Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie i tynkowanie

mk3

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. :) Jeśli chodzi o dociepleniowców to wziołem ekipe w tamtym roku i muszę powiedzieć że spisali się chłopaki. Zrobili mi w cenie nawet parapety i dwie bonie nad oknami . Każdy powinien choćby wynegocjować parapety w cenie docieplenia. Ekipa wzieła 85 zł. z materiałem. Mogę polecić.Firma nazywa się wiki-bud

Witam,

Okolice Wrocławia:

- styropian 15cm (klej + kołki),

- siatka zatopiona w kleju,

- wzmocnienia narożników i bazy,

- osadzenie parapetów zewnętrznych i pionowych rur spustowych rynien,

- tynk typu putz (żywica) o odpowiednim kolorze,

- obróbka cokołu i śmietnika od wewnątrz gratis.

Cena 55zł/m2 (robocizna).

Pozdrawiam

Witam,

Okolice Wrocławia:

Pozdrawiam

A jak liczą powierzchnię do tynkowania? Są już po pracach u Was czy dopiero się ugadaliście?

Witam,

Okolice Wrocławia:

Pozdrawiam

A jak liczą powierzchnię do tynkowania? Są już po pracach u Was czy dopiero się ugadaliście?

Witam,

Nie rozumiem pytania, jest extra banalne czy ma jakieś kruczki?

Powierzchnia ścian zewnetrznych minus otwory okienne, brama i drzwi wejściowe. Policzyli po swojemu, ja sprawdziłem i wyszło podobnie. Ugadani jesteśmy na sierpień.

Pozdrawiam

Pewnie ma trochę kruczków, ale ja na szczęscie tego nie wymyśliłem ;-)

Pytam różnych ociepleniowców i otrzymuję różne algorytmy wyliczania powierzchni.

Jeden z nich brzmiał np. tak:

Powierzchnia elewacji liczona będzie wg zasad kosztorysowych: otwory do

3m2 nie będą odliczane, otwory powyżej 3m2 będą odliczane, ale doliczone będą ościeża wokół okien.

Dla mnie sposób liczenia elewacja minus otwory okienne jest najlogiczniejszy. Fachowcy mają jednak swoją logikę, stąd ponoć jest duże ryzyko złapania się na haczyk / kruczek w postacji gołej ceny za metr, która w zasadzie dotyczy ocieplania muru chińskiego, a w momencie gdy pojawiają się kanty, załamania, wnęki, no to jest dopłata...

Dzięki!

Pewnie ma trochę kruczków, ale ja na szczęscie tego nie wymyśliłem ;-)

Pytam różnych ociepleniowców i otrzymuję różne algorytmy wyliczania powierzchni.

Jeden z nich brzmiał np. tak:

Powierzchnia elewacji liczona będzie wg zasad kosztorysowych: otwory do

3m2 nie będą odliczane, otwory powyżej 3m2 będą odliczane, ale doliczone będą ościeża wokół okien.

Dla mnie sposób liczenia elewacja minus otwory okienne jest najlogiczniejszy. Fachowcy mają jednak swoją logikę, stąd ponoć jest duże ryzyko złapania się na haczyk / kruczek w postacji gołej ceny za metr, która w zasadzie dotyczy ocieplania muru chińskiego, a w momencie gdy pojawiają się kanty, załamania, wnęki, no to jest dopłata...

Dzięki!

Witam ponownie,

Z tego widzę, że moi są "normalni" i liczą jak królowa nauk nakazuje. Płacę za fizyczne ocieplenie budynku, nie wirtualne twory sztucznie podwyższające cenę wykonania. Gonić naciagaczy!

Pozdrawiam

Witam. Ja otrzymałam ofertę następującą : za ocieplenie styropianem, tynkowanie i obróbkę okien - 42 zł/m2 . Nie wiem, czy to dużo, czy też mało. Może ktoś sie wypowie :)
Pomyśl jeszcze o parapetach, warto, żeby ich obsadzenie/wymurowanie było w cenie.

Wirecki - dziękuję za zwrócenie uwagi na tę kwestię. Sprawa już wyjaśniona - w cenie są też parapety :)

• 2 weeks później...
Z tego widzę, że moi są "normalni" i liczą jak królowa nauk nakazuje. Płacę za fizyczne ocieplenie budynku, nie wirtualne twory sztucznie podwyższające cenę wykonania. Gonić naciagaczy!

szanowny kolego: odliczanie bądz nieodliczanie powierzchni zawarte jest w KNR (katalogi nakładów rzeczowych)

Nie myślisz chyba że jak masz dom z 20 slupów wypełnionymi szkłem to panowie policzą ci tylko za ocieplenie slupów. Powiedzmy że okno ma 1m2- to są dwie płyty i zamontuje je w 15 min. ale gdy masz okno to trzeba wykonać szereg robót poza tymi dwoma płytami (docinanie styropianu, docinanie i obrobienie naroży, docieplenie ościeża itd) Otwory do 3m2 wliczone w ścianę, a powyżej 3m2 odliczone ale w to miejsce policzone ościeża ze stawka zazwyczaj x3

Szkoda że wolny rynek "zabił" KNR czysto jasno i klarownie...nawet zasady odbiorów

A jak się akurat cieszę, że mamy wolny rynek... Jak patrzę na oferty wielu wykonawców, albo na komentarze tych, którzy są obrażeni na kryzys, konkurencję, wolny rynek, na zleceniodawców, to się cieszę, że mamy 2010 a nie 2007, 2008 rok...

Uważam, że każdy szanujący się wykonawca, przed wyceną powinien obejrzeć daną inwestycję i ustalić cenę końcową. Co mnie interesuję cena za metr, schemat doliczeń i odliczeń, normy KNR, Lloyds i inne, gdy i tak na koniec muszę zapłacić jedną kwotę...

A tak, czym bardziej skomplikowany system wyliczenia stawki tym większe pole do popisu dla wykonawcy, który zawsze może znaleźć haczyk na inwestora twierdząc, że dany wzór nie obejmuje danej czynności.

"Mój" ostatni oferent właśnie tak zrobił w zeszłym tygodniu... Ale na szczęście mamy wolny rynek, a ja kolejnego wykonawcę...

Kolego Arejaski, zgadzam się z tobą w 99%. To co powinno interesować inwestora to końcowa cena i jakość wykonania. KNR nie jest dla niego tylko dla mnie, ustalona jest roboczogodzina firmy i z tego policzona wartość prac. Rynek reguluje tylko stawka danego zakładu. Życie to weryfikuje, gdy na rynku jest konkurencja. Zakłady stosują opuszczanie cen na zasadzie "to zrobimy Panu gratis" a biedny Inwestor nieświadomy tego jak go firma kantuje - płaci. Przypomina to prostą zasadę kupowania drukark i- Drukarkę ma pan gratis a o cenach tuszu dowie sie pan z czasem!

Zawsze po umówieniu z inwestorem zaczynam prace tylko i wyłącznie po obejrzeniu tego co jest do zrobienia. Uzgadniamy zakres prac na miejscu i przedstawiam cenę np. m2 tynku. Po wymierzeniu metrów Inwestor dowiaduje sie ile to będzie kosztowało. Myślę że to jest logiczne.

Czytam w innych postach jak to "jakaś" pani remontując łazienkę wydała kolosalna kwotę na płytkarza bo wziął za całość. Gdy przeliczyć metry, dodatki, półeczki i inne pierdoły to wychodzi na to że Fachowiec brał 120pln /m2

A nie wygodniej było się umówić na tyle i tyle za metr i tyle za pierdoły typu cokoły itd.? Może i by to kosztowało 120/m2 ale Pani była by to sama w stanie policzyć. Pozdrawiam