jea 06.04.2010 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 polecam się Zosiu, jak było na nartach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 06.04.2010 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 a super było słoneczko przez czas cały, mieszkaliśmy w tym budynku najbliżej wyciągu - tak , że prosto z łóżka na narty jeszcze raz dziękuję za namiar Nie mogę się tu u Tomka za bardzo rozwijać - ale u kogoś gościnnie chętnie poopowiadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 06.04.2010 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Gosiek - podziękowania !! Poooooooszło dla Tomka. A na zdrówko ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 07.04.2010 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Bogdan Bardzo Ci współczuję. Trudno mi sobie wyobrazić, jakie mieliście święta. Trzymaj się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 07.04.2010 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Nie było mnie jakiś czas, etui czekają gotowe do wysyłki, proszę podajcie mi na PW adresy (osoby, które je wylicytowały) jeżeli już wpłaciliście pieniążki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 07.04.2010 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Veroniowka dotarla - solidnie zapakowana, az trudno sie oprzec. Kaska Maciej - czekac czy od razu za zdrowie pic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 07.04.2010 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 A ja bardzo proszę o cierpliwość.. Myślę, że za około tydzień powinnam być już w domu i wtedy NATYCHMIAST wyślę swoje fanty i wpłacę pieniądze za wylicytowane etui:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 07.04.2010 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Zielonemu_listkowi bardzo dziękuję, przesyłka dotarła szybko, ale nie miałam jak powiadomić, bo FM nie działało... pozdrawiam, sure Ok, domysliłam się, że jak u mnie nie działa, to u Ciebie też może byc problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madzia 1976 07.04.2010 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 A ja bardzo proszę o cierpliwość.. Myślę, że za około tydzień powinnam być już w domu i wtedy NATYCHMIAST wyślę swoje fanty i wpłacę pieniądze za wylicytowane etui:) AgnesK czekam z niecierpliwością, ja również jeszcze nie wpłaciłam pieniążków, nie mogę się na tym nowym forum odnaleźć. Masakra. Daj znać jak już będziesz gotowa. Pozdrowienia dla Frania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 07.04.2010 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Dzięki, zielony_listek i Margoth* Bogdan, ja nie mogę jak Ty tak jak automat dziękujesz. Znaczy jestes kulturalny i nie mam pod tym względem nic do zarzucenia, ale ja po prostu zza tych słów, a raczej z braku słów widze straszne cierpienie. Ja wiem, że nie możemy Ci pomóc, ale jakos tak no... Chłopie, trzymaj się! Wiem jak jest, bo mam podobne przeżycia za soba i... jestesmy z Tobą. Mnie nawet czytanie mejli podnoszących innych na duchu tutaj na forum pomagało. I pamiętam jak na moje pytanie o mięso gołebie (tak, tak, przy raku człowiek postawiony pod ściana chwyta się wszytkich możliwości) na priva napisał do mnie własnie Komtur. I że od ponad roku reperuje mikręgosłup rehabilitant, do którego namiary mam od Komtura. Bogadn, daj znac, jak sobie rade dajesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 07.04.2010 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Veroniowka dotarla - solidnie zapakowana, az trudno sie oprzec. Kaska Maciej - czekac czy od razu za zdrowie pic? czekaj,..na Zosie i na mnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 08.04.2010 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Achaja - nie mogę w tym nowym forum wysłać żadnej wiadomości - pieniążki doszły? Pozdrówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 08.04.2010 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 czekaj,..na Zosie i na mnie:) OOO...cala jestem czekaniem To na kiedy Państwo sie anonsuja? Veroniowka nabiera mocy, a ja sie ciesze, ze ja mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 08.04.2010 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 ........ nie mogę w tym nowym forum wysłać żadnej wiadomości ........ Pozdrówka. a jak masz ustawione w ustawieniach zaawansowanych ? powinno być tak Przysyłanie prywatnych wiadomości: Chcę otrzymywać i wysyłać prywatne wiadomości Nie chcę otrzymywać i wysyłać prywatnych wiadomości do Ciebie też nie można wysłać i musisz wyczyścić skrzynkę, max to 50 wiadomości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 08.04.2010 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 W skrzynce miałem...jakieś 500 wiadomości i to jeszcze sprzed kilku lat. chyba mi się jakieś archiwum wgrało . Ale wywaliłem wszystko do 0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka-jonek 08.04.2010 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 aka-jonek daj proszę znać czy dotarła do ciebie przesyłka - wysłałam przed świętami:rolleyes: Przepraszam za moje milczenie, ale usprawiedliwię się: najpierw wyłączyli Forum, a potem Święta i goście przez całe trzy dni i wreszcie wczoraj chciałam się zalogować, a tu pac i nic, bo kazali wpisać hasło, a ja zawsze ustawiałam logowanie z automatu... Teraz się udało więc serdecznie dziękuję BASIAH2 za piękny wisior, dotarł jeszcze przed świętami, dziękuję także MATCE DYREKTORCE za cudną ikonę (już wisi w mojej jadalni), a ORGANIZATOROM LICYTACJI za możliwość wzięcia w niej udziału. Pozdrawiam wszystkich aka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogdan_905 09.04.2010 00:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 Bogdan, ja nie mogę jak Ty tak jak automat dziękujesz....... Dzięki, zielony_listek poraz drugi, zawsze "low profile" to mój charakter. Jutro mija dwa tygodnie jak moja siostra umarła, no brakuje 6 ciu godzin kiedy to piszę (zmarła na raka płuc, papierosy to prawdopodobnie główna przyczyna). Moje myśli, moje zmartwienia nic nie znaczą w porównaniu do problemów z jakimi może się borykać jej mąż i córki. Próbowałem pomagać zwalczyć jej chorobę i pomóc od strony finansowej, wiadomo że w takim przypadku każda pomoc jest potrzebna, no i co, wszystko na nic. To tylko próby, tak nazywam nasze usiłowania, bo końcowy wynik jest negatywny. Wiem, że nie jest możliwe zastąpić matkę dzieciom, mimo że były przygotowane na jej śmierć od 18 miesięcy. Mimo całej dramatycznej i beznadziejnej sytuacji, staraliśmy się mieć nadzieję do ostatniej minuty życia, do ostatniego jej tchnienia. Co dalej, musimy pomóc poskładać ich życie na nowo i spróbować im pomóc na różne możliwe sposoby. Jeden plus, wszyscy są normalni, nie jakieś świry, najstarsza z dziewcząt ma 18-lat z tej strony jest nadzieja że będzie dobrze. Teraz z innej beczki, prawie wszyscy których znam w Polsce, palą papierosy jak wściekli. Podczas ostatniego pobytu w Polsce (2009) ustanowiłem nagrodę 1000zł dla każdego (z rodziny), kto rzuci palenie i wytrzyma trzy miesiące. Brak chętnych, ciekawe że ktokolwiek dostałby diagnozę o raku rzucą palenie natychmiast, wtedy jest to możliwe. Sam byłem palaczem papierosów, rzuciłem 10 lat temu ale przy każdej wizycie w Polsce zapaliłem sobie kilka razy, tutaj też przy piwie czy wódce jednego dwa papierosy, no problem. Od śmierci siostry koniec z pozwalaniem sobie na wybryki z paleniem papierosów, koniec z "ciąganiem" diabła za ogon. To tyle co mogę napisać na ten bolesny dla mnie temat przyparty do muru przez zielony_listek. Przy tej okazji chciałbym