chudydarek 30.03.2010 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Styropian 15cm kołki siatka klej , wykończenie okien, wtedy jeszcze raz klej = 37 zł za m2 + materiał. Pozdielone na transze 14 styropian + 14 siatka + 9 tynk zewn. Robota w trakcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skony71 31.03.2010 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Kolego Arejaski, zgadzam się z tobą w 99%. To co powinno interesować inwestora to końcowa cena i jakość wykonania. KNR nie jest dla niego tylko dla mnie, ustalona jest roboczogodzina firmy i z tego policzona wartość prac. Rynek reguluje tylko stawka danego zakładu. Życie to weryfikuje, gdy na rynku jest konkurencja. Zakłady stosują opuszczanie cen na zasadzie "to zrobimy Panu gratis" a biedny Inwestor nieświadomy tego jak go firma kantuje - płaci. Przypomina to prostą zasadę kupowania drukark i- Drukarkę ma pan gratis a o cenach tuszu dowie sie pan z czasem! Zawsze po umówieniu z inwestorem zaczynam prace tylko i wyłącznie po obejrzeniu tego co jest do zrobienia. Uzgadniamy zakres prac na miejscu i przedstawiam cenę np. m2 tynku. Po wymierzeniu metrów Inwestor dowiaduje sie ile to będzie kosztowało. Myślę że to jest logiczne. Czytam w innych postach jak to "jakaś" pani remontując łazienkę wydała kolosalna kwotę na płytkarza bo wziął za całość. Gdy przeliczyć metry, dodatki, półeczki i inne pierdoły to wychodzi na to że Fachowiec brał 120pln /m2 A nie wygodniej było się umówić na tyle i tyle za metr i tyle za pierdoły typu cokoły itd.? Może i by to kosztowało 120/m2 ale Pani była by to sama w stanie policzyć. Pozdrawiam A to temu sa winni przed wszystkim sami inwestorzy. Popatrz na początek wątku. Pytanie było ile płaciliście za ocieplenie. Nikomu nawet do głowy nie przyszło, żeby spytać a za jaki dom tylko każdy przebija się cenami za m2. Nie wiem z czego to wynika ale ludzie uwielbiają właśnie w ten sposób działać. Ja już nawet spotkałem się z ofertą ekipy murarskiej, która przeliczała sobie mur na metry ale ceny podawali za metr kwadratowy wymurowanej ściany. Ja co prawda zajmuje się inną działką - ogrodzeniami ale u mnie też są klienci, którzy kupują np. panele w określonej cenie bo po tyle jest w markecie. I ja sprzedaje im nawet czasami 10 zł taniej niż w markecie ale i tak końcowa cena jest dokładnie taka sama bo słupki i akcesoria dziwnym trafem akurat do tej oferty są o wiele droższe. Najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, że większość takich klientów jest niezwykle zadowolona bo kupił tanie ogrodzenie. Dziwne ale prawdziwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiakulka 21.04.2010 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 (edytowane) właśnie panowie kończą zaciągać klej. 35złm2 nie odliczaliśmy okien, nie doliczaliśmy glifów. przy okazji robią podbitkę drwnianą 30złmb. bryła budynku skąplikowana, więc najeżony narożnikami i zakrętami. nie mam fachowego oka klej jak klej, ale podbitka wygląda rewelka. Edytowane 21 Kwietnia 2010 przez misiakulka potpitka mi się napisało;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 27.05.2010 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 A ile za samo tynkowanie zenętrzne ?Za 1 m2 na gotowo ? O ile to możliwe, proszę o podanie w rozbiciu : robocizna + tynk ? Interesuje mnie tynk silikatowy bądź akrylowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 21.06.2010 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Interesuje mnie to samo co AGĘ Tylko że mam obecnie styropian zaciągnięty klejemwersja A z barankiemwersja B na gładko (ponoć trzeba jeszcze jedną warstwę kleju nałożyć żeby było równo)Pewnie wersja B wyjdzie drożej, potraficie oszacować mniej więcej ile?Jakie są koszty boniowania? Za m2 się liczy czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 21.06.2010 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 samo gruntowanie plus tynk to okolo 12zl za m2 (rozsadna cena)jezeli trzeba poprawiac w.zbrojaca: to juz zalezy jak je trzeba poprawicBonie - 14-18zl /mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 22.06.2010 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 O, mój stary post ! Bartek, nie załamuj mnie - u mnie miało być 15 zł / m2.... Ale wykonawca stwierdził, że jest bardzo dużo poprawek po poprzednikach i wycenił mi : - położenie nowej warstwy kleju - rwanie i położenie nowych listw startowych ( obecne... mijają się ! ) - wygładzenie kleju - gruntowanie - położenie tynku na 28 zł / m2 ! Drugi to samo wycenił mi na... 35 zł / m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba1r 23.06.2010 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Interesuje mnie to samo co AGĘ Tylko że mam obecnie styropian zaciągnięty klejem wersja A z barankiem wersja B na gładko (ponoć trzeba jeszcze jedną warstwę kleju nałożyć żeby było równo) Pewnie wersja B wyjdzie drożej, potraficie oszacować mniej więcej ile? Jakie są koszty boniowania? Za m2 się liczy czy jak? Poprawki ( klej -baranek) 25złm2- tynk na gładko do malowania 32złm2 ze szpachlą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 12.07.2010 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 A ile za samo tynkowanie zenętrzne ? Za 1 m2 na gotowo ? O ile to możliwe, proszę o podanie w rozbiciu : robocizna + tynk ? Interesuje mnie tynk silikatowy bądź akrylowy. Podbijam - też interesuje mnie cena j/w samego tynkowania w Warszawie i okolicach - może ktoś coś podpowie.. AGA NR 1 robiliście już tynki - ile płaciliście? Jaki tynk wybraliście? Czy jesteście zadowoleni? Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 12.07.2010 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Jestem PRZED. Robimy pod koniec lipca. Wybrałam tynk silikonowy - CAPAROL. Ceny wykonawcy - kilka postów wyżej. Cena bez zmian. Niestety - bo mnie czekają poprawki po paprokach od docieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 12.07.2010 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Jestem PRZED. Robimy pod koniec lipca. Wybrałam tynk silikonowy - CAPAROL. Ceny wykonawcy - kilka postów wyżej. Cena bez zmian. Niestety - bo mnie czekają poprawki po paprokach od docieplenia. Dziękuję za odpowiedź. Doczytałam 28zł/m2 sama robocizna z poprawkami+ tynk silikonowy Caparol - dobrze doczytałam? W jakich okolicach są takie ceny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 12.07.2010 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Tak - robocizna cała ( z tymi nieszczęsnymi poprawkami ) - to 28 zł / m2. Bez poprawek byłoby... 15 zł / m2. No niestety... byłoby zbyt pięknie. :( Ceny ze Śląska. Do tego tynki i grunty, ale te kupowałam już sobie sama. Od jednego z naszych Forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiab67 14.07.2010 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 My jesteśmy w trakcie roboty, ocieplanie + tynk akrylowy (robocizna + materiał) 85 zł/m2A ile biorą za położenie płytki klinkierowej na cokole????? Może ktoś podpowie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 14.07.2010 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 U mnie wchodzą w sierpniu. Cena zgodzona to 27zł za m2 samej robocizny. W system dociepleń (Greinplast) zaopatruję się sam w hurtowni z której brałem materiały na całą budowe. Liczą mi rabat od ceny producenta 28%. I 22% Vat. Jak policzyłem to z białym barankiem silikonowym na gotowo powinno wyjść ok 60zł/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 14.07.2010 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 U mnie wchodzą w sierpniu. Cena zgodzona to 27zł za m2 samej robocizny. W system dociepleń (Greinplast) zaopatruję się sam w hurtowni z której brałem materiały na całą budowe. Liczą mi rabat od ceny producenta 28%. I 22% Vat. Jak policzyłem to z białym barankiem silikonowym na gotowo powinno wyjść ok 60zł/m2 27zł za m2 - sama robocizna za oceplenie i tynkowanie? 60zł/m2 - czy to jest cena całości? W jakich okolicach są takie ceny? Z góry dzięki za odpowiedź. Nam krzyknęli w Warszawie za samo tynkowanie (robocizna) + materiał (tynk silikonowy Caparol) 55pln/m2, ocieplenie już mamy. Widzę i czytam, że jednak jest to baaaaardzo drogo, szukamy innej ekipy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 14.07.2010 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 27zł za m2 - sama robocizna za oceplenie i tynkowanie? 60zł/m2 - czy to jest cena całości? W jakich okolicach są takie ceny? Z góry dzięki za odpowiedź. Nam krzyknęli w Warszawie za samo tynkowanie (robocizna) + materiał (tynk silikonowy Caparol) 55pln/m2, ocieplenie już mamy. Widzę i czytam, że jednak jest to baaaaardzo drogo, szukamy innej ekipy. Podkarpacie. 27zł/m2 jest za samą robociznę elewacji tj. styropian, listwy startowe, narożniki, parapety zewnętrzne z piaskowca, siatka, klej i tynk baranek silikonowy. Budynek parterowy. Ta sama ekipa wcześniej będzie tynkować wewnątrz. Tynki cem-wap. tradycyjne zacierane piaskiem kwarcowym i filcowane (ok 550m2) i za to biorą 11zł/m2. Za wylewki mam zgodzone 9z/m2. W każdym przypadku materiał kupuje sam. Jest mi to na rękę poniewaz mam dobrego dostawcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 14.07.2010 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Podkarpacie. 27zł/m2 jest za samą robociznę elewacji tj. styropian, listwy startowe, narożniki, parapety zewnętrzne z piaskowca, siatka, klej i tynk baranek silikonowy. Budynek parterowy. Ta sama ekipa wcześniej będzie tynkować wewnątrz. Tynki cem-wap. tradycyjne zacierane piaskiem kwarcowym i filcowane (ok 550m2) i za to biorą 11zł/m2. Za wylewki mam zgodzone 9z/m2. W każdym przypadku materiał kupuje sam. Jest mi to na rękę poniewaz mam dobrego dostawcę. Dzięki za odpowiedź, dobre ceny, niestety ceny warszawskie powalają. Szukamy dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 17.07.2010 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 krzycha16a to ile Ty zamierzasz zaplacic za to docieplenie? Normalna firma w Warszawie bedzie chciala okolo 40-45/m2 za sama robocizne, prawie tyle samo kosztuje m2 materialu w Caparolu (przy 12 styropianie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 18.07.2010 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 krzycha16a to ile Ty zamierzasz zaplacic za to docieplenie? Normalna firma w Warszawie bedzie chciala okolo 40-45/m2 za sama robocizne, prawie tyle samo kosztuje m2 materialu w Caparolu (przy 12 styropianie) Za ocieplenie nie zamierzam zapłacic ani grosika - ocieplenie już mam, zrobione poprawnie i równo, pisałam o tym wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 19.07.2010 01:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 to ja chyba czegos nie rozumiem: masz juz ocieplone, warstwe zbrojaca i masz problem ze znalezieniem kogos w cenie 15zl za polozenie tynku i 27/28 za poprawki ewentualne i polozenie tynku?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts