Jarek.P 22.02.2010 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Ponieważ lada tydzień będę się zabierał za wykonanie izolacji na wylewkach, powoli zaczynam już planować temat. Izolacja p/wilgociowa będzie u mnie oparta o podkładową papę termozgrzewalną, położyć ją chcę sam i w związku z tym mam szereg pytań: - o kładzeniu papy przy pomocy popularnego gazowego palnika "uniwersalnego" (wąż do butli i wymienne końcówki) z płaską końcówka do opalania zapewne nie ma nawet co marzyć? - czy palnik dekarski tego typu wystarczy?http://www.allegro.pl/item919659032_palnik_dekarski_gazowy_dlugi_dysza_50mm_waz_wzm.htmlczy może raczej coś takiego:http://www.allegro.pl/item917696270_palnik_dekarski_do_papy_2_dysze_fvat_najtaniej.htmlCenowo wychodzą podobnie, ale ten pierwszy mogę kupić w castoramie "za rogiem", chyba nawet z lepszą ceną. - jakie jest zapotrzebowanie na gaz takiego palnika? Ta pierwsza aukcja podaje 2kg/h, ale jak rozumiem, jest to praca z pełnym płomieniem, mi chodzi o realne zużycie przy zgrzewaniu. Czy turystyczna butla 5kg na dzień pracy mi starczy?Albo może inaczej: do położenia jest około 120m2 papy (sam parter, na piętrze dam folię), ile takich butli mi na ten parter pójdzie? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 22.02.2010 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Na takiej butli (5 kg) to 2x w domu pape zgrzejesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 22.02.2010 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Na takiej butli (5 kg) to 2x w domu pape zgrzejesz. OK, dzięki, to już mnie trochę uspokoiłeś, bo jak przeczytałem o tych 2kg gazu na godzinę, to trochę zwątpiłem. A który palnik? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asasello 22.02.2010 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Jakis czas temu kleilem u siebie pape, przy pomocy takiego palnika jak ten pierwszy, ale z dluzsza odlegoscia od dyszy (mniej schylania) i w zupelnosci wystarczyl.Jezeli chodzi o zuzycie gazu to na jakies 100m2 poszla mi zdaje sie polowa butli 11kg. Robilem to po raz pierwszy, wiec fachowiec zrobilby to pewnie przy mniejszej ilosci gazu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 23.02.2010 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Tak wygląda, że kleiłeś same zakłady Pozdrawiam Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 25.02.2010 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Panowie, a z innej baczki: gdzie napełnia się gazem butle turystyczne? Bo na stacjach paliwowych jakoś nie chcą J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 25.02.2010 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Panowie, a z innej baczki: gdzie napełnia się gazem butle turystyczne? Bo na stacjach paliwowych jakoś nie chcą J. W lokalnych rozlewniach gazu. Często są przy stacji LPG ustawione (nie na stacjach paliwowych) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TIGER46 26.02.2010 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Jakis czas temu kleilem u siebie pape, przy pomocy takiego palnika jak ten pierwszy, ale z dluzsza odlegoscia od dyszy (mniej schylania) i w zupelnosci wystarczyl. Jezeli chodzi o zuzycie gazu to na jakies 100m2 poszla mi zdaje sie polowa butli 11kg. Robilem to po raz pierwszy, wiec fachowiec zrobilby to pewnie przy mniejszej ilosci gazu. Pozdrawiam Robiłem izolację poziomą pod ściany zewnętrzne i wewnętrzne,palnik ROTHENBERGER i gazu poszło ok.8 kg.Budynek 12x10 szer.izolacji 50 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tygrys2000.79 26.02.2010 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Tak wygląda, że kleiłeś same zakłady też tak myślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 23.08.2010 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Czy zgrzewanie samych zakładów to błąd ? Jeśli tak, to czym to grozi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrogenium 23.08.2010 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Moim zdaniem wystarczy klejenie samych zakładów, zresztą pod wpływem ciężaru płyty dociskowej i obc. użytkowych z biegiem czasu papa sama się zwulkanizuje z podłożem.Uważam że luźno położona papa na chudziaku, jest mniej narażona na uszkodzenia wynikające z z pracy chudego betonu pod wpływem nierównych osiadań czy pęknięć w początkowych fazach użytkowania posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka 23.08.2010 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 na izolację ścian zewn. 42cm i wewn. 24cm, ok 60mb zeszło mi jakieś 7-8 l gazu.palnik dwudyszowy, jeśli ma to jakieś znaczenie. pozdrawiam i życzę udanego zgrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 22.06.2015 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Odświeżam wątek.Mam do zgrzania papę - konkretnie to zakładki papy izolacji podłogi na gruncie, kupiłem sobie do tego celu palnik dokładnie taki model:http://www.narzedziak.pl/drel-palnik-gazowy-dekarski-lanca-560mm-1-dysza-dr-pl-151.htmlNa opakowaniu napisane - produkt do pracy z ciśnieniem 1-7atm.Czy mogę tego używać z dużą butlą bez reduktora ? Wnioskuję po wyposażeniu opakowania, że tak - na wężu od strony przyłącza duża złączka zakręcana na butlę, reduktory, które leżały na półce w markecie obok palnika były na małą złączkę - nie pasowały do takiego węża.Jaki gaz do takich celów będzie lepszy dla amatora ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 22.06.2015 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Palnik, nie wymaga reduktora. Dla amatora wystarczy zwykły propan-butan w butli 11 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 22.06.2015 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Ponieważ mój wątek wyskoczył z niebytu, dopiszę na podstawie własnych doświadczeń:- reduktor niepotrzebny- gaz: zwykły propan-butan- butla 11kg to dobry pomysł. Swoją papę zgrzewałem na butli 4kg, starczała mniej więcej na dzień niezbyt wytężonej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 22.06.2015 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Hmm, i na pewno jest to bezpieczne - gaz chciałem wziąć z castoramy, mam po drodze, w specyfikacji jest napisane - ciśnienie maks 30bar...skoro palnik na maks 7bar nie ma ryzyka, że wyrwie z okuć lub rozerwie wąż a potem będzie bum ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 22.06.2015 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 NIe ma ryzyka. "max 30 bar" to ciśnienie, na jaki jest atestowana butla, natomiast rzeczywiste ciśnienie gazu w niej jest dużo niższe. Propan-butan w butli jest płynny, więc jego ciśnienie jest zależne od wielu czynników (głównie temperatury), ale o ile mnie pamięć nie myli, zwykle nie przekracza kilku barów, więc nie ma żadnego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 23.06.2015 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Ok, zrozumiano, dzięki za wszystkie rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 28.05.2016 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2016 (edytowane) Mam do pokrycia 70m2 dachu papą termozgrzewalną. Z tego co piszecie to wystarczy zwykły palnik bez reduktora. A czy taki palnik da radę ?http://www.budujesz.pl/proline-palnik-gazowy-dekarski-z-dysza-60mm-58kw-60051-89307/A może taki: http://www.4weld.pl/p3832,palnik-jednodyszowy-koma-optima-pj-opt-50-600mm.html Edytowane 28 Maja 2016 przez VIP Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 30.05.2016 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 Każdy z nich się nada. Choć może niech potwierdzi ktoś obeznany z tematem krycia dachu, ale nie wiem, czy tu nie lepszy byłby palnik dwudyszowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts