Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie dopuścić do wybuchu kotła co - pytania

Recommended Posts

Drodzy Forumowicze.

Posiadam kocioł co Zębiec o mocy 25kw (na paliwo stałe-węgiel,koks) i bardzo(!) prosiłbym o rady lub linki jeśli ktoś posiada. Chodzi o użytkowanie i palenie w piecu. Ponieważ nie jestem specem a boję się rozsadzenia kotła. Kocioł jest z elektronicznym nadmuchem,czyli sam reguluje tym sposobem temperaturę.

Kiedy dokładam węgla na noc, to dokładam go sporo a czasem żaru jest niecała polowa pieca. Wtedy,węgiel przykrywa cały żar i widzę,ze wytwarza się sporta ilość spalin (dymu) i aż boję się zamknąć piec, bo nie wiem czy go nie rozsadzi. Może rozsadzić czy raczej te spaliny pójdą w komin? Dziś aż huczało jak włączył się nadmuch.

W jednym przypadku podczas otworzenia drzwiczek, nastąpił mały wybuch przez te drzwiczki.

Zauważyłem także,że palenisko musi być rozszczelnione, bo czasem mi dym idzie przy włączającym się nadmuchu z boku pieca. Czy to jest bardzo niebezpieczne? (piec ma 3 lata dopiero).

Czy można załadować cały piec i czy ciśnienie mi nie rozsadzi kotła, czy lepiej np połowę?

Serdecznie proszę także o inne porady oraz uwagi jak bezpiecznie użytkować kocioł co, a także o Wasze ewentualne doświadczenia.

Dziękuję!

A jak to jest u Ciebie z temperaturą wody? Czy kiedy go zasypujesz i zamykasz w automatyce to mocno podnosi się temp. wody w stosunku do tej nastawionej?

Jeśli nie (kilka stopni to nie problem) to nie masz czego się bać. Spaliny nie rozsadzą kotła. Tak może stać się z układem wodnym, gdy woda się zagotuje. Zakładając, że układ masz prawidłowo wykonany i, że masz naczynie wzbiorcze otwarte to ryzyko wybuchu jest prawie równe 0.

... nie wiem czy go nie rozsadzi. Może rozsadzić czy raczej te spaliny pójdą w komin? Dziś aż huczało jak włączył się nadmuch ...

to mogły palić sie sadze

kiedy ostatnio czyściłes komin ? /lub kiedy był kominiarz i czyścił?/

p.s.

jaki masz układ c.o.

- otwarty /z naczyniem wzbiorczym ?/

- zamknięty /sprawny manometr ciśnienia, zawory bezpieczeństwa, naczynie przeponowe ?/

Witam!

Dzięki serdeczne za zainteresowanie.

Mały Mariusz- z pewnością mam lekturę na miesiąc ;)

Temperatura wody jest ok, nie ma dużej różnicy w stosunku do nastawionej. Układ mam otwarty z naczyniem wzbiorczym. Komin był czyszczony przed sezonem grzewczym (jakoś jesienią)

Generalnie wszystko działa poprawnie ale..

..no właśnie. Chodzi o to, że kiedy go zasypuje (a właściwie dosypuje po raz kolejny) kiedy żaru jest nie dużo na ruszcie a zasypuje go do pełna to powstaje ogromna masa spalin czy też czadu i przyznam, że mam czasem lęki czy mi pieca nie rozsadzi. Raz po zasypaniu go, przy niskim stanie żaru otworzyłem drzwiczki zasypowe (wiem,nie powinienem-nie zabijajcie ;) ) i poważnie "fuknęło" I nie wiem czy to jest normalne,że powstaje taka ilość spalin (czadu) czy nie?

Czy lepiej go zasypywać do połowy i wstawać w nocy i dokładać czy mogę spokojnie zasypać go całego a taka ilość spalin to normalka?

No i czy rozszczelnienie paleniska jest poważnym problemem, bo zauważyłem, ze czasem dymek pójdzie bokiem "pieca.

Pozdrawiam