sienkiew49 24.02.2010 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Co należy wliczać do powierzchni zabudowy, czy podest przed wejściem jest powierzchnią zabudowy, czy dotyczy to też podestu zadaszonego i czy w tym przypadku ma znaczenie podtrzymanie konstrukcji zadaszenia przez słupek drewniany np 10x10 cm osadzony na podeście. Sprawa dotyczy budynku gospodarczego którego wielkość jest ograniczona powierzchnią zabudowy 25 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 24.02.2010 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=84&a=8"Powierzchnia zabudowy Przez powierzchnię zabudowy rozumie się powierzchnię terenu zajętą przez budynek w stanie wykończonym. Powierzchnia zabudowy jest wyznaczona przez rzut pionowy zewnętrznych krawędzi budynku na powierzchnię terenu. Do powierzchni zabudowy nie wlicza się: - powierzchni obiektów budowlanych ani ich części nie wystających ponad powierzchnię terenu; - powierzchni elementów drugorzędnych, np. schodów zewnętrznych, ramp zewnętrznych, daszków, markiz, występów dachowych, oświetlenia zewnętrznego; - powierzchni zajmowanej przez wydzielone obiekty pomocnicze (np. szklarnie, altany, szopy). [...] Bibliografia: POLSKA NORMA PN-ISO 9836 Właściwości użytkowe w budownictwie – Określanie i obliczanie wskaźników powierzchniowych i kubaturowych" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sienkiew49 24.02.2010 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Bardzo dziękuję, teraz jest dla mnie jasne, że nie wlicza się dachu wystającego poza krawędź ścian (w moim przypadku drewnianych), ale jeżeli budynek będzie postawiony na płycie betonowej a nie na fundamentach a płyta w części zadaszonego wejścia będzie wystawała poza ściany np: 1,5m2 czy gorliwy urzdnik ma podstawy do wliczenia tej powierzchni jako zabudowanej w sytuacjii gdya) na wystającej części płyty betonowej postawię słupekb) na wystającej części płyty betonowej nie postawię słupkac) nie wykonam, żadnego daszka nad wystającą częścią płyty betonowej d) nie będzie żadnej wystającej części płyty betonowej a daszek będzie wystawał np: 1 mbe) jak punkt "d" z tym, że w gruncie wykonam fyndamencik pod słupek podpierający dach Tak wnikliwe pytanie wiąże się z informacją zawartą na stronie do której zostałem odesłany, że powierzchnię zabudowy mierzy się z uwzględnieniem wszystkich podcieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 24.02.2010 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Podcień – pomieszczenia w przyziemiu budynków, otwarte na zewnątrz, ograniczone słupkami lub filarami wzdłuż lica muru wystarczy spr definicje i będziesz wiedział a co do ISO 9836 to z tego co się orientuję obowiązuje tylko w zakresie obliczania kubatury budynku, więc reszta może służyć jedynie postanowieniom umownym także delikatnie z tą bibliografią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 24.02.2010 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 a co do ISO 9836 to z tego co się orientuję obowiązuje tylko w zakresie obliczania kubatury budynku, więc reszta może służyć jedynie postanowieniom umownym także delikatnie z tą bibliografią Barbossa bardzo chętnie uczę się nowych rzeczy więc bądź łaskaw sprecyzować swą odpowiedz. Jaka norma mówi o powierzchni zabudowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 24.02.2010 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 a czego chcesz się nauczyć?nie wiem czy będę dobrym nauczycielemco mam sprecyzować w swej odpowiedzi? definicja pewnie pochodzi z tej normy ISO, nie mam jej przed sobą więc nie potwierdzę, nie zaprzeczęzapewne taka sama definicja jest ujęta w PN 70 i coś tam dalej (również nie mam pod ręką, nie będę tu jednoznacznie teraz określał)natomiast zauważylem tylko, że nie jest obowiązująca, z pominięciem zapisu o obliczaniu kubaturychyba że wiesz coś, czego ja nie wiem, i to Ty możesz być moim nauczycielemi tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sienkiew49 25.02.2010 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Bardzo dziękuję, teraz jest dla mnie jasne, że nie wlicza się dachu wystającego poza krawędź ścian (w moim przypadku drewnianych), ale jeżeli budynek będzie postawiony na płycie betonowej a nie na fundamentach a płyta w części zadaszonego wejścia będzie wystawała poza ściany np: 1,5m2 czy gorliwy urzdnik ma podstawy do wliczenia tej powierzchni jako zabudowanej w sytuacjii gdy a) na wystającej części płyty betonowej postawię słupek b) na wystającej części płyty betonowej nie postawię słupka c) nie wykonam, żadnego daszka nad wystającą częścią płyty betonowej d) nie będzie żadnej wystającej części płyty betonowej a daszek będzie wystawał np: 1 mb e) jak punkt "d" z tym, że w gruncie wykonam fyndamencik pod słupek podpierający dach Tak wnikliwe pytanie wiąże się z informacją zawartą na stronie do której zostałem odesłany, że powierzchnię zabudowy mierzy się z uwzględnieniem wszystkich podcieni. Zlitujcie się nad laikiem który chce zbudować nie łamiąc prawa a nie wnikać w nomy ISO i podpowiedzcie - zastosowanie której z ww wersji nie spowoduje doliczenia tego wejścia do powierzchni zabudowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 25.02.2010 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Według mnie na spokojnie tylko punkt d.Ale można trochę pokombinować. To znaczy najpierw wykonac punkt d a później zgłoscić utwardzenie terenu przy budynku. Slupek zawsze będzie problematyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sienkiew49 25.02.2010 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Według mnie na spokojnie tylko punkt d. Ale można trochę pokombinować. To znaczy najpierw wykonac punkt d a później zgłoscić utwardzenie terenu przy budynku. Slupek zawsze będzie problematyczny. Serdeczne dzięki i pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 25.02.2010 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 a ja stawiam na pkt b obejdzie się bez kombinowaniadaszek może być - bez słupa/-ów to nie podcień, płyta wylana - to schody lub taras, których to się nie wlicza a potem stawiaj słupek jak potrzebny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.02.2010 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Ja tylko zwracam uwagę na aspekt, terenu czynnego biologicznie, bo tu mogą być schody – zwłaszcza jak działka mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sienkiew49 03.03.2010 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Dziękuję za pomoc. Wykonam bez słupka i betonowej wylewki, dołożę pod daszkiem drewniany tarasik położony na gruncie zabezpieczony ciśnieniowo. myślę, że trochę drewno wytrzyma.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielinski_m 20.03.2014 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 A ja bym chciał zrobić wiatę na samochód, która byłaby albo przedłużeniem skośnego dachu, albo dach wiaty dostawiony byłby do ściany budynku. Z drugiej zaś strony dach podparty będzie słupami. Poza tym przestrzeń otwarta, bez żadnych ścian (oprócz ściany domu) Czy tego typu wiata - garaż będzie wliczona do powierzchni zabudowy? Coś takiego jak na rysunku. Czy odległość od granicy działki w takim przypadku (4 m) liczy się do słupków wiaty, czy ściany budynku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts