Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prywatna droga

Recommended Posts

Witam

Zwracam sie z zapytaniem co zrobić mam.

Wyjazd z działki jest na prywatną drogę (mam zagwaratnowana słuzebność przejscia i przejazdu z akcie notarialnym) którę własciciel nie chce oddać gminie. Jednocześnie nie zamierza jej zrobic aby przypominała drogę. Przy wiekszych opadach nie ma mozliwości dojazdu samochodem do posesji.

Czy są na to przepisy regulujace jak ma wyglądac droga ? etc ?

Prosze o radę do nie wiem co robic lub gdzie interweniować.

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Jak masz służebność, to teoretycznie utrzymanie drogi leży po stronie właściciela więc możesz tego wymagać. Skoro jednak właściciel to jakiś "beton", który nie chce oddać drogi gminie- choć to chyba najlepsze rozwiązanie, to się możesz z nim bujać kilka lat :wink: Jak Ci zależy na drodze a nie na wojence to zaproponuj, że sam ta drogę utwardzisz albo, że podzielicie koszty. Nie jest to taka straszna kasa...

Browar

wydaje mi się /obym sie mylił/

ze nie mozesz zrobic nic ...

/sejm zajmuje sie tym aby więzienia były pełne rowerzystów, aby nie mozna było palic e- papierosów, aby dowody osobiste i prawa jazdy były często zmieniane/

a prywatne drogi ... ?

a niech sie sąsiedzi wyzabiają ...

/sejm zajmuje sie tym aby więzienia były pełne rowerzystów, aby nie mozna było palic e- papierosów, aby dowody osobiste i prawa jazdy były często zmieniane/

a prywatne drogi ... ?

Mylisz się jednak. Tokas może na własny koszt drogę utwardzić a sąsiad nie bardzo może mu tego zabronić. Jako przykład proszę przeczytać:

http://e-prawnik.pl/domowy/prawo-cywilne-1/sluzebnosci/odpowiedzi/utwardzenie-drogi-koniecznej.html

Jak masz służebność, to teoretycznie utrzymanie drogi leży po stronie właściciela więc możesz tego wymagać

Akurat jest odwrotnie.

Drogi w osiedlach mieszkaniowych, dojazdowe do gruntów rolnych i leśnych, dojazdowe do obiektów użytkowanych przez przedsiębiorców, place przed dworcami kolejowymi, autobusowymi i portami oraz pętle autobusowe, są drogami wewnętrznymi. Budowa, przebudowa, remont, utrzymanie, ochrona i oznakowanie dróg wewnętrznych oraz zarządzanie nimi należy do zarządcy terenu, na którym jest zlokalizowana droga, a w przypadku jego braku - do właściciela tego terenu. Finansowanie powyższych zadań należy do zarządcy terenu, na którym jest zlokalizowana droga, a w przypadku jego braku - do właściciela tego terenu.

http://e-prawnik.pl/domowy/prawo-cywilne-1/sluzebnosci/odpowiedzi/sluzebnosc-drogi-i-ograniczenia-predkosci.html

Browar

a prywatne drogi ... ?

Mylisz się jednak. Tokas może na własny koszt drogę utwardzić a sąsiad nie bardzo może mu tego zabronić. Jako przykład proszę przeczytać:

http://e-prawnik.pl/domowy/prawo-cywilne-1/sluzebnosci/odpowiedzi/utwardzenie-drogi-koniecznej.html

Tak jak wcześniej pisałem - moze sam utwrdzić ta drogę i włąscicielnie może mu zabronić. Może spróbować podzielić koszty z właścicielem albo może się domagać utwardzenia drogiprzez właściciela - do usr..ej śmierci :wink:

Browar

a prywatne drogi ... ?

Tak jak wcześniej pisałem - moze sam utwrdzić ta drogę i włąscicielnie może mu zabronić. Może spróbować podzielić koszty z właścicielem albo może się domagać utwardzenia drogiprzez właściciela - do usr..ej śmierci :wink:

Browar

Dlaczego niby właściciel miałby dbać o przedmiot służebności? Zapoznaj się z KC. Konkretnie Art. 289. Dam linka by było łatwiej:

http://www.przetargi.pl/prawo/kodeks_cywilny/?nr=32

a prywatne drogi ... ?

Browar

Dlaczego niby właściciel miałby dbać o przedmiot służebności? Zapoznaj się z KC. Konkretnie Art. 289. Dam linka by było łatwiej:

http://www.przetargi.pl/prawo/kodeks_cywilny/?nr=32

Przebudowa lub remont to nie to samo co utrzymanie drogi... Obowiązek utrzymywania urządzeń potrzebnych do wykonywania służebności gruntowej dotyczy tylko tych urządzeń, które istniały już w czasie ustanowienia służebności - czyli jak była droga z dziurami to właściciel nieruchomości władnącej teoretycznie powinien dbac o to żeby jej stan się nie pogorszył. Nie ma tu mowy o remoncie lub przebudowie...

Przebudowa lub remont to nie to samo co utrzymanie drogi... Obowiązek utrzymywania urządzeń potrzebnych do wykonywania służebności gruntowej dotyczy tylko tych urządzeń, które istniały już w czasie ustanowienia służebności - czyli jak była droga z dziurami to właściciel nieruchomości władnącej teoretycznie powinien dbac o to żeby jej stan się nie pogorszył. Nie ma tu mowy o remoncie lub przebudowie...

A co chciałeś przez to powiedzieć bo nie kumam?

Drogę nalezy wykorytowac , wysypać zwir (lub cosik innego) , przyjechac walcem aby utwardzić.

własciciel (nie mieszka przy omawianej drodze) nie chce abyśmy współfinansowali drogę ( nasza propozycja była opłacenia koparki i walca - jego zakup zwiru) nie chce oddac drogi gminie

Wyczytałem że na pewno jego obowiazkiem jest odsniezanie drogi.

A problem polega na tym że w czasie topnienia sniegu i padajacych deszczy droga z Zielonej ( taka nazwa ulicy ) robi sie błotnista z małym prawdopodobienstwem przyjazdu.

I jak tu zmusić gniota do działania.

Drogę nalezy wykorytowac , wysypać zwir (lub cosik innego) , przyjechac walcem aby utwardzić.

własciciel (nie mieszka przy omawianej drodze) nie chce abyśmy współfinansowali drogę ( nasza propozycja była opłacenia koparki i walca - jego zakup zwiru) nie chce oddac drogi gminie

Wyczytałem że na pewno jego obowiazkiem jest odsniezanie drogi.

A problem polega na tym że w czasie topnienia sniegu i padajacych deszczy droga z Zielonej ( taka nazwa ulicy ) robi sie błotnista z małym prawdopodobienstwem przyjazdu.

I jak tu zmusić gniota do działania.

A ten gniot to w sensie pozytywnym, czy negatywnym bo nie mogę skojarzyć? Nie wiem jak w szczegółach prawnych sprawa wygląda, ale z ciekawości zapytam jakwygląda odpłatność za służebność tej drogi (zakładam, że jak się użytkowuje cudzą własność to jakieś koszty się ponosi, a jak się koszty ponosi to czegoś tam można wymagać). A po drugie to jak kupowaliście działkę to nie zadaliście dość prostego pytania co będzie jak ktoś tą drogę rozjeździ, aż do stanu nieprzejezdności? Już parę wątków tu czytałem na temat problemów z drogami wspólnymi, a służebność to raczej jeszcze gorzej. Można np. mieć zakaz wjazdu dla gości.

Słusznie zbigmor prawi - jesli sluzebnosc odplatna, to mozna i nalezy wrecz od wlasciciela drogi zadac, by droga byla nalezycie utrzymana, jesli zas nieplatna....ten, ktoremu drogi uzyczono we wlasnym interesie powinien o nia dbac. No i ciekawe, co w akcie ntarialnym na temat w/w sluzebosci zapisano? Czy nalozono na ktoras ze stron obowiazek dbania o droge?

Oddanie drogi gminie nie jest takie proste. Czy gmina na pewno chce te droge przyjac?

... Można np. mieć zakaz wjazdu dla gości.

koszty ? płacisz tak jakbys to kupił

a gośc /odwiedzający/ nie ma żadnych praw ...

... Oddanie drogi gminie nie jest takie proste. Czy gmina na pewno chce te droge przyjac?

w swietle ustawy - musi

... Oddanie drogi gminie nie jest takie proste. Czy gmina na pewno chce te droge przyjac?

w swietle ustawy - musi

Wydaje mi sie jednak, ze juz nie. Czy mozesz napisac w świetle jakiej ustawy? Bo sama mam ppdobny problem z drogą.

Gminy nie można zmusić do przejęcia drogi prywatnej - musi być wola obu stron - przekazującej i przejmującej, czyli obecnego i przyszłego właściciela. Artykuł kodeksu cywilnego zezwalający na jednostronne przekazanie nieruchomości, po orzeczeniu Trybunału Konstytucyjnego, stracił moc. Próby wprowadzenia w to miejsce innego przepisu (przekazywanie jednostronne na Skarb Państwa) skończyły się bodajże wetem prezydenta.

....

gniot w sensie negatywnym

Art. 289

§ 1. W braku odmiennej umowy obowiązek utrzymywania urządzeń potrzebnych do wykonywania służebności gruntowej obciąża właściciela nieruchomości władnącej.

Nie obraź się ale czy na pewno rozumiesz pojęcia nieruchomość władnąca i obciążona?

... Można np. mieć zakaz wjazdu dla gości.

koszty ? płacisz tak jakbys to kupił

a gośc /odwiedzający/ nie ma żadnych praw ...

w swietle ustawy - musi

Co najmniej już od dwóch lat gmina nie musi przejmować gruntów.