Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koniczynka Beaty i Wojtka- komentarze

Recommended Posts

Cześć Dziewczyny :)

(bo chyba żaden facet tutaj nie zagląda :D)

jutro jadę na budowę z kiero, bo mi sie wiezba cos nie podoba i od razu fotorelacje zrobie. ale u nas był mały dym...

Majster nam mydlił oczy że jest ok i dopiero jak go przycisneliśmy tydzień temu to sie okazało że nie zdązy na czas i to tak sporo, bo jest sam jeden. No to same powiedzcie, czy sam jeden jest w stanie wiezbe zrobic?

eh..

znaleźliśmy pomocników i teraz podobno nadganiają robotę. Zobaczymy jutro.

Wiezba od tylu domu jest jakby na zakladke (jutro wam na fotach pokaze). No i to jest niby zgodne z projektem. tylko czemu to tak głupio zaprojektowane jest to nie wiem. I chce zeby Kiero to zobaczył zanim Panowie dachówki zaczną kłaść.

za dwa tygodnie mają wstawiac okienka i przynajmniej już wygwizdowia nie będzie:)

• Odpowiedzi 555
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kochane

mam 2 problemy więc pisze, pewnie któraś z Was jest w stanie doradzić :)

1. jak sie okazuje drewno do kominka kupuje sie z rocznym wyprzedzeniem zeby przeschlo... No tylko ja rok temu o tym nie myslałam. OD grudnia chcemy palić w kominku żeby posadzki i potem tynki miały jak schnąć i żeby spokojnie we względnym cieple instalacje robić.

pytanie: palić brykietem czy wilgotnym drewnem? ktoś ma doświadczenia? Na razie mogę kupić drewno w pazdzierniu ciete, wiec do stycznia bedzie mialo 3 miesiace lezakowania ;/

2. Na działce mam armagedon. Tzn. znów nam rosną chaszcze ala łąka ale takie po pas i z grubymi łodygami. Mamy kikla górek ziemi (humusu) do naiwezienia i pare rowów do zasypania (kilka zakopanych tirów:))

pytanie: przekopiewać to wszystko na zimę i meszać z tym humusem od razu?

czy może poczekać do wiosny na wiosne zalać roundupem a potem przekopać?

Straszne te decyzje :D

Cześć Beatko, na pierwsze pytanie Ci nie odpowiem bo nie mam jeszcze kominka więc to dla mnie narazie niezgłębiony temat:)

Jeśli chodzi o uprawe działki to nam doradzono żeby na wiosnę ściągnąć humus z tym najgorszym badylstwem potem spryskać randapem, odczekać kilkanaście dni i wyrównać i dopiero siać trawę. My mieliśmy to robic wczesną jesienią niestety nie zdążylismy i teraz raczej lepiej się wstrzymać i zrobic porządek na wiosnę.

Kochane

mam 2 problemy więc pisze, pewnie któraś z Was jest w stanie doradzić :)

1. jak sie okazuje drewno do kominka kupuje sie z rocznym wyprzedzeniem zeby przeschlo... No tylko ja rok temu o tym nie myslałam. OD grudnia chcemy palić w kominku żeby posadzki i potem tynki miały jak schnąć i żeby spokojnie we względnym cieple instalacje robić.

pytanie: palić brykietem czy wilgotnym drewnem? ktoś ma doświadczenia? Na razie mogę kupić drewno w pazdzierniu ciete, wiec do stycznia bedzie mialo 3 miesiace lezakowania ;/

Suche drzewo lepiej się pali i nie smoli.

heh, no nie wiem właśnie czy dobra, dziewczyny u mnie w wątku pisały że lepiej zrobić tynki przed ociepleniem, wydaje mi sie to sensowne. My natomiast robimy akurat tak jak nam finanse pozwalaja i zaczelismy od końca czyli najpierw wylewki, potem ocieplenie poddasza a na koncu tynki.

niestety Beatko, najlepiej robic tynki przed ociepleniem poddasza. Ale tak jak Ci pisałam my robimy odwrotnie i konsultowalismy to z naszym kierownikiem i powiedział że w takim razie trzeba robic tynki późna wiosną, albo latem kiedy wilgoc powietrza jest mała, dac im sporo czasu na schnięcie i tez ma byc ok.

Beatko my mamy plan żeby ocieplać poddasze na przełomie listopada-grudnia. Z naszym fachowcem dogadaliśmy się że będzie ogrzewał sobie to pomieszczenie w ktorym będzie pracował. Możesz zrobić podobnie. Ocieplić poddasze a później zacząć ogrzewać cały dom i robić tynki, posadzki itd.

termin mam na 30 marca.

Pomysłow żadnych chyba nie mam ;/

poza wykuszem :)

generalnie to aktualnei sie wkurzam ze mi sie zadna lazienka nie podoba.

Na szczescie wiem co gdzie ma stac :)

najgorsze to łazienki i kuchnia...

zalozylam ze grudzien i styczen bede szukać bo potem brzuch za duzy :D