Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przerywacz rurowy / strumienia co to ?

pasikx

Recommended Posts

Witam

Zamierzam zalozyc baterie podtynkowa do wanny wraz z napelnianiem jej przez przelew. Przegladajac katalogi trafiam ciagle na przerywacze rurowe badz strumienia ktore sa przewidziane do baterii podtynkowych lub systemu napelniania przelewem.

Moze ktos wie do czego te przerywacze sa wogole potrzebne ?

Dowiedziałeś się co to takiego ten przerywacz rurowy?

Ja stoję przed wyborem takiego zestawu do napełniania wanny. Czy ty masz już wybrany (kupiony)? Znalazłem takie:

- KLUDI Rotexa Multi

- HANSGROHE Exafil S

- HANSA Hansafill

- VIEGA Multiplex Trio

- Geberit Delta

- SILFRA

Ceny podobne... a jakość, funkcjonalność? Masz już jakieś rozeznanie?

Jesli dobrze doczytalem to przerywacz rurowy nie jest niczym innym jak zaworem zwrotnym ktory jak sadze trzeba zamontowac jesli bateria ktora bedzie napelniac wanne nie ma juz takiego zaworu wbudowanego.

Co do zestawu napelniania przelewem to jeszcze nie wybralem.

A już myślałem że to jakaś nowość, ale data tego patentu mówi sama za siebie ;)

Swoją drogą, doczytałem również że montaż tego przerywacza jest wymagany przez normę EN1717. A jego konstrukcja nie jest zwykłym zaworem zwrotnym, tylko czymś więcej ze względu na "szkody" jakie mogła by wytworzyć zassana woda do instalacji.

Nie podoba mi się tylko wymagane miejsce montażu, które mówi że przerywacz musi być min. 15 cm nad wanną, i do tego po zdjęciach widzę że nie można tego po prostu zamurować tylko zaślepia się takim dekielkiem.

Ale może jest na tym forum choć jeden hydraulik który przerabiał już ten temat ?

Ja juz zdecydowalem.

Rozmawialem dzis z kilkoma instalatorami i zaden z nich jak dotad tego nie zkladal. Co najwyzej zwykly zawor zwrotny w miejscu polaczenia weza od wylewki syfonu ze sciana. I tak tez zrobie.

Jesli chodzi o marke to wybralem geberita, mysle ze firma dobra a wyszlo to duzo taniej niz np. grohe.