Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Je?li Viessman to który

Gość Rysiek S.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

małopolska i ościenne

VITODENS 222 10000PLN

[email protected]

vitodens 222 jest sprzedawany bodaj z trzema modelami sterownikow. jesli mowicie zatem o jego cenie warto wspomniec tez jakiego zestawiu to dotyczy.

od bezposredniego przedstawiciela Viessmanna na Vdens222 + najwyzszy sterownik pogodowy otrzymalem oferte na 12500 PLN

• 1 month później...

Dlaczego upieracie się przy Vitodens 222 - bo to najnowsze dzieck Viesmanna?

Jak kupiłem Vitodensa 200 z zasobnikiem 150l (można z 120l - jest 400zł taniej).

Niewielu handlowców o tym mówi ale V222 nie jest przystosowany do cyrkulacji. Jakieś 3 tygodnie temu o tym pisałem, ale nie pamiętam tytułu posta.

Można wprawdzie zasymulowac cyrkulację metoda montażu zaworów zwrotnych, ale uwaga - kocioł ma trzy czujniki sterujące praca kotła w zakresie wody użytkowej. Jeden z nich reaguje na przepływ wody. Może się zdażyć, że przepływ wody wymuszony pompą cyrkulacyjną spowoduję aktywację tego czujnika, który odłącza centralne i próbuje grzać wode użytkową. Po jej nagrzaniu wyłączy się ale reakcja czujnika będzie skutecznie blokowała prace kotła na grzanie wody co.

Nie musi tak być przy dobrze dobranym przepływie cyrkulacji ale zawsze toniebezpieczne i powoduje że kombinacje nie muszą nam wyjść na zdrowie.

Druga istotna wada tego kotła tzn. V222 to, że ma system ogrzewania wody użytkowej płaszczowy a nie jak V200 ze spiralą grzewczą w zasobniku. Wada polega na tym, że element grzejny to doża powierzchnia metalu ogrzewająca wodę. Jej rozszerzalność jest mniejsza niż spirali, której powierzchnia jest znacznie mniejsza. Efektem jest szybkie zakamienienie elementu grzejnego. Kamień to izolator ciepła. Resztę można sobie dośpiewać.

Zważywszy, że większość wód w Polsce poza rejonami górskimi ma wodę twardą, co widać najlepiej na ściankach czajników problem ten może się ujawnić w ciągu 3-5 lat.

Informacje te uzyskałam od dwóch niezależnych źródeł, w taki sposób, że mogę wyeliminować czynnik subiektywnej oceny, czy też chęcie wciśnięcia klientowi tego towaru, który jest akurat im wygodniej.

Dodam, że ceny V200 z zasobnikiem i V222 są podobne.

Śmieszą mnie posty - typu mercedes w kotłowni - a inne formy tansze i lepsze - ale z opwiadan instalatora warto kupic np. Vitopenda 100 + c.w.u 100 l niż np. Immergasa , Ferrolli czy Souvier Duval - a różnica od 600 + 200 nie warta jest słabych serwisów w innych markach kotłów. A jakośc no cóz w tym wypadku kosztuje niewiele. Zapłaciłem za Vitopenda100 + 100 l zasobnik 4850 PLN Brutto - kilka dni temu

Skupiłem się na kondensacyjnych kotłach, ale oczywiście mniej inwestując można się zdecydować na Vitopenda, jak pisze Daru.

Jeszcze jedna uwaga do mojego posta powyżej.

Dodatkową zaletą V200 z zasobnikiem choćby 120l jest fakt że wody ciepłej jest właśnie 120 l a nie 80lub 100, bo tyle ma zasobnik V222 (dokładnie nie pamiętam, chyba raczej 80l).

I jeszczej jedno. Decydując się na kociołek kondensacyjny trzeba pomyśleć również o skorygowaniu grzejników bo parametry wody będą niższe, a zatem i moce grzejników spadną. Taka korekta jest niestety bolesna dla kieszeni.

Nie czytałem wszystkich postów ,ale najtańszy kocioł z zasobnikiem ma cyrkulację i nie wiem czym tu jest sie podniecać .Załóżmy kupujemy zwykły kociołek z zasobnikiem za 3300 i mamy cyrkulację .Zakladamy że ma sprawność 92% i użytkujemy go przez 10 lat .Opja druga ,kupujemy kociołek z bajerami za 12000zł i o sprawności podobnej i niech chodzi 20 lat .Przy porównywalnej sprawności dodatkowe komputerki nie przysporżą nam dodatkowych metrów 3 gazu więc eksploatacja będzie na tym samym poziomie. Za 10 lat kupuję nowy kociołek bo ten pierwszy według Was jest słaby i się spalił .Daje mi to 6600zł a pozostałe z różnicy mam na zapłacenie rachunków na 2 lata i tu widzę oszczędności .

Śmieszą mnie posty - typu mercedes w kotłowni - a inne formy tansze i lepsze - ale z opwiadan instalatora warto kupic np. Vitopenda 100 + c.w.u 100 l niż np. Immergasa , Ferrolli czy Souvier Duval - a różnica od 600 + 200 nie warta jest słabych serwisów w innych markach kotłów. A jakośc no cóz w tym wypadku kosztuje niewiele. Zapłaciłem za Vitopenda100 + 100 l zasobnik 4850 PLN Brutto - kilka dni temu

Jakich slabych serwisow

W rzeszowie i na podkarpaciu to wlasnie Viessman ma slaby serwis

Wiem cos bo widzialem jak wielkie problemy mieli wszyscy moi znajomi ktorzy kupili Viessmana

Dopiero na koncu znalezli jedna firme ktora juz sie wycofala z sprzedazy Viessmana i oni im pomogli, ale to kosztowalo, oj kosztowalo

Chcieli aby firma ktora im sprzedala zrefinansowala im to co musieli zaplacic , ale ci sie wypieli i co do sadu mieli dawac.

Owszem teraz sa bardzo zadowoleni , ale co ich nerwow kosztowalo to nie chce myslec.Przerobki poprawki regulacja

cos musieli dokupic.

Dopiero teraz moga podliczyc ile naprawde ich to kosztuje.

Najpierw tez byli zauroczeni upustami i do sezonu grzewczego tylko tym sie onanizowali i na wszystkich spotkaqniach towarzyskich chelpili jak to inni durni maja byle co , a oni maja mercedesa w piwnicy

Okazalo sie ze to byl

Śmieszą mnie posty - typu mercedes w kotłowni - a inne formy tansze i lepsze - ale z opwiadan i

Dopiero teraz moga podliczyc ile naprawde ich to kosztuje.

Najpierw tez byli zauroczeni upustami i do sezonu grzewczego tylko tym sie onanizowali i na wszystkich spotkaqniach towarzyskich chelpili jak to inni durni maja byle co , a oni maja mercedesa w piwnicy

Okazalo sie ze to byl

Jest zasada ze instalacje projektuje sie pod architekture

i funkcje domu, o kociol pod te instalacje ,

a nie odwrotnie!

Patrze jak wielu ludzi wierzy bezgranicznie wygadanym analfabetom i kupuje to co oni im poleca :D

Ja najpierw chce wiedziec jak dlugie doswiadczenie ma firma i co wczesniej robila

jakie ma doswiadczenia w nowych i starych technologiach

Wczorajszy bezrobotny ktory kupil sobie klucz fracuski i komorke mnie nie interesuje !

Hurtownie tez!

Oni musza sprzedawac duzo,

bo czeka ich oplata czynszu

Zadowolenie klienta maja w D

kociol dobiera sie zawsze pod potrzeby domu ,

a nie odwrotnie

znajomemu ostatnio chca sprzedac 0 40% wiekszy kociol

niz mu potrzeba

jakby mu ktos chcial sprzedac o 40% wieksze ubranie ,

to by sie obrazil ze ma sie go za glupka ,

a tak to on cieszy sie upustami i czarem pana Kazia