Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomarańczowy zawrót głowy Myszy i Niedźwiedzia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 347
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zamówiłam powyższy zestaw - na razie bez ławeczki.

Już mam coraz mniej energii i sił na poszukiwania - jak znajdę coś w miarę ok to biorę i nie szukam dalej :)

Mam jeszcze do pokazania kawałek tarasu (szkoda, że nie jest zrobiony na gotowo, ale mówi się trudno - skończymy na wiosnę).

036.JPG?gl=PL

037.JPG?gl=PL

Kupiłam sobie w przypływie szaleństwa białą iconę

http://img7.burak.pl/img/9/1/a/a/czajnik-elektryczny-delonghi-icona-kbo2001-w-2.jpg

Piękna jest na żywo... taka perłowa.

Teraz szukam czegoś do kuchni co by ta icona miała sens. Może taki zestaw?

http://img04.allegroimg.pl/photos/oryginal/19/43/89/24/1943892497

Przeprowadzkowy szał trwa...

na forum czasu brak, napiszę tylko dla potomności, że od piątkowego wieczora walczymy z brudem w domu. W większości walczy kolega małżonek Niedźwiedź jako główna siła sprzątająca. Ja w końcu odczyściłam kuchnię (czyszczenie całej lodówki i zamrażarki z wyjmowaniem, myciem i wycieraniem wszystkich elementów to koszmarek), dziś walczę z łazienkami (dopiero wczoraj w nocy miałam montowane umywalki i robione silikony).

Dziś zaczynamy przenosić rzeczy i meble, a to kiedy się przeprowadzimy zależy od.... pana od wieszania anteny, który ciągle robi nas w balona, anteny nie ma, a Niedźwiedź postawił vveto i powiedział, że bez telewizora nie mieszka, bo po harówie chce się walnąć na kanapie i porelaksować przed tv ;)

Przeprowadzka wykańcza....

Czuję się jakby mi ktoś dni z życiorysu powycinał ;)

Cały weekend sprzątaliśmy dom - główną robotę odwalił Niedźwiedź - szacun dla niego - wysprzątał prawie cały dom - wszystkie okna (łącznie z klejem po firmowych nalepkach!), podłogi z budowlanego pyłu i kurzu (czytaj wielokrotne odkurzanie i mycie).

Ja skupiłam się na kuchni i łazienkach.

W łazienkach dostałam szału, bo stwierdziłam, że mam:

- uszkodzoną umywalkę w łazience przy sypialni;

- zarysowaną wannę w łazience przy sypialni;

- zarysowaną kabinę w łazience na dole;

- całą kabinę w łazience na dole zalezioną takim kamieniem, że nie wiem czy da się to kiedykolwiek doczyścić.

Podsumowanie: wprowadzam się do nowego domu z armaturą i ceramiką, która wygląda jak użytkowana intensywnie przez jakieś fleje od 10 lat:mad::mad::mad:

Od wczoraj zaczęłam pakowanie tu, przenoszenie i rozpakowywanie tam.

O ile z ciuchami poszło super gładko to potem zaczęły się schody.... mam jakieś tony papierów, dziwacznych przedmiotów, przydasi, pamiątek, nie mam pojęcia co z tym robić.... wywalam tony śmieci, resztę segreguję, ale góry wkoło mnie rosną....

Dziś przywieźli wieszaki do wiatrołapu i STÓŁ a ja nawet nie miałam chwili pójść na budowę i tego zobaczyć. Weekend się skończył, więc nie mam babcinej opieki nad młodą - cały dzień miotam się pomiędzy kartonami, komodami, karmieniem i uspokajaniem dziecka.... chyba wpadnę w obłęd...

Do nikogo na forum dziś nie zajrzałam.

Przeprowadzałam się cały dzień - nie czuję ciała i jednocześnie czuję każdą kosteczkę ;)

Ale teraz - siedzę sobie na nowej kanapie przed nowy telewizorem ze starym komputerem, właśnie parzy się pierwsza herbatka z nowego czajnika, a ja mam piloto, mam laptopo i czuję, że jestem w domu.... cudowne uczucie.

Zdjęć chwilowo nie będzie, bo nie mam zielonego pojęcia gdzie jest kabel od aparatu jak i sam aparat :)

Dziękuję wszystkim którzy wspierali mnie tu na forum przez całą budowę, służyli radą i pociechą oraz szczęśliwymi kciukami :) Wysyłam Wam w świat trochę mojej pozytywnej energii, niepowtarzalnej energii pierwszego wieczoru w nowym domu - mam nadzieję, że ta energia się rozniesie po całym kraju:)

Kabelek się znalazł. Nadrabiam ze zdjęciami.

Kanapa - zdjęcia nie oddają w ogóle koloru - nie umiem jej dobrze sfotografować ani w świetle dziennym ani sztucznym, kto chce zobaczyć rzeczywisty kolor musi przyjechać i osobiście rzucić okiem ;)

014.JPG?gl=PL

018.JPG?gl=PL

021.JPG?gl=PL

To zdjęcia w świetle dziennym - na moim monitorze kolor prawie rzeczywisty - jest trochę jaśniejsza

050.JPG?gl=PL

052.JPG?gl=PL

Wieszaki w przedpokoju

048.JPG?gl=PL

049.JPG?gl=PL

Stół i krzesła

055.JPG?gl=PL

056.JPG?gl=PL

Wszystkim czytającym, podglądającym, komentującym na nadchodzące Święta życzę dużo spokoju, radości, wiele czasu dla rodziny i przyjaciół, smaczności na stole, niezbędnej odrobiny nostalgii i aby ten czas przynosił same pozytywne emocje...

Z pozdrowieniami od reniferomisia Rudolfa :)

037.JPG?gl=PL

• 4 weeks później...

Problem meblowy - porady bardzo mile widziane

Problem dotyczy umeblowania jadalni. Najchętniej to bym jej w ogóle nie meblowała i zostawiła tylko ze stołem i krzesłami - tak mi się podoba i nie jest zagracone, ale wyboru nie mam, bo muszę gdzieś te zastawy stołowe pochować:)

Plan był taki żeby wstawić jedną komodę i jedną witrynę. Komoda na porcelany i obrusy (aktualnie nie mam żadnego, ale kto wie???), witryna na szkło typu kieliszki i karafki.

Aktualny wygląd mojej jadalni jest taki:

066.JPG?gl=PL

067.JPG?gl=PL

068.JPG?gl=PL

Plan był taki żeby na ścianie, która na pierwszym zdjęciu stoi za stołem postawić komodę,z wczorajszych pomiarów wyszło mi, że miałaby wymiary ok. 150 długości, 50 szerokości i 120 wysokości, a na ścianie obok okna witrynę (ok. 65 cm x 50 cm x 200 cm). witryna na ścianie obok okna odpada, bo po wstawieniu komody na tamtą ścianę muszę trochę osunąć stół, więc się tam razem nie zmieszczą.

Musiałaby być witryna narożna (ale to znów mniej miejsca wewnątrz), albo przestawiona na ścianę na wprost ściany z komodą, choć ten układ wydaje mi się jakiś dziwny.

Ostatnia opcja to ewentualnie wielki kredens, coś jak planowana komoda i na to nadstawka z szafkami ze szkłem, ale takiego grzmota w ogóle nie brałam pod uwagę.

Meble mają być w tym stylu:

Komoda (kolor stołu, bez tych frezowań)

http://www.stczajka.com.pl/files/galeria/foto/149.jpg

witryna

http://www.stczajka.com.pl/files/galeria/foto/29.jpg

czy taki kredens??? tzn. w tym stylu tylko proporcje trochę odwrócone - więcej szafki zabudowanej, mniej za szkłem, no i szerszy - ok. 150 cm...

http://www.stczajka.com.pl/files/galeria/foto/187.jpg

witaj arrass

cegła w salonie to vandersanden lithium

kafelki w łazience przy sypialni to paradyż kolekcja piummetta/piume

a nad blatem w kuchni mam kafelki - casalgrande padana metalwood w kolorze silicio, rozmiar 30x60.

