mk3 23.02.2010 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 witam, ile płaciliscie za ocieplenie i tynkowanie w okolicach rybnika lub na sląsku i czy polecacie firme która wam to robiła, prosze o ewentualne telefony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona Sudol 01.03.2010 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Witam. Ja otrzymałam ofertę następującą : za ocieplenie styropianem, tynkowanie i obróbkę okien - 42 zł/m2 . Nie wiem, czy to dużo, czy też mało. Może ktoś sie wypowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1984 01.03.2010 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Cen jest tyle co wykonawców, zaczynają się od 30zl w góre ale nie zawsze co tanie to dobre, 42zł jesli jest sprawdzona ekipa to dobra cena, u mnie kompletna elewacja to koszt od 55zł netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lady in red 05.03.2010 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 W Lublinie koszt robocizna 35-40 m2,z materiałam wykonawcy-80-85 zł.To cena od pierwszego fachowca, w przyszłym tygodniu będę rozmawiać z innymi budowlańcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 05.03.2010 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Witam. Ja otrzymałam ofertę następującą : za ocieplenie styropianem, tynkowanie i obróbkę okien - 42 zł/m2 . Nie wiem, czy to dużo, czy też mało. Może ktoś sie wypowie Pomyśl jeszcze o parapetach, warto, żeby ich obsadzenie/wymurowanie było w cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek7080 07.03.2010 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Witam. Jeśli chodzi o dociepleniowców to wziołem ekipe w tamtym roku i muszę powiedzieć że spisali się chłopaki. Zrobili mi w cenie nawet parapety i dwie bonie nad oknami . Każdy powinien choćby wynegocjować parapety w cenie docieplenia. Ekipa wzieła 85 zł. z materiałem. Mogę polecić.Firma nazywa się wiki-bud Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechosia 07.03.2010 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Witam, Okolice Wrocławia:- styropian 15cm (klej + kołki),- siatka zatopiona w kleju,- wzmocnienia narożników i bazy,- osadzenie parapetów zewnętrznych i pionowych rur spustowych rynien,- tynk typu putz (żywica) o odpowiednim kolorze,- obróbka cokołu i śmietnika od wewnątrz gratis.Cena 55zł/m2 (robocizna). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 08.03.2010 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 A ja na razie usłyszałam kwotę 65zł/m2 (robocizna). Ocieplenie ma być systemem Ecorock L 20cm. Chyba trochę drogo. Okolice Wrocławia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arejaski 08.03.2010 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Witam, Okolice Wrocławia: - styropian 15cm (klej + kołki), - siatka zatopiona w kleju, - wzmocnienia narożników i bazy, - osadzenie parapetów zewnętrznych i pionowych rur spustowych rynien, - tynk typu putz (żywica) o odpowiednim kolorze, - obróbka cokołu i śmietnika od wewnątrz gratis. Cena 55zł/m2 (robocizna). Pozdrawiam A jak liczą powierzchnię do tynkowania? Są już po pracach u Was czy dopiero się ugadaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechosia 08.03.2010 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Witam, Okolice Wrocławia: - styropian 15cm (klej + kołki), - siatka zatopiona w kleju, - wzmocnienia narożników i bazy, - osadzenie parapetów zewnętrznych i pionowych rur spustowych rynien, - tynk typu putz (żywica) o odpowiednim kolorze, - obróbka cokołu i śmietnika od wewnątrz gratis. Cena 55zł/m2 (robocizna). Pozdrawiam A jak liczą powierzchnię do tynkowania? Są już po pracach u Was czy dopiero się ugadaliście? Witam, Nie rozumiem pytania, jest extra banalne czy ma jakieś kruczki? Powierzchnia ścian zewnetrznych minus otwory okienne, brama i drzwi wejściowe. Policzyli po swojemu, ja sprawdziłem i wyszło podobnie. Ugadani jesteśmy na sierpień. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arejaski 08.03.2010 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Pewnie ma trochę kruczków, ale ja na szczęscie tego nie wymyśliłem Pytam różnych ociepleniowców i otrzymuję różne algorytmy wyliczania powierzchni. Jeden z nich brzmiał np. tak: Powierzchnia elewacji liczona będzie wg zasad kosztorysowych: otwory do 3m2 nie będą odliczane, otwory powyżej 3m2 będą odliczane, ale doliczone będą ościeża wokół okien. Dla mnie sposób liczenia elewacja minus otwory okienne jest najlogiczniejszy. Fachowcy mają jednak swoją logikę, stąd ponoć jest duże ryzyko złapania się na haczyk / kruczek w postacji gołej ceny za metr, która w zasadzie dotyczy ocieplania muru chińskiego, a w momencie gdy pojawiają się kanty, załamania, wnęki, no to jest dopłata... Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 08.03.2010 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 No tak. U nas cena, którą podałam też była bez odliczania otworów - ewentualnie wielkie okno do negocjacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechosia 08.03.2010 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Pewnie ma trochę kruczków, ale ja na szczęscie tego nie wymyśliłem Pytam różnych ociepleniowców i otrzymuję różne algorytmy wyliczania powierzchni. Jeden z nich brzmiał np. tak: Powierzchnia elewacji liczona będzie wg zasad kosztorysowych: otwory do 3m2 nie będą odliczane, otwory powyżej 3m2 będą odliczane, ale doliczone będą ościeża wokół okien. Dla mnie sposób liczenia elewacja minus otwory okienne jest najlogiczniejszy. Fachowcy mają jednak swoją logikę, stąd ponoć jest duże ryzyko złapania się na haczyk / kruczek w postacji gołej ceny za metr, która w zasadzie dotyczy ocieplania muru chińskiego, a w momencie gdy pojawiają się kanty, załamania, wnęki, no to jest dopłata... Dzięki! Witam ponownie, Z tego widzę, że moi są "normalni" i liczą jak królowa nauk nakazuje. Płacę za fizyczne ocieplenie budynku, nie wirtualne twory sztucznie podwyższające cenę wykonania. Gonić naciagaczy! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona Sudol 10.03.2010 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Witam. Ja otrzymałam ofertę następującą : za ocieplenie styropianem, tynkowanie i obróbkę okien - 42 zł/m2 . Nie wiem, czy to dużo, czy też mało. Może ktoś sie wypowie Pomyśl jeszcze o parapetach, warto, żeby ich obsadzenie/wymurowanie było w cenie. Wirecki - dziękuję za zwrócenie uwagi na tę kwestię. Sprawa już wyjaśniona - w cenie są też parapety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 11.03.2010 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Otwory odliczamy (oprócz mniejszych niż 1 m2), doliczamy za obróbkę szpalet/glifów (jak zwał, tak zwał) parapety - ustalane indywidualnie, udziwnienia:) elewacji (bonie itp) - ustalane indywidualnie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert J 21.03.2010 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Z tego widzę, że moi są "normalni" i liczą jak królowa nauk nakazuje. Płacę za fizyczne ocieplenie budynku, nie wirtualne twory sztucznie podwyższające cenę wykonania. Gonić naciagaczy! szanowny kolego: odliczanie bądz nieodliczanie powierzchni zawarte jest w KNR (katalogi nakładów rzeczowych) Nie myślisz chyba że jak masz dom z 20 slupów wypełnionymi szkłem to panowie policzą ci tylko za ocieplenie slupów. Powiedzmy że okno ma 1m2- to są dwie płyty i zamontuje je w 15 min. ale gdy masz okno to trzeba wykonać szereg robót poza tymi dwoma płytami (docinanie styropianu, docinanie i obrobienie naroży, docieplenie ościeża itd) Otwory do 3m2 wliczone w ścianę, a powyżej 3m2 odliczone ale w to miejsce policzone ościeża ze stawka zazwyczaj x3 Szkoda że wolny rynek "zabił" KNR czysto jasno i klarownie...nawet zasady odbiorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arejaski 22.03.2010 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 A jak się akurat cieszę, że mamy wolny rynek... Jak patrzę na oferty wielu wykonawców, albo na komentarze tych, którzy są obrażeni na kryzys, konkurencję, wolny rynek, na zleceniodawców, to się cieszę, że mamy 2010 a nie 2007, 2008 rok... Uważam, że każdy szanujący się wykonawca, przed wyceną powinien obejrzeć daną inwestycję i ustalić cenę końcową. Co mnie interesuję cena za metr, schemat doliczeń i odliczeń, normy KNR, Lloyds i inne, gdy i tak na koniec muszę zapłacić jedną kwotę... A tak, czym bardziej skomplikowany system wyliczenia stawki tym większe pole do popisu dla wykonawcy, który zawsze może znaleźć haczyk na inwestora twierdząc, że dany wzór nie obejmuje danej czynności. "Mój" ostatni oferent właśnie tak zrobił w zeszłym tygodniu... Ale na szczęście mamy wolny rynek, a ja kolejnego wykonawcę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert J 22.03.2010 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Kolego Arejaski, zgadzam się z tobą w 99%. To co powinno interesować inwestora to końcowa cena i jakość wykonania. KNR nie jest dla niego tylko dla mnie, ustalona jest roboczogodzina firmy i z tego policzona wartość prac. Rynek reguluje tylko stawka danego zakładu. Życie to weryfikuje, gdy na rynku jest konkurencja. Zakłady stosują opuszczanie cen na zasadzie "to zrobimy Panu gratis" a biedny Inwestor nieświadomy tego jak go firma kantuje - płaci. Przypomina to prostą zasadę kupowania drukark i- Drukarkę ma pan gratis a o cenach tuszu dowie sie pan z czasem! Zawsze po umówieniu z inwestorem zaczynam prace tylko i wyłącznie po obejrzeniu tego co jest do zrobienia. Uzgadniamy zakres prac na miejscu i przedstawiam cenę np. m2 tynku. Po wymierzeniu metrów Inwestor dowiaduje sie ile to będzie kosztowało. Myślę że to jest logiczne. Czytam w innych postach jak to "jakaś" pani remontując łazienkę wydała kolosalna kwotę na płytkarza bo wziął za całość. Gdy przeliczyć metry, dodatki, półeczki i inne pierdoły to wychodzi na to że Fachowiec brał 120pln /m2A nie wygodniej było się umówić na tyle i tyle za metr i tyle za pierdoły typu cokoły itd.? Może i by to kosztowało 120/m2 ale Pani była by to sama w stanie policzyć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spad 22.03.2010 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Wrocław 40 pln/m2 na gotowo, otwory okien nie odliczane w zamian za obróbkę i bonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfateo 23.03.2010 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Witam. Tak jak Spad napisał W-w 40 zl. Okolice Wrocławia robocizna: 35zl m2 docieplenie + tynk otwory poniżej 2m2 nie odliczane, tynk 15 zl, docieplenie z siatką i klejem 25 zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts