betricze 23.02.2010 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Witam, mam problem i proszę was o fachową pomoc, otóż .... w piwnicy mam 5 cm wylewki, która tej zimy popękała, a właściwie mróz ją do góry wysadził. Jak mam prawidłowo wykonać odwodnienie poziome w piwnicy. Dodam że naokoło domu mam zrobione odwodnienie - pionowe, a w domu jeszcze nie mieszkam.[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 23.02.2010 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 czy nie mieszasz pojęć?odwodnienie, czy izolacja?w piwnicy wylewka czy chudy?jakie izolacje są wykonane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 23.02.2010 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 o co chodzi z tym odwodnieniem poziomym w piwnicy ?łazienka tam być czy co ? albo kotłownia ? jaki problem z tym odwodnieniem ?co do skuwania to wersja hard-core, zalezy od przeznaczenia piwnicymożna pomysleć o prostszych i tańszych rozwiązaniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betricze 24.02.2010 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 generalnie miałam na myśli aby zastosowac jakieś odwodnienie, które zapobiegałoby dostawaniu się wody do pwinicy. W tym pomieszczeniu będzie kotłownia więc zależy mi na tym aby było sucho. Proponowano mi wykopanie małej studzienki, i aby była w niej umieszczona pompa. Ale zastanawiam się nad tym pomysłem. A jaką później zastosować izolację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 24.02.2010 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 może pierw opisz dokładniejodpowiedz na zadane pytaniabo z Twojej odpowiedzi nic nie wynika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betricze 24.02.2010 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 pojęcia mogę trochę sobie mylić, gdyż zaczynam sie tym temacie orientować a na razie sa to dla mnie podobne stwierdzenia:)W piwnicy mam wykonaną wylewkwę ok. 3 cm którą wysadził mróz (bo wydaje mi się że dostała pod spód woda).Izolacji w samej piwnicy nie mam wykonanej żadnej. Proszę o podpowiedź jak prawidłowo wykonać izolację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 24.02.2010 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 pojęcia mogę trochę sobie mylić, gdyż zaczynam sie tym temacie orientować a na razie sa to dla mnie podobne stwierdzenia:) W piwnicy mam wykonaną wylewkwę ok. 3 cm którą wysadził mróz (bo wydaje mi się że dostała pod spód woda). Izolacji w samej piwnicy nie mam wykonanej żadnej. Proszę o podpowiedź jak prawidłowo wykonać izolację. Najpierw zorientuj się skąd tam woda się dostała. Z wykonywanych prac, z zalania, czy z podciągania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 24.02.2010 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 czy, że np dopiero stan 0 został zrobionyże stan surowyże budynek nie/obsypanyże stolarki nie ma (są okna piwniczne)napisz cokolwiek, żeby zrozumieć o co Ci chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.02.2010 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Opisz dokładnie co masz w tej piwnicy w podłodze bo z Twojego opisu nic nie wynika. Po kolei warstwa po wartwie i poszczególne grubości idąc od dołu. Do tego odpowedz na pytania Barbossa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sammael 24.02.2010 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 skoro już wszyscy w temacie mrozu i wysadzania i wogóle niszczycielskich nastrojach, podepnę się pod temat ze swoim problemem Wiec tak: Buduję dom drewniany, na górze fudamentu mam położone przez całą długość budynku 12m, i 8m szerokość. Pod podwaliną mam zrobiony wieniec 25x25x25, który wieńczy mur z bloczków betonowych. Wieniec oczywiście zbrojony, beton b20. No i niestety mróz go pokruszył, bo teraz można kopnąć butem i się sypie. W niektórych miejscach jest mocniejszy w innych słabszy. Tak czy innaczej sprawa nie podlega dyskusji, wieniec do wymiany. Mój pomysł jak to zrobić, i tutaj proszę o wasze opinie:Planuję skuć odcinek 2m, zostawić 2m starego betonu, i znów skuć odcinek 2m. Skuty odcinek wyczyścić ze starego betonu, i w betoniarce zrobić beton klasy b25, zalać, zawibrować dobrze i zamknąć szalunkiem. No i później kawałki pozostałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 24.02.2010 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 skoro już wszyscy w temacie mrozu i wysadzania i wogóle niszczycielskich nastrojach, podepnę się pod temat ze swoim problemem Wiec tak: Buduję dom drewniany, na górze fudamentu mam położone przez całą długość budynku 12m, i 8m szerokość. Pod podwaliną mam zrobiony wieniec 25x25x25, który wieńczy mur z bloczków betonowych. Wieniec oczywiście zbrojony, beton b20. No i niestety mróz go pokruszył, bo teraz można kopnąć butem i się sypie. W niektórych miejscach jest mocniejszy w innych słabszy. Tak czy innaczej sprawa nie podlega dyskusji, wieniec do wymiany. Mój pomysł jak to zrobić, i tutaj proszę o wasze opinie: Planuję skuć odcinek 2m, zostawić 2m starego betonu, i znów skuć odcinek 2m. Skuty odcinek wyczyścić ze starego betonu, i w betoniarce zrobić beton klasy b25, zalać, zawibrować dobrze i zamknąć szalunkiem. No i później kawałki pozostałe. Z wymianą wieńca wszystko ok. - tak się wymienia. Jedna uwaga, w betoniarce ukręcisz max B15, ale to spokojnie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betricze 24.02.2010 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 czy, że np dopiero stan 0 został zrobiony że stan surowy że budynek nie/obsypany że stolarki nie ma (są okna piwniczne) napisz cokolwiek, żeby zrozumieć o co Ci chodzi Więc zaczynam od początku:) 1. Stan budynku to stan surowy otwarty, bez stolarki 2. Okna piwniczne są ale wysadziło posadzkę również w pomieszczeniu, w którym nie ma żadnych otworów 3.Na ścianach zewnętrznych piwnic położone są odpowiednio następujące warstwy: styropian 5 cm, izolbet rzadki, izolbet gęsty i na końcu folia kubełkowa. Następnie pod poziomem ław fundamentowych ułożony jest rura typu peszel owinięta fliseliną, i zasypana żwirem. Peszel odprowadza wodę do studzienki znajdującej się ok.5 m od budynku. 4.W piwnicy na ziemi ułożone są kolejno warstwy: piach wymieszany z gliną na to wylewka chudziaku ok. 3-5 cm. grubości. 5. Wydaje mi się że woda dostaje się od spodu, ale żadnych kałuż w piwnicy na posadzce nie ma. Proszę o podpowiedzi jak zaizolować piwnicę, tak aby nie wysadzało wylewek. Oczywiście wiem ze należny skłóć wysadzony beton .... ale co dalej?????? http://wgrajfoto.pl/pokazfoto/img0210/dscf2311a135.jpg http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7d380de92d1659bb.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzly 25.02.2010 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 4.W piwnicy na ziemi ułożone są kolejno warstwy: piach wymieszany z gliną na to wylewka chudziaku ok. 3-5 cm. grubości. Chudziak cieniuśki, a piach z gliną na podsypkę to chyba średni pomysł Jeśli w budynku przez kilka dni były temp. ujemne to glina "sobie urosła" i chudziak nie miał nic do gadania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.02.2010 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Proszę o podpowiedzi jak zaizolować piwnicę, tak aby nie wysadzało wylewek. Oczywiście wiem ze należny skłóć wysadzony beton .... ale co dalej?????? Nie o izlocja przeciw wodna sie rochodzi a o mróz. Zamknąc okna grzac budynek nie bedzie wysadzać. Co za pomysł żeby z gliny robić podsypke ? Czym to skutuje juz wiesz. Chudziak powinien byc grubszy, 3-5 cm to jakas wersja mocno okrojona. Zrób z 10cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betricze 27.02.2010 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 a na tym o prawidłowej grubości chudziaku powinna być jakaś izolacja??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzly 27.02.2010 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 a na tym o prawidłowej grubości chudziaku powinna być jakaś izolacja??? Tak, chyba że ktoś lubi być "bliżej natury" . Dobrze gdyby była zapewniona ciągłość izolacji przeciwwilgociowej na połączeniu ze ścianami fundamentowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts