Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kostka a ogrodzenie - co pierwsze?

Recommended Posts

Witam!

Pytanie jak w temacie. Zależy mi żeby najpierw zrobić podjazd do garażu i sciezke do domu, ogrodzenie pewnie za rok, bo na płot i kostke nie starczy mi kasy. Kostka granitowa lub brukowa jest priorytetem. Ogrodzenie jest zaplanowane jako słupki z klinkieru i drewniane sztachety. Czy mozna to zrobic w tej kolejności - kostka a za rok ogrodzenie? Czy będzie duży problem później przy fundamentach pod ogrodzenie i murowaniu słupków? Ktoś tak zrobił?

Wpierw ogrodzenie. Jeżeli nie masz kasy na całość to pod planowany podjazd i dojście do domu wykorytuj, wysyp podkład (tłuczeń + kliniec) i ubij. Oczywiście muszą być krawężniki (obrzeża) ale możesz to zrobić potem (co prawda lepiej przed wysypaniem tłucznia ale jak brak kasy to później trzeba będzie się więcej narobić). Jak się uprzesz to zrobisz odwrotnie i też będzie dobrze.

Moja propozycja :

1. Fundament pod ogrodzenie ( przynajmniej we fragmencie w okolicach kostki, pod słupki bramy i pod słupki furtki)

2. Kostka

3. Ogrodzenie.

Warto przed kostką podciągnąć kable pod napęd bramy, domofon, elektryczny zamek, podświetlenie itp)

...jeżeli kostka styka się z ogrodzeniem (a pewnie tak będzie) to najlepiej by było żebyś zrobiła chociaż fundament pod ogrodzenie i potem śmiało możesz robić podjazdy, ścieżki z kostki czy co tam sobie życzysz ;)

ogrodzenie wybudujesz w późniejszym terminie na gotowych już fundamentach....

jak nie zrobisz fund pod ogrodzenie to przy próbie ich kopania zniszczyłabyś położoną wcześniej kostkę....

Witam!

Czy mozna to zrobic w tej kolejności - kostka a za rok ogrodzenie? Czy będzie duży problem później przy fundamentach pod ogrodzenie i murowaniu słupków? Ktoś tak zrobił?

Można tak zrobić :)

Z uwagi na to, że mnie ekipy wystawiły do wiatru to mój remont podwórka wyglądał troche inaczej niż zakładałem ale nie ma tego złego ... i w sumie trafiłem na dwie doborowe ekipy, które wykonały tak:

1. kwiecień - zlikwidowałem stare ogrodzenie i fundament

2. maj - ułożyłem kostkę tak ja powinno być z uwzględnieniem przyszłego ogrodzenia

2. wrzesień - zdemontowano pasek kostki o szerokości fundamentu, wykopano dziurę pod fundament, wylano, wymurowano klinkier.

Po tych czynnościach byłem umówiony z brukarzami, że jak nie dam rady połozyć sobie sam kostki to wpadną i poprawią (w cenie roboty).

Do tej pory na mojej kostce był star pełen żwiru, rozładunek HDS i wszystko gra.

...mimo wypowiedzi poprzednika radzę zrobić fundament i robić kostkę...

fundament będzie stwarzał opór dla położonej kostki i wszystkich kolejnych warstw podbudowy pod kostkę... czym grozi naruszanie podbudowy i próby jej łatania najlepiej widać na polskich drogach - rzadko kiedy da się to zrobić dobrze...

nie chcę nikomu źle życzyć ani nic złego przepowiadać, ale przy takich "doklejkach" podbudowy i kostki skutków ujemnych nie widać od razu... ;)