Szprytny 23.02.2010 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Witam, ponieważ podłoże betonowe jakie posiadam było nierówne, zastosowałem posadzkę cementową Maxit Optiroc 1000 (http://www.netweber.pl/podklady-podlogowe-i-posadzki/przewodnik-weber/produkty/jastrychy-cementowe/optiroc-1000.html) aby wyrównać i co za tym idzie aby poszło mniej kleju. Nurtuje mnie jedno pytanie, producent tej posadzki zaleca kładzenie płytek dopiero po 2-3 tygodniach od momentu położenia posadzki, czy to nie lekka przesada?? Dodam że pomieszczenie w którym zastosowalem posadzke nie jest obecnie ogrzewane i panuje tam temp. ok.5-10 stopni. Pytanie do fachowców ile trzeba czekać aby móc zacząć kłaść płytki, nie uśmiecha mi się przestój 2-3 tygodniowy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 25.02.2010 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Witam, ponieważ podłoże betonowe jakie posiadam było nierówne, zastosowałem posadzkę cementową Maxit Optiroc 1000 (http://www.netweber.pl/podklady-podlogowe-i-posadzki/przewodnik-weber/produkty/jastrychy-cementowe/optiroc-1000.html) aby wyrównać i co za tym idzie aby poszło mniej kleju. Nurtuje mnie jedno pytanie, producent tej posadzki zaleca kładzenie płytek dopiero po 2-3 tygodniach od momentu położenia posadzki, czy to nie lekka przesada?? Dodam że pomieszczenie w którym zastosowalem posadzke nie jest obecnie ogrzewane i panuje tam temp. ok.5-10 stopni. Pytanie do fachowców ile trzeba czekać aby móc zacząć kłaść płytki, nie uśmiecha mi się przestój 2-3 tygodniowy?? Każda posadzka cementowa w trakcie wiązania potrzebuje wilgoci dla pełnej hydratacji cementu. Największe zapotrzebowanie występuje w pierwszym tygodniu po wylaniu po czym stopniowo maleje. Ułożenie na takim chłonnym podłożu masy klejowej pozbawi ją wody niezbędnej prawidłowego związania. Myślę, że producent wie co pisze. Dla przyspieszenia kolejnych prac zastosuj odpowiedni grunt. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 25.02.2010 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 W caparolu (abstrahując zupełnie od tej historii) jest taki grunt do podłoży krytycznych który sie nazywa DUPA. Jak boga kocham . Płytki sie kładzie jak beton jest wysezonowany. Czas sezonowania okresla producent betonu. Jestes w kropce. Trzeba było zapytac wczeniej na forum. Ja polecam zaprawę wyrównującą Sopro ATM 248 (chyba nie pokręciłem numerków). Jest cementowa, na ciany i na podłogi, na wewnątrz i zewnątrz i uwaga.... można kłaść kafle juz po 12 h od wylania. Tylko ze woras kosztuje 30 kilka złotych a maxit pewnie około 10. Za to teraz trzeba niestety czekać. Ile cm było tego maxita wylane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo lca 25.02.2010 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 W caparolu (abstrahując zupełnie od tej historii) jest taki grunt do podłoży krytycznych który sie nazywa DUPA. Jak boga kocham . Płytki sie kładzie jak beton jest wysezonowany. Czas sezonowania okresla producent betonu. Jestes w kropce. Trzeba było zapytac wczeniej na forum. Ja polecam zaprawę wyrównującą Sopro ATM 248 (chyba nie pokręciłem numerków). Jest cementowa, na ciany i na podłogi, na wewnątrz i zewnątrz i uwaga.... można kłaść kafle juz po 12 h od wylania. Tylko ze woras kosztuje 30 kilka złotych a maxit pewnie około 10. Za to teraz trzeba niestety czekać. Ile cm było tego maxita wylane? Określenie podłoże krytyczne oznacza : podłoże niechłonne np.lastryko, podłoże drewniane np.OSB. Jastrych niewysezonowany nie należy do tej grupy. Do racy na takim podłożu służy klej MEG 666 ( zaje....ście drogi) lub jeśli nie masz podłogówki to stosuje się płyty rozdzielające FDP 558 Więc stosowanie gruntów które polecasz mija się z celem Wszystkie materiały są firmy Sopro. Sprawdzone w 100% . To nie jest reklama, ja na tym pracuje od 12 lat bez reklamacji. To tak dla jasności Pozdrawiam Pablo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 25.02.2010 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Ale, ze niby jaki grunt ja polecam? Przeczytaj jeszcze raz tego posta . Jastrych to jastrych o o gruntach w tym temacie mowy nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 26.02.2010 00:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 a na ilu forach pytales poza tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts