Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mróz wysadził mi wylewkę w piwnicy

Recommended Posts

Witam,

mam problem i proszę was o fachową pomoc, otóż .... w piwnicy mam 5 cm wylewki, która tej zimy popękała, a właściwie mróz ją do góry wysadził. Jak mam prawidłowo wykonać odwodnienie poziome w piwnicy. Dodam że naokoło domu mam zrobione odwodnienie - pionowe, a w domu jeszcze nie mieszkam.[/img]

generalnie miałam na myśli aby zastosowac jakieś odwodnienie, które zapobiegałoby dostawaniu się wody do pwinicy. W tym pomieszczeniu będzie kotłownia więc zależy mi na tym aby było sucho. Proponowano mi wykopanie małej studzienki, i aby była w niej umieszczona pompa. Ale zastanawiam się nad tym pomysłem. A jaką później zastosować izolację?

pojęcia mogę trochę sobie mylić, gdyż zaczynam sie tym temacie orientować a na razie sa to dla mnie podobne stwierdzenia:)

W piwnicy mam wykonaną wylewkwę ok. 3 cm którą wysadził mróz (bo wydaje mi się że dostała pod spód woda).

Izolacji w samej piwnicy nie mam wykonanej żadnej.

Proszę o podpowiedź jak prawidłowo wykonać izolację.

pojęcia mogę trochę sobie mylić, gdyż zaczynam sie tym temacie orientować a na razie sa to dla mnie podobne stwierdzenia:)

W piwnicy mam wykonaną wylewkwę ok. 3 cm którą wysadził mróz (bo wydaje mi się że dostała pod spód woda).

Izolacji w samej piwnicy nie mam wykonanej żadnej.

Proszę o podpowiedź jak prawidłowo wykonać izolację.

Najpierw zorientuj się skąd tam woda się dostała.

Z wykonywanych prac, z zalania, czy z podciągania?

skoro już wszyscy w temacie mrozu i wysadzania i wogóle niszczycielskich nastrojach, podepnę się pod temat ze swoim problemem

Wiec tak:

Buduję dom drewniany, na górze fudamentu mam położone przez całą długość budynku 12m, i 8m szerokość. Pod podwaliną mam zrobiony wieniec 25x25x25, który wieńczy mur z bloczków betonowych. Wieniec oczywiście zbrojony, beton b20. No i niestety mróz go pokruszył, bo teraz można kopnąć butem i się sypie. W niektórych miejscach jest mocniejszy w innych słabszy. Tak czy innaczej sprawa nie podlega dyskusji, wieniec do wymiany.

Mój pomysł jak to zrobić, i tutaj proszę o wasze opinie:

Planuję skuć odcinek 2m, zostawić 2m starego betonu, i znów skuć odcinek 2m. Skuty odcinek wyczyścić ze starego betonu, i w betoniarce zrobić beton klasy b25, zalać, zawibrować dobrze i zamknąć szalunkiem.

No i później kawałki pozostałe.

skoro już wszyscy w temacie mrozu i wysadzania i wogóle niszczycielskich nastrojach, podepnę się pod temat ze swoim problemem

Wiec tak:

Buduję dom drewniany, na górze fudamentu mam położone przez całą długość budynku 12m, i 8m szerokość. Pod podwaliną mam zrobiony wieniec 25x25x25, który wieńczy mur z bloczków betonowych. Wieniec oczywiście zbrojony, beton b20. No i niestety mróz go pokruszył, bo teraz można kopnąć butem i się sypie. W niektórych miejscach jest mocniejszy w innych słabszy. Tak czy innaczej sprawa nie podlega dyskusji, wieniec do wymiany.

Mój pomysł jak to zrobić, i tutaj proszę o wasze opinie:

Planuję skuć odcinek 2m, zostawić 2m starego betonu, i znów skuć odcinek 2m. Skuty odcinek wyczyścić ze starego betonu, i w betoniarce zrobić beton klasy b25, zalać, zawibrować dobrze i zamknąć szalunkiem.

No i później kawałki pozostałe.

Z wymianą wieńca wszystko ok. - tak się wymienia.

Jedna uwaga, w betoniarce ukręcisz max B15, ale to spokojnie wystarczy.

czy, że np dopiero stan 0 został zrobiony

że stan surowy

że budynek nie/obsypany

że stolarki nie ma (są okna piwniczne)

napisz cokolwiek, żeby zrozumieć o co Ci chodzi

Więc zaczynam od początku:)

1. Stan budynku to stan surowy otwarty, bez stolarki

2. Okna piwniczne są ale wysadziło posadzkę również w pomieszczeniu, w którym nie ma żadnych otworów

3.Na ścianach zewnętrznych piwnic położone są odpowiednio następujące warstwy: styropian 5 cm, izolbet rzadki, izolbet gęsty i na końcu folia kubełkowa. Następnie pod poziomem ław fundamentowych ułożony jest rura typu peszel owinięta fliseliną, i zasypana żwirem. Peszel odprowadza wodę do studzienki znajdującej się ok.5 m od budynku.

4.W piwnicy na ziemi ułożone są kolejno warstwy: piach wymieszany z gliną na to wylewka chudziaku ok. 3-5 cm. grubości.

5. Wydaje mi się że woda dostaje się od spodu, ale żadnych kałuż w piwnicy na posadzce nie ma.

Proszę o podpowiedzi jak zaizolować piwnicę, tak aby nie wysadzało wylewek.

Oczywiście wiem ze należny skłóć wysadzony beton .... ale co dalej??????

http://wgrajfoto.pl/pokazfoto/img0210/dscf2311a135.jpg

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7d380de92d1659bb.html

4.W piwnicy na ziemi ułożone są kolejno warstwy: piach wymieszany z gliną na to wylewka chudziaku ok. 3-5 cm. grubości.

Chudziak cieniuśki, a piach z gliną na podsypkę to chyba średni pomysł :roll: Jeśli w budynku przez kilka dni były temp. ujemne to glina "sobie urosła" i chudziak nie miał nic do gadania.

Proszę o podpowiedzi jak zaizolować piwnicę, tak aby nie wysadzało wylewek.

Oczywiście wiem ze należny skłóć wysadzony beton .... ale co dalej??????

Nie o izlocja przeciw wodna sie rochodzi a o mróz. Zamknąc okna grzac budynek nie bedzie wysadzać.

Co za pomysł żeby z gliny robić podsypke ? :o Czym to skutuje juz wiesz.

Chudziak powinien byc grubszy, 3-5 cm to jakas wersja mocno okrojona. Zrób z 10cm.