Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmiana stropu na betonowy bez zdejmowania dachu- możliwe?

MONI1984

Recommended Posts

Witam serdecznie! Razem z mężem odziedziczyliśmy po babci dom- z lat 60 do remontu. Budynek jest parterowy a z czasem chcielibyśmy go rozbudować. Zmienić dach z jednospadowego na dwuspadowy, z mieszkaniami na poddaszu. Jednak wiem, że pozwolenie na taką zmianę załatwia się ok 7 miesięcy a nam zależy na tym żeby wcześniej zrobić sobie przynajmniej dół. Zastanawiam się czy możliwe jest wylanie stropu na 1/2 domu ( połowa ma betonowy strop, druga połowa drewniany) bez zdejmowania dachu? A jeżeli tak to czy wymaga to pozwolenia? Bo w końcu to nie remont tylko przebudowa i jak czytałam to należałoby mieć pozwolenie z gminy.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

czesc musisz zrobic projekt rozbudowy i przebudowy oraz mieć nadzór kierownika budowy wymaga to pozwolenia bo to nie jest takie proste ze stropem najlepiej zrobić strop betonowy na calosci oraz wieniec to zwiąże cały budynek

http://forum.muratordom.pl/nasza-rozbudowa-i-przebudowa-starego-domu,t176550.htm

Dziękuję za odpowiedź. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że taka ingerencja w budynek jak wymiana stropu wymaga pozwoleń i wszelakich formalności. Zastanawiałam się czy jeżeli będę miała projekt, a formalności będą w toku to czy mogę ten strop zalać, a raczej jego połowę zanim otrzymam pozwolenie i nie zdejmując przy tym dachu... To skomplikowane i nie wiem czy dość jasno wyrażam o co mi chodzi. Nie wiem czy gdzieś jest zaznaczone, że ta 1/2 stropu jest niebetonowa... może jakoś dałoby się obejść przepisy;) Albo chociaż przyspieszyć tę procedurę, bo 7 miesięcy to w moim wypadku baaaaaaaaaardzo długo.

Pozdrawiam