Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koniczynka Beaty i Wojtka- komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 555
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja jeszcze zobaczyłam odpowiedź Karolinki i ona wspomina coś o ociepleniu balkonu. U nas (nie jestem na 100% pewna ale chyba ocieplenie będzie można dać na zewnątrz balkonu, bo jak wychodzę z sypialni na balkon jest na razie duży stopień a wiem że jeszcze to nie jest skończone). Więc wykusz w tedy został by bez zmian.

wiesz co Sylwus, u nas tez tak może bedzie, że balkon docieplimy od góry i wtedy byłoby tak jak mówisz, sufity na tej samej wysokości a dzieliła je bedzie tylko belka.

Majstry mówiły że lepiej ocieplic jednak od wewnątrz bo sa mniejsze straty ciepła, jak przyjdzie czas na ocieplanie to zobaczymy.

wiesz co Sylwus, u nas tez tak może bedzie, że balkon docieplimy od góry i wtedy byłoby tak jak mówisz, sufity na tej samej wysokości a dzieliła je bedzie tylko belka.

Majstry mówiły że lepiej ocieplic jednak od wewnątrz bo sa mniejsze straty ciepła, jak przyjdzie czas na ocieplanie to zobaczymy.

Możliwe że masz rację. Ja o te sprawy nigdy nie pytałam. Wiem że balkony są nie dokończone, ale nie wnikałam w szczegóły. Tym bardziej że mnie nie było na tym etapie budowy i jak wróciłam musiałam się zadowolić tak jak jest ;)

No to jak nic sie nie dzieje :) jak instalacje macie to już mieszkać można :D

My zrobiliśmy odbiór kanalizacji (co się najeździłam to moje) ale za to mamy już "roboczy" kibelek i nie trzeba sąsiadów szukać :)

BTW Sąsiadów to my mamy superaśnych :)

Dzisiaj chłopaki będą wreszcie zbrojenie łuku i wykusza "męczyć" bo to jako że inwestorka czepia się najbardziej zostawili na koniec.

W przyszłym tygodniu mają zrobić zbrojenie schodów i 26 lub 27 chcemy lać strop.

I 3 tygodnie wakacji na czas schnięcia :)

A malinki to już nie są? u nas sprzedają mega drogo;/

a Wy jak rozumiem macie własną "produkcję"? super:)

co do tego wykusza: własnie tak mamy jak mówicie- będzie taka "belka" dzieląca salon i wykusz. mogłaby być 2-3 cm, ale pomyślałam sobie, że jak już ma być taki "pierdek" to niech będzie większy i wtedy go "udrewnię" :D

Balkon też będziemy mieć raczej ocieplany od góry. Słyszałam, że to własnie "cieplej". no ale opcja od dołu też jest więć nie czas na te rozmowy:) szczegolnie ze nasz majster "kazał" ocieplać na wiosnę, żeby chata w zimie "odetchnęła" no i po tynkach wew, zeby sobie "puszki" nie zrobić.

jeju z tym wykuszem to masakra jakaś, ciągle wątpliwości :D chyba to moja największa zmora:)

ale spieszę wyjaśnić- te bloczki murowane jako słupy są po to, żeby nie trzeba było balkonu podpierać stemplami. Majester mówi ze tak bezpieczniej i wygodniej. Jak już balkon "zaschnie" to majster to zdejmie.

Sylwia, ma nadzieję, że tylko o to chodzilo :D

Tak o to mi chodziło. U nas jak dobrze pamiętam że przez dłuższy czas balkon był podparty. A już myślałam że masz inną wersję wykusza niż wszyscy. Ja też miałam dużo wątpliwości co do wykusza. Zastanawiałam się czy zostawić taki jak jest w projekcie czy zrobić trapezowy. Do dziś nie wiem czy to był dobry pomysł jak wyszło, ale wiem że jak jest prostokątny to w środku jest więcej miejsca (cena okien jest trochę większa), a trapezowy bardziej mi się podoba od zewnątrz (i wtedy okienka są standardowe i trochę tańsze).