Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik dekarski - how to...

Recommended Posts

Ponieważ lada tydzień będę się zabierał za wykonanie izolacji na wylewkach, powoli zaczynam już planować temat. Izolacja p/wilgociowa będzie u mnie oparta o podkładową papę termozgrzewalną, położyć ją chcę sam i w związku z tym mam szereg pytań:

- o kładzeniu papy przy pomocy popularnego gazowego palnika "uniwersalnego" (wąż do butli i wymienne końcówki) z płaską końcówka do opalania zapewne nie ma nawet co marzyć?

- czy palnik dekarski tego typu wystarczy?

http://www.allegro.pl/item919659032_palnik_dekarski_gazowy_dlugi_dysza_50mm_waz_wzm.html

czy może raczej coś takiego:

http://www.allegro.pl/item917696270_palnik_dekarski_do_papy_2_dysze_fvat_najtaniej.html

Cenowo wychodzą podobnie, ale ten pierwszy mogę kupić w castoramie "za rogiem", chyba nawet z lepszą ceną.

- jakie jest zapotrzebowanie na gaz takiego palnika? Ta pierwsza aukcja podaje 2kg/h, ale jak rozumiem, jest to praca z pełnym płomieniem, mi chodzi o realne zużycie przy zgrzewaniu. Czy turystyczna butla 5kg na dzień pracy mi starczy?

Albo może inaczej: do położenia jest około 120m2 papy (sam parter, na piętrze dam folię), ile takich butli mi na ten parter pójdzie?

J.

Jakis czas temu kleilem u siebie pape, przy pomocy takiego palnika jak ten pierwszy, ale z dluzsza odlegoscia od dyszy (mniej schylania) i w zupelnosci wystarczyl.

Jezeli chodzi o zuzycie gazu to na jakies 100m2 poszla mi zdaje sie polowa butli 11kg. Robilem to po raz pierwszy, wiec fachowiec zrobilby to pewnie przy mniejszej ilosci gazu.

Pozdrawiam

Jakis czas temu kleilem u siebie pape, przy pomocy takiego palnika jak ten pierwszy, ale z dluzsza odlegoscia od dyszy (mniej schylania) i w zupelnosci wystarczyl.

Jezeli chodzi o zuzycie gazu to na jakies 100m2 poszla mi zdaje sie polowa butli 11kg. Robilem to po raz pierwszy, wiec fachowiec zrobilby to pewnie przy mniejszej ilosci gazu.

Pozdrawiam

Robiłem izolację poziomą pod ściany zewnętrzne i wewnętrzne,palnik ROTHENBERGER i gazu poszło ok.8 kg.Budynek 12x10 szer.izolacji 50 cm.

• 5 months później...

Moim zdaniem wystarczy klejenie samych zakładów, zresztą pod wpływem ciężaru płyty dociskowej i obc. użytkowych z biegiem czasu papa sama się zwulkanizuje z podłożem.

Uważam że luźno położona papa na chudziaku, jest mniej narażona na uszkodzenia wynikające z z pracy chudego betonu pod wpływem nierównych osiadań czy pęknięć w początkowych fazach użytkowania posadzki.

• 4 years później...

Odświeżam wątek.

Mam do zgrzania papę - konkretnie to zakładki papy izolacji podłogi na gruncie, kupiłem sobie do tego celu palnik dokładnie taki model:

http://www.narzedziak.pl/drel-palnik-gazowy-dekarski-lanca-560mm-1-dysza-dr-pl-151.html

Na opakowaniu napisane - produkt do pracy z ciśnieniem 1-7atm.

Czy mogę tego używać z dużą butlą bez reduktora ? Wnioskuję po wyposażeniu opakowania, że tak - na wężu od strony przyłącza duża złączka zakręcana na butlę, reduktory, które leżały na półce w markecie obok palnika były na małą złączkę - nie pasowały do takiego węża.

Jaki gaz do takich celów będzie lepszy dla amatora ?

Ponieważ mój wątek wyskoczył z niebytu, dopiszę na podstawie własnych doświadczeń:

- reduktor niepotrzebny

- gaz: zwykły propan-butan

- butla 11kg to dobry pomysł. Swoją papę zgrzewałem na butli 4kg, starczała mniej więcej na dzień niezbyt wytężonej pracy.

NIe ma ryzyka. "max 30 bar" to ciśnienie, na jaki jest atestowana butla, natomiast rzeczywiste ciśnienie gazu w niej jest dużo niższe. Propan-butan w butli jest płynny, więc jego ciśnienie jest zależne od wielu czynników (głównie temperatury), ale o ile mnie pamięć nie myli, zwykle nie przekracza kilku barów, więc nie ma żadnego problemu.

• 11 months później...

Mam do pokrycia 70m2 dachu papą termozgrzewalną. Z tego co piszecie to wystarczy zwykły palnik bez reduktora. A czy taki palnik da radę ?http://www.budujesz.pl/proline-palnik-gazowy-dekarski-z-dysza-60mm-58kw-60051-89307/

A może taki: http://www.4weld.pl/p3832,palnik-jednodyszowy-koma-optima-pj-opt-50-600mm.html

Edytowane przez VIP Jacek