Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koniczynka Beaty i Wojtka- komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 555
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja sie przyznam, ze przed murowaniem rozpatrywalam opcje z murowanymi rogami ale koniec koncow tez mi wyszlo, ze mniej swiatla. a ja wykusz mam centralnie od pd/zach wiec powinien oswietlac chatke caly dzien :) no tylko musze jakies madre roletki tam wymyslic skoro chce na nim siedziec z książką :) Edytowane przez Beata&Wojtek

• 1 month później...

Dziękuję, dziękuję :)

Zdjęcia dorzucone :)

Dalsze plany takie:

do 6 września mają być sciany na pięterku

do końca września więdzba dachowa

do końca października dach

i pod koniec października okna

Tak żeby na zimę zamknąć, grzać i robić instalacje :)

Jeszcze nas czeka we wrześniu ogrodzenie.

Oj nie lubi, co się nad tym dużym nastękał i płakał ze sie nie da :D

ale to już w dzienniczku opisywałam czemu się nie dało :D Jak sie za dużo muruje to tak jest.

MAM PYTANIE:

na ile bloczków macie ściankę kolankową na piętrze oraz- czy jest to zgodnie z projektem czy podwyższona? Ile w CM Wam wyszło?

buziaki :)

Dziewczyny, mam problem:

Otóż zaczęło się od tego że garaż mam równo z domem, tzn w projekcie jest niżej o bloczek, ja mam równo.

Tym samym strop mam równo.

MAM PROBLEM Z WYSOKOSCIA SCIANKI KOLANKOWEJ ;/

Z tego co wiedzę zgodnie z projektem (i zdjeciami Angie) nad garażem są 2 bloczki nad resztą 3. Ale sam poziom stropu nad garazem jest o 30 cm niżej , więc razem dach nad garazem jest jakieś 55 cm niżej niż dach nad resztą domu ;/ (to wysokosc na której dach się opiera o bloczki :)

I teraz ponieważ ma ten garaz rowno nie wiem czy robic nad garazem 2 bloczki a nad reszta 4? zeby jakos tę różnicę zrobić?

I jeszcze, wiemy ze posadzka bedzie ok 8 a nie 5 cm bo przy 5 nie zachowamy spadów w łazience górnej.

No wiec czy te dwa nie bedzie malo?

CZy w takim razie

3 nad garazem a 5 nad reszta

czy 3 i 4 i jak wtedy beda dachy wygladac wzgledem siebie....?

ZAŁAMKA....

ktos to przezywal? jak byście wybrały?

Dziewczyny, mam problem:

Otóż zaczęło się od tego że garaż mam równo z domem, tzn w projekcie jest niżej o bloczek, ja mam równo.

Tym samym strop mam równo.

MAM PROBLEM Z WYSOKOSCIA SCIANKI KOLANKOWEJ ;/

Z tego co wiedzę zgodnie z projektem (i zdjeciami Angie) nad garażem są 2 bloczki nad resztą 3. Ale sam poziom stropu nad garazem jest o 30 cm niżej , więc razem dach nad garazem jest jakieś 55 cm niżej niż dach nad resztą domu ;/ (to wysokosc na której dach się opiera o bloczki :)

I teraz ponieważ ma ten garaz rowno nie wiem czy robic nad garazem 2 bloczki a nad reszta 4? zeby jakos tę różnicę zrobić?

I jeszcze, wiemy ze posadzka bedzie ok 8 a nie 5 cm bo przy 5 nie zachowamy spadów w łazience górnej.

No wiec czy te dwa nie bedzie malo?

CZy w takim razie

3 nad garazem a 5 nad reszta

czy 3 i 4 i jak wtedy beda dachy wygladac wzgledem siebie....?

ZAŁAMKA....

ktos to przezywal? jak byście wybrały?

Beatko i jak w końcu wyszło z tymi bloczkami? my mamy inną koniczynke więc nie wiem co poradzić, poza tym wyobraźnia moja jeśli chodzi o takie rzeczy nie jest najsprawniejsza więc trudno mi powiedzieć które rozwiązanie byłoby lepsze

generalnie wczoraj jak bylismy na budowie to majster mi powiedział, ze się oflaguje i zacznei protest ale mi na 2 bloczki nie zrobi, bo mu wtedy okno sie nei zmiesci. Wiec tak mi sie na smiech zebralo, ze nie mialam sily na niego krzyczec.

Obiecal ze w poniedzialek postawi nam kawalek konstrukcji obu dachow tak zebym mogla zobaczyc jaka jest roznica w wysokosciach obu i czy mi gra.

Morał z całej historii jest taki: pilnuj domu od fundamentów bo jak fundament nie taki do do dachu ciągną się problemy ;/

dokładnie tak, pilnować trzeba zawsze i na każdym etapie a i tak to nie daje gwarancji że wszystko bedzie tak jak należy.

U którejs z dziewczyn z fm tak mi sie wydaje widziałam koniczynkę z garażem i dach na garażu był niżej niz na domu, całkiem fajnie to wyglądało, musiałabys poszukac.

:D nie ma to jak pomoc tych co wiedzą lepiej :D

Dach w koniczynce dwuspadowej nad garazem jest nizczy o 1,5 niz nad reszta. I tak wygląda fajnie. U mnie natomiast ta roznica z pewnoscia bedzie w okolicach metra a nie 1,5 i dlatego taką wojnę toczę. Bo dach pod dachem mi się nie podoba ;/

Gość Angie83

... dokładnie wsystko się da :) tylko trzeba wszystkiego dopilnować... :/

Beatka my mamy 4 bloczki na poddaszu, a 3 bloczki nad garażem. Pytałam męża ile mniej więcej ma wtedy ściana kolankowa i coś około 1m, w przedziale (90; 100)cm

W projekcie naszej koniczynki dach garażu, a tym samym strop jest niżej niż w reszcie domu, wchodząc do pokoju nad garażem mamy stopień...

A o co chodzi z fundamentami?

no wiec my chwilowo tez mamy 3 i 4 bloczki, tyle ze u Was (u Angie :)) do pokoju nad garazem sa schodki z korytarza te schodki sa wynikiem tego, ze podloga garazu jest nizej niz podloga w pozostalej czesci domu o 1 bloczek. i do gory ta roznica sie ciagnie. a u mnie jest na rowno... bo sie majster machnal juz na poziomie lawy fundamentowej a ja tez nie zauwazylam...

no wiec WY macie roznice w dachach: 2 bloczki (1 na lawie fundamentowej i 1 na sciance kolankowej). My mamy tylko ten 1 na kolankowej....

Dziewczyny, Pamiętam o harmonogramie budowy (kosztów) dla Was, ale gdzieś zapodziałam ten dokument. Pan z banku ma mi skan przesłać i od razu Wam wyślę:)

Poza tym chciałam powiedzieć, że od piatku jesteśmy małżeństwem :)

I jeszcze jedno:

postanowiliśmy sprostać wymaganiom bycia koniczynkowiczami i był u nas bocian 10 tygodni temu:D

bocian..jpg

Edytowane przez Beata&Wojtek