Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepła woda śmierdzi jajkiem

Recommended Posts

No! Temat mówi wszystko! 8)

W kuchni mam oddzielny mały bojler (10litrów), rzadko używamy tam ciepłej wody. Rzecz w tym, że po nocy, odkręcenie rano wody równa się z zagazowaniem kuchni - śmierdzi jak 100 zgniłych jajek (siarkowodór?? :roll: )

Sądziłem wpierw, że to z rury odpływowej tak daje. Ale rozkręciłem syfon, tam tylko trochę śmierdziało, wyczyściłem, zalałem płynem dezynfekującym, a śmierdzi dalej. Dzisiaj zatkałem odpływ i odkręciłem wody - znowu smród.

Jaka może być przyczyna takiego, emmm.. interesującego, zjawiska?

albo przechlorować instalację

chyba pewniejsze rozwiązanie

nie masz gdzieś wody stojącej przez dłuższy czas w instalacji?

np. jakiś kran gospodarczy?

Stosowane powszechnie chlorowanie wody nie zawsze pomaga pozbyć się Legionelli. Bakteria w ciągu kilku sekund ginie natomiast po podgrzaniu wody, w której się znajduje, do 70-75 stopni Celsjusza. Inne metody czyszczenia instalacji to tzw. szokowe hiperchlorowanie - do stężenia 20 mg/l lub ciągła dezynfekcja za pomocą dwutlenku chloru.

poczytaj tu może hes ma racje

http://forum.muratordom.pl/smierdzaca-ciepla-woda,t92673.htm

Potwierdzam, żelazo w wodzie oznacza też najczęściej także siarkowodór.

Ujawnia się szczególnie w tych rzadziej używanych odcinkach instalacji, bo

ma wtedy czas i warunki do wydzielania z wody. Rada- pozbyć się żelaza

i jednocześnie siarkowodoru, o ile oczywiście urządzenie do uzdatniania

będzie na tyle inteligentne, że to potrafi.

Legionella jest przereklamowana, owszem- jest, ale mnoży się raczej na zewnętrznych częściach instalacji: sitkach prysznicowych, kratkach odpływowych, urządzeń do masaży wodnych, powierzchni wanien, umywalek itd.

mam oddzielny mały bojler (10litrów), rzadko używamy tam ciepłej wody. Rzecz w tym, że po nocy, odkręcenie rano wody równa się z zagazowaniem kuchni - śmierdzi jak 100 zgniłych jajek (siarkowodór?? :roll: )

Jaka może być przyczyna takiego, emmm.. interesującego, zjawiska?

Kiedyś zamurowywali w ścianach jajka. Teraz są bardziej subtelne metody (montaż anod):D

Tak jak to było opisane w innym wątku, przyczyną jest anoda magnezowa (a dokładniej, związki siarki w wodzie).

Reakcja jest prosta:

- magnez reaguje (rozpuszcza się) z wodą

- z wody wydziela się wodór

- siarka reaguje z wodorem

wodór + siarka = siarkowodór

Wyjmij anodę i powinno pomóc.

(...)

Reakcja jest prosta:

- magnez reaguje (rozpuszcza się) z wodą

- z wody wydziela się wodór

- siarka reaguje z wodorem

wodór + siarka = siarkowodór

(...)

Ciekawa teoria. Coś mi tu śmierdzi...

Siarka reaguje z wodorem ? W wodzie ? Gdzie można o tym przeczytać ?

To tak, jakbyś napisał, że np. wodór reaguje w wodzie z węglem i powstaje węglowodór, no bo przecież węgiel + wodór = węglowodór. Jaki ten świat prosty.

A tak w ogóle to skąd wytrzasnąłeś tę siarkę ?

to po co producenci pakują te anody i jeszcze biednym użytkownikom doliczają to do ceny urządzenia ?

Aby zapobiec korozji.

Niestety anody magnezowe nie sprawdzają się w przypadku wód zawierajacych np. siarczki. Wstawianie anod tytanowych przez producenta nie ma sensu, bo podrażałoby to cenę bojlera.