Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powierzchnia zabudowy

sienkiew49

Recommended Posts

Co należy wliczać do powierzchni zabudowy, czy podest przed wejściem jest powierzchnią zabudowy, czy dotyczy to też podestu zadaszonego i czy w tym przypadku ma znaczenie podtrzymanie konstrukcji zadaszenia przez słupek drewniany np 10x10 cm osadzony na podeście. Sprawa dotyczy budynku gospodarczego którego wielkość jest ograniczona powierzchnią zabudowy 25 m2.

http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=84&a=8

"Powierzchnia zabudowy

Przez powierzchnię zabudowy rozumie się powierzchnię terenu zajętą przez budynek w stanie wykończonym.

Powierzchnia zabudowy jest wyznaczona przez rzut pionowy zewnętrznych krawędzi budynku na powierzchnię terenu.

Do powierzchni zabudowy nie wlicza się:

- powierzchni obiektów budowlanych ani ich części nie wystających ponad powierzchnię terenu;

- powierzchni elementów drugorzędnych, np. schodów zewnętrznych, ramp zewnętrznych, daszków, markiz, występów dachowych, oświetlenia zewnętrznego;

- powierzchni zajmowanej przez wydzielone obiekty pomocnicze (np. szklarnie, altany, szopy).

[...]

Bibliografia:

POLSKA NORMA PN-ISO 9836

Właściwości użytkowe w budownictwie – Określanie i obliczanie wskaźników powierzchniowych i kubaturowych"

Bardzo dziękuję, teraz jest dla mnie jasne, że nie wlicza się dachu wystającego poza krawędź ścian (w moim przypadku drewnianych), ale jeżeli budynek będzie postawiony na płycie betonowej a nie na fundamentach a płyta w części zadaszonego wejścia będzie wystawała poza ściany np: 1,5m2 czy gorliwy urzdnik ma podstawy do wliczenia tej powierzchni jako zabudowanej w sytuacjii gdy

a) na wystającej części płyty betonowej postawię słupek

b) na wystającej części płyty betonowej nie postawię słupka

c) nie wykonam, żadnego daszka nad wystającą częścią płyty betonowej

d) nie będzie żadnej wystającej części płyty betonowej a daszek będzie wystawał np: 1 mb

e) jak punkt "d" z tym, że w gruncie wykonam fyndamencik pod słupek podpierający dach

Tak wnikliwe pytanie wiąże się z informacją zawartą na stronie do której zostałem odesłany, że powierzchnię zabudowy mierzy się z uwzględnieniem wszystkich podcieni.

Podcień – pomieszczenia w przyziemiu budynków, otwarte na zewnątrz, ograniczone słupkami lub filarami wzdłuż lica muru

wystarczy spr definicje i będziesz wiedział

a co do ISO 9836 to z tego co się orientuję obowiązuje tylko w zakresie obliczania kubatury budynku, więc reszta może służyć jedynie postanowieniom umownym

także delikatnie z tą bibliografią

a co do ISO 9836 to z tego co się orientuję obowiązuje tylko w zakresie obliczania kubatury budynku, więc reszta może służyć jedynie postanowieniom umownym

także delikatnie z tą bibliografią

Barbossa bardzo chętnie uczę się nowych rzeczy więc bądź łaskaw sprecyzować swą odpowiedz. Jaka norma mówi o powierzchni zabudowy ?

a czego chcesz się nauczyć?

nie wiem czy będę dobrym nauczycielem

co mam sprecyzować w swej odpowiedzi?

definicja pewnie pochodzi z tej normy ISO, nie mam jej przed sobą więc nie potwierdzę, nie zaprzeczę

zapewne taka sama definicja jest ujęta w PN 70 i coś tam dalej (również nie mam pod ręką, nie będę tu jednoznacznie teraz określał)

natomiast zauważylem tylko, że nie jest obowiązująca, z pominięciem zapisu o obliczaniu kubatury

chyba że wiesz coś, czego ja nie wiem, i to Ty możesz być moim nauczycielem

i tyle

Bardzo dziękuję, teraz jest dla mnie jasne, że nie wlicza się dachu wystającego poza krawędź ścian (w moim przypadku drewnianych), ale jeżeli budynek będzie postawiony na płycie betonowej a nie na fundamentach a płyta w części zadaszonego wejścia będzie wystawała poza ściany np: 1,5m2 czy gorliwy urzdnik ma podstawy do wliczenia tej powierzchni jako zabudowanej w sytuacjii gdy

a) na wystającej części płyty betonowej postawię słupek

b) na wystającej części płyty betonowej nie postawię słupka

c) nie wykonam, żadnego daszka nad wystającą częścią płyty betonowej

d) nie będzie żadnej wystającej części płyty betonowej a daszek będzie wystawał np: 1 mb

e) jak punkt "d" z tym, że w gruncie wykonam fyndamencik pod słupek podpierający dach

Tak wnikliwe pytanie wiąże się z informacją zawartą na stronie do której zostałem odesłany, że powierzchnię zabudowy mierzy się z uwzględnieniem wszystkich podcieni.

Zlitujcie się nad laikiem który chce zbudować nie łamiąc prawa a nie wnikać w nomy ISO i podpowiedzcie - zastosowanie której z ww wersji nie spowoduje doliczenia tego wejścia do powierzchni zabudowy.

Pozdrawiam

Według mnie na spokojnie tylko punkt d.

Ale można trochę pokombinować. To znaczy najpierw wykonac punkt d a później zgłoscić utwardzenie terenu przy budynku. Slupek zawsze będzie problematyczny.

Serdeczne dzięki i pozdrowienia.

• 4 years później...

A ja bym chciał zrobić wiatę na samochód, która byłaby albo przedłużeniem skośnego dachu, albo dach wiaty dostawiony byłby do ściany budynku. Z drugiej zaś strony dach podparty będzie słupami. Poza tym przestrzeń otwarta, bez żadnych ścian (oprócz ściany domu) Czy tego typu wiata - garaż będzie wliczona do powierzchni zabudowy? Coś takiego jak na rysunku.

5288462d048e0d3f60f64bb84cff6df4_L.jpg

Czy odległość od granicy działki w takim przypadku (4 m) liczy się do słupków wiaty, czy ściany budynku ?