free_shop 24.02.2010 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Ciekawa teoria. Masz inną? Siarka reaguje z wodorem ? W wodzie ? Gdzie można o tym przeczytać ? Parę postów wyżej. Oczekiwałeś referatu pod tytułem "poznanie zjawiska powstawania nieprzyjemnego zapachu w wodzie ciepłej użytkowej przy użyciu bojlera jako zbiornika kumulującego tenże"? Dla humanistów byłoby to mało zrozumiałe, dla chemika i biologa nudne. To tak, jakbyś napisał, że np. wodór reaguje w wodzie z węglem i powstaje węglowodór, no bo przecież węgiel + wodór = węglowodór. Jaki ten świat prosty. Oczywiście! Wodór z wody reaguje z węglem (z węglika) i powstaje węglowodór. Wystarczy napluć (woda) na karbid (węglik wapnia) i powstaje weglowodór (eten). Tak przy okazji, eten można również otrzymać w wyniku dehydratacji (na gorąco) alkoholu etylowego w obecności tlenku glinu, który spełnia rolę katalizatora. Dlatego też ciepła wódka pita z aluminiowego kubka lepiej kopie A tak w ogóle to skąd wytrzasnąłeś tę siarkę ? Z wody zawierającej siarczany. To takie uproszczenie dla łatwiejszego zrozumienia. Z tego co widzę jesteś humanistą, zatem wyjaśnię Ci prościej. Z leksemu wyłuskujesz morfem leksykalny poprzez odjęcie afiksu. siarczan - an = siarka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 24.02.2010 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Widzę, że jesteś w tym dobry. Poproszę jeszcze o przystępną reakcję gazowegowodoru (wydzielającego się z działania anody magnezowej) z tym siarczanem, bonijak nie mogę tego znaleźć w necie. Bez referatu, wystarczy sama reakcja, zawsze czegoś tam warto dowiedzieć się o siarkowodorze w instalacji CWU. Pozdrawiam. HS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 24.02.2010 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Widzę, że dyskusja podczas mojej nieobecności rozgorzała na dobre. To fajnie. Prawdą jest, że mam bardzo twardą wodę - w górnej granicy normy, natomiast nie wiem ile w niej jest żelaza, ale mam możliwość zrobić takie badanie, więc je wykonam. Z jajkami, to jak z legionellą.. mnożą się niesłychanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 24.02.2010 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 I ciesz się, że śmierdzą (nie że są, tylko, że czujesz) siarkowodór blisko stężeń toksycznych poraża komórki zmyslowe węchowe i się go nie czuje ... potem się pada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 25.02.2010 00:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Poproszę jeszcze o przystępną reakcję gazowego wodoru (wydzielającego się z działania anody magnezowej) z tym siarczanem, bo nijak nie mogę tego znaleźć w necie. Bez referatu, wystarczy sama reakcja Mówisz i masz! Reakcje redukcji siarczanów: SO4-- + 8H+ + 8e- = H2S + H2O + 2OH- SO4-- + 9H+ + 8e- = HS- + 4H2O Przy okazji, oprócz internetu są jeszcze książki.[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 25.02.2010 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 mam oddzielny mały bojler (10litrów), rzadko używamy tam ciepłej wody. Rzecz w tym, że po nocy, odkręcenie rano wody równa się z zagazowaniem kuchni - śmierdzi jak 100 zgniłych jajek (siarkowodór?? ) Jaka może być przyczyna takiego, emmm.. interesującego, zjawiska? Kiedyś zamurowywali w ścianach jajka. Teraz są bardziej subtelne metody (montaż anod) Tak jak to było opisane w innym wątku, przyczyną jest anoda magnezowa (a dokładniej, związki siarki w wodzie). Reakcja jest prosta: - magnez reaguje (rozpuszcza się) z wodą - z wody wydziela się wodór - siarka reaguje z wodorem wodór + siarka = siarkowodór Wyjmij anodę i powinno pomóc. zwłaszcza w bojlerze 10 l. :o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 25.02.2010 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Poproszę jeszcze o przystępną reakcję gazowego wodoru (wydzielającego się z działania anody magnezowej) z tym siarczanem, bo nijak nie mogę tego znaleźć w necie. Bez referatu, wystarczy sama reakcja Mówisz i masz! Reakcje redukcji siarczanów: SO4-- + 8H+ + 8e- = H2S + H2O + 2OH- SO4-- + 9H+ + 8e- = HS- + 4H2O Przy okazji, oprócz internetu są jeszcze książki.[/img] Rozumiem, że to wszystko za sprawą anody magnezowej. Czy brak anody oznacza automatycznie brak wydzielania się siarkowodoru ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 25.02.2010 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 jak widać w przypadku bojlera 10 l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 25.02.2010 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 zwłaszcza w bojlerze 10 l. nie rozumiem, o co chodzi? Czy brak anody oznacza automatycznie brak wydzielania się siarkowodoru ? Niekoniecznie, taka sama reakcja zachodzi przy udziale bakterii beztlenowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 25.02.2010 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Czy brak anody oznacza automatycznie brak wydzielania się siarkowodoru ? Niekoniecznie, taka sama reakcja zachodzi przy udziale bakterii beztlenowych. Uff, myślałem , że skończymy tylko na tej nieszczęsnej anodzie, której raczej na pewno frykow nie ma w swoim 10 l zbiorniczku... Nieskromnie dodam jeszcze jedną reakcję: siarczku żelazawego z dwutlenkiem węgla rozpuszczonym w wodzie: FeS + 2CO2 + H2O = Fe(HCO3)2 + H2S Dociekliwym chętnie wytłumaczę, skąd dwutlenek węgla i siarczek żelazawy w wodzie. Tak w ogóle bez żadnej łaski siarkowodór w postaci rozpuszczonej w wodzie trafia prosto spod ziemi do rur instalacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 25.02.2010 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 po przeczytaniu wątku w którym wypowiada się hes ( link wyżej) to wielce prawdopodobne jest że kolega ma mocno zażelazioną wodę więc raczej chlorowanie nie pomoże. Zażelazienie nie ma nic wspólnego z siarkowodorem, smród jajeczny to własnie sugeruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 25.02.2010 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 zwłaszcza w bojlerze 10 l. nie rozumiem, o co chodzi? ano o to, że chodziło o podgrzewacz 10 l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.02.2010 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 A może nie wzory chemiczne tylko biologia – zwłaszcza bakterie żelaziste? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 27.02.2010 00:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Uff, myślałem , że skończymy tylko na tej nieszczęsnej anodzie, której raczej na pewno frykow nie ma w swoim 10 l zbiorniczku... ano o to, że chodziło o podgrzewacz 10 l. mea culpa . Należałoby zapytać kolegę frykow, czy ma anodę. Przyjąłem, że ją ma (pierwsza lepsza przeglądarka, pierwsza strona np. http://www.ekwasek.pl/index.php?products=product&prod_id=990). Chciałem jedynie pomóc frykow'owi w rozwiązaniu problemu. Ponieważ jest to "oddzielny bojler", siarkowodór ze studni odpada. Być może, jak to sSiwy napisał, przyczyna jest inna: A może nie wzory chemiczne tylko biologia – zwłaszcza bakterie żelaziste? Osobiście wyjąłbym anodę, wypłukał zbiornik, napełnił i nagrzał do temperatury powyżej 60 st. C (bakterie beztlenowe powinny wyginąć). Nie gwarantuję 100% rozwiązania problemu, ale od czegoś trzeba zacząć. Może są jakieś inne propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batot 28.08.2016 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 Mam identyczny problem o jakim piszecie we własnej instacji C.W.U.Woda ze studni wielokrotnie chlorowana.Zimna woda nigdy nie śmierdzi sprawdzałem osobiście.Ciepła natomiast po ok. 2 tygodniach po zachlorowaniu podchloranem sodu im bardziej się podgrzeje tym bardziej śmierdzi.Rownocześnie w tym samym czasie zimna nie śmierdzi co by wskazywało że to wina zbiornika hydroforowego przeponowego z anodą. Woda ma przekoroczone stęzenia:- żelaza o 50%- manganu o 250%- twardość 220ppm Pytanie tylko co mam w tej sytuacji zrobić aby nie śmierdziała? Wszelkie podpowiedzi mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts