daro80 23.02.2010 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Witam, Temat już gdzieś się pojawiał ale powiem szczerze, że znalazłem na różnych forach zupełnie sprzeczne informacje i stąd założyłem ten temat od nowa. Mianowicie: podpisałem umowę przedwstępną na zakup działki, która została wydzielona z większej działki i na tą właśnie większą (na budowę 7 domów) były wydane Warunki Zabudowy. Pytanie moje brzmi: Czy bez problemu powinienem przepisać wydaną WZ-tkę na zakupioną przeze mnie działkę??? Czy może urzędnik będzie mógł mnie posłać "na drzewo" i poinformować o konieczności uruchomienia całej procedury związanej z wydaniem WZ na nowo na wydzieloną działkę???Na chłopski rozum nie powinno być z tym chyba problemu gdyż skoro wszytko ma się odbywać na tym samym terenie z tą tylko różnicą, że zmieniły się nr na mapach. Oczywiście mam dokumenty, które jednoznacznie prowadzą od dużej działki, która posiada WZ do nr działki którą prawie zakupiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 23.02.2010 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 to zależym.in od tego co było w tej WZ na całośćbez miłej lektury, nie da się tego powiedzieć a i WZ raczej się nie przepisuje (choć pewnie można), odnoszą się do nieruchomości, nie władającego nią, nie będąc właścicielem, możesz wystąpić o warunki, nie ma przeszkód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BigPiotr 24.02.2010 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Witam, Temat już gdzieś się pojawiał ale powiem szczerze, że znalazłem na różnych forach zupełnie sprzeczne informacje i stąd założyłem ten temat od nowa. Mianowicie: podpisałem umowę przedwstępną na zakup działki, która została wydzielona z większej działki i na tą właśnie większą (na budowę 7 domów) były wydane Warunki Zabudowy. Pytanie moje brzmi: Czy bez problemu powinienem przepisać wydaną WZ-tkę na zakupioną przeze mnie działkę??? Czy może urzędnik będzie mógł mnie posłać "na drzewo" i poinformować o konieczności uruchomienia całej procedury związanej z wydaniem WZ na nowo na wydzieloną działkę??? Na chłopski rozum nie powinno być z tym chyba problemu gdyż skoro wszytko ma się odbywać na tym samym terenie z tą tylko różnicą, że zmieniły się nr na mapach. Oczywiście mam dokumenty, które jednoznacznie prowadzą od dużej działki, która posiada WZ do nr działki którą prawie zakupiłem. Chłopskiego rozumu nie wolno stosować do przepisów prawa i do urzędników (w dowolnej kolejności). Idę o zakład, że urzędnik pośle Cię na drzewo. Nikt Ci nie odpowie (przynajmniej nie powinien) bo interpretacja w różnych urzędach jest różna, a nie podałeś lokalizacji, ewentualnie urzędu. Osoby prowadzące swe procedury w Twoim urzędzie mogą powiedzieć coś najbliższego prawdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 24.02.2010 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 A czy w warunkach zabudowy nie ma informacji o dopuszczalnym procencie zabudowania działki? Pytam, bo nie wiem, ale jeśli jest tam taka informacja to byłoby oczywiste, że nie powinno to być automatycznie przeniesione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 24.02.2010 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 bez lektury WZ nic się nie da powiedziećw końcu nazywa się to Warunki Zabudowyczyli dokument zawierający to, co trzeba spełnić, aby móc budowaća warunków może być tam bez liku (droga, linia zabudowy, % zabudowy, min areał działki budowlanej itp itd, można książki pisać o pomysłach urzędników) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 24.02.2010 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Zachęcam do lektury bo temat wielokrotnie wałkowany http://forum.muratordom.pl/przepisanie-decyzji-o-warunkach-zabudowy-dzialki,t157812.htmhttp://forum.muratordom.pl/przepisanie-decyzji-o-warunkach-zabudowy,t155626.htm[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Appi 26.02.2010 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Ja osobiście byłem w podobnej sytuacji. Gmina przepisała WZ bez żadnych problemów, jedynie należało wnieść opłatę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 27.02.2010 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Daro problem polega na tym, że WZ wydana była dla 7 domów na jednej działce na osobę X, WZ można przenieść z osoby X na Y, jeśli ta Y przyjmuje wszystkie warunki, czyli całą WZ na 7 domów z możliwością zmiany w zakresie nr działki ale poprzez wpisanie wszystkich podzielonych już mniejszych działek, Nie można tej "dużej" decyzji podzielić na siedem osób - czyli 7 decyzji dla każdego nowego włąściciela kazdej wydzielonej działki, można decyzje przenosić, albo można decyzje zmieniać, niekiedy następuje to jednocześnie, ale nie da się wyodrębnić kawałka decyzji dla jednej osoby, Zmienienie tych WZ w zakresie wpisania Twojego nr działki spowodowałoby niemożliwość zachowania pewnych zapisów np dotyczących wskaźników procentowych zabudowy działki a gdyby tak zrobić, miałbyś WZ na 7 domów na Twojej działce, a przepisując na siebie WZ nie mógłbyś zrezygnować z tych 6 pozostałych bo nie przejmiesz "wszelkich warunków".Trochę to zagmatwane, ale nie wiem czy u Was to przejdzie i wymagałoby dogadania się wszystkich nowych właścicieli podzielonych działek, można po kolei przepisywać WZ w całości na kolejne osoby, które uzyskują na podstawie WZ PnB na 1 dom i przekazują WZ na następne osoby i tak 6 razy. Można na podstawie WZ wydać PnB tyle razy ile jest obiektów objętych tą WZ, oczywiście jedno PnB na jedem obiekt. ale czy tak w Waszym urzędzie praktykują to juz musisz na miejscu sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts