkody" jakie mogła by wytworzyć zassana woda do instalacji. Nie podoba mi się tylko wymagane miejsce montażu, które mówi że przerywacz musi być min. 15 cm nad wanną, i do tego po zdjęciach widzę że nie można tego po prostu zamurować tylko zaślepia się takim dekielkiem. Ale może jest na tym forum choć jeden hydraulik który przerabiał już ten temat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carl 01.03.2010 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Norma, normą... a czy w realu on jest taki niezbędny? Z praktycznego punktu widzenia - ile razy zdarza się sytuacja, w której przy napełnionej po brzegi wannie, braknie wody i ktoś otworzy jej dopływ do wanny? Poważnie zastanawiam się nad jego montażem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasikx 01.03.2010 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Ja juz zdecydowalem.Rozmawialem dzis z kilkoma instalatorami i zaden z nich jak dotad tego nie zkladal. Co najwyzej zwykly zawor zwrotny w miejscu polaczenia weza od wylewki syfonu ze sciana. I tak tez zrobie.Jesli chodzi o marke to wybralem geberita, mysle ze firma dobra a wyszlo to duzo taniej niz np. grohe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts