Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarz do dziennika dzielnej Alicjanki

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 366
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Alicjanko - ten mój kolor też jest taki troszkę pomarańczowawy i dobrze wyglądał z czerwona dachówką, która tak naprawdę jest w kolorze czerwonym tradycyjnym czyli takim własnie trochę pomarńczowo-ceglanym. Zaraz podejrzę na Twoich zdjęciach domku jak wygląda ten Twój kolor. Co do drzwi to podobają mi się 217, ale jest też opcja innych, nie pamietam numeru - takich prostych z 3 prostokątnymi ...nie wiem jak to się fachowo nazywa...."wgłębieniami"?

Ivoneska,

Ne pamiętam które to są te 217? Może byś opisała? Na stronie dystrybutora Gebauera http://www.wadex.com.pl/indexdzwizew.html

na samym dole po lewej stronie sa moje drzwi (w przykładach zastosowań). Pamiętaj też, że oni mogą Ci zrobić każde inne drzwi, lub twój projekt. Powodzenia,

A.

Alicjanko - z tego co napisalas, to rozumiem ze Twoje drzwi sa na samym dole pierwsze z lewej. Takie z duzymi przeszkleniami. Ładne. My chcemy cale drewniane bez szybek, na tej samej stronie www drzwi 217 to 4 rząd, 4 z lewej, a te drugie o których pisalam to 107 - 1 rzad 1 z lewej (jak staniesz myszka na drzwiach to pokazuje sie numer). I chyba nic innego nie bedziemy wymyslac, gdyz nie mam jakiejs szczegolnego wymarzonego modelu.

pozdrawiam

Droga Alicjanko!!!

Zaczęłam czytanie forum od twojego dziennika, następnie kolejne itd.... Dzisiaj wracam do Ciebie, a tutaj proszę - jakie zaległości. Będę się powtarzać, ale jest super!!! Mam nadzieję skorzystać z wielu rad zawartych w twoim i wielu innych dziennikach np Zielonej(bliżej mojej Częstochowy).Zdjęcia I-klasa, projekt ogrodu również. Gratulacje!!! Czekam na ciąg dalszy.

Pozdrowieni olka

Jarkol,

Dzięki za dobre słowo! Z dalszym ciągiem, to zależy czy coś jeszcze zrobimy. Nie sposób bowiem zanudzać czytających forum budowlane, szczegółami z codziennego zycia (chociaż i takie przemycam).

Ivonesca,

Gdybym nie zrobiła przeszklonych drzwi, nie widziałabym z domu kto stoi przed furtką. Od strony północnej bowiem mam tylko łazenki i drzwi wejściowe. Tak więc trzeba było przeszklić drzwi, żeby widzieć kogo się wpuszcza do domu.

(Oczywiście furtki nie mam jeszcze :lol:)

Alicja

• 2 weeks później...
Alicjanko - rzeczywiscie smutna to historai, ktora opisalas w dzienniku i pewnie tak czasem jest ze ludzie robia cos na wyrost. Ale zdarzaja sie czasem wypadki losowe i niektorzy nie moga czegos dokonczyc ze wzgledow niezaleznych od nich. Choc co prawda - zeby uporzadkowac ogrod wystarczy tylko zakasac rekawy i nakladow finansowych unikniemy. pozdrawiam

• 2 weeks później...

Alicjanko mam pytanie w sprawie więżby - też chcemy zamówić gotowe więzary , czy jesteś zadowolana ze swojego dachu , w której fabryce zamawiałaś , czy wywiązali się z terminów. Nasz dach to 378m i nie ma żadnych ścian nośnych w środku domu dlatego więzary.

Będziemy budować w Nowej Wsi k/Pruszkowa czyli prawie po sąsiedzku .

Agata

P.S Gratuluję pięknej chałupki

Agatko,

Wiązary zamawiałam w fabryce Modern Dom we Włocławku. Mieli oni licencję na kanadyjski program do projektowania takich dachów i dzięki temu mogli Ci zrobić CUDA z tym co masz w projekcie. Na przykład nam proponowali, że mogą nam zrobić tzw strop katedralny nad salonem, czyli taką otwartą aż po sam dach przestrzeń w kształcei trójkąta. Mogli też zaprojektować taki dach w taki sposób, że pomimo stropu drewnianego, poddasze może być całkowicie użytkowe. Niestety to ostatnie rozwiązanie bardzo podraża inwestycję, bo trzeba znacznie wzmocnić konstrukcję.

Nasz dach jest obliczony i zrobiony bardzo dobrze. Co prawda konserwatywny architekt który był naszym kierownikiem budowy kazał nam dostarczyć kopię licencji Modern Domu na ten program obliczeniowy, bo nie wierzył, że ten dach wytrzyma. Dom stał w stanie surowym otwartym z dachówką przez jedną zimę, a teraz drugą przemieszkaliśmy i nic się nie dzieje. Ja jestem bardzo zadowolona z tej firmy, bo drewno było suszone i strugane, a poza tym przywiezione i złożone jak lego przez kilku panów w kilka dni. A górale twierdzili, że zeszło by im się z miesiąc i w efekcie nie chcieli zbytnio się za nego zabierać.

Firma mieściła się we Włocławku na ul. Baśniowej. O ile zdążyłam się dowiedzieć teraz nazywa się "Dom" i ma telefon 0-54 235-50-65. Chciałam Ci podać link internetowy, ale nic nie mogę znaleźć.

Pozdrawiam Sąsiadkę,

Alicja

On 2003-01-23 16:21, dobrzykowice wrote:

Powiedz mi Alicjo jak to jest jak ...dziesiąt tysięcy osób zna Twój dom na wylot ? :smile:

a co niektórzy znają nawet aktualne samopoczucie Twojego męża, ciekawe co na to sam zainteresowany ?

Stalas się trochę postacią medialną - zauważylaś ?

pozdrawiam

Alicjanko, jesli można spytać (odnośnie postaci medialnej), czy przypadkiem nie uczęszczasz do pewnego znanego Klubu Fitness? Bo wydaje mi się, że Cię tam widziałam (chyba na początku roku).

:eek:

Chyba że mi się na oczy rzuciło i wszędzie widzę znajomych (jeśli mogę tak powiedzieć:smile: ) z forum...

B

[ Ta wiadomość była edytowana przez: dnia 2003-03-12 17:07 ]

Bardzo dziękuję za informację. Znalazłam w internecie http://www.mitek.pl firmy które zajmują się produkcją więzarów i wysłałam już prośby o wyceny. Byłam tylko ciekawa solidności tego typu firm bo o więzarach wiem, że to doskonały system i bardzo mocna konstrukcja. Ciekawe na ile szokująca cena :smile:

Pozdrawiam Agata

Odpowiedziałam na pytania wczoraj, a dziś nc z tych postów nie ma!

Nie chodzę na fitnes niestety, bo nie mam czym dojechać (oprócz kolejki WKD).

Agatko, być może wczoraj czytałaś, że ja nie ręczę, za wszystkie firmy. Trzeba sprawdzić co do tej pory robiły, gdzie, jak. Modern Dom stawiał dach w jednym z ostatnivch domów modelowych Muratora, oraz całe osiedle domków kanadyjskich pod Warszawą. Jechaliśmy je oglądać, a firma referencje miała mocne. Tak więc sprawdzaj zanim się zdecydujesz i nie kierj się wyłącznie ceną!

Pozdrówka,

Alicja

• 4 months później...
  • 1 month później...