Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewka mixokret - pomóżcie oszacować ilość materiałów

Recommended Posts

najlepszą metodą jest... szacunek wykonawcy :wink:

zalewaliśmy piwnice w sobotnie popołudnie, gość wcześniej powiedział ile czego przywieźć, ok, przywiozłem, ekipa na półmetku wiec pytam majstra czy na pewno wystarczy bo za pół godziny nigdzie dziś nie kupię, on mówi raczej tak, tak jak powiedział wcześniej powinno być ok, ale ja ,upierdliwiec, 5 razy czy na pewno, to on w końcu mówi to przywieź jeszcze trzy worki, przywiozłem pięć, na koniec po robocie zostało sześć :lol:

...250 m * 0,05 = 12,5 m3

ok 280-300 kg cementu/m3 = 3500-3700 kg

ok 2000-2200 piachu/m3 = 25 - 28 t

włókna powinno się dawać 1 kg/m3 = 12,5 kg ;)

są to oczywiście wartości orientacyjne, różnym ekipom różne ilości wychodzą, ale powinny oscylować w tych granicach....

tak jak powiedział poprzednik 5 cm to troszkę mało....

jak masz podłogówkę to powinno być min ok 7-8 cm....

bez podłogówki ok 6-7 cm.....

Dzięki wszystkim za wyliczenia.

A co do grubości wylewek - no tak mam na projekcie. Oczywiście, mogę dodać po prostu z centymetr po całości, mogę dodać i dwa centymetry, ale do takiej docelowej wysokości są zamówione drzwi zewnętrzne, balkonowe, czy wreszcie tak sa rozmierzone schody.

I szczerze mówiąc trochę się boję teraz to podnosić. Podłogówkę planuję tylko na niewielkiej powierzchni, w holu, reszta będzie grzana tradycyjnie.

J.

bez komentarza :)

u mnie skończyli wylewki w piątek,

300 m2, wyszło 4palety cementu (5,6 t) i około 30-35 ton piasku. Włókien i plastyfikatora nie pamietam. Koszt za całość (była jeszcze siatka) z robocizną 8700 PLN

tak z czystej ciekawosci: z fakturą?