Następnym razem z pytaniami zapraszam do komentarzy (link w mojej stopce).

• 2 weeks później...

Mam nowy pomysł. Na razie nie wiem czy możliwy do zrealizowania i do tego małżonek jest przeciwny, ale bardzo się napaliłam - co powiecie na meble kształtem jak powyższe, ale szare???

Idealne byłyby jak ten stół

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT-TBj7h5mbkrWzAcuSzbaB9GUpP5uvBbiwbraaAa2RfN6vRSixKHhSBtnE

ktokolwiek widział, ktokolwiek wie???

Moje meble - kolejne stracie

Wyobraźcie sobie, że ja nadal siedzę i dumam nad tymi meblami i nic wymyślić nie mogę... Jakiś paraliż decyzyjny mam ;)

Doradźcie cokolwiek - jakieś głosy rozsądku lub nierozsądku???

Wersja 1

Meble dobierane do orzecha - te które pokazywałam wcześniej. Otrzymane próbki w zestawieniu ze stołem i parapetem prezentują się tak:

098.JPG?gl=PL

102.JPG?gl=PL

103.JPG?gl=PL

106.JPG?gl=PL

Wersja 2

Meble szare. Dowiedziałam się, że jadik takowe robi. Na stronie nie ma zdjęć mebli skrzyniowych (muszę jechać do sklepu i się dowiedzieć co i jak), ale myślę o takim wybarwieniu

http://www.jadik.pl/wybarwienia_stoly/leem.jpg

I w którym kierunku ja mam iść?

Edytowane przez myszonik

• 3 weeks później...

Zamówiłam meble!

Belvia - seria impulse, dąb barwiony na kolor stołu.

No i pojawił się klops, a mianowicie sklep mnie wkurzył na maksa.

Wyceniali mi te meble e-mailem. Potem pojechałam podpisać umowę i wpłacić zaliczkę, do umowy wpisane zostały ceny z wyceny, którą dostałam e-mailowo i którą zaaprobowałam.

I wyobraźcie sobie, że po dwóch dniach dzwoni do mnie cymbał z tego sklepu, że on się pomylił przy wycenie i jedna komoda jest o ponad 800 zł droższa niż on wpisał do umowy!!!

Zapytałam jakie ma propozycje, ale ponieważ nie miał żadnych (tzn. nawet nie wpadł na to żeby tę kwotę jakoś podzielić tylko żądał ode mnie abym dopłaciła po prostu te 800 zł) to przez telefon mu wygarnęłam, że umowę zawarł na taką kwotę jaka w niej widnieje i nie mam zamiaru dopłacać ani złotówki, zaczął mnie straszyć, że oni od umowy odstąpią (do czego oczywiście nie mają prawa w tej sytuacji). Potem się trochę zreflektował i przysłał mi nową ofertę, ale i tak miałabym 500 zł dopłacić. Nijak mi się to nie widzi, bo dlaczego ja mam płacić za ich niekompetencję i to, że pan nie potrafił z tabelki cennika prawidłowo ceny odczytać?

No i teraz klops: jak się postawię i powiem, że nie dopłacam i chcę realizacji umowy to pewnie będę się z nimi w sądzie bujać nie wiadomo ile.

Jak dopłacę to będę miała poczucie, że uległam beznadziejnym szantażom.

Jak nie dopłacę i zrezygnuję to zostanę znów bez mebli i bez koncepcji, a mam już tego dość i chcę w końcu temat zakończyć, kupić te meble i mieć spokój.

Co ja mam robić????

Poza tym zamówiłam w końcu zabudowę garderób. Dziś mamy podpisywać umowę.

Zakupiłam też domek narzędziowy do ogrodu. Taki (tylko z grafitowym dachem i drewutnią przy krótszej ściance):

http://www.miedzinski.pl/uploads/images/N1C.jpg