Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koniczynka Beaty i Wojtka

Recommended Posts

Pogoda nam sprzyja na szczęscie. +5 do +12 w styczniu to chyba dla nas- wyproszone:)

elektryka kończy się w tym tygodniu. Rzutem na taśmę dorabiamy instalację pod maty grzewcze elektryczne w kuchni i górnej łazience. Tak na wszelki wypadek.

CO robi się od poniedziałku.

W przyszłym tygodniu woda i kanaliza oraz kończymy kominy. Mamy nadzieję ze do konca stycznia przy plusowych temperaturach uda się zamknąć kominy zobróbką. Inaczej stoimy z tynkami ;/

• Odpowiedzi 115
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

My również budujemy koniczynkę 2 w okolicach Świdnicy. Jesteśmy mniej więcej na tym samym etapie budowy. Stan surowy zamknięty. Teraz też będziemy robić elektrykę i chciałam zapytać ile Was to kosztowało ( materiał + koszty robocizny )

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

przestrzegam przed KOMPLEKSOWE USŁUGI BUDOWLANE Damian Lorek Oborniki Śląskie w skrócie: człowiek niesłowny, niesolidny i do tego nie posiadającego za grosz poczucia odpowiedzialności. Komin wymurowali tylko jeden (z trzech) i to krzywo (połowa do zdjęcia). Najpierw Pan Damian twierdził, że tylko z dołu wygląda krzywo ale jak wejdziemy na strych to zobaczymy że jest prosto. potem przyznał się do błędu. Tylko co z tego jak nie poprawili? Ocieplenie I warstwą wełny zrobili w taki sposób, że nawet ja widziałam że nie potrafią tego robić. Pan Damian na moją prośbę poprawiał po pracownikach i jeszcze się tłumaczył, ze wcześniej nie zauważył (po tygodniu prac na budowie). Mówiąc wprost- chłopak ciął wełnę na kawałki około 30 cm i tak po kawałku układał, bo było mu łatwiej. Zepsuli nam 1/3 materiału ;/ tworząc na 1/3 powierzchni dachu mostki termiczne. Ponadto w garażu znaleźliśmy 6 rolek wełny przykrytych śmieciami tak, że nie było ich widać. Za jej położenie zapłaciliśmy ;/ Pan Damian obiecał mi tydzień temu że wejdą w miniony poniedziałek i dokończą co im zostało. Miał potwierdzić w piątek. Nie potwierdził. Dzwoniłam do niego cały piątek i sobotę. Raczył odebrać w sobotę po 21 z informacją, że nie wyrobili z inną robotą ale będą u mnie we wtorek max w środę. Potwierdzi w poniedziałek. Od poniedziałku nie odbiera ode mnie telefonów. Nie oddzwania. Nie odpisuje na smsy. Myślałam, że mam do czynienia z człowiekiem poważnym a tak nie jest niestety. Dodam również, że ekipa Pana Damiana „przez przeoczenie” zabrała nam z budowy dwa przedłużacze budowlane a Pan Damian miał je odwieźć 10 dni temu.

Minął miesiąc a Pana Damian Lorek zapadł się pod ziemię.

Pan Damian odwózł nam kable wczoraj, czyli kilka tygodni po zabraniu i 3 dni po umieszczeniu tejże informacji w necie.

Edytowane przez Beata&Wojtek

bylismy dzisiaj na budowie tytulem ustalenia, gdzie maja byc okna polaciowe. poniewaz podnieslismy scianke kolankowa o 1 pustak to nie chcemy dawac okien tak jak w projekcie, bo wtedy nawet glowy przez nie nie wystawie.

okna beda wiec mniej wiecej na rowno z trojkatem.

ponadto postanowilismy okno z gabinetu przerzucic do pokoju dzieciecego, oraz przesunac okno na klatce schodowej celem zyskania swiatla.

a tak to bedzie wygladac:

[ATTACH=CONFIG]29153[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]29154[/ATTACH]

dach_kominki..jpg

tak, tak, deska czołowa jest za dużą. Wiemy :) dzisiaj już Panowie zmieniają.

Edytowane przez Beata&Wojtek

• 1 month później...

za nami w końcu skończony dach.

niniejszym gorąco polecam firme: Usługi Ogólnobudowlane „MAGBUD” Krystian Piątek

Napracowali się bardzo przy naszym dachu poprawiając po dwóch poprzednich ekipach i doprowadzili dach do stanu nadającego się do użytku.

Okazało się, ze nawet okna trzema było wyciągać i wkładać jeszcze raz, bo poprzednia ekipa nie widziała sensu w używaniu wszystkich elementó montażowych ;/

szczegóły w wątku "biała lista" a tutaj nasz dach:

dach.jpg trojkat.jpgpodbitka.jpgpodbitka2.jpgmiecz.jpg

http://forum.muratordom.pl/images/misc/pencil.png

w przyszłym tygodniu robimy wylewki i podobno ma być już wiosna :).

zamówiliśmy płytki do dolnej łazienki: paradyż-apasjonate oraz na ściany kuchni (moja największa zmora a udało nam się trafić takie, które oboje od razu zaakceptowaliśmy a kolor idealnie pasujący do póbki frontów :)) nazywają się "Lauro Bianco"

lauro_bianco.jpg

a także promocyjne płytki z LM (wszystkie polskiej produkcji), na podłogę w kuchni i przedpokoju, a także do wykusza, gospodarczego i garażu. zamówiliśmy również fugi i kleje oraz grunt pod farbę więc mamy już wszytsko:) chyba :D

w dolnej łazience będą meble firmy Nobbel. zdjęć niestety nie pokażę, bo ich na necie nie ma;/ ale będą za 3 tyg u nas. Zdecydowaliśmy się na gotowe, ponieważ do dolnej wymiarowo poasują Ponadto szukaliśmy białych. Meble tej firmy rodzice mają ponad 10 lat w łazience i NIC się nie dzieje a i cena bardzo przystępna :)

będzie szafka z umywalką, szerokość 70 cm

na ścianie koło brodzika będzie "komoda" 70 cm i nad nią wisząca szafka 70cm. plan jest taki zeby pomiedzy nie dekor zmieścić ale zobaczymy czy się uda :) tzn czy będzie mialo sens robienie 60 cm odstepu miedzy szafką dolną a górną.

kafle wszystkie są czarne, meble i armatura biała, podłoga biała z fugą "betonową". ściany będą malowane na szaro a kafle tylko jako obudowa toalety, pod prysznicem i w ciągu pod i nad szafką z umywalką.

taki jest plan, zobaczymy jak z realizacją :)

wstępnie wybrane AGD (ostateczna decyzja musi być do 26 marca):

Piekarnik:

http://www.opineo.pl/opinie-75377-amica-ebp-8752.html

Lodówka:

Samsung RL41HCRS

ZMYWARKA:

http://www.euro.com.pl/zmywarki-do-zabudowy/opinie-aeg-electrolux-f-65011-vi.bhtml#content_3c 1850 zł

z podświetleniem czasu pracy

PŁYTA INDUKCYJNA OD 1400 (1560 W EURO) - decyzja ostateczna

http://cokupic.pl/produkt/Amica-PI-6508-TF

Pralka:

siemens: http://www.euro.com.pl/pralki/opis-siemens-wm10a262pl.bhtml#content_3c

albo gorenje: http://www.topmarket.pl/pralka-ladowana-od-frontu-gorenje-ws-50129-p46128.html

nie mamy pojęcia jaki okap ;/