podziękować jeszcze raz wszystkim za przekazane wyrazy współczucia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 09.04.2010 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 Bogdan, niestety to nie papierosy są jedyną przyczyną raka płuc. Wśród moich znajomych i w rodzinie miałam takie przypadki u osób, które nigdy nie paliły i co gorsze nie przebywały w zadymionych pomieszczeniach, w domach nikt nie palił a mimo to ten właśnie rodzaj nowotworu je dopadł A jestem zdecydowaną przeciwniczką i tylko krótki epizod w życiu miałam z popalaniem fajek. Ogólnie jestem ich przeciwniczką i niestety ciągle przebywam z palaczem Podatność zależy od osobniczych skłonności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogdan_905 09.04.2010 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 (edytowane) Bogdan, niestety to nie papierosy są jedyną przyczyną raka płuc. Wśród moich znajomych i w rodzinie miałam takie przypadki u osób, które nigdy nie paliły i co gorsze nie przebywały w zadymionych pomieszczeniach, w domach nikt nie palił a mimo to ten właśnie rodzaj nowotworu je dopadł ... Podatność zależy od osobniczych skłonności. Gosia nie jestem autorytetem w tym temacie, ale..... Rak pluc wystepuje w roznych odmianach z czego jeden jest jak by go okreslic smiertelny albo zlosliwy. Oczywiscie slyszymy o takich przypadkach ze ktos zyje 100 lat i pali od zawsze. Duza czesc bo az 85-90% chorych na raka to palacze nalogowi reszta to palacze z drugiej reki. Mysle ze podatnosc na raka i inne choroby mamy zapisane w DNA. Potrzebny jest tylko moment aby uruchomic ten destrukcyjny cykl. Moze to byc nie wyleczone zapalenie pluc czy inne choroby ukladu oddechowego, nikt tak naprawde nie wie na 100% co powoduje uruchomienie tego mechanizmu. Tak wiec palenie jest napewno glowna przyczyna raka pluc. Wazne ze jest coraz wiecej mozliwosci rozpoznania raka we wczesnym stadium. Czytalem ostatnio o pracy prof. Romana Kaliszana i metodzie diagnozy podatnosci na raka prostaty kiedy rak jeszcze nie wystepuje. Podobne proby w Anglii na temat wczesnego diagnozowania mozliwosci wystapienia raka pluc, to przyszlosc. Co teraz, powinnismy robic wszystko aby palacze przestali palic. Tlumaczenie ze, ktos tam jeden na milion nie palil i umarl pomaga palaczom bagatelizowac zagrozenie. To ze umieraja na raka pluc ludze nie palacy, palacze uzywaja jako usprawiedliwienie dla swojej slabosci charakteru, czy ktorys z nich i Twoj "osobisty" palacz tez, pomysleli o tym co zrobia jezeli lekarz powie im jednego dnia, rak. Czy wtedy tez beda palic i tlumaczyc no bo ten albo tamten to nie palili i mieli raka pluc.? Wedlug statystyk tylko 16% przezywa do 5-ciu lat, dla reszty jest to wyrok smierci bez zawieszenia. Gosia probuj go oduczyc, w moim przypadku rozmawialem "ze soba" tlumaczylem, argumentowalem ze zdrowie, smrod z papierosow mimo ze nie palilem w domu. Trwalo to 2.5 roku palilem 5-6 najslabszych papierosow na dzien, w koncu udalo sie. Mala cicha satysfakcja bo po mnie w pracy rzucilo palenie kilka osob a niektorzy bardzo ograniczyli, z grupy palacych w tamtym czasie zostal tylko jeden palacz, ale i on jest w granicach 6-7 papierosow na dzien. Inna sprawa, bardzo wazna to palenie czesto jest "dziedziczone" bo dziecko jest przyzwyczajone do dymu i tolerancji palacza w swoim zyciu i otoczeniu. To tyle na ten temat. Edytowane 9 Kwietnia 2010 przez Bogdan_905 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 09.04.2010 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 Bogdan, jutro miną 2 miesiące od dnia, kiedy umarł mój Tato. Na raka płuc. Palił. W czerwcu skończyłby 60 lat... Łączę się z Tobą i Twoją rodziną w bólu. Raz jeszcze ogromne wyrazy współczucia. Smutno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts