Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wysokosc podlogi a drzwi zewnetrzne

Recommended Posts

ze schodami to wlasnie conajwyzej bedzie pierwszy schodek troche nizszy max 5 cm. reszta schodkow zostaje bez zmian (18cm) to chyba zaden problem, nierozumiem sensu nadlania pozostalych schodkow, to jeszcze bardziej by skomplikowalo przy wejsciu na pietro by sie nie zgralo (ostatni schodek nizszy) to juz lepiej pierwszy :)

Chyba nie wiesz co piszesz. Wszystkie schodki muszą być równej wysokości. Inaczej komfort użytkowania będzie fatalny.

Wyczuwalna jest zmiana wysokości pojedynczego schodka w stosunku do innych o 1cm (potknięcia gwarantowane).

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...krzyk ma rację...

musisz wygubić te 5 cm na pozostałych schodkach nadlewając je odpowiednio...

przykład:

teraz masz np: wys stopni 15 cm/stopni 10 szt/ pierwszy stopień 10 cm

różnica poziomów jaką łączą schody wynosi : 9*15 + 10 = 135 + 10 = 145 cm

dzieląc to przez 10 szt stopni wychodzi: 145/10=14,5

te 14,5 to prawidłowa wys stopni po nadlaniu, czyli:

pierwszy ma wys 10 cm więc trzeba nadlać 4,5 cm co da 14,5 cm

po tej operacji drugi ma wys 15-4,5 =10,5 cm czyli trzeba nadlać 4 cm co da 14,5 cm...

itd....

dochodzisz do stopnia nr 9 na który nadlewasz 0,5 cm co powoduje pomniejszenie stopnia nr 10 do 14,5 cm....

ufff... wszystko się zgrało....

równe stopnie się zrobiły i już na pewno nikt się nie potknie ;) ...

ze schodami to wlasnie conajwyzej bedzie pierwszy schodek troche nizszy max 5 cm. reszta schodkow zostaje bez zmian (18cm) to chyba zaden problem, nierozumiem sensu nadlania pozostalych schodkow, to jeszcze bardziej by skomplikowalo przy wejsciu na pietro by sie nie zgralo (ostatni schodek nizszy) to juz lepiej pierwszy :)

Nierówne schody są niebezpieczne. Niezależnie od wieku chodzących.

Też się właśnie zabieram za "nadlewki" :(

Trzeba nadlewać proporcjonalnie, żeby wszystkie były równe. (też mi wyjdzie z 17,5 na 16,85 cm).

tylko jeszcze jedna ważna uwaga odnośnie wyliczania wysokości stopni: trzeba uwzględnić jeszcze grubości okładzin parteru/piętra/schodów....

równe stopnie powinny wyjść "na gotowo".....

nie wiem czy uda mi się to obrazowo wytłumaczyć....

różnicę wysokości, którą masz do pokonania schodami (patrz poprzedni post) wyznaczasz między poziomem parteru na gotowo a poziomem piętra na gotowo...

przykład:

między wylewką parteru a wylewką pietra wychodzi Ci różnica np 146 cm ...

na parterze będzie na podłodze kamień np gr 2 cm / na piętrze wykładzina gr 1 cm więc fizycznie różnica wynosi 145 cm... (146-2+1=145) ... wys stopnia wg wcześniejszego przykładu wyniesie przy 10 stopniach 14,5 cm....

teraz dochodzi do tego okładzina schodów - załóżmy deska o gr 4 cm...

musimy wyliczyć jaka powinna być wysokość wylania pierwszego stopnia:

14,5+2-4=12,5 (wys wyliczona stopnia + wys okładziny parteru - wys okładziny schodów...po ułożeniu kamienia na parterze i deski na schody wyjdzie równo 14,5 cm na gotowo...)

i te 12,5 to jest poziom pierwszego schodka (beton) względem poziomu parteru (wylewka)

kolejne schody (mówimy o wylewce) muszą być równe o wysokości 14,5 cm - ostatni (nr 10) musi wyjść w tym przykładzie wyższy niż pozostałe (będzie miał 17,5 cm) jednak po ułożeniu deski na schodach i wykładziny na piętrze otrzymamy 17,5-4+1=14,5.....

czyli wszystko się ładnie zgra....

reasumując:

po wyznaczeniu poziomu pierwszego stopnia przystępujemy do niwelowania różnicy wys schodów wg postu poprzedniego...

nie wiem czy mój opis jest zrozumiały, w razie problemów proszę o pytania ;)

tylko jeszcze jedna ważna uwaga odnośnie wyliczania wysokości stopni: trzeba uwzględnić jeszcze grubości okładzin parteru/piętra/schodów....

równe stopnie powinny wyjść "na gotowo".....

nie wiem czy uda mi się to obrazowo wytłumaczyć....

To może ja pokażę moje rozliczenie schodów(okładzina 4,5cm):

http://img696.imageshack.us/img696/728/schodyv36.th.png

Pomijając, że to nie na temat wątku to po co chcecie cokolwiek nadlewać ?

Przy montażu okładzin czy to drewna czy czegokolwiek innego ekipa sobie poradzi bez nadlewania i schody będą równe wszystkie.

Zgodnie z przykładem Sławka to na pierwszym schodku okładzina musiałaby być grubsza o 4,5cm w stosunku do ostatniego.

Zaiste ślicznie by to musiało wyglądać :-?

Przy montażu okładzin czy to drewna czy czegokolwiek innego ekipa sobie poradzi bez nadlewania i schody będą równe wszystkie.

Zgodnie z przykładem Sławka to na pierwszym schodku okładzina musiałaby być grubsza o 4,5cm w stosunku do ostatniego.

Zaiste ślicznie by to musiało wyglądać :-?

Błędnie zakładasz, że nadrabiają to okładziną góry stopnia :roll:

przecież wysokość stopnia to również podstopnica a więc to musi mieć równą wysokość, zwiększasz ją w zależności od technologii w taki czy inny sposób ale zapewniam Cię, że sprawna ekipa od schodów pierwsze co zrobi to je zmierzy i ustali wysokość każdego stopnia osobno na gotowo.

Widziałem takie rozwiązanie u sąsiada i wyszło elegancko, rozmawiałem z ekipą która u mnie okładała schody betonowe drewnem i potwierdzili, że takie działanie to norma.

przecież wysokość stopnia to również podstopnica a więc to musi mieć równą wysokość, zwiększasz ją w zależności od technologii w taki czy inny sposób ale zapewniam Cię, że sprawna ekipa od schodów pierwsze co zrobi to je zmierzy i ustali wysokość każdego stopnia osobno na gotowo.

Widziałem takie rozwiązanie u sąsiada i wyszło elegancko, rozmawiałem z ekipą która u mnie okładała schody betonowe drewnem i potwierdzili, że takie działanie to norma.

A co powiesz na takie schody:

http://www.kassandra-inox.net/p/12.jpg

Tutaj chyba Twój pomysł nie bardzo się sprawdzi...

A co powiesz na takie schody:

http://www.kassandra-inox.net/p/12.jpg

Tutaj chyba Twój pomysł nie bardzo się sprawdzi...

skąd masz zdjęcie moich schodów :wink:

a jaki problem tu widzisz w regulacji wysokości ? jeszcze raz powtarzam, nie ma znaczenia (w sensownych granicach) co kładziesz na i pod schody, da się to zrobić. Na 17 stopniach gubiąc na każdym prawie 3 mm wyrównasz różnicę 5cm pierwszego stopnia. To jest naprawdę proste :roll:

a jaki problem tu widzisz w regulacji wysokości ? jeszcze raz powtarzam, nie ma znaczenia (w sensownych granicach) co kładziesz na i pod schody, da się to zrobić. Na 17 stopniach gubiąc na każdym prawie 3 mm wyrównasz różnicę 5cm pierwszego stopnia. To jest naprawdę proste :roll:

Na ale przecież tu chodzi o to, że na 1-ym stopniu musisz zgubić dużo więcej niż na ostatnim. Przeczytaj wyliczenia Sławka.

Kilka milimetrów to żaden problem, ale dołożenie np. 4,5cm na pierwszym stopniu już mi się nie widzi...

Na ale przecież tu chodzi o to, że na 1-ym stopniu musisz zgubić dużo więcej niż na ostatnim. Przeczytaj wyliczenia Sławka.

Kilka milimetrów to żaden problem, ale dołożenie np. 4,5cm na pierwszym stopniu już mi się nie widzi...

no nie :roll: na pierwszym 4,5 a na kolejnym 4,5-0,3, na kolejnym 4,5-0,3-0,3

itd do samej góry

dobra mistrzowie to liczenie schodow to cos mi nie pasuje mam (dla przykladu pierwszy stopien nizszy o 3 cm)

16 schodów po 18 cm i idac tym tropem to 15x18+15=285/16=17,81

czyli do pirwszego stopnia musze dolac 2,81 do nastepnych 18-17,81=15,19

17,81-15,19=2,62

jaki wniosek poziom pietra wychodzi mi o 2,62 cm wyzszy czyli na pietrze musial bym okna zamowic nizsze o 2,5 cm i zrobic wysza wylewke chyba ze czegos nie zrozumialem !?

zaraz się poddam :(

masz 16 stopni, pierwszy o 3 cm zbyt niski. nie interesuje mnie jaką masz wysokość piętra itp.

3/16=0,18cm

na pierwszym dodajesz 3cm, na drugim 2,8, na trzecim 2,6 .... na przedostatnim 0,2.

Czy teraz to jest jasne ? Jeśli nie to muszę się napić bo na trzeźwo prościej już nie umiem 8)

no tak ja bralem przyklad slawka, twoim tropem to gubimy na calosci po kilka mm tak to wychodzi :) tyle ze ostatni stopien chcac nie chcac jest nizszy o 3 cm czyli dupa dalej to samo :p

no litości, jak ostatni stopień możesz mieć niższy ? podałeś, że masz 1x15 i 15x18 więc skoro na ostatnim nic nie dodajesz to pozostaje 18.

Chyba, że zmierzasz do tego, że na ostatnim nie będzie miał stopnicy tylko od razu panele/płytki/cokolwiek innego cieńszego niż stopnie ale to można regulować posadzką skoro jeszcze jej nie ma i o tym tutaj nikt nie wspominał.

W moim przypadku to 7,5 cm na pierwszym stopniu, a taka warstwa kleju jest trudna do ułożenia (kleję gres).

W moim przypadku to 7,5 cm na pierwszym stopniu, a taka warstwa kleju jest trudna do ułożenia (kleję gres).

No zgadza się ale to już spora grubość, wcześniej była mowa o nadlewaniu nawet kilku mm.

To ładnie Ci się poziomy rozjechały ;-)

Kupiłem SSO i zmieniłem troszkę układ warstw w posadzkach do tego co planował zbywca (więcej styro i podłogówka). Wybierałem piachu, ale i tak się okazało za mało i parter wyszedł mi troszkę wysoko :( a schody już były wylane.

Zbyt dużo też się nie dało bo by mi już niedługo piwnica wyszła :D