adamrw 23.02.2010 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Witam, mam dylemat do rozwiązania, a dotyczy on ścianek działowych. Ściany nośne mam z Porothermu 44 + 30 wewnątrz. Myślałem o działowych Poro 11,5, ale zacząłem rozważać też Silkę i Ytong. Abstrahując od innych zalet i wad każdego rozwiązania, chciałbym prosić o weryfikację wyliczen dotyczących wagi poszczególnych rozwiązań. Mam strop Terriva i fajnie byłoby go nie zarwać ściankami działowymi. materiał - ciężar 1m2 ścianki Poro11,5 - 93 kg Silka8 - 113 kg Silka12 - 171 kg YtongInterio11,5/0,399 - 91 kg czy te wyliczenia są poprawne? jeśli tak, to czy zmiana Poro11,5 na Silkę8 będzie ryzykowna dla stropu? maksymalna długość ścianki bez podciągu to ok. 5 m (ale mniej więcej na 1/4 długości jest pod spodem ściana nośna pod kątem 90stopni w stosunku do planowanej działowej). Co Waszym zdaniem wybrać (zakładając, że ceny materiału są praktycznie takie same)? pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 24.02.2010 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Ciężar nie ma znaczenia bo przy projektowaniu stropu współczynniki bezpieczeństwa są co najmniej = 4. Wybierz co Ci pasuje nie patrząc na ciężar jednostkowy kostek. Ponadto gdy ściany biegną w poprzek belek stropu to w ogóle nie ma o czym mówić